Me collietytöt käytiin omalla porukalla temmeltämässä. Ensin mua huolestutti mokoma temmellys. Nopeasti mä tajusin jutun juonen ja mulla oli tosi hauskaa.

Riemu-collie 7 vuotta

Tämä blogikirjoitus aloittaa uuden “Riemu testaa” -osion, jossa pitkäkarvainen collie Riemu kavereineen testaa erilaisia koirille tarjottavia palveluita ja tuotteita.

“Riemu testaa” -osion ensimmäinen testikohde on Touhu ja Temmellys ja tarkemmin sanottuna sen alueista Temmellys. Touhu ja Temmellys on koirien virikkeellistämis-, treeni- ja ulkoilualue Kellokoskella, joka sijaitsee Tuusulan pohjoisosassa aivan Mäntsälän rajalla. Tämä blogiteksti ei ole markkinointiyhteistyö eikä sen kirjoittamisesta ole erikseen sovittu, vaan varasin ja maksoin käynnin itse.

Neljä erillistä varattavaa aluetta

Kävimme Touhu ja Temmellyksessä viiden collietyttömme kanssa tammikuun puolivälissä. Touhu ja Temmellys sisältää neljä erillistä aidattua aluetta: Touhu, Temmellys ja Tempo sekä Metsämonttu. Touhu ja Temmellys ovat isoja alueita, kooltaan 1,5 hehtaaria ja Tempo on pienempi pihamainen alue. Metsämonttu on uusi alue, kooltaan noin 5 hehtaaria ja se sijaitsee eri paikassa kuin muut alueet. Kaikki alueet ovat maksullisia ja käytettävissä vain ajanvarauksella. Jokaista aluetta kiertää tukeva korkea aita.

Alueelle on monenlaisia käyttömahdollisuuksia pentu- ja kenneltapaamisista kaupunkilaiskoirien vapaana virikkeellistämiseen. Kovinkaan monella pääkaupunkiseutulaisella ei ole omaa valtavaa aidattua pihaa täynnä mielenkiintoisia virikkeitä. Paikka sopii esimerkiksi koirille, joita ei haluta viedä koirapuistoon vieraiden koirien kanssa tai koirille, joita ei voi päästää turvallisesti vapaaksi aitaamattomalla alueella. Harrastajia varten siellä on myös treenimahdollisuuksia, esimerkiksi agilityesteitä ja mainioita piiloja nosework-treeneihin.

Tervetuloa temmeltämään!

Varasin meille alueista Temmellyksen, jonka hinta viideltä saman perheen koiralta on 40 euroa tunnilta. Alue on suuri, noin 1,5 hehtaaria ja se tarjoaa hyvän vaihtoehdon koirien virikkeellistämiseen ja liikuntaan vapaana. Saavuimme sunnuntaina puolenpäivän aikaan paikalle Touhu ja Temmellykseen. Meitä oli vastassa iloinen Sirkku. Hän opasti lyhyesti paikan säännöt ja käytännöt, jotka olivatkin meille jo ennestään tuttuja.

Olemme varanneet Touhu-aluetta kolme kertaa aiemmin. Olemme käyneet Touhussa kahdesti Riemumielen kasvatinomistajien kanssa pentutapaamisen merkeissä ja lisäksi kerran omien collietyttöjen kesken. Tällä kertaa halusin kokeilla Temmellys-aluetta.

Tervetuloa! Odotimme omaa Temmellys-vuoroa portin takana parkkipaikalla.

Pääsimme Temmellykseen hieman etuajassa. Otin viisi collieta ulos farmarin takaosasta, avasin portin ja päästin koirat vapaaksi alueelle. Kovan haukkukonsertin myötä ne lähtivät tutkimaan paikkoja ja Riemu käskytti meitä omistajia ja muita koiria pysymään ruodussa. Alkuun sitä huolestutti, pysyykö lauma kasassa, oma tytär Vappu matkassa mukana ja mitä olemme täällä tekemässä. Aktiivisen harrastuskoirankin on välillä hyvä vain temmeltää ihan vapaasti ilman treenaamista.

Treenataanko, juostaanko vai mitä tehdään? Ei kai mamma herranjestas treenaa täällä noiden muiden kanssa?! Pitääkö mun huolehtia siitä, että oma tytär ei eksy?

Riemu-collie 7 vuotta

Temmellys on kokonaan aidattu 1,5 hehtaarin kokoinen alue, jonka läpi kulkee kolme matalaa avo-ojaa. Niitä ylittää useampi ylityspaikka. Alueella on muun muassa agilityesteitä, 100 metrin spurttirata, heinälato, taitopuomit, pallomeri, rengasvirikkeitä, piiloja ja onkaloita. Lisäksi alueella on grillilaavu, jota emme käyttäneet tällä kertaa. Grillilaavun voi varata parin tunnin varauksille.

Kolmella aiemmalla käyntikerralla olen aina halunnut varata alueista Touhun. Olin etukäteen hieman epäröinyt Temmellyksen avo-ojia ja pelkäsin, että koirat satuttavat itsensä niitä ylittäessään. Se pelko osoittautui aivan turhaksi. Collieiden mielestä ojien yli hyppiminen oli ihan parasta! Ojat ovat melko kapeita ja matalia, joten ne pystyy itsekin ylittämään helposti ilman suurta loikkaamista.

Fiona 9 vuotta näyttää, miten ojan yli hypätään Temmellyksessä. Ketterästi sujuu!

Aktiviteetteja ja virikkeitä Temmellyksessä

Olen jo aivan kyllästynyt lumettomaan kuraiseen talveen, joten halusin koirille ja meille omistajille pientä vaihtelua. Etelä-Suomessa on kärvistelty koko talvi lumettomilla plussakeleillä tammikuun loppuun asti. Plussakelien vuoksi collietytöt eivät enää innostu leikkimään eivätkä liikkumaan kuraisella omalla pienellä pihalla eikä viiden koiran laumaa voi aina viedä koirapuistoon juoksemaan. Arjen hihnalenkitkin alkavat jo kyllästyttää näillä keleillä.

Tällaisten ajanvarauksella kokonaan omalle porukalle varattavien alueiden etu on se, että mukaan ei eksy vieraita koiria eikä ole riskiä, etteivät vieraat koirat tule toimeen omien koirien kanssa. Koirat saavat temmeltää keskenään alueella vapaasti ilman riskiä karkaamisesta ja niillä on kaikenlaista uutta mielenkiintoista tutkittavaa. Ne voivat kiipeillä, hyppiä, haistella, leikkiä ja kirmata pitkin aluetta.

Kaisla ja Vappu tutkimassa kiipeilytelineitä Touhu ja Temmellyksessä.

Tyypillisten paimenkoirien tapaan meidän colliet ovat tosi paljon kiinni ihmisissä, joten jos pysähdymme vaikka grillipaikalle istumaan, koiratkin pysähtyvät. Niiden tekeminen on aika paljon kiinni meidän tekemisestä. Tästä syystä kuljimme varaamamme tunnin ajan alueetta ympäri rauhallisesti, innostimme koiria hieman tutkimaan eri aktiviteetteja ja muuten ne saivat temmeltää vapaasti. Myönnetään, että ne intoutuivat välillä innoissaan haukkumaan aika lailla! Onneksi se ei taida niin paljoa haitata täällä.

Olen aiemmilla käyntikerroilla pyytänyt tulen grilliin etukäteen. Olemme paistaneet makkarat käyntimme ohessa ja olen ottanut mukaan teetä termospullossa. Nyt kun meille oli varattu vain yksi tunti, keskityimme koko varatun ajan itse asiaan eli koirien vapaana temmellykseen. Koirathan täällä ovat pääasiassa. Alueilla riittää aktiviteetteja kaikenlaiseen touhuun ja täällä voisi myös treenata halutessaan. Alueet ovat varattavissa ympäri vuoden ja kuumia kesäpäiviä varten molemmilla suuremmilla alueilla on pieni vesiallas kahlailuun.

100 metrin Temmellys-spurtti

Kokeilimme Temmellyksen 100 metrin spurttirataa niin, että toinen meistä omistajista käveli toiseen päähän ja toinen jäi seisomaan paikalleen toiseen päähän. Koirat innostuivat juoksemaan sen enempää käskemättä meidän välillä edestakaisin useaan kertaan. Spurttiradan vieressä on kumpuilevaa maastoa ja oli hauska katsoa, kuinka osa koirista juoksi siinä ja osa radalla.

Vappu demonstroi 100 metrin spurttiradalla juoksemista Touhu ja Temmellyksessä.
Ja Sansan perässä Riemu Temmellyksen spurttiradalla ja muut radan vieressä.

