Tämä blogikirjoitus jatkaa “Riemumieli esittäytyy” -osiota, jossa nousevat estradille Riemumielen pitkäkarvaiset colliet kolmesta eri pentueesta, omistajiensa esitteleminä. Esittelyssä on aina yksi Riemumielen kennelnimelle rekisteröity pitkäkarvainen collie kerrallaan.

Riemumielen Hurjasusi Kuunvalossa eli Routa

Tällä kertaa esittelyvuorossa on Routa, uroscollie Riemumielen toisesta pentueesta eli Hurjasusista. Tässä Sansan ja Rastin kahden pennun pentueessa on yksi uros ja yksi narttu, molemmat soopeleita.

Riemumielen Hurjasusi Kuunvalossa
Riemumielen Hurjasusi Kuunvalossa eli Routa esittäytyy. Kuva: Karita Raitanen

Roudasta kertoo tässä esittelyssä enemmän Roudan omistaja Karita.

Kerro hieman koirastasi

Routa tuli meille toisen collien kaveriksi täydentämään porukkaamme. Jo pentuna Routa osoittautui eloisaksi rämäpääksi. Oli hienoa saada kotiin toinen collie, joka on ihan erilainen vanhempaan collieemme verrattuna.

Luonteeltaan Routa on aktiivinen, toimelias sekä sopeutuva. Routa tykkää leikkiä paljon, mutta tarvittaessa osaa myös viihdyttää itse itseään, jos meistä ihmisistä ei ole hänen kanssaan leikkimään. Sen kanssa on helppo mennä kylään tai lähteä käymään kaupungilla. Se tulee mukana epäröimättä, oli kyseessä sitten lemmikkitarvikekauppa tai koiranäyttelyhalli.

Ja onhan se nyt vaan niin komea! Soopeli väri on jo kahdessa vuodessa tummunut lähemmäs mahongin sävyjä. Pentuajan korvien hoitotoimenpiteet tuottivat hyvän tuloksen, korvat ovat asettuneet hienosti.

Riemumielen Hurjasusi Kuunvalossa
Kuva: Karita Raitanen

Mikä koirassasi on parasta?

Parasta Roudassa on sen miellyttämisenhalu, kuuliaisuus sekä perhekeskeisyys. Se pitää aina oman perheen ihmiset näköetäisyydellä itsestään. Tämä on erittäin ihana ominaisuus esimerkiksi metsä- sekä peltolenkeillä, jolloin koira kulkee vapaana. Tottelevaisena sekä kilttinä koirana sen kanssa on helppo liikkua missä vain. Roudan kanssa normaali arki on todella helppoa.

Riemumielen Hurjasusi Kuunvalossa
Kuva: Karita Raitanen

Mitä haasteita koirasi kanssa on?

Teini-ikäisenä meillä oli haasteita hihnakäytöksen kanssa. Vastaantulevat koirat saivat Roudan innostumaan liikaa jolloin meno oli hyvin vetävää. Säännöllisellä lenkkeilyllä ja siedättämisellä tästä haasteesta on päästy käytännössä kokonaan eroon. Satunnaisia taantumia on tullut, mutta pääsääntöisesti ulkoilu Roudan kanssa on nautinnollista sekä rentouttavaa.

Routa on hyvin ihmissosiaalinen. Ihana piirre koirassa, mutta sekin on omanlaisensa haasteensa. Esimerkiksi vieraiden saapuessa meille, he saavat hyvin rakastavan vastaanoton, josta palautuminen kestää vielä pitkään. Huomiotta jättäminen auttaa ja lopulta Routa vetäytyy omiin hommiinsa. Välillä se käy kuitenkin tarkistamassa, että vierailla on kaikki hyvin.

Kuka on koirasi paras kaveri?

Routa on ollut hyvin vähän perheen ulkopuolisten koirien kanssa tekemisissä. Näyttelymatkoilla meillä on mukana naapuri saksanpaimenkoiransa kanssa. Koirat matkustavat yhdessä, lenkkeilevät yhdessä, mutta eivät ole ns. leikkikavereita.

Oma isoveli Soolo on tärkein koirakaveri Roudan elämässä. Lenkeillä ne kulkevat kylki kyljessä, myös päiväunet nukutaan läheisissä tunnelmissa. Ihmiskavereita riittää sitten vaikka muille jakaa. Naapurin tytöistä näyttelytuomareihin, kaikki käy!

Riemumielen Hurjasusi Kuunvalossa
Routa ja Soolo leikkimässä. Kuva: Karita Raitanen

Mikä on koirasi lempipuuhaa?

Aktiivisena koirana Routa tarvitsee paljon liikuntaa. Onneksi Routa rakastaa keppejä, palloja, leluja sekä etenkin pallojen noutamista! Noutoleikit ovat hyvä tapa purkaa virtaa. Oma piha on osoittautunut hyväksi leikkipaikaksi.

Vastapainona tälle toinen lemppariasia on läheisyys. Nukkuminen oman perheen ihmisten kainalossa on paras tapa rentoutua. Myös pitkin päivää on saatava riittävästi rapsutuksia, Routa kyllä ilmoittaa, mikäli hänen huomiokiintiönsä ei ole vielä täyttynyt.

Riemumielen Hurjasusi Kuunvalossa
Kuva: Karita Raitanen

Harrastatko jotain koirasi kanssa?

Routa on kiertänyt kanssani aktiivisesti koiranäyttelyissä. Aloitimme harjoittelun paikallisissa match show tapahtumissa. Virallisiin näyttelyihin osallistuttiin heti kun vaan ikä antoi myöten. Pentukehistä mukaan tarttui useampi ROP- pentu tulos, myös juniori- sekä nuorten luokista saimme kivoja sijoituksia. Suurin näyttelymenestyksemme tuli kesällä 2019 Hyvinkäältä, jossa Routa oli porukan paras uros ja lopulta vielä ROP! Tulemme jatkamaan harrastuksen parissa, kun se taas on mahdollista. Harras toiveeni olisi saada vielä se yksi puuttuva SERT, jolloin Roudasta tulisi suomen muotovalio.

Lasken aktiivisen ulkoilun myös harrastamiseksi. Vietämme paljon aikaa ulkona, etenkin kesällä metsät vetävät meitä puoleensa. Routa olisi varmasti sopiva luonteensa puolesta moneen harrastukseen, mutta tällä hetkellä ei ole ajankohtaista miettiä uutta harrastusta.

Riemumielen Hurjasusi Kuunvalossa
Kuva: Karita Raitanen

Omistajan terveiset muille collienomistajille

Terveiseni muille collienomistajille ovat, että olkaa ylpeitä ja onnellisia koiristanne! Kehukaa koirianne itselle ja muille, ja muistakaa tuoda ilmi niiden hyviä puolia. Collie sopii monenlaiselle koiraharrastajalle, mutta on jäänyt muiden rotujen varjoon. Touhutkaa collieidenne kanssa semmoisia asioita, joista ne nauttivat, ja antakaa niille omaa aikaanne. Itse ainakin mieluummin rapsuttelen Routaa kuin esimerkiksi imuroin!

Ihanaa alkavaa kesää jokaiselle! Ja tietenkin rapsutukset collieille. 🙂

Suuri kiitos Roudan esittelystä Karitalle!

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: