Colliet ei juo kahvia, mutta kahvipullaa voin ottaa!

Riemu-collie 7,5 vuotta

“Riemu testaa” -osion kolmas testikohde on koirakahvila Unelma, Riihimäellä sijaitseva koirien ja koiraihmisten tapaamispaikka. Kävin koirakahvilassa pitkäkarvaisen collien Riemun kanssa helmikuun lopussa. Tämä blogikirjoitus ei ole markkinointiyhteistyö eikä sen kirjoittamisesta ole erikseen sovittu.

Koirakahvila Unelma sijaitsee Unelmalemmikit myymälän yhteydessä. Koirakahvila on avoinna talvikaudella 2020 lauantaisin klo 10-13 ja siellä tarjotaan omistajille kahvia ja pientä makeaa sekä koirille herkkumaistiaisia. Vierailun yhteydessä voi samalla käydä ostoksilla Unelmalemmikit myymälän puolella.

Pitkäkarvainen collie Riemu ja muita asiakkaita koirakahvila Unelman tiloissa
Pitkäkarvainen collie Riemu ja muita asiakkaita koirakahvila Unelman tiloissa.

Kuulumisten vaihtoa häntä heiluen

Saavuin koirakahvila Unelmaan Riemun kanssa helmikuisena myrskyisenä lauantaipäivänä yhdentoista aikaan. Meitä oli jo ovella vastassa suloinen pieni 16-viikkoinen shelttipentu, jota talutti kouluikäinen tyttö. Ostin Unelmalemmikit myymälästä koiralelun ja siirryin koirakahvilan puolelle, joka sijaitsee aivan myymälän yhteydessä. Koirakahvilan puolella oli vastassa useita ystävällisiä heiluvahäntäisiä koiria omistajineen.

Koirakahvila Unelma on sisustettu viehättävästi pinkeillä sävyillä. Kahvilassa on suuri ruskea nahkakulmasohva, pöytäryhmiä ja tarjoilutiski, jossa oli tarjolla maksuttomasti kahvia, teetä ja pientä naposteltavaa. Kahvilan vitriini oli tällä kertaa tyhjä. Nautin koirakahvilassa kupin kahvia ja pienen suklaaleivoksen. Riemu sai maisteltavaksi muutamia herkkumaistiaisia. Rupattelin koiranomistajien kanssa ja Riemu vaihtoi koiramaisia kuulumisia muiden koirien kanssa.

Koirakahvila Unelman asiakkaat tulivat heti innokkaina tervehtimään Riemua
Koirakahvila Unelman asiakkaat tulivat heti innokkaina tervehtimään Riemua.

Koirakahvila Unelmassa koirat pidetään kytkettynä ja koiranomistajat tutustuttavat mielellään koiraansa uusiin tulokkaisiin pitkällä hihnalla. Koirakahvilan vahvuus ja myös haaste on juuri tässä. Siellä voi sosiaalistaa koiraa ja tavata samanhenkisiä ihmisiä. Koirakahvilaan osallistuvien koirien on hyvä olla muille koirille ystävällisiä. Siellä ei kuitenkaan voi antaa koirien leikkiä keskenään, kuten koirapuistossa. Aran tai epäsosiaalisen koiran omistajan on oltava koko ajan tilanteen tasalla.

Koiraihmisten rento tapaamispaikka

Koirakahvila konseptina viehättää minua ajatuksena suuresti, vaikken ole täysin koirakahvila Unelman kohderyhmää. Enhän asu Riihimäellä enkä yleensä käy koirapuistoissa tai vastaavissa paikoissa, joissa toisilleen vieraat koirat pääsevät tervehtimään toisiaan. Ajatuksissani koirakahvila on rento vapaamuotoinen koiraihmisten tapaamispaikka, jossa voi pysähtyä koiralenkin varrella nauttimaan kupin kahvia tai teetä ja ostaa leivoksen itselle ja koiralle.

Koirakahvilassa olisi hyvä olla selkeät pelisäännöt tai joku henkilö paikalla opastamassa, miten siellä toimitaan. Muilta koiranomistajalta pitäisi aina kysyä, saako heidän koiraansa lähestyä. Joillekin ujoille koirille paras tapa osallistua koirakahvilaan voi olla se, että koira saa tarkkailla muita koiria rauhassa sivusta omistajansa vierestä, eikä joudu kohtaamaan muita koiria hihnassa. Koen uusiin koiriin tutustumisen hihnassa haastavaksi tilanteeksi. Se vaatii aika paljon tilannetajua ja koiran elekielen lukutaitoa.

Riemu sopii koirakahvilavieraaksi erinomaisesti, koska se on aina kiltti ja ystävällinen muiden koirien kanssa. Se on tottunut vierailemaan erilaisissa halleissa ja muissa paikoissa koiraharrastusten kautta. Riemu puhuu sujuvasti koiraa. Kaikkien viiden pitkäkarvaisen collieni kanssa en voisi osallistua koirakahvilaan aivan yhtä rennosti. Seurasin nytkin tarkasti kahvinjuonnin ja rupattelun ohessa, miten Riemu reagoi muihin koiriin.

Riemu tapasi koirakahvila Unelmassa pienen 16-viikkoisen shelttipennun
Riemu tapasi koirakahvila Unelmassa pienen 16-viikkoisen shelttipennun.

Toiveissa lisää koirakahviloita

Suomessa on hyvin vähän varsinaisia koirakahviloita, jotka on tarkoitettu nimenomaan koirille ja koiranomistajille. Sen sijaan yhä useampi ravintola ja kahvila on koiraystävällinen ja joissain niistä on jopa erillinen menu koirille. Kaikissa koiraystävällisissä kahviloissa on usein koirille yhteiskäyttöinen vesikippo, mutta muuten koiria ei välttämättä ole huomioitu. Varsinaiset koirakahvilat ovat vielä niin uusia, etteivät selkeät käytännöt ole vielä ehtineet vakiutua.

Toivon, että koirakahviloita perustetaan tulevaisuudessa enemmän ja ne löytävät aktiivisen asiakaskunnan. Niille on varmasti Suomessa kysyntää, kuten muillekin matalankynnyksen koirapaikoille ja -tapahtumille. Koiraihmiset voisivat tavata niissä kaltaisiaan ilman etukäteisilmoittautumista tai suorituspaineita. Joskus olisi vaan kiva suunnata kesken koiralenkin kuiviin ja lämpimiin sisätiloihin kahvikupin äärelle.

Mitä enemmän koiraharrastukset muuttuvat ammattimaisempaan, kalliimpaan ja vähemmän rentoon suuntaan, sitä enemmän tietty osa koiranomistajista jää ohjatun harrastustoiminnan ulkopuolelle. Moni kotikoiranomistaja kaipaa koirien tuomaa yhteisöllisyyttä ja sosiaalisuutta. Samoin aktiiviharrastaja voi kaivata niitä nykyisten maksullisten koirakurssien aikana, joissa ei muodostu me-henkeä. Koirakahvilat voivat osaltaan olla mukana tuomassa yhteisöllisyyttä takaisin.

Pitkäkarvainen collie Riemu tekee tuttavuutta shelttipennun kanssa. Taustalla suloinen chihuahua.
Riemu tekee tuttavuutta shelttipennun kanssa. Taustalla suloinen chihuahua.

Riemu testaa -yhteenveto koirakahvila Unelmasta

Kävisin koirakahvila Unelmassa aivan varmasti uudestaan, jos se sijaitsisi meiltä Keravalta katsottuna lähempänä. Tosin etäisyydet ovat suhteellisia. Pohjoisemmasta näkökulmasta katsottuna Riihimäki on aivan Keravan vieressä. Kahvi maistuu joka tapauksessa aina ja kahvilavisiitti oman koiran kanssa voisi olla mukava osa rennon lauantaipäivän ohjelmaa.

Annan koirakahvila Unelmalle tämän käyntikerran perusteella 4/5 tähteä.

Iloinen Riemu, koirakahvila Unelman tyytyväinen asiakas.
Iloinen Riemu, koirakahvila Unelman tyytyväinen asiakas.

Mistä pidin:

Koirakahvila Unelmaan oli helppo löytää navigaattorin ohjeilla ja kahvilan edustalla oli lauantaina useita vapaita parkkipaikkoja. Yllätyin positiivisesti siitä, että koirakahvilan muut asiakkaat olivat niin ystävällisiä ja ryhtyivät heti avoimesti rupattelemaan uuden kävijän kanssa. Koirakahvila on sisustettu kivasti. Pidän sen pinkistä värimaailmasta ja kahvilan tilat ovat siistit ja tarkoitukseensa sopivat.

Luin koirakahvilan Facebook-sivuilta, että siellä järjestetään kahvilatoiminnan lisäksi erilaisia tapahtumia. Koirakahvilassa on järjestetty esimerkiksi joulujuhlia, koirahierontaluentoja ja Suomen Karva-Kaverit toiminnan esittelyjä. Koirakahvilalta järjestetään myös yhteislenkkejä. Yhteislenkit ovat todella kiva ajatus ja olen huomannut, että ne ovat lähivuosina nousseet suosituiksi.

Mitä kehitysehdotuksia:

Odotin etukäteen, että koirakahvilassa olisi ollut myynnissä erilaisia kahvilaherkkuja koirille ja ihmisille. Kehitysehdotukseni on, että myyntiin otetaan kokeiluluontoisesti koirien leivoksia, esimerkiksi muffineja tai keksejä. Facebook-sivujen mukaan niitä onkin joskus ollut tarjolla. Ilmainen kuppi kahvia ja pieni makea kahvin kanssa oli todella iloinen yllätys, mutta olisin myös mielelläni maksanut kahvikupposesta euron tai pari.

Toinen kehitysehdotukseni on, että koirakahvilaa varten tehdään pelisäännöt tai paikalla on ohjausta. Lyhyet pelisäännöt voisivat sisältää ohjeen siitä, että omistajilta kysytään aina ensin, saako koiraa lähestyä. Kahvilaan osallistuvat koiranomistajat voisivat istua rauhassa omilla paikoillaan, kuten kahviloissa on yleensä tapana. Koirakahvila voisi olla aivan tavallinen kahvila, joka eroaa muista vain sen osalta, että se on suunniteltu erityisesti koiranomistajia ja koiria ajatellen.

Kenelle suosittelen:

Suosittelen Koirakahvila Unelmaa kaikille Riihimäellä tai lähialueella asuville sosiaalisen koiran omistajille sekä muille koiranmielisille. Koirakahvilan tilaa voi myös varata vaikkapa pentue- tai rotutapaamisia tai harrastusyhdistysten kokouksia varten. Rotuyhdistykset voisivat myös järjestää rotuesittelyitä täällä. Olen mukana keravalaisen koiraharrastusyhdistyksen hallituksessa ja varmasti kokoustaisimme joskus täällä, jos sijainti olisi meidän suunnalta sopivampi.

Kotiinlähdön aika koitti Riemullekin. Kiitämme koirakahvila Unelmaa!
Kotiinlähdön aika koitti Riemullekin. Kiitämme koirakahvila Unelmaa!

Oletko itse joskus käynyt koirakahvilassa? Löytyykö omalta paikkakunnaltasi koirakahvila tai muita koiraystävällisiä kahviloita? Kerro kommenteissa kokemuksiasi ja kehu hyvää koirakahvilaa! Laitetaan hyvät kokemukset jakoon. Ehkäpä löydän kommenteista uusia koirakahviloita testattavaksi Riemun kanssa.

Tapasin kivoja uusia koiratuttuja ja sain herkkuja. Hyvä reissu!

Riemu-collie 7,5 vuotta

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: