Poikkeusvuoden 2020 koiraharrastustuloksista ei jäänyt kovin paljon kerrottavaa, joten ilahduin kun pitkäkarvaiset collieni Riemu ja Kaisla menestyivät siitä huolimatta Keravan Koiraharrastajat ry:n eli KKH:n “vuoden koira” kilpailuissa peräti kahdessa lajissa, tokossa ja rally-tokossa. Riemu sai tuplavoiton ja Kaisla oli tuplasti vuoden tulokas. KKH on oman kaupunkini koiraharrastusyhdistys ja vuoden 2020 menestyneet koirakot palkittiin eilisessä vuosikokouksessa diplomein ja lahjakortein.

KKH:n “vuoden koira” 2020 kilpailussa palkittiin:

  • Vuoden tokokoira 2020: Riemu, FI RTVA Ruffenuff Peppermint Twist
  • Vuoden rally-tokokoira 2020: Riemu, FI RTVA Ruffenuff Peppermint Twist
  • Vuoden tokotulokas 2020: Kaisla, RTK3 Riemumielen Hurjasusi Nymeria
  • Vuoden rally-tokotulokas 2020: Kaisla, RTK3 Riemumielen Hurjasusi Nymeria

Jossain vaiheessa kaikkien viime vuoden tapahtumaperuutusten ja poikkeusjärjestelyjen välissä ehdin käydä muutaman kerran tokokokeissa ja rally-tokoradoilla. Halusin sen ja “vuoden koira” huomionosoitusten vuoksi tehdä lyhyen katsauksen, miten vuosi 2020 sujui Riemun ja Kaislan osalta ja millaisilla tuloksilla nämä voitot tulivat. Kävin rally-tokokilpailuissa myös Sansan ja Vapun kanssa, mutta ei niistä enempää tällä kertaa.

Riemu KKH:n vuoden 2020 tokokoira ja rally-tokokoira

Yhdeksänvuotias pitkäkarvainen collie Riemu (FI RTVA Ruffenuff Peppermint Twist) palkittiin KKH:n vuosikokouksessa kahden eri koiraharrastuslajin voittajana. Riemu on KKH:n sekä vuoden 2020 tokokoira että vuoden 2020 rally-tokokoira. Riemu on palkittu yhdistyksen vuoden tokokoirana jo kertaalleen vuonna 2019, jolloin se palkittiin lisäksi ensimmäisen kerran vuoden rally-tokokoirana, kun uusi laji eli rally-toko otettiin yhdistyksessä mukaan palkittaviin lajeihin. Kummallakaan lajilla ei ole yhdistyksessä kovin suurta määrää aktiivisia harrastajia, vaikka koulutuksia järjestetään molemmissa lajeissa. Tänä vuonna tuplavoitto tuli Riemulle ilman kilpailijoita.

KKH:n vuoden 2020 tokokoira ja rally-tokokoira Riemu, FI RTVA Ruffenuff Peppermint Twist
Riemu HSKH:n kilpailuissa Vantaalla elokuussa 2020. Tuloksena tältä Anna Klingenbergin radalta tuli MES 87 pistettä.

Vaikka yhdeksänvuotiaalle Riemulle napsahtikin vuoden koira kilpailussa tuplavoitto, sen tulokset viime vuodelta ovat aika köykäiset koronarajoitusten ja runsaiden koeperuutusten takia. Kävin Riemun kanssa vuonna 2020 kahdessa tokon erikoisvoittajaluokan kokeessa, jotka olivat Riemun ensimmäiset kokeet erikoisvoittajaluokassa. Ensimmäisestä koekäynnistä ei saatu vielä tulosta. Toinen koekäynti toi erikoisvoittajaluokan kolmostuloksen 222 pisteellä. Olen tuohon kolmostulokseen tyytyväinen, se oli Riemun osaamistason mukainen. Voit lukea tästä koekäynnistä lisää blogijutusta: Riemulle tulos tokon erikoisvoittajaluokassa.

Alun perin tarkoitukseni oli tavoitella Riemulle tokon ykköstulosta mahdollisimman pian kolmostuloksen jälkeen. Nyt koronarajoitukset ovat jatkuneet ja jatkuvat ties mihin saakka, joten aika näyttää, päädytäänkö vielä tokokoekentille voimassa olevilla koeohjeilla ykköstuloksia tavoittelemaan Riemun kanssa vai tuleeko jo ikä vastaan. Tämä erikoisvoittajaluokan kolmoistulos toi siis voiton KKH:n vuoden 2020 tokokoira -kilpailuissa.

