Olet ehkä kiinnostunut omasta collienpennusta ja pohdit, sopiiko pitkäkarvainen collie juuri sinulle. Olisiko sinulla sopiva koti pitkäkarvaiselle collielle? Mistä saisit sen selville parhaiten? Kerron hieman vinkkejä tässä blogijutussa.

Koiranpennun hankinta on suuri päätös, johon on hyvä käyttää aikaa ja vaivaa. Pitkäkarvainen collie on suosittu koirarotu erityisesti koti- ja seurakoirana, mutta rodussa on paljon potentiaalia myös erilaisiin koiraharrastuksiin. Tässä blogikirjoituksessa listaan neljä kohtaa, jotka collienpennusta haaveilevan kannattaa huomioida aivan alkuun.

1. Oletko valmis juuri tämän rotuiseen koiraan?

Ota selvää, minkälaista rotua olet ottamassa ja tutustu rodun aikuisiin koiriin kunnolla etukäteen. Ennen pennun valintaa kannattaa hankkia mahdollisimman paljon tietoa kyseisestä rodusta ja koiranhoidosta yleisesti.

Lisätietoa pitkäkarvaisista collieista:

Pitkäkarvainen collie on perusterve ja sopeutuvainen rotu. Se tarvitsee riittävästi aivojumppaa ja liikuntaa vapaana, sen turkki täytyy hoitaa ja sen täytyy saada elää perheenjäsenenä, ei koskaan ihmisistä eristettynä tai pihakoirana. Se on toiminnanhaluinen, tarmokas ja miellyttämishaluinen sekä erinomainen seura- ja harrastuskoira.

Pitkäkarvainen collie on ystävällinen, iloinen ja aktiivinen ja vaatii kunnollisen peruskoulutuksen. Rotu sopii aktiiviselle ja liikkuvalle ihmiselle. Tutustu kunnolla rotuun etukäteen ja ota selvää, millaisia eroja rodun sisällä löytyy. Tutustu rodun erityistarpeisiin jo ennen pennun hankintaa.

Blogissa: Mitä collie tarvitsee voidakseen hyvin?

2. Miten löydät sopivan kasvattajan?

Rotuyhdistyksen Suomen Collieyhdistys ry / Finlands Collieförening rf (scy.fi) sivulla on luettelo yhdistyksen jäseniksi liittyneistä kasvattajista, jotka ovat toimittaneet tietonsa yhdistyksen sivuille julkaistavaksi. Tämä ei tarkoita sitä, että yhdistys erityisesti suosittelee tai valvoo näitä kasvattajia.

Sopivan kasvattajan löydät tutustumalla eri kasvattajiin ja heidän koiriinsa ja omalla kriittisellä arvioinnilla. Hyviä apuvälineitä tähän löydät netistä. Koiranet on Kennelliiton ylläpitämä avoin koirarekisteri, josta löydät kaikki rekisteröidyt koirat ja pentueet sekä koirien viralliset terveys- ja harrastustulokset.

Kuuntele, mitä kasvattaja kertoo rodusta ja omista koiristaan! Eri kasvattajilla voi olla erisuuntaisia tavoitteita eikä ole aivan samantekevää, mistä pennun otat. Vastuuntuntoinen kasvattaja tuntee rodun, kertoo siitä mielellään muita kasvattajia haukkumatta, asettaa kasvatustyölleen korkeat tavoitteet ja pyrkii tekemään jalostustyötä mahdollisimman hyvillä koirilla. Vastuuntuntoiset kasvattajat haluavat pennun saavan parhaan mahdollisen kodin.

3. Älä valitse koiraa meriittien perusteella

Colliepentua ei kannata koskaan valita pelkästään sen vanhempien näyttely- tai harrastusmeriittien perusteella, koska tulokset eivät periydy. Pohdi ja kysele, mitä mitkäkin tulokset kertovat kyseisistä koirista ja kertovatko jotkin tulokset ehkä enemmän omistajien kouluttajataidoista kuin koirien luonteesta. Käyttötulokset kertovat luonteesta näyttelytuloksia enemmän, mutta erinomainen käyttökoira voi hyvin menestyä myös näyttelykehissä ja toisinpäin.

Jos toivot koiraltasi jotain tiettyä ominaisuutta, kannattaa varautua odottamaan sopivaa pentua jonkin aikaa. Kukaan ei pysty varmuudella sanomaan millainen aikuinen koira pennusta tulee. Siitä ei välttämättä tule juuri sellaista kuin toivoit, mutta sillä on oikeus onnelliseen elämään juuri sellaisena kuin se on. Jokainen koira on yksilö.

4. Ole hyvä pennunostaja

Ole pentua etsiessäsi ja rotuun tutustuessasi aktiivinen, avoin ja innokas äläkä pidä kiirettä. Lähetä informatiivinen, hyvin jäsennelty ja kirjoitettu pentukysely valitsemallesi kasvattajalle. Kerro kyselyssä vähintään koko nimesi ja asuinpaikkasi sekä kerro millaista koiraa toivot ja onko sinulla aiempaa kokemusta koirista.

Ole valmis tapaamaan kasvattaja ja koirat etukäteen. Saman copy-paste pentukyselyn lähettäminen sähköpostitse kymmenelle eri kasvattajalle ei ole kohtelias tapa tutustumiseen. Lyhyet “Onko vapaita pentuja, hinta?” kyselyt jäävät hyvin todennäköisesti aina ilman vastausta. Pentukyselyn lähettäminen tekstiviestinä on myös huono tapa. On selvästi kohteliaampaa lähettää valitsemallesi kasvattajalle sähköposti tai soittaa.

Vastuullisella kasvattajalla ei ole koskaan kiirettä päästä pennuista eroon eikä tarvetta antaa alennusta hinnasta kiireen vuoksi. Huomioithan aina, että kasvattajalla on oikeus valita pennunostajat.

2 thoughts to “Minulleko collie – lyhyt oppimäärä

  • Riitta Laajala

    Hei, mielestäni, hyvä ja ytimekäs esittely, kuten ettei sovellu eristetyksi pihakoiraksi koppiin, hyvin leimautuu isäntäänsä/emäntäänsä, rakastettava ja rakastava. tv Riitta L

    Vastaa
  • Heidi Bechstein

    Kiitos Riitta palautteesta! 🙂

    Vastaa

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: