Kävin nosework hajutestissä Tuhkolmassa 10 kuukautta vanhan pitkäkarvaisen collien Vapun kanssa alkuvuonna 2017. Kerron tässä blogitekstissä lyhyesti siitä, kuinka aloitin nosework harrastuksen, hajutestimatkastamme Tuhkolmaan ja asioista, joita pitää huomioida, jos haluaa suorittaa hajutestin Ruotsissa.
Vapun nosework harrastuksen alkeet
Halusin aloittaa oman kasvattini, Vappu-collien kanssa nosework harrastuksen heti, kun suinkin pääsin asiantuntevan kouluttajan vetämälle kurssille. Niinpä aloitin Päivi Romppaisen Jobs For Dogs koirakoulussa Nosework 1 -kurssilta heti kun Vappu oli 4 kuukauden ikäinen ja se oli saanut kaikki tarvittavat rokotukset.
Nosework on Yhdysvalloissa alun perin rescuekoirille kehitetty kaikille koirille sopiva hajutyöskentelyharrastus. Lajia voi harrastaa tavoitteena kilpailut tai omaksi ja koiransa iloksi. Suomessa lajista tuli Kennelliiton alainen virallinen laji vasta 2020, mutta Ruotsissa nosework sai Ruotsin Kennelklubin virallisen lajin statuksen jo vuosia aiemmin.
Kurssilta 1 jatkoimme kursseille 2 ja 3 sekä sen jälkeen Rita Helanderin vetämään nosen valmennusryhmään. Kursseilla saaduin eväin harjoittelen Vapun kanssa noseworkissä tarvittavia taitoja: tunnistamaan käytettävät hajulähteet eukalyptus, laakerinlehti ja laventeli ja etsimään ja ilmaisemaan hajulähteitä pahvilaatikoista, sisätiloista, ajoneuvoista sekä ulkotiloista.
Ajatus hajutestimatkasta syntyy
Vappu suoritti Suomessa Nose Work Finland ry:n hajutestin eukalyptuksen etsinnässä tammikuussa heti kun se oli sääntöjen mukaan mahdollista 9 kuukauden ikäisenä. Laji ei vielä tässä vaiheessa ollut Suomessa Kennelliiton alainen kilpailulaji, mutta Ruotsissa se oli jo virallinen laji. Aloin jo loppuvuonna 2016 selvittää lajin sääntöjä Ruotsissa. Ruotsissa ikäraja virallisiin hajutesteihin on 10 kuukautta ja kokeisiin 12 kuukautta.
Löysin sopivan hajutestin helmikuulta Tukholmasta ja samassa testitilaisuudessa oli mahdollisuus suorittaa sekä eukalyptus että laakerinlehti hajutestit. Ilmoitin Vapun innokkaana heti molempiin, koska se saavutti helmikuussa juuri vaadittavan 10 kuukauden iän ja olin aivan varma, että se on jo valmis hajutestiin molemmissa hajuissa.
Vapun hajutestimatka Tukholmaan
Matkustin Vapun, mieheni ja toisen collieni Sansan kanssa Keravalta Turkuun ja edelleen Turusta Tukholmaan Viking Gracella ja saavuimme perille klo 6.30 aamulla. Hajutesti järjestettiin Hundudden Träningscenterissä Djurgårdenissa ja sinne on Viking Linen terminaalista noin 7 kilometrin matka.
Me päätimme reippaina kävellä koko matkan testipaikalle! Aamuvarhain seitsemän kilometrin lenkki ei tuntunutkaan enää niin hyvältä idealta. Lähelle Hundudden Träningscenteriä pääsee kulkemaan myös bussilla, joka olisi huomattavasti järkevämpi idea seuraavaa kertaa varten.
Paikalla Hunduddenissa meitä odotti iloinen järjestelijäporukka, joka toivotti meidät tervetulleiksi ja tarkisti Vapun paperit ja sen, että meillä on oikeanlaiset valjaat ja talutin. Odotimme omaa vuoroamme noin puoli tuntia ulkona melko hyisessä tuulessa ja sitten huudeltiinkin collieta suorituspaikalle ensimmäiseen testiin. Hajutestit järjestettiin sisällä pienessä punaisessa mökissä.
Vapun jännittävät hajutestisuoritukset
Ruotsin sääntöjen mukaan hajutesti on aina 12 samanlaisen pahvilaatikon laatikkotesti. Pahvilaatikot ovat joko kahdessa vierekkäisessä rivissä tai yhdessä pitkässä rivissä ja laatikoiden etäisyys toisistaan on noin 120 cm. Testattavaa hajua on 1 tippa huonekalutassussa sisällä yhdessä laatikossa ja muissa laatikoissa on tyhjä huonekalutassu. Hajutesteissä 2 ja 3 on mukana häiriöhaju. Aloituslinjan ylittämisen jälkeen aikaa oikean hajun löytämiseen on 3 minuuttia. Kun koira löytää oikean hajun, kilpailija nostaa käden ylös ja ilmoittaa ”markerat” (Suomessa ”löytö”) ja ajanotto pysäytetään.
Ennen omaa suoritusta kuuntelin tuomarin selostuksen testistä ja saatuani suoritusluvan, odotin rauhassa hetken, että Vappu keskittyy ja katsoo minua, kuten olin aina tehnyt treeneissäkin. Annoin sille luvan ”haista” ja ylitimme lähtölinjan. Vappu haisteli hieman epävarmana ensimmäisen laatikkorivin ja risteili välillä toisen rivin puolelle.
Pyrin huomioimaan, että se käy läpi ihan jokaisen laatikon. Palasimme ensimmäisen rivin päähän, jossa se selvästi tunnisti eukalyptuksen hajun, harkitsi hetken ja teki hienon istumisilmaisun. Nostin käden ylös ja ilmoitin ”markerat”, tuomari kertoi, että oikein meni ja sain palkita koiran makupaloilla. Palkitsemisen etäisyys sääntöjen mukaan ei saa olla lähempänä kuin 20 cm laatikosta.
Onnistuneen suorituksen jälkeen
Onnistuneen suorituksen jälkeen saimme raikuvat aplodit ja todistuksen suorituksesta ja palasimme ulos odottamaan seuraavaa testiä. Seuraava testi eli laakerinlehti meni melko samalla tavalla kuin ensimmäinenkin. Vappu reagoi häiriöhajuun ja vilkaisi kysyvänä minua sen kohdalla, mutta teki taas hienosti istumisilmaisun oikealla laatikolla. Tuomari kommentoi, että Vapun työskentely on hyvin tyylikästä ja rauhallista.
Toinen collieni Sansa oli mukana seuraneitinä, mutta sekin sai kokeilla hajutestiä epävirallisesti Vapun suoritusten jälkeen. Sansalle hajutesti oli vielä turhan vaikea sen treenitasoon nähden. Tosi mukava yllätys, että järjestäjät antoivat minulle mahdollisuuden harjoitella Sansan kanssa virallisessa hajutestissä.
Nyt kun olen suorittanut Vapun kanssa hajutestit 1 ja 2, meillä on lupa kilpailla luokassa 1. Nosework on Ruotsissa jaettu luokkiin 1, 2 ja 3 ja kaikki luokat sisältävät laatikkoetsinnän, sisätilaetsinnän, ulkoetsinnän ja ajoneuvoetsinnän. Jos joskus suoritamme luokan 1 kokeen hyväksytysti, voimme kilpailla luokassa 2 ja sen jälkeen meidän tulee suorittaa vielä hajutesti 3 laventeli ennen kilpailemista luokassa 3.
Hyväksyttyjen hajutestien jälkeen hyppäsimme bussiin ja menimme viettämään kivaa aurinkoista päivää Tukholman vanhaan kaupunkiin. Illalla Viking Amorellalla olimme koko porukka aivan rättiväsyneitä. Suunnittelin mielessäni jo seuraavaa matkaa Ruotsiin vielä samalle vuodelle, mutta päätin, että ennen sitä minun pitää treenata Vapun kanssa etsimistä paljon erilaisissa paikoissa ja luoda etsimiseen varmuutta möllikokeissa ja treeneissä Suomessa.
Matkan jälkeen olin tosi ylpeä siitä, että minun oma kasvattini Vappu suoriutui niin upeasti koko matkasta Turusta Tukolmaan ja sen jälkeen vielä hyväksytysti hajutestesteistä 1 ja 2 ja tämä kaikki vain 10 kuukauden ikäisenä.
Ruotsiin lähtijän muistilista
Ruotsiin nosework hajutestiin matkustavan kannattaa lukea perusteellisesti lajin säännöt, jotka eroavat hieman Nose Work Finland Oy:n säännöistä ja ottaa selvää tarvittavista asioista matkustamista varten.
Huomioitavaa ennen hajutestimatkaa:
- Rekisteröi koira Ruotsin Hunddataan. Lähetä viesti rekisteröinnistä sähköpostitse osoitteeseen reg@skk.se ja liitä mukaan koirasi Koiranet linkki.
- Hanki koiralle lemmikkieläinpassi, jossa on tarvittavat rokotustiedot
- Ekinokokkoosilääkitys pitää antaa Ruotsissa eläinlääkärin valvomana, mistä saa passiin merkinnän tai tietyin ehdoin Suomessa. Lisätietoja Eviran sivuilta.
- Liity ajoissa jäseneksi Svenska Nose Work Klubbeniin. Lasku ja jäsenkortti tulevat postissa.
- Ota selvää, että sinulla on koiralle sääntöjen mukainen panta tai valjaat ja taulutushihna.
- Varaa laivalta ajoissa lemmikkieläinhytti.
Lisätietoa nosework lajista Ruotsissa: www.snwk.se
Lisätietoa nosework lajista Suomessa:
www.noseworkfinland.com
Nosework | Suomen Kennelliitto