Rally-tokossa Riemu keräsi viime vuodelta kaksi mestariluokan tulosta, MES 87 pistettä Vantaalta ja MES 94 pistettä Hyvinkäältä. Olen tosi tyytyväinen siihen, mitä olen saavuttanut Riemun kanssa rally-tokossa. Riemusta tuli rally-tokovalio loppuvuonna 2019 ja kaikki rally-tokotavoitteet on nyt viime vuoden tulosten myötä saavutettu. Olen päättänyt, etten aio enää kilpailla rally-tokossa Riemun kanssa, enkä tavoittele Ruotsin rally-tokovalionarvoa, vaikka suunnittelin sitä aiemmin tosissani. Olen ehtinyt vuosien mittaan käydä Riemun kanssa kaiken kaikkiaan peräti yhteensä 67 kertaa virallisissa rally-tokokilpailuissa ja nyt tuntuu hyvältä ajankohdalta jättää rally-tokokilpailukehät sen kanssa menneeseen. Ilahduttavaa, että Riemu palkittiin vielä sen viimeisenä rally-tokokilpailuvuonna KKH:n vuoden rally-tokokoirana.

Kaisla KKH:n vuoden 2020 tokotulokas ja rally-tokotulokas

Kolmevuotias pitkäkarvainen collie Kaisla (RTK3 Riemumielen Hurjasusi Nymeria) puolestaan palkittiin KKH:n vuosikokouksessa kahden eri lajin vuoden tulokkaana. Kaisla on sekä KKH:n vuoden 2020 tokotulokas että vuoden 2020 rally-tokotulokas. Olen treenannut Kaislan kanssa molempia lajeja pääasiassa KKH:n nurmikentällä, joka on meiltä kävelymatkan päässä.

Kaislan osalta olen tosi tyytyväinen viime vuoden tuloksiin molempien lajien osalta, koska olen treenannut Kaislan kanssa vasta noin puolitoista vuotta, eikä meillä ei ole vielä kovin vahvaa yhteistä treenitaustaa. Meidän viime vuoden ainoat rally-tokokilpailut olivat marraskuussa Liedon triplakilpailuissa. Kaisla kilpaili Liedossa ensimmäistä kertaa voittajaluokassa ja sai sieltä kolmelta radalta koulutustunnuksen RTK3 ja nousi samalla mestariluokkaan. Aion jatkaa Kaislan kanssa samaan tyyliin mestariluokassa eli menen kilpailuihin vasta kun hyväksytty tulos on huomattavasti todennäköisempi lopputulos radalle kuin nollatulos. Riemun kanssa vasta opettelin lajin sääntöjä ja kilpailemista kantapään kautta.

Videolla Kaislan kolme kilpailurataa rally-tokon triplakisoissa Liedossa 25.10.2020.

Tokossa kävin Kaislan kanssa viime vuonna kahdessa kokeessa. Ensimmäisestä kokeesta Kaisla sai alokasluokan kakkostuloksen 147 pisteellä. Kaisla hätiköi paikallamakuussa ja reagoi muiden ohjaajien maahanmenokäskyihin. Se nousi useaan otteeseen maasta istumaan ja takaisin maahan. Valitettavasti tämä riitti nollaamaan paikallamakuun. Tuon koekäynnin jälkeen paikallamakuu ja vieraiden ohjaajien käskyt olivat tehotreenissä. Toisesta tokokokeestaan Asikkalasta se saikin onnistuneesti alokasluokan ykköstuloksen 180-pisteellä ja siellä myös paikallamakuu sujui täydellisesti. Olin muihinkin liikkeisiin tyytyväinen.

Videolla Kaislan tokokoe Asikkalassa 7.11.2020, josta kotiinviemisinä ALO 1-tulos.

Writer’s blockia ja ajanhallinnan haasteita

Olen yleensä arastellut omien harrastustulosteni hehkuttamista blogissa, koska koen sen menevän herkästi hieman nolostuttavan itsekehun suuntaan. Kuitenkin kun mainitsin asiasta aiemmassa blogikirjoituksessa Kaislalle ykköstulos tokon alokasluokasta, sain kommentin, että koekertomuksia on mielenkiintoista lukea. Niinpä laitan varmasti koe- ja kisakertomuksia ja tuloksia tänne jatkossakin. Tai eihän sitä vielä tiedä, päästäänkö tänä vuonna edes kokeisiin asti ja onko niistä mitään kerrottavaa.

Tähän loppuun täytyy kertoa, että olen viime aikoina kärsinyt jonkinlaisesta writer’s blockista eli kirjoittajan jumista blogin suhteen, enkä ole saanut aikaiseksi tarttua blogijuttujen luonnoksiin. Aiheitahan olisi vaikka kuinka paljon, mutta ajanhallinta on iso haaste ja motivaatiokin pitäisi kaivaa jostain. Etätöissä riittää kiirettä, opiskelutehtävien deadlinet painavat päälle, eikä blogi ole kerta kaikkiaan ollut ykkösenä prioriteettilistalla. Olen siis ylpeä itsestäni, että sain aikaan edes tämän lyhyen katsauksen “vuoden koira” kilpailuissa menestyksestä Riemun ja Kaislan osalta, enkä jättänyt tämän viikon blogijuttua väliin, vaikka se oli todella lähellä. Tämä saa riittää tällä erää.

Kiitos vielä Keravan Koiraharrastajat ry eli KKH “vuoden koira” kilpailussa huomioimisesta ja treenikavereille kiitos treeniseurasta!

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: