Kauhaneva-Pohjankangas on ainakin itselleni ennestään vieraampi kansallispuistotuttavuus, jossa kävin viime elokuun lopussa. Kuljin kansallispuistossa noin viiden kilometrin pituisen Kauhalamminkierroksen pitkäkarvaisten collieiden Sansan, Kaislan ja Vapun kanssa. Tämä kansallispuisto oli lumoavan kaunis ja helppokulkuinen kohde päiväretkelle.

Colliet Kauhalamminkierroksella

Kauhaneva-Pohjankangas sijaitsee Kauhajoen ja Karvian alueella. Alueen palveluihin kuuluu kaksi rengasreittiä (Kauhalamminkierros ja Katikankierros), nuotiopaikkoja, kuivakäymälöitä, laavu, telttapaikka ja luontotorni. Kansallispuistoon johtavan kapean ajotien kunto oli melko heikko viimeiset muutamat kilometrit, mutta onneksi matkailuautomme selvisi perille ongelmitta ja pysäköintialueella oli hyvät soratut sähköttömät parkkipaikat matkailuautoille.

Kauhalamminkierros lähtee Salomaan pysäköintialueelta, jossa se kulkee ensin laavun ohi ja jatkuu siitä suon laidalle. Reitti on osaltaan esteetön.
Pitkäkarvaiset colliet Vappu, Kaisla ja Sansa poseeraavat uuden laavun vasemmalla puolella. Varsinainen viiden kilometrin mittainen Kauhalamminkierros alkoi laavun oikealta puolelta.
Osa Kauhalammin kierroksesta oli esteetön ja leveillä pitkospuilla oli helppo kulkea. Olin pakannut mukaan pienen rinkan ja siihen runsaat eväät lounaaksi. Sää oli sopivan viileä puolipilvinen syyssää ja hyttysistä oli pientä haittaa vain tauolle pysähtyessä. Hirvikärpäsiä nolla.

Henkeäsalpaavan kaunista

Kauhaneva-Pohjankankaan luonto oli henkeäsalpaavan kaunis ja Kauhalamminkierroksen reitti oli kokonaisuudessaan helppokulkuinen ja tasainen erämaakeidas. Paikka on varmasti lintutarkkailijoiden unelma, jossa voi nähdä esimerkiksi kansallispuiston tunnuksesta tutun kahlaajan Liron. Sen tunnelmaa on vaikea kuvailla sanoin, joten seuraavat kuvat saavat pääosin puhua puolestaan. Näissä suomaisemissa on sitä jotain, joka puhuttelee minua kerta toisensa jälkeen.

Kauhaneva-Pohjankankaan maisemat saivat lähes pidättämään hengitystä.
Kauhalammin kierroksen varrella on pari kohtaa, joista voisi pulahtaa uimaan.

Retken jälkeen jo ikävä takaisin

Kun kävin näitä valokuvia läpi kotona retken jälkeen syyskuussa, mieleeni iski kova ikävä Kauhaneva-Pohjankankaan tai aiemmilta kerroilta tutun Teijon rauhoittaviin suomaisemiin. Mielenkiintoista, mikä vaikutus luonnolla on meihin ihmisiin. Näissä maisemissa on jotain todella mieltä koskettavaa ja rauhoittavaa. Täällä ollaan kaukana suorittamisesta ja kaikesta turhasta kiireestä.

Kauhalamminkierros tuli päätökseen noin puolentoistatunnin kuluttua lähdöstä ja palasimme takaisin Salomaan pysäköintialueelle.
Tyytyväiset collieretkeilijät Sansa, Vappu ja Kaisla poseeraavat vielä ennen lähtöä.

Meidän oli tarkoitus yöpyä yksi yö Kauhaneva-Pohjankankaan parkkialueella matkailuautossa, mutta päätimme jatkaa matkaa suoraan Kauhalamminkierroksen jälkeen, koska läheiselle laavulle kerääntyi iso juhlaporukka, joiden oli kaikista kantamuksistaan päätellen selvästi tarkoitus juhlia laavulla isommin. Lisäksi lähtömme hetkellä alkoi sataa vettä, jota tummanpuhuva taivas jo enteilikin. Oli siis juuri sopiva aika jatkaa matkaa.

Kiitos Kauhaneva-Pohjankangas!

One thought to “Colliet Kauhaneva-Pohjankankaan kansallispuistossa”

  • Niemennokan nelijalkaiset

    Vau, on kyllä hienot maisemat, mieli ja sielu lepää. Ihastuttavia kuvia; reissukoirat♥

    Vastaa

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: