SAMETTISILMÄN SINI USVA

11.8.2003 – 3.5.2016
sukupuoli: uros
kasvattaja: Leena Taari, 
kennel Samettisilmän 

pitkäkarvainen collie
Koiranet-linkki
Lisää valokuvia

Emä: Samettisilmän Yön Kuningatar
Isä: My Miracle’s Piece of Illusion

Luonnekuvaus

Ensimmäinen koirani oli bluemerlevärinen pitkäkarvainen collieuros Robin (Samettisilmän Sini Usva). Robin oli luonteeltaan herkkä, kiltti ja lempeä oman lauman koira, jonka saimme pitää lähes 13 vuotta ilonamme rakkaana perheenjäsenenä.

Robin rakasti omia ihmisiään ja oli heitä kohtaan mitä lempein ja rakastettavin. Sitä ei koskaan luonnetestattu, koska se oli ääni- ja alusta-arka sekä vieraita ihmisiä kohtaan epäluuloinen. Robin oli muiden koirien kanssa sosiaalinen ja ystävällinen ja rakasti erityisesti pentuja. Sen ylivoimaisesti paras kaveri oli meidän Riku (Maple Yard Apocalyptica). Robin ja Riku leikkivät hyvin paljon keskenään eivätkä koskaan tapelleet. Kolmannen koirani Riemu-pennun (Ruffenuff Peppermint Twist) se otti heti alusta saakka suojelevien siipiensä suojaan. Robin oli suojelevainen omasta reviiristään ja omasta laumastaan sekä itsenäinen koira. Se ei seurannut ihmisiä huoneesta toiseen vaan viihtyi hyvin myös itsekseen sohvalla köllöttäen.

Robinin perusluonne oli iloinen, rauhallinen touhottaja, joka nautti kotona köllöttelystä ja rauhallisesta elämästä. Sen kanssa oli kivaa harrastaa, koska se oli iloisena mukana touhuamassa harrastuksessa kuin harrastuksessa. Robin riehaantui vielä vanhoilla päivilläänkin hyppimään ja pomppimaan innoissaan, kun sille sanoi “hae lelu”. Fyysisesti se oli hieman kömpelö ja kaikenlainen stressi sai sen vatsan herkästi sekaisin. Nuoruudessaan Robin kärsi pahoista vatsaongelmista, jotka helpottivat vasta kastraation ja stressitilanteiden välttämisen myötä.

Ehdin tutustua ensimmäisen koirani Robinin kanssa monenlaisiin koiraharrastuksiin ja koiraharrastamisen maailmaan. Harjoittelimme muun muassa totelevaisuutta ja harrastimme rally-tokoa, epävirallisia match show näyttelyitä ja agilityä, jossa se kilpaili 1. luokassa. Harrastuksissa tärkeimpänä tavoitteena oli hauskanpito ja mukava yhdessä tekeminen. Robinia ei käytetty jalostukseen.

Robinia ikuisesti lämmöllä muistaen ja ikävöiden.

Terveys

 • lonkat: A/A
 • kyynärnivel: 0/0
 • silmät: CEA vapaa / CEA vapaa
 • muuta: herkkävatsainen, munuaisten vajaatoimintaa epäilty, mutta kaikki veriarvot normaalit 2015 (lähes 12-vuotiaana), kastroitu
 • kuolinsyy: 12 vuoden 9 kuukauden iässä yllättäen alkaneet rajut epileptiset gran mal -kohtaukset kahden viimeisen elinvuorokauden aikana. Kohtausten rajuuden ja nopean toistumisen vuoksi päädyttiin eutanasiaan. Siihen asti Robin oli terve lukuunottamatta erittäin harvoin elämän aikana esiintyneitä lieviä lyhyitä poissaolokohtauksia. Lievät poissaolokohtakset olivat lyhyitä (alle minuutti) eikä niihin liittynyt kouristelua. Epilepsiaa ei diagnosoitu. Rajujen epileptisten kohtausten syy jäi epäselväksi, mutta sisäelinperäiset syyt rajattiin pois. Kaikki veriarvot olivat normaalit. 

  Eläinlääkärin arvion mukaan rajujen kohtausten syy oli mahdollisesti aivokasvain.

Harrastukset

 • agility 1. lk, 1 x 0-rata
 • rally-toko Alo 1 x hyväksytty rata (epävirallinen ennen lajin virallistumista)
 • Kiva Koirakansalainen testi hyväksytty 20.6.2004

Näyttelyt

PEK2: 

Erittäin hyvä sukupuolileima, mutta tällä hetkellä hieman korkearaajaisen yleisvaikutelman antava. Hyvä purenta ja korvat. Hyvä runko. Turhan jyrkkä lantio ja kantaa häntäänsä korkealla liikkuessa. Pienet käpälät. Liikkeet saisivat olla ulottuvammat ja vakaammat. Erinom. karvanlaatu. Hyvä luonne.

Saija Juutilainen, 4.4.2004 Kerava.
JUN H:

Hyvä puhdas pään kiila. Vahvat leuat. Hyvin pyöristynyt kuono. Pienet hyvin kannetut korvat. Riittävä kaula. Tiivis runko. Luisu lantio. Johtuen pystystä lavasta etuliike jää hyvin rajoittuneeksi. Sidotut takaliikkeet. Hyvä luonne. Kiiltävän puhdas bluemerle-väri.

Mari Palgi, 4.7.2004 Karjaa.
JUN T:

Korkearaajainen, kookas hentoluinen nuori uros, jolla kok. nähden aivan liian raskas pää. Pitkähkö stoppi, pienehköt korvat, sopiva kaula, hieman etuas. lavat, kiinteä ylälinja, hyvä lantion rakenne, mutta kork. kiinnittynyt häntä, liikkeessä tyvestä nousee. Litteät kylkiluut, rinta saisi olla syvempi & huomattavasti leveämpi edestä, niukat kulmaukset, hyvin korkea kinner, epätas. jak. mustat läikät, epäp. sininen väri, karvanl. hyvä, muuten hyvin kapeat liikkeet, ristiinkäyvät etujalat, miellyttävä luonne.

Maret Kärdi, 24.7.2004 Helsinki.
AVO H:

Hyvä tyyppinen, tällä hetkellä ilmavalta vaikuttava uros. Varsin hyvä pää, hyvä kaula, runko vielä pahasti kesken kehityksen. Hieman lyhyt rintakehä. Hieman luisu lantio ja pysty olkavarsi. Liikkuu kovin ahtaasti edestä ja takaa. Puhdas bluemerle väri.

Jaana Hartus, 10.7.2005 Karjaa.

Paimennustesti

 • Rymättylä 15.5.2004 (lampaita 13)
 • tyyli: ei selvää mieltymystä
 • haukkuminen: työskentelee hiljaisesti
 • kiinnostus: hieman kiinnostunut
 • herkkyys: välinpitämätön
 • lauman ryhmittäminen: päästää lauman irti hallinnastaan
 • tasapainottelu lauman ja ohjaajan kanssa: hieman sopeuttamista
 • lähestyminen: juoksee kohtuullisen kaukana
 • kestävyys: ei osoita kestävyyttä
 • luonteenlaatu: helposti häiriintyvä
 • vahvuus: puuttuu kykyä liikuttaa laumaa

Sukutaulu

Koiranet-linkki