Rosen ja Kelmin pentue vuodelle 2022

Seuraava Riemumielen pentusuunnitelma on alkuvuodelle 2022 Roselle (RTK4 BH PAIM-T Riemumielen Tulen Ja Jään Laulu) ja Kelmille (HK3 JK1 BH TK2 RTK3 PAIM1 Scottail Your Mischief Managed). Odotan Rosen juoksuja alkavaksi tammikuussa 2022. Tämä pentue on siis toiveissa alkukevääksi. Voit tiedustella lisätietoa tästä pentueesta, mutta varsinaisia varauksia en ota vastaan ennen pentujen syntymää.

Lisätietoja Rosen ja Kelmin yhdistelmästä

Rose KoiraNet-jalostustietojärjestelmässä
Rosen oma sivu

Rosen perustiedot:

Väri: soopeli
Silmät: ei todettu perinnöllisiä silmäsairauksia
Lonkat: A/A
Kyynärpäät: 0/0
Selkä: VA0, LTV1
Näyttelyt: PEK3
Geenitestitulokset: MDR1 terve, DM kantaja
Muuta: sydänultrassa todettu harmiton ja vaaraton fysiologinen sivuääni

Lisätietoa Rosesta:

Rose on 2-vuotias pitkäkarvainen collie, joka on meiltä sijoituksessa. Sen kanssa harrastetaan aktiviisesti muun muassa rally-tokoa ja tokoa. Rose kilpailee rally-tokossa mestariluokassa, josta sillä on koulutustunnus RTK4. Tokossa Rosella on 1-tulos avoimesta luokasta. Lisäksi Rose on suorittanut virallisen paimennustaipumuskokeen PAIM-T ja palveluskoirien BH-käyttäytymiskokeen hyväksytysti.

Rosella on kaunis, rodunomainen ja melko vankka rakenne ja se on säkäkorkeudeltaan keskikokoinen. Rose on väritykseltään tumma soopeli. Rosella on pystyt korvat, joiden vuoksi se ei ole käynyt vielä aikuisena koiranäyttelyissä.

Luonteeltaan Rose on avoin, sosiaalinen ja iloinen sekä äitinsä Sansan (RTK3 PAIM-T Goldentroll’s Song Of Ice And Fire) tapaan perso ruoalle. Rose on perusvireeltään melko rauhallinen, äänivarma ja jonkin verran riistaviettinen.

Rosen täyssisaruksista on terveystutkittu luustoltaan terveiksi neljä koiraa kuudesta ja sisarukset ovat luonteeltaan mukavia collieita. Sisaruksissa on useita harrastavia koiria. Esimerkiksi sisko Virna (Riemumielen Tulen Suutelema) on suorittanut paimennuksen esikokeen ja kilpailee paimennuksen ykkösluokassa.

Kelmi KoiraNet-jalostustietojärjestelmässä

Kelmin perustiedot:

Väri: soopeli
Silmät: ei todettu perinnöllisiä silmäsairauksia
Lonkat: B/B
Kyynärpäät: 0/0
Selkä: VA0, LTV0
Näyttelyt: ERI1
Geenitestitulokset: CEA kantaja, MDR1 kantaja, DM terve

Lisätietoa Kelmistä:

Kelmi on avoin, aktiivinen, vilkas, iloinen ja todella kiltti nuori uros. Kelmi rakastaa ihmisiä ja on myös koirasosiaalinen. Ääni- ja alustavarma, Kelmille on ammuttu laukauksia sekä raunioradalla että palveluskoirakentällä.

Kelmi nauttii yhdessä tekemisestä, on hyvin miellyttämishaluinen ja on helposti motivoitavissa niin lelulla kuin ruoallakin – on ahne ja saalisviettiäkin löytyy reippaasti. On taistelutahtoinen, keskittymiskykyinen ja nopea oppimaan. Paimenkoiralle tyypillisesti aavistuksen herkkä ja ohjaajapehmeä. Helppo ja huoleton arjessa, ei riistaviettiä. Koostaan huolimatta ketterä.

Kelmillä on monipuolisesti harrastustuloksia, sen kanssa on kisattu palveluskoirahaussa (HK3), tokossa (TK2) ja rally-tokossa mestariluokassa, lisäksi paimennuksessa Kelmi on kisannut ykkösluokassa tuloksin PAIM1 ERI. Kelmilla on myös vesipelastuskokeista alokasluokan tuloksia.

Kelmi on hieman keskikokoa isompi, sillä on kaikki hampaat ja leikkaava purenta. Kohtuullinen hännänkanto.

Kelmin sisaruksissa on harrastustuloksellisia koiria esim. HK1 ja RTK1.

Kelmin kuvat: Kiira Käyhkö

Ajatuksiani Rosen ja Kelmin yhdistelmästä

Rosen sulhasvalinta Kelmi (HK3 JK1 TK2 RTK3 PAIM1 Vepe alo1 Scottail Your Mischief Managed) on omistajansa kanssa aktiivisesti ja monipuolisesti eri lajeja harrastava upea kookas amerikkalaislinjainen soopeliuros, johon olen tutustunut jo useampi vuosi sitten. Toivon Kelmin tuovan Roseen yhdistettynä edelleen lisää monipuolisen harrastuskoiran ominaisuuksia, isompaa kokoa sekä mahdollisesti hieman lisää virtaa. Kelmi harrastaa muun muassa palveluskoirahakua, jossa se kilpailee omistajansa kanssa kolmannessa eli ylimmässä luokassa. Kelmi ja sen samalla omistajalla asuva isä Koda (HK1 PAIM1 RTK2 TK2, toko VOI1 Glenoak Enlightened) ovat molemmat äänivarmoja koiria.

Rosen äiti Sansa (RTK3 PAIM-T Goldentroll’s Song Of Ice And Fire) on ollut kahdessa aiemmassa pentueessaan hyvä luonne-, terveys- ja ulkonäköperiyttäjä. Sen kahdesta pentueesta on terveystutkittu luustoltaan terveiksi kuusi koiraa (lonkat A tai B ja kyynärpäät 0) ja kahta ei ole vielä terveystutkittu. Kolmella on tuloksia virallisista harrastuksista, esimerkiksi RTK3, PAIM1 ja toko ALO1. Yhdellä on näyttelyistä 2 x SERT ja ROP. Sansa itse on luonteeltaan vilkas, touhukas ruoalle perso collie. Harrastan sen kanssa tokoa ja rally-tokoa. Rosen isä Pablo (Oceanbour Guardian Of Islay) on luonteeltaan tasapainoinen ja äänivarma uros.

Rose on nyt 2,5-vuotias ja se vaikuttaa saaneensa emänsä ja isänsä parhaita puolia sekä luonteensa että ulkonäkönsä puolesta. Olen Roseen ja sen viiteen sisarukseen todella tyytyväinen kuten myös Sansan ensimmäisen pentueen kahteen Rosen puolisisarukseen, joista meillä kotona asuu Kaisla (RTK3 toko ALO1 Riemumielen Hurjasusi Nymeria).

Rosen ja Kelmin sukutauluissa yhdistyy skandinaavisia, amerikkalaisia ja brittiläisiä linjoja. Sukupolvien takaa yhteinen tekijä on Corydon-tausta. Kelmillä on Glenoak ja Wicani sukuisten koirien kautta yhteisiä Van-M ja Glasgowhill’s sukulaisia meidän Fionan (RTK1 Arttulan Öili Tuliruusu) kanssa, joten se herätti sukunsa puolesta mielenkiintoni jo useampi vuosi sitten. Fionaa itseään ei ole käytetty jalostukseen, mutta sillä on luonteellisia vahvuuksia kuten taistelutahto ja avoimuus, joita toivoisin edelleen lisää koiriini.

Vaikka Kelmin suku on itselleni jonkin verran vieraampi, olen jo pidempään seurannut tämän sukuisia amerikkalaislinjaisia koiria Suomessa ja ulkomailla. Odotan mielenkiinnolla, mitä Rosen ja Kelmin yhdistelmä toteutuessaan tuo tullessaan. Painotan pentuesuunnitelmassa monipuolisen harrastuskoiran ominaisuuksia ja koulutettavuutta ja molempien koirien suvuissa on koko rodun tasolla harvaisen runsaasti harrastustuloksellisia koiria. Tavoitteena on saada tästä pentueesta potentiaalisia harrastuskoiranalkuja, jotka todennäköisesti tylsistyisivät pelkkinä lenkkikavereina. Jos siis olet kiinnostunut pitkäkarvaisesta collieista harrastuskaveriksi, ota rohkeasti yhteyttä.

Video Kelmistä

Kelmin 2-vuotisvideo YouTubessa (Kiira Käyhkö)

Yhteydenotot pentuetta koskien

Etsin mahdollisesti syntyville urospennuille aktiivisia koiraharrastuksista kiinnostuneita koteja, jotka sitoutuvat terveystutkimaan koiran virallisesti aikuisena. Terveystutkimukset tarkoittavat rodun virallisia PEVISA-tutkimuksia lonkkien, kyynärnivelen ja silmien osalta. Otathan siis yhteyttä erityisesti, jos etsit pitkäkarvaisen collien UROSpentua harrastuskaveriksi tavoitteelliseen harrastamiseen eri koiraharrastuslajeihin ja koemuotoihin (esim. näyttelyt, toko, rally-toko, palveluskoirakokeet).

Saatan mahdollisesti sijoittaa narttupennun harrastavaan kotiin, mutta alustavasti narttupennuille on jo runsaasti kotiehdokkaita enkä ota tällä erää lisää tiedusteluja narttupentujen osalta. Ilmoitan täällä, jos tilanne muuttuu pentujen syntymän jälkeen.

Pennut luovutetaan eläinlääkärin tarkastamina, silmätarkastettuina ja virallisesti rekisteröityinä. Pennut syntyvät Keravalla.

Jos olet kiinnostunut tästä yhdistelmästä, voit ottaa minuun aluksi yhteyttä ensisijaisesti sähköpostitse, koska töideni takia en pääse aina vastaamaan puhelimeen: heidi [AT] bechste [DOT] in

Linkkejä collienpentua etsivälle

Ilmoituksia pitkä- ja sileäkarvaisen collien pentueista löytyy esimerkiksi näiltä sivustoilta:

Suomen Collieyhdistyksen pentuvälitys

Kennelliiton pentuvälitys

Pitkäkarvaisten collieiden pentusuunnitelmia

Sileäkarvaisten collieiden pentusuunnitelmia

Kuva: Nani Härkönen

Pitkäkarvainen collie lyhyesti

Tutustuthan rotuun huolella etukäteen ennen pennun hankintaa. Pitkäkarvainen collie on aktiivinen paimen- ja palveluskoirarotu, joka on luotu liikkumaan ja työskentelemään yhteistyössä ihmisen kanssa. Se tarvitsee johdonmukaisen arkitapakoulutuksen ja riittävän fyysisen ja henkisen aktiviteetin koko eliniän ajan voidakseen hyvin ja ollakseen mukava perheenjäsen. Pitkäkarvainen collie on kooltaan keskikokoinen koira, uroksen säkäkorkeus 56-61 cm ja aikuispaino n. 20-29 kg, nartun säkäkorkeus 51-56 cm ja aikuispaino n. 18-25 kg.

Pitkäkarvaisella colliella tiivis alusvilla peittää koko ihon ja pitkä, karkea, säänkestävä päällyskarva peittää alusvillan. Uroksella on muhkea kaulus ja nartuilla pitkät housukarvat. Collien värit ovat soopeli, tricolour ja blue merle.

Kuva: Nani Härkönen

Lisätietoa rodusta löydät Suomen Collieyhdistyksen nettisivuilta www.scy.fi. Rotumääritelmä löytyy Koiranetistä ja sivuiltani kohdasta “Tietoa colliesta”.

Kysy lisää suunnitelmista ensisijaisesti sähköpostitse: heidi [AT] bechste [DOT] in