Osallistuin pitkäkarvaisen collien Vapun (RTK1 Riemumielen Hunajatassu) kanssa viime viikonloppuna noseworkin ensimmäisen luokan sisäetsinnän yhden etsintämuodon kokeeseen, joka järjestettiin Porvoossa Byagården kylätalossa. Kokeen järjesti Etelä-Suomen Nosework ry. Laji on nykyään Kennelliiton virallinen koemuoto 1.1.2020 alkaen. Olen käynyt Vapun kanssa nosework kokeissa ennen vuotta 2020 ja tämä oli meidän ensimmäinen koekäynti Kennelliiton alaisissa kokeissa.

Lajissa järjestetään kaikkien etsintämuotojen kokeita (KEK) ja yhden etsintämuodon kokeita (YEK). Yhden etsintämuodon kokeissa suoritetaan neljä eri etsintää samassa etsintämuodossa eli esimerkiksi neljä erilaista sisätilaetsintää. Kaikki mahdolliset etsintäalueet ovat laatikkoetsintä, sisätilaetsintä, ulkoetsintä ja ajoneuvoetsintä. Ensimmäisessä luokassa etsittävänä hajuna on eukalyptus, jota on kullakin etsintäalueella yksi kätkö.

Kylmä ja aurinkoinen koeaamu Porvoossa

Porvoossa yhden etsintämuodon nosework kokeessa oli neljä eri sisätilaetsintää, joista kaksi Miira Hellstenin ja kaksi Taina Korhosen tuomaroimia etsintäalueita. Kokeessa oli yhteensä 34 osallistujaa ja osallistujat jaettiin kahteen ryhmään, aamu- ja iltapäiväryhmään, joista Vappu oli ensimmäisessä ryhmässä järjestyksessä ensimmäisenä. Oli ilahduttavaa huomata, että kokeeseen osallistuneiden koirien rotukirjo oli kattava ja mukana oli muun muassa shiba, cane corso ja chihuahua. Vappu oli ainoa collierodun edustaja tässä kokeessa.

Ajoin sunnuntaiaamuna yhdeksän aikaan aamulla Porvooseen. Ajoin auton idyllisen punaisen Byagården kylätalon parkkipaikalle ja ilmoittauduin paikallaolevaksi. Vappu sai ilmoittautumisen yhteydessä Kennelliiton koekirjan, johon sen vanhat Nose Work Finland ry:n aikaisten kokeiden luokkanousutulokset siirrettiin, ja siltä tarkistettiin siru. Onneksi vanhojen kokeiden tulokset eivät menneet hukkaan Kennelliittoon siirtymisen jälkeen.

Ensimmäisenä etsintäalueet 1 ja 2

Meillä oli aivan loistava tuuri ja Vappu oli päivän suoritusjärjestyksessä ensimmäisenä eli ennen sen ensimmäisiä etsintöjä ei tullut kovin pitkää odotteluaikaa. Kuten aina nosework kokeissa, päivän aluksi tuomarit esittelivät etsintäalueet ja samalla pystyi kysymään mieltä askarruttavia asioita. Vappu pääsi aloittamaan etsinnät Miira Hellstenin tuomaroimilta kahdelta alueelta. Näillä etsintäalueilla soi taustamusiikki, jonka oli tarkoitus häivyttää seinän takana olevilta muilta alueilta kantautuvia ääniä. Etsintäalueiden lähtöpaikka oli oranssien merkkikartioiden välissä, jonka sai ylittää tuomarin antaman lähtöluvan jälkeen. Ajanotto alkoi lähtöalueen ylityksestä.

Ensimmäinen etsintäalue oli juhlatilan esiintymiskorokkeella. Jännitin suoritusta melkoisesti, vaikka se onkin aivan turhaa. Koira joko löytää kätkön tai ei löydä. Ohjaajana tehtäväni on pääasiassa pysyä pois koiran tieltä ja lukea koiran ilmaisu oikein. Onneksi Vappu löysi eukalyptus kätkön valkoisen pöydän kulmasta ajassa 0,40,44 minuuttia ja ilmaisi sen istumisilmaisulla, joka on sen ilmaisutapa noseworkissä. Nostin käden pystyyn ja huikkasin “löytö” kätkön löytymisen merkiksi ja tuomari totesi, että oikein meni. Mahtava aloitus koepäivälle! Löytö mahtui hyvin kahden minuutin enimmäisaikaan. Tuloksena ensimmäiseltä etsintäalueelta oli siis täydet 25/25 pistettä ilman vähennyksiä.

Toinen etsintäalue oli leluja täynnä oleva alue, jonka Vappu suoritti yllättävän suoraviivaisesti aikaan 0,25,81 minuuttia. Alueen maksimi etsintäaika oli 2,30 minuuttia. Lähdimme Vapun kanssa kulkemaan etsintäalueelle oranssien merkkikartioiden välistä suoraan kohti kätköä, joka oli vasemmalla lattialla vaaleanpunaisen kypärän vieressä suksissa. Vappu ilmaisi löydön jälleen hienosti istumalla. Olin hieman epävarma löydöstä ja pyysin Vappua tarkentamaan ilmaisua vielä varmuuden vuoksi, koska pelkään virheilmaisuja ehkä turhankin paljon, mutta löytö oli oikea. Palkkasin Vapun molemmilla etsintäalueilla reilusti alueen ulkopuolella makupaloilla ja se toimi palkkaustapana hyvin. Tältäkin etsintäalueelta saatiin tuloksena täydet 25/25 pistettä.

Lopuksi etsintäalueet 3 ja 4

Ensimmäisten etsintäalueiden jälkeen odottelimme seuraaville pääsyä jonkin aikaa. Lenkkeilin odotteluaikana lähiympäristössä ja kävin muutaman kerran lämmittelyalueen hajulla Vapun kanssa. Lämmittelyalueella oli siis kaksi metallipurkkia, joista toisessa oli kokeessa etsittävää eukalyptuksen hajua ja toinen oli tyhjä. Lopulta aika koitti ja Vapun etsintävuorossa olivat Taina Korhosen tuomaroimat kaksi sisäetsintäaluetta.

Kolmannen alueen keskellä oli suuri biljardipöytä ja sen sivuilla huonekaluja, pöytiä, tuoleja ja sohva. Tällä alueella Vappu käytti kaikkein eniten aikaa etsimiseen ja se haisteli biljardipöytää monesta kohdasta erityisen tarkasti. Ehkä haju kulkeutui sinne kätköltä. Oikea kätkö löytyi juuri ja juuri oikealta vihreän sohvan reunan alta kahden minuutin etsintäajan sisällä aikaan 1,37,84 minuuttia. Minulla ehti jo nousta kylmä hiki otsalle, kun ajanottaja ehti kuuluttaa, että aikaa on enää jäljellä kolmekymmentä sekuntia. Onneksi Vappu ilmaisi kätkön ja ehdin jopa vielä itse pyytää sitä tarkentamaan. Tämä tarkentelu oli jälleen aivan turhaa varmistelua omalta osaltani. Tuloksena tuli tältä alueelta täydet 25/25 pistettä.

Viimeinen ja neljäs etsintäalue oli melko ahdas tila, jossa oli paljon kaikenlaista tavaraa kuten tynnyreitä ja naulakkoja. Etsintäaikaa oli 1,30 minuuttia ja Vappu löysi viherkasvin vieressä seinässä sijainneen kätkön ajassa 0,29,87 minuuttia. Myös tällä viimeisellä etsintäalueella tuhrasin useita arvokkaita sekunteja, kun pyysin Vappua varmentamaan löydön. Tuomari kommentoi suoritusten jälkeen, että minulla on taitava nosework koira, johon minun pitäisi luottaa enemmän. Tämä on aivan totta, mutta miten vaikeaa se onkin tositilanteessa, kun mielessä kummittelee mahdolliset virheilmaisut ja pistevähennykset. Tulos viimeisestä etsintäalueesta oli muiden alueiden tapaan täydet 25/25 pistettä.

Kotiinviemisinä täydet 100 pistettä

Olen supertyytyväinen Vapun etsintöihin ja varsinkin, kun edellisen kokeen jälkeen on tullut todella pitkä treeni- ja koetauko. Vappu sai täydet pisteet 25/25 kaikista neljästä sisäetsintäalueesta ja sen myötä täydet 100/100 pistettä kokeesta ilman pistevähennyksiä. Tulos on Vapun ensimmäinen 1. luokan luokkanousutulos noseworkin yhden etsintämuodon sisäetsintäkokeesta (YEK). Kaikkien etsintämuotojen (KEK) nosework kokeista Vapulla on jo kaksi luokkanousutulosta aiemmista 1. luokan kokeista.

Nosework sisäetsintäkokeessa
Taitava nosework koira Vappu poseeraa noseworkin sisäetsintäkokeen koepaikalla Porvoossa.

Vapun etsintäajat olivat kaikilla alueilla melko hitaat, joten emme päässeet kilpailemaan palkintosijoista. Se johtuu pitkälti ohjaajasta. Vappu on toki tyypillisestikin tarkka ja rauhallinen nosework hajujen etsijä, mutta minun pitäisi oppia ohjaajana luottamaan Vappuun huomattavasti paremmin. Se tietää kyllä, mitä tekee ja on taitava osaava nosework koira. Miksen siis luottaisi sen ilmaisuihin ilman jatkuvia tarkennuspyyntöjä, jotka voivat pidemmän päälle latistaa sen etsintämotivaatiota.

Porvoon sisäetsintäkokeen tuomarit olivat mukavia ja koe oli kokonaisuudessaan järjestetty todella hyvin, vaikka koepäivä oli pitkä ja sain koekirjan takaisin vasta iltaseitsemän aikaan. Tämä on monestakin eri syystä hyvin tyypillistä nosework kokeille eli kokeisiin pitää varata aikaa koko päivä. Koepäiviin sisältyy paljon odottelua erilaisilla parkkipaikoilla, vaikka oma koesuoritus vie aikaa vain joitakin minuutteja. Huomasin kuitenkin, että onnistuneen koepäivän jälkeen ajatukseni alkoivat pyöriä seuraavissa koekäynneissä ja selailin jo illalla kotiinpaluun jälkeen Kennelliiton tapahtumakalenteria ja tulevia kokeita. Vaikuttaa siltä, että sain tästä kokeesta uuden motivaatiopotkun tämän jännityksen täyteisen koelajin pariin.

Kiinnostaako nosework?

Nosework sopii hyvin monenlaisille koirakoille ja roduille. Lajin kokeissa on käynyt lajin virallisena aikana jo muutamia pitkä- ja sileäkarvaisia collieita.

Jos laji kiinnostaa, voit lukea noseworkista lisää esimerkiksi näistä linkeistä:

Nosework | Suomen Kennelliitto

Nosework-kokeet | Nose Work Finland ry (nwf.fi)

2 thoughts to “Vappu-collie noseworkin sisäetsintäkokeessa

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: