Pitkäkarvainen collie Riemu sai ensimmäisen tuloksensa tokon erikoisvoittajaluokassa viime sunnuntaina Hyvinkäällä. Kolmostulos tokon ylimmästä luokasta eli erikoisvoittajaluokasta on minulle suuri juttu. On jännittävää huomata, ettei ykköstulos ole pisteiden perusteella ja aktiivisella treenillä kovin kaukana.

Olen käynyt Riemun kanssa tokokokeissa harvakseltaan tahtiin koe vuodessa. Sen ensimmäinen tokon alokasluokan koe oli jo 2014 ja voittajaluokan ykköstulos saatiin viime vuonna. Ensimmäistä kertaa erikoisvoittajaluokan kokeessa oltiin tämän vuoden elokuussa, jolloin pistemääräksi tuli 146 pistettä eli alle tuloksen. Tänä vuonna meille tuleekin useampi erikoisvoittajaluokan koekäynti, koska koe per vuosi tahti alkaa olla aivan liian hidas koiran iän eli 8,5 vuotta huomioiden.

Riemun liikekohtaiset pisteet Hyvinkäältä

Hyvinkään tokokoe 4.10. oli Riemun toinen tokokoe erikoisvoittajaluokassa ja tällä kertaa tuomarina oli Mari Väänänen. Kokeessa oli luonnollisesti koronaohjeistuksen mukaiset poikkeusjärjestelyt, joiden vuoksi ohjaajilla oli omat noutoesineet mukana tunnistusnoutoesineitä lukuun ottamatta ja hallissa suositeltiin kasvomaskin käyttöä. Tosin erikoisvoittajaluokassa kukaan ei käyttänyt kasvomaskia.

Riemulle kertyi kokeesta pisteitä yhteensä 222 ja tämä oikeuttaa siis kolmostulokseen EVL:ssä. Kakkostulokseen tarvitaan vähintään 224 pistettä ja ykköstulokseen vähintään 256 pistettä. Jos Riemu ei olisi nollannut yhtä liikettä, kokonaispisteet olisivat riittäneet vähintään kakkostulokseen.

Riemu erikoisvoittajaluokassa paikallaistumisessa.
Ensimmäisen ryhmän paikallaistuminen ja Riemu on kuvassa toinen vasemmalta.

Seuraavaksi listaan taulukossa Riemun liikekohtaiset pisteet Hyvinkään kokeesta.

Riemun liikekohtaiset pisteetPisteetTulosMax.
Paikalla istuminen ryhmässä 2 min.102020
Paikalla makaaminen 1 min ja luoksetulo102020
Seuraaminen51530
Seisominen, istuminen ja maahanmeno seuraamisen yhteydessä82430
Luoksetulo, pysäytykset seisomaan ja maahan83240
Lähettäminen määrätylle paikalle, maahanmeno ja luoksetulo72840
Ohjattu noutaminen82430
Merkin kiertäminen, pysähtyminen ja ohjattu noutaminen esteen yli hypäten83240
Tunnistusnouto92730
Kauko-ohjaus0040
Pisteet yhteensä:222 / 320 

Riemun parhaat liikkeet tässä kokeessa

Kokeessa näkyi hyvin meidän osaamistaso tällä hetkellä eli hiottavaa aina löytyy, mutta paljon jo osataan. Kaikkein tyytyväisin olen tämän kokeen osalta tietenkin paikallaololiikkeisiin, joista Riemu sai molemmista täydet kymmenen pistettä. Niissä Riemu on aina ollut rauhallinen ja varma. Toivottavasti saan säilytettyä paikallaoloissa hyvän mielentilan jatkossakin.

Lisäksi olen erityisen tyytyväinen tunnistusnoutoon, joka oli muuten lähes täydellinen, mutta palautuksesta tuli yhden pisteen vähennys, koska Riemu hämääntyi ja meinasi palauttaa tunnistusnoutokapulan tuomarille. Onneksi Riemu korjasi tämän itse hetken ihmettelyn jälkeen. Tästä hämmennyksestä huomaa hyvin, että olen treenannut liikettä paljon yksin ja jatkossa täytyykin treenata niin, että sivussa seisoo “tuomari” katsomassa.

Noutokapulat rivissä tokon erikoisvoittajaluokassa.
Korona-ajan erikoisjärjestelyjen vuoksi ohjaajilla on käytössä omat noutoesineet. Tässä ohjatunnoudon noutokapulat rivissä ennen kokeen alkua.

Seuraamisesta jättöliikkeissä eli zetassa (istu-maahan-seiso) oli pientä ennakointia, mutta muuten jättöliikkeet olivat mielestäni hyvät ja liikkeestä saatiin kahdeksan pistettä. Kulmissa käännökset voisivat olla tarkemmat ja napakammat ja seuraaminen innokkaampaa, joten tässä riittää treenattavaa.

Ohjattuun noutoon olen tyytyväinen, koska sen suunnat oikea ja vasen sekä merkille lähetys ovat olleet viime aikoina tehotreenissä. Merkille lähetys oli nyt hieman epävarma, joten sitä täytyy treenata paljon eri värisille merkeille ja eri paikoissa. Ohjatusta noudosta Riemu sai kahdeksan pistettä.

Ruutuliikkeeseen olen tyytyväinen kokonaisuutena, vaikka sen tyhjään eteenlähetys saisi olla huomattavasti varmempi jatkossa. Eteenlähetyksen epävarmuus toi ruutuliikkeestä pistevähennyksiä ja Riemu sai liikkeestä seitsemän pistettä. Onneksi olen saanut eteenlähetykseen hyviä