Meillä Keravalla eletään vaaleanpunaisessa pentukuplassa suloista viiden vuorokauden ikäistä pitkäkarvaisen collien tyttöpentua ihastellen. Tässä on pikapäivitys Sansan (RTK3 PAIM-T Goldentroll’s Song Of Ice And Fire) ja Ferron (BH RH-T V RTK1 Agi1 Twilight Moon Plainly Perfect) tyttöpennun ja emän kuulumisista.

Pitkäkarvainen collie Sansa (RTK3 PAIM-T Goldentroll's Song Of Ice And Fire) ja viiden vuorokauden ikäinen  tyttöpentu.
Pitkäkarvainen collie Sansa (RTK3 PAIM-T Goldentroll’s Song Of Ice And Fire) ja viiden vuorokauden ikäinen tyttöpentu.

Vaikea synnytys takana

Syntymä alkoi tiineysvuorokautena 60 Sansan ruumiinlämmön laskulla alle 37 asteen. Siitä tasan 24 tunnin kuluttua tiineysvuorokautena 61 eli perjantaina 8.7. alkoivat supistukset. Valitettavasti Sansalla oli supistusheikkouksia ja ahtautta, joiden vuoksi synnytys pitkittyi ja menetimme ensimmäisenä noin klo 13.30 syntyneen soopelinvärisen tyttöpennun. Surimme enkelipentua ja ehdin jo tosissaan huolestua, tuleeko muita pentuja enää ollenkaan. Tiineysultrassahan näkyi kaksi pentua, mutta entä jos niitä oli kuitenkin vain yksi. Kamala ajatus pentulaatikon äärellä! Ahkera soittokierros lähialueen eläinlääkäreille ei tuottanut minkäänlaista apua, joka oli järkyttävää hätätilanteessa. Lähin päivystävä eläinlääkäri ei edes vastannut puhelimeen tuntikausiin, emmekä uskaltaneet lähteä siirtämään synnyttävää emää.

Lopulta supistukset alkoivat uudestaan lähes kolmen tunnin kuluttua ja Sansa ponnisteli maailmaan toisen soopelinvärisen tyttöpennun noin klo 16.30. Pentu syntyi takatilassa eli takajalat edellä, joka on etutilan lisäksi normaali syntymäasento, mutta se juuttui tiukasti synnytyskanavaan vain takatassut pilkottaen. Onneksi saimme todella pitkiltä tuntuneiden minuuttien jälkeen pennun avustettuna ulos. Siinä meinasi jo iskeä epätoivo ja paniikki kaikille. Pentu syntyi elottomana ja teimme Jussin kanssa suuren työn aluksi hengettömän pennun elvytyksessä. Voi sitä valtavaa helpotusta, kun pentu alkoi vihdoin haukkomaan henkeä ja rääkymään, huh huh!

Tämän toisena syntyneen kauniin soopelinvärisen tyttöpennun syntymäaika oli 8.7.2022 klo 16.30 ja syntymäpaino hieman reilut 300 grammaa. Kun pentu lähti hengittämään, se oli alusta alkaen vahva ja alkoi etsimään nisää.

Ensimmäiset päivät pentulaatikon äärellä

Ainokainen tyttöpentu on ollut ensihetkien jälkeen ponteva ja vahva. Sansa-emä sen sijaan oli useamman päivän syntymän jälkeen todella levoton, läähättelevä ja kuumeinen. Sillä oli kipuja ja jälkipolttoja, se vaikutti etsivän enkelipentua, eikä sillä ollut lainkaan juoma- tai ruokahalua, joka on hankalaa maidontuotannon käynnistymisen kannalta. Syötin ja juotin Sansaa useampana päivänä käsin puoliväkisin, koska se ei suostunut tekemään kumpaakaan itsenäisesti. Kaikesta huolimatta Sansa on alusta asti imettänyt ja hoivannut ainokaista pentuaan huolella. Neljäntenä päivänä synnytyksen jälkeen Sansan kuume vihdoin laski ja ruoka alkoi maistumaan paremmin ja kasvattajaltakin lähti suurin taakka harteilta.

Tänään keskiviikkona 13.7. tyttöpentu täytti viisi päivää ja se painaa tällä hetkellä noin 620 grammaa. Pentu kasvaa ja kehittyy vauhdilla, Sansa voi tällä hetkellä hyvin ja hoitaa pentuaan. Mammaa ja pentua on onni seurailla pentulaatikon äärellä. Nyt vetäisen henkeä rankan alun jälkeen ja toivon, että kaikki sujuu tästä eteenpäin ilman suurempia ongelmia. Olen niin onnellinen, että saimme maailmaan pienen vahvan tyttöpennun. En pidä mitään kiirettä pennun virallisen nimen julkaisun, hienojen poseerauskuvien tai muun somesisällön kanssa, vaan haluan edetä kaikessa rauhassa ja hieman sulatella tätä kokemusta kokonaisuutena. On niin mielenkiintoista saada seurailla ajan myötä, millainen koira tästä tyypistä kasvaa.

Jo paljon pirteämpi mammakoira ja viiden vuorokauden ikäinen colliepentu.
Jo paljon pirteämpi mammakoira ja viiden vuorokauden ikäinen colliepentu.

Toistaiseksi tälle yhdelle tyttöpennulle on erittäin hyviä kotiehdokkaita jo useita ja teen päätöksiä sen osalta vasta useamman viikon päästä, kun pentu kasvaa. Toistaiseksi on aivan liian aikaista arvioida mitään sen luonteesta ja silmä- ja terveystarkistuksetkin tehdään vasta lähempänä seitsemän viikon ikää. On ikävää, että joudun tuottamaan pettymyksen monelle aivan ihanalle aktiiviselle kotiehdokkaalle, mutta tämmöistä tämä välillä on.

Lopulta kaikkein tärkeintä on se, että tyttöpentu ja Sansa voivat hyvin. Tässä olivat pentueen pikakuulumiset. Kerron lisää pennun kuulumisia myöhemmin ja jatkan blogin osalta kesätaukoa.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: