Kerron tässä blogikirjoituksessa, miten voit aloittaa nosework harrastuksen alkeiden harjoittelun omatoimisesti purkkitreeninä. Purkkitreenillä saat rakennettua vahvat pohjataidot nosework harrastukselle. En syvenny tarkemmin lajin koesääntöihin tai edistyneemmän tason harjoitteluun, koska ne vaativat erilliset blogikirjoituksensa.
Oma nosework harrastukseni alkoi kolme vuotta sitten heti kun Vappu oli saanut kaikki rokotukset ja pääsin Jobs For Dogs noseworkin alkeiskurssille. Innostuin lajista ja koiran hajuaistin ihmeellisestä maailmasta todella paljon. Tällä hetkellä Vappu on noseworkin 1.-luokan koetasolla sekä tunnistaa ja etsii kaikkia kolmea nosework hajua sujuvasti. Lisäksi olen käynyt Vapun kanssa hajutesteissä Ruotsissa ja harrastan lajia myös Sansan kanssa. Collie koirarotuna on hyvä ja tarkka nenänkäyttäjä ja sopii nosework harrastukseen erinomaisesti.
Nosework pähkinänkuoressa
Nosework on hajutyöskentelylaji, jossa koira etsii tiettyjä nimettyjä hajuja ja se sopii kaikille koirille ja ohjaajille. Lajin alkeita voi harjoitella maltillisesti jo pikkupennun kanssa, koska harjoittelu ei ole fyysisesti rasittavaa. Lajissa tärkeintä on oppia luottamaan ja lukemaan koiraansa. Sitä voi harrastaa aktivointimielessä, mutta se on vuoden 2020 alusta alkaen myös uusi Kennelliiton alainen virallinen koelaji Suomessa.
Nosework-koelajissa koira etsii hajuja erilaisista ympäristöistä. Lajissa käytetyt hajut ovat eukalyptus, laakerinlehti ja laventeli. Hajut ovat hydrolaatteja eli tislevettä, joissa on eteeristä öljyä n. 0,01-3 %. Eteeriset öljyt sellaisenaan ovat koirille liian vahvoja hajuharjoitteluun. Noseworkin lisäksi koiralle voi opettaa monenlaisia muita hajutöitä, kuten ihmisen ominaishajun erottelua, sienten tai kadonneiden lemmikkien etsintää.
Noseworkissä yksi tippa hydrolaattia imeytetään johonkin materiaan, esimerkiksi vanupuikkoon, vanulappuun, huonekalutassuun tai haavataitokseen. Hajulähteet piilotetaan niin, ettei niitä voi etsiä katseella. Kokeissa koirat etsivät hajuja pahvilaatikoista, ajoneuvoista (ulkopuolelta) sekä rajatusta sisä- ja ulkotilasta.
Mitä välineitä ja pohjataitoja tarvitset
Voit aloittaa nosework alkeet omatoimisesti purkkitreeninä kotioloissa. Omatoimiseen purkkitreeniin tarvitset seuraavat treenitarvikkeet:
- Kolme lasipurkkia, jotka ovat kaikki samanlaisia, uusia, puhtaita ja käyttämättömiä. Matala purkki pysyy korkeaa paremmin pystyssä. Sopiva purkin koko on pienen hillopurkin kokoinen.
- Nosework hydrolaatin: eukalyptus, laventeli tai laakerinlehti.
- Pihdit, joilla voit käsitellä hajukohdetta niin, ettei siihen tartu hajuja käsistä.
- Naksutin/klikkeri ja runsaasti pieniä pehmeitä makupaloja koiralle.
Ennen kuin aloitat harjoittelun, ehdollista koira naksuttimen ääneen, jos et ole tehnyt sitä aiemmin. Yksinkertaistetusti voit opettaa tämän toistojen kautta niin, että naksuttimen äänestä seuraa aina välittömästi makupalapalkkio: naksu + palkka, naksu + palkka jne. Kun koira on oppinut naksuttimen äänen merkityksen, voit edetä lajin harjoitteluun. Kehu koiraa maltillisesti heti naksautuksen jälkeen.
Koiran pohjataidoiksi lajissa riittää se, että koira on hallittavissa, ymmärtää naksuttimen merkityksen ja osaa hieman rauhoittua ennen omaa suoritusta. Noseworkin harjoittelua varten koira ei tarvitse varsinaista tottelevaisuusosaamista ja siitä voi joskus olla jopa haittaa. Lajissa on toivottua koiran itsenäinen hajutyöskentely eikä sen pidä kysellä apua ohjaajalta tai tarjota tottelevaisuustemppuja.
Käyttämäni harjoittelumenetelmä
Olen opettanut koirilleni nosework alkeet ehdollistamalla ne siihen, että tietyt hajut tuottavat välittömästi ruokapalkkion eikä muilla hajuilla ole lajiharjoittelun kannalta merkitystä. Nosework harjoittelulla tehdään siis tietyistä hajuista koiralle niin merkityksellisiä, että niiden löytämisestä seuraa sille aina jotakin kannattavaa.
Opin tämän metodin Jobs For Dogs koirakoulun Päivi Romppaiselta. Erilaisia alkeiden harjoittelutapoja on monia muitakin, mutta tällä metodilla luodaan varma perusta nosework koulutukselle. Ensin koira opetetaan tunnistamaan valittu haju purkkitreenillä. Sen jälkeen opetetaan vihjesana hajun etsinnälle. Vasta kun nämä vaiheet on harjoiteltu, koira opetetaan etsimään hajulähdettä.
Metodin perustana on se, että koira muistaa aina parhaiten ensimmäiseksi oppimansa asian. Vaikeissa ja stressaavissa tilanteissa koira vaihtaa käytöksen ensimmäiseen oppimaansa käytökseen. Tämän vuoksi en aloita nosework hajutyöskentelyä muilla hajukohteilla tai ruoan etsimisellä. Lasipurkkeja käytetään alkeisharjoittelussa siksi, että niissä on mahdollisimman vähän muita häiritseviä hajuja eikä koira opi etsimään virheellisiä hajuyhdistelmiä.
Ensimmäinen harjoitus: yksi purkki
Aivan ensimmäiseen harjoitukseen tarvitset yhden lasipurkin, eukalyptus hydrolaatin, naksuttimen ja pehmeitä pieniä makupaloja. Mieti etukäteen, mitä teet ja missä järjestyksessä. Paras paikka purkkiharjoituksia varten on rauhallinen sisätila, jossa ei ole muita häiriötekijöitä kuten muita koiria.
Laita harjoituksen aluksi lattialle yksi lasipurkki ja suoraan purkkiin yksi tippa eukalyptus hydrolaattia. Varaa valmiiksi makupaloja taskuun helposti saataville ja ota naksutin käteen. Pyydä koira istumaan muutaman metrin päähän purkista ja rauhoita tilanne ennen treenin aloitusta. Voit kytkeä koiran, jos sen on muuten vaikea pysyä paikallaan. Anna koiralle vapautuslupa kohti purkkia.
Kun koira menee purkille ja uteliaana haistaa purkkia, naksauta heti, kehu ja palkitse käytöksestä makupalalla. Palkitse koira makupalalla rauhallisesti suoraan hajulähteen eli purkin päältä. Palkitsemista ei tarvitse tehdä erityisen riehakkaasti. Ohjaajan hallittu ja rauhallinen toiminta on valttia. Jos koira kaataa purkin tassuillaan, voit rakentaa purkille yksinkertaisen telineen esimerkiksi pahvisesta kenkälaatikosta. Tee laatikon keskelle purkin mentävä aukko. Toista ensimmäinen harjoitus 3-5 kertaa ja ohjaa sen jälkeen koira pois purkilta. Pidä tauko.
Harjoittele erikseen rauhallista taukokäytöstä hetkiin ennen ja jälkeen harjoituksen, kun mitään ei tapahdu. Voit opettaa koiran esimerkiksi käymään maaten taukomatolle. Taukokäytös auttaa estämään koiran turhaumaa ja ylimääräistä säätämistä. Harjoittele lyhyissä muutaman minuutin pätkissä ja muista, että vähemmän on enemmän.
Aivan alkeisharjoittelussa tippa hajuhydrolaattia laitetaan suoraan purkkiin eikä sitä aluksi imeytetä materiaan. Syynä tähän on se, ettei koira näin opi etsimään tiettyä virheellistä hajuyhdistelmää kuten huonekalutassu + eukalyptus. Tästä samasta syystä harjoittelussa käytetään aina vain puhtaita käyttämättömiä lasipurkkeja eikä koskaan esimerkiksi pestyjä hillo- tai pikkelssipurkkeja, joihin jää aina pesusta huolimatta hajua.
Toinen harjoitus: kaksi purkkia
Toiseen harjoitukseen tarvitset kaksi lasipurkkia, eukalyptus hydrolaatin, naksuttimen ja makupaloja. Kun koira on ensimmäisessä harjoituksessa haistellut lattialla olevaa yhtä kohdehajun sisältävää purkkia, lisää sen viereen toinen käyttämätön puhdas purkki, jossa ei ole hajua. Vapauta koira tauon jälkeen purkeille. Kun koira haistaa oikeaa kohdehajun sisältävää purkkia, naksauta ja palkkaa hajulähteen eli purkin päältä. Toista harjoitus 3-5 kertaa. Pidä tauko. Vaihtele purkkien keskinäistä paikkaa jokaisen toiston jälkeen.
Jos koira haistelee harjoituksessa “väärää” purkkia eli sitä, jossa ei ole kohdehajua, älä kiellä koiraa äläkä reagoi mitenkään. Älä myöskään ohjaa tai houkuttele koiraa kädellä oikealle purkille. Anna koiralle aikaa oivaltaa, koska silloin se oppii parhaiten. Odota rauhassa, että koira haistaa itsenäisesti oikeaa purkkia, naksauta ja palkkaa.
Koira voi alkuun kiihtyä harjoittelusta ja kokeilla esimerkiksi, riittääkö haistelun sijaan nenän summittainen nokkiminen purkkiin tai purkin kaataminen tassulla. Pidä siinä vaiheessa tauko ja aloita alusta harjoitus rauhallisessa mielentilassa. Jos koira ei ole kiinnostunut purkeista lainkaan, tarkista, oletko edennyt liian nopeasti tai onko palkkion laatu kohdillaan.
Kolmas harjoitus: kolme purkkia
Kolmanteen harjoitukseen tarvitset kolme lasipurkkia, eukalyptus hydrolaatin, naksuttimen ja makupaloja. Laita kolmannessa harjoituksessa lattialle riviin kolme lasipurkkia: yksi sisältää tipan hajuhydrolaattia ja kaksi purkeista on käyttämättömiä puhtaita purkkeja. Vapauta koira purkeille. Kun koira haistaa oikeaa purkkia, naksauta ja palkkaa. Toista harjoitus 3-5 kertaa.
Muista olla tarkkana, että palkkaat aina vain oikealta hajun sisältävältä purkilta. Voit tarvittaessa laittaa oikeaan purkkiin jonkun huomaamattoman pienen merkin muistutukseksi itsellesi. Älä kuitenkaan merkitse purkkia tussilla, josta lähtee häiritsevä haju. Jos koira haistelee purkkeja, joissa ei ole hajulähdettä, toimi kuten toisessa harjoituksessa eli älä reagoi vaan odota.
Vaihtele aina yhden palkitsemisen jälkeen purkkien keskinäistä paikkaa. Voit edetä alkeisharjoituksissa ensimmäisestä purkkiharjoituksesta kolmanteen noin viikon-parin aikana, jolloin voit pitää välipäiviä harjoittelusta. Pese lasipurkit aina käytön jälkeen kuumalla vedellä ilman pesuainetta. Säilytä hydrolaatti lasipurkissa kuivassa viileässä paikassa. Panosta alkeiden kouluttamisessa koiran ja itsesi rauhalliseen käytökseen ja keskittymiseen.
Kolmannen harjoitusvaiheen jälkeen koira on oppinut tunnistamaan eukalyptus-hydrolaatin hajun ja sen, että tästä hajusta seuraa aina palkka. Koira ei ole vielä varsinaisesti oppinut etsimään hajua nosework-koelajin mukaisista alueista. Etsimisen alkeiden harjoittelu aloitetaan sitten, kun olet ensin opettanut vihjesanan etsintätyöskentelyyn seuraavassa harjoitusvaiheessa.
Käytöksen nimeäminen eli vihjesana
Voit nimetä hajutyöskentelyn eli opettaa koiralle vihjesanan nosework etsintään sen jälkeen, kun olet ensin harjoitellut kaikki kolme ensimmäistä kohtaa. Nimeä käytös samalla kun koira haistaa oikeaa purkkia. Käytös siis nimetään käytöksen aikana. Nimeämisharjoittelun aluksi palaa hieman taaksepäin harjoittelussa.
Laita lattialle ensimmäisen harjoituksen tapaan vain yksi kohdepurkki. Kun koira haistaa hajulähdettä purkista, sano valitsemasi vihjesana, naksauta ja palkitse. Toista muutamia kertoja ja pidä tauko. Siirry harjoittelemaan vihjesanaa kahden ja kolmen purkin kanssa.
Koira opetetaan etsimään kaikkia kolmea nosework hajulähdettä samalla vihjesanalla eli eri hajuille ei tarvitse käyttää eri vihjesanoja. Valitun vihjesanan on hyvä olla sellainen, jolla ei ole ennestään koiralle mitään merkitystä ja jota ei tule käytettyä muissa yhteyksissä. Käytän itse Vapulle vihjesanaa “haista” ja Sansalle vihjesanaa “etsi”. Vihjesana on koiralle lupa lähteä etsimään hydrolaatin hajua eikä samaa vihjesanaa tule käyttää muissa hajuharrastuksissa kuten metsäjäljellä.
Etsinnän alkeiden harjoittelu
Kun olet edennyt kolmen purkin kanssa harjoitteluun ja antanut hajutyöskentelylle vihjesanan, voit edetä etsinnän alkeiden harjoitteluun yhden hajulähteen kanssa. Etsintäharjoitukset aloitetaan tutuissa sisätiloissa ilman muiden koirien läsnäoloa. Älä kiirehdi tähän vaiheeseen liian aikaisin ja muista pitää treenihetket lyhyinä. Vahvat pohjataidot aikaisemmista purkkiharjoituksista ovat edellytys etsintätyöskentelylle.
Etsintäharjoittelu aloitetaan niin, että piilotat aluksi yhden hajulähteen sisältävän purkin yhteen huoneeseen ja lähetät koiran etsimään hajua. Käytä aiemmin opettamaasi vihjesanaa. Kun koira löytää hajun, naksauta ja palkkaa purkin päältä. Harjoittele vaihtelevasti koira kytkettynä ja vapaana. Koiran on hyvä oppia alusta asti työskentelemään valjaissa ja pitkään liinaan kytkettynä, koska koetilanteissa se ei yleensä saa olla vapaana.
Tähän asti hydrolaattia on laitettu suoraan purkkiin, mutta imeytä aina jatkossa hydrolaattitippa vaihtelevasti materiaan esimerkiksi huonekalutassuun tai haavaliinaan. Siirry piilottamaan pelkkää tuoksuvaa materiaa esimerkiksi huonekalutassua ja jätä lasipurkki kokonaan pois etsintäharjoituksista. Käytä aina pihtejä, kun siirrät hajukohteita, jottei niihin tartu hajuja käsistä etkä levitä hajua vääriin paikkoihin.
Muut hajut: laakerinlehti ja laventeli
Kun koira on oppinut tunnistamaan ensimmäisen opetetun nosework hydrolaatin eli eukalyptuksen ja osaa etsiä sitä yhdestä huoneesta materiaan imeytettynä, aloita koko harjoittelu aivan alusta muiden kahden nosework hydrolaatin (laakerinlehden ja laventelin) kanssa. Aloita laakerinlehtihydrolaatin harjoittelu purkkitreeninä samaan tapaan kuin aivan ensimmäisessä harjoituksessa eukalyptuksen kanssa. Käytä opetuksessa samaa vihjesanaa.
Kolmas hydrolaatti eli laventeli opetetaan heti sen jälkeen, kun koira on oppinut laakerinlehtihydrolaatin hajun ja osaa etsiä sitä yhdestä huoneesta. Myös laventelin kohdalla käytetään samaa vihjesanaa ja aloitetaan harjoittelu yhden purkin purkkitreeninä samalla tavalla kuin kahden aiemman hydrolaatin kohdalla. Yleensä koira oppii kaksi jälkimmäistä hajua paljon ensimmäistä nopeammin ja voit edetä nopeammin etsintäharjoituksiin.
Kun koira tunnistaa ja etsii kaikkia kolmea nosework hydrolaattia materiaan imeytettyinä, voit alkaa vaihtelemaan etsintäharjoituksissa käyttämääsi hajulähdettä. Pelkällä eukalyptuksella ei kannata harjoitella liian kauaa, jottei koira ehdollistu etsimään ensisijaisesti vain eukalyptuksen hajua ja hylkäämään muut nosework hajut. Perusajatuksena on se, että koira etsii samalla vihjesanalla mitä tahansa nosework hajua samalla motivaatiolla.
Ilmaisun opettaminen
Noseworkissa koiran ei tarvitse erikseen ilmaista hajulähdettä. Riittää, että ohjaaja näkee koiran löytäneen hajun ja osaa lukea koiran käytöstä. Älä harjoittele ilmaisua liian aikaisessa vaiheessa, koska siitä aiheutuu ongelmia harjoitteluun. Opetin Vapulle ilmaisukäytöksen liian aikaisin ja se on aiheuttanut virheilmaisuja hankalissa tilanteissa.
Jos haluat opettaa ilmaisun, valitse käytös, jolla haluat koiran aina ilmaisevan löydön. Käytös esimerkiksi istuminen opetetaan ensin niin vahvaksi, että koira toteuttaa sen heti vihjesanan jälkeen. Olen itse opettanut koirilleni istumailmaisun. Muita mahdollisia ilmaisutapoja ovat esimerkiksi maahanmeno, nenäkosketus, hajun suuntaan tuijotus tai ohjaajan vilkaisu. Valitse sellainen käytös, joka tulee koiralta luontevasti.
Ilmaisukäytös opetetaan ketjuttamalla aivan aluksi yhdellä purkilla. Ilmaisukäytöksen opetus aloitetaan, kun koiran etsintäkäytös on jo vahva ja se etsii motivoituneesti kaikkia kolmea nosework hajulähdettä. Yksinkertaistetusti opetus tehdään niin, että samalla kun koira haistaa hajua purkilla, sille sanotaan sen osaama vihjesana, esimerkiksi istu. Kun koira tekee käytöksen eli esimerkiksi istuu, naksautetaan ja palkataan.
Ongelmat ja haastavampiin etsintöihin siirtyminen
Noseworkin harjoittelu ja koiran hajutyöskentelyn seuraaminen on jännittävää ja lajissa riittää haasteita. On aivan uskomatonta, miten vahva koiran hajuaisti voi olla. Hurahdin itse lajiin aluksi aivan täysillä. Saatatkin innostua aluksi etenemään liian nopeasti. Jos koirasi nosework koulutus ei etene suunnitellusti ja eteen tulee erinäisiä ongelmia, syy löytyy aina jostain näistä:
- Palkkion laatu: Kokeeko koira makupalat tarpeeksi hyvänä palkkana? Testaa erilaisia herkkuja. Vapulle toimii hyvin esimerkiksi pieniksi pilkotut juustopalat ja pallopalkka.
- Kriteeri: Muista pitää kiinni kriteeristä. Älä palkkaa virheistä äläkä vaadi liian vaikeita asioita.
- Ajoitus: Naksauta ja palkkaa juuri oikeaan aikaan. Palkkion ei tarvitse tulla heti, kunhan naksahdus ajoitetaan aina oikein.
- Vahvistetiheys: Uutta asiaa opiskelevan koiran pitää saada palkkaa riittävän usein, jotta sen motivaatio pysyy korkealla.
- Palkkion suunta: Anna palkkio aina aluksi suoraan hajulähteen päältä. Älä houkuttele koiraa palkkiolla vaan ota herkut esille taskusta vasta naksautuksen jälkeen.
Voit rakentaa hyvät perusteet nosework harrastukselle tässä blogikirjoituksessa kuvatulla purkkitreenillä ja sisätilaetsinnöillä kotona. Koiran taitojen kasvaessa sinun on kuitenkin hyödyllistä siirtyä kodin ulkopuolelle harjoittelemaan ja tehdä sokkoetsintöjä, joissa et itse tiedä piilon sijaintia. Muita harjoiteltavia etsintäalueita ovat vieraat sisätilat, laatikkoetsintä, ajoneuvoetsintä ja ulkoetsintä.
Jos innostut nosework lajista, kannattaa osallistua kunnolla asiansa osaavan nosework kouluttajan kurssille. Kouluttajan täytyy osata toimia hydrolaattien kanssa oikealla tavalla ja tietää, miten hajut käyttäytyvät. Suosittelen lämpimästi esimerkiksi seuraavia koirakouluja Jobs For Dogs, 100 Paw Scent Dogs ja Vainuvoima.
Olipa tavoitteesi sitten koeosallistuminen tai koiran aktivointi omaksi iloksi, otathan tarkemmin selvää nosework lajin säännöistä, jotta osaat kouluttaa oikeita asioita. Toivottavasti tästä blogitekstistä on hyötyä nosework alkeiden harjoittelussa purkkitreeninä.
Nosetreeni-iloa kaikille!
5 thoughts to “Nosework alkeet purkkitreeninä”
Onpas mukavan selkeät ohjeet alkuharjoitteluun. Kiitos! Taidetaan Virnan kanssa jossain vaiheessa kokeilla, kunhan olen saanut tarvittavat välineet kasattua kokoon.
Kiva kuulla ja toivottavasti näistä on hyötyä!
Kiitos tästä. Näillä ohjeilla lähdetään Emman kanssa nenähommiin.
Ihana että löysin blogisi. Ohjeet ovat selkeät ja johdonmukaiset. Näillä aloittelee. Kiitos.
Kiitos kivasta palautteesta!