Spurttiradalla voisi ottaa vaikka kilpailun siitä, kuka koirista on nopein! Täällä saa varmasti laiskemmankin koiran juoksemaan, jos sitä innostaa juoksemaan lelu- tai makupalapalkalle toiseen päähän. Lisäksi tässä voisi treenata suoria eteenmenoja esimerkiksi palveluskoiralajeja varten.

Riemu testaa -yhteenveto Temmellyksestä

Meidän Temmellykseen varattu tunti kului nopeasti ja oli aika vapauttaa alue seuraaville kävijöille, pakata koirat takaisin farmariin ja lähteä ajamaan takaisin kotia kohti. Kotiin viemisinä meillä oli väsyneet, kuraiset ja onnelliset collietytöt, jotka pääsivät sisälle kastelukannusuihkutuksen ja pyyhekuivauksen jälkeen. Kuraisuus kuuluu asiaan näillä plussakeleillä. Loppupäivän tytöt nukkuivat tyytyväisinä sohvilla.

Riemu testaa -yhteenvetona annan Temmellykselle tämän vierailun perusteella arvosanan 5-/5 tähteä eli lähes täydet pisteet ja uskon, että Riemu ja muut koirat ovat samaa mieltä.

Kuraisten collietyttöjen Touhu ja Temmellys -poseeraus ennen kotiinlähdön hetkeä. Vasemmalta oikealle: Sansa, Fiona, Vappu, Kaisla ja Riemu.

Mistä pidin:

Temmellys on alueena mukavan suuri, turvallisesti ja hyvin aidattu sekä sieltä löytyy todella monipuolisesti kaikenlaisia mielikuvituksellisia virikkeitä koiraväelle ja koirille. Lisäksi alueen varaaminen sujui Sirkun kautta todella helposti sähköpostitse. Varaus pitää toki tehdä hyvissä ajoin. Pääsimme alueelle jopa hieman ennen varaamaamme ajankohtaa.

Temmellyksen avo-ojista ei ollut collieille mitään haittaa ja sijainti Kellokoskella on meille sopivan pituisen ajomatkan päässä. Paikalle oli helppo löytää navigaattorin ohjeilla, parkkitilaa on riittävästi ja kentän laidalla on myös bio-wc.

Mitä kehitysehdotuksia:

Kymmenen kerran kortin hankkijalle hinnat ovat hieman normaalihintaa alhaisempia ja meidänkin kannattaisi hankkia jatkossa sarjakortti. Kehitysehdotukseni on se, että sarjakorttia tarjotaan vaihtoehtona aina toista kertaa tulevalle kävijälle.

Alueiden hinta on 1-3 koiran osalta 40€/tunti ja 70€/2 tuntia, 4-5 koiran osalta 55€/tunti ja 100€/2 tuntia. Tosin saman perheen koirat pääsevät 1-3 koiran hinnalla ja se on oikein kiva juttu suuremman lauman kanssa. Eikä hinta loppujen lopuksi jää kovin suureksi per varaaja, jos alueen varaa 4-5 koiralle useamman omistajan kesken.

Kenelle suosittelen?

Suosittelen Touhu ja Temmellystä kasvattajille pentu- ja kenneltapaamisia varten, useamman koiran pihattomille omistajille, hankalasti irtipidettäville koirille (esimerkiksi voimakkaasti riistaviettiset koirat tai koirapuistoon soveltumattomat koirat), nosework harrastajille ja kaikille, jotka haluavat tarjota koirille uusia mielenkiintoisia virikkeitä ja vaihtelevaa liikuntaa.

Jokaisen koiranomistajan täytyy totta kai aina huomioida turvallisuusasiat koiransa kanssa esimerkiksi kiipeilyesteitä käyttäessä. Alueiden käyttö ja alueella kulkeminen on aina omistajan omalla vastuulla.

Seuraavaksi Metsämonttuun

Tämä oli kiva kokemus ja mielellään menemme taas uudestaan Touhu ja Temmellykseen! Seuraavaksi haluaisin kokeilla uusinta aluetta, Metsämonttua. Uusi alue, viiden hehtaarin aidattu Metsämonttu avaa uusia mahdollisuuksia eri lajien harrastajille ja koiran lihaskunnon kasvattajille.

Tähän loppuun vielä Riemun tunnelmia meidän Temmellys visiitistä.

Täällä oli ihan hurjan hauskaa! Me juostiin, haukuttiin, haisteltiin, piehtaroitiin ja temmellettiin. Saatiin myös kevyt mutahoito. Milloin mennään uudestaan?

Riemu-collie 7 vuotta

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: