Olen Heidi Bechstein, neljäkymppinen koiraharrastaja, pitkäkarvaisten collieiden kasvattaja ja koirabloggaaja Keravalta. Minulla on ollut pitkäkarvaisia collieita vuodesta 2003, yhteensä seitsemän collieta kotona ja kolme sijoituskodeissa. Kasvatan pitkäkarvaisia collieita pienimuotoisesti kennelnimellä Riemumielen ja kennelnimelleni on syntynyt neljä pentuetta. Blogini on Riemumielen koirablogi, josta löydät kirjoituksia pitkäkarvaisista collieista, koiraharrastuksista ja elämästä collieiden kanssa.

Taustani collieiden parissa

Sain ensimmäisen koirani parikymppisenä, kun bluemerlevärinen pitkäkarvainen collieuros Robin (Samettisilmän Sini Usva) liittyi perheeseen vuonna 2003. Robinin myötä rakastuin palavasti pitkäkarvaisiin collieihin ja sillä tiellä olen edelleen. Niinpä pari vuotta myöhemmin toinen collieuros, tricolourvärinen Riku (RTK1* Maple Yard Apocalyptica) muutti meille Robinin kaveriksi. 

Kennelnimi Riemumielen on myönnetty minulle 2011. Ensimmäinen narttucollieni on tricolourvärinen Riemu (FI RTVA BH Ruffenuff Peppermint Twist), joka tuli meille vuonna 2012 Ruffenuff kennelistä. Riemumielen ensimmäinen pentue syntyikin Riemulle vuonna 2016. Riemu on minulle erittäin tärkeä harrastuskoira, jonka kanssa olen harrastanut useita eri koiraharrastuslajeja.

Ennen ensimmäisen pentueen syntymää eli vuonna 2015 päätin hankkia Goldentroll’s kennelistä soopelinartun Sansan (RTK3 PAIM-T Goldentroll’s Song Of Ice And Fire). Sansan sukutaulu teki minuun vaikutuksen ja toivoin, että saan Sansasta jatkoa kasvatukseeni. Näin tapahtuikin ja seuraavat Riemumielen pentueet syntyivät Sansalle. Kasvattaminen Riemumielen kennelnimellä on pienimuotoista ja pentueita syntyy jatkossa harvakseltaan.

Riemumielen koirablogissa: Miksi rotuni on pitkäkarvainen collie?

Kotona ja sijoituksessa asuvat koiramme

Minulla asuu kotona viisi pitkäkarvaista collienarttua, joista löytyy tarkemmin tietoa koirien omilta sivuilta: 

Lisäksi sijoituksessa ovat pitkäkarvaiset colliet:

Meillä asuu pitkäkarvaisten collieiden seurana kaksi kissaa, jotka elävät sisäkissoina. Kissamme ovat nuori lyhytkarvainen mustavalkoinen maatiaiskissa Luna ja seniori-ikäinen pitkäkarvainen american curl uroskastraatti Sisu, joka on viralliselta nimeltään Trollin Sisu. Pitkäkarvainen maatiaiskissamme Smilla on muistoissa.

Ajatuksiani pitkäkarvaisten collieiden kasvattamisesta

Pitkäkarvaiset colliet elävät meillä normaaleissa kotioloissa perheenjäseninä eikä meillä ole kenneltiloja. Kannustan kaikkia rodusta kiinnostuneita tutustumaan rotuun huolella ennen pennun hankintaa. Pitkäkarvainen collie on koira, jonka täytyy saada elää yhdessä ihmisen kanssa ja jonka täytyy saada tarpeellinen tapakoulutus, tarpeeksi liikuntaa ja muuta aktiviteettia. Se kiintyy syvästi omaan perheeseensä ja on lempeä, ystävällinen ja aktiivinen palvelus- ja paimenkoirarotu.

Kasvattamisen lisäksi harrastan pitkäkarvaisten collieideni kanssa eri koiraharrastuslajeja ja koen olevani ennen kaikkea aktiivinen koiraharrastaja, jonka näkökulma kasvattamiseen on muokkautunut pitkälti koiraharrastuskentillä vietettyjen vuosien aikana. Rodunomainen pitkäkarvainen collie on unelmissani monipuolinen harrastuskoira ja painotan kasvatuksessani hyviä harrastuskoiran fyysisiä ja psyykkisiä ominaisuuksia. Olen kilpaillut omien koirieni kanssa tokossa, rally-tokossa, agilityssä ja noseworkissa sekä käynyt koiranäyttelyissä. Harrastustuloksia löytyy tarkemmin kunkin koiran omalta sivuilta.

Oman collie- ja koiraharrastuskokemuksen ohessa olen kouluttautunut muun muassa Kennelliiton kursseilla, joista tarkemmat tiedot alla, ja valmistunut Suomen Koirankasvattajat eli SuKoKa ry:n Kasvattaja-Akatemiasta. Olen opiskellut käyttäytymistieteitä eläinkoulutuksen näkökulmasta Tampereen yliopistossa: Käyttäytymisanalyysiperusteinen eläinkouluttajien koulutus | Tampereen korkeakouluyhteisö. Laajan kouluttautumisen taustalla on jatkuva into oppia uutta ja halu kehittää omaa osaamistani, jota pyrin osaltaan jakamaan myös blogikirjoitusteni kautta Riemumielen blogissa.

Riemumielen koirablogissa: Miksi minä kasvatan koiria?

Julkaisut muualla

Jäsenyydet

Suoritetut koulutukset

 • Koetoimitsijakurssi 1. (2009)
 • Koetoimitsijakurssi 2. Rally-Toko (2014) ja Toko (2015)
 • Agilitykoulutusohjaaja (2009)
 • Kasvattajan peruskurssi (2010)
 • Kasvattajan jatkokurssi (2011)
 • Jalostusneuvojan peruskurssi (2011)
 • Jalostusneuvojan jatkokurssi (2015)
 • Koirankasvatus tänään -kurssi (2015)
 • SuKoKa Kasvattaja-Akatemia (2016-2017)

Muuta Mainittavaa

 • Suomen Collieyhdistyksen harrastusmerkki 2015
 • Suomen Palveluskoiraliiton pronssinen harrastusmerkki 2016
 • Suomen Collieyhdistyksen hopeinen ansiomerkki 2017
 • Suomen Palveluskoiraliiton hopeinen harrastusmerkki 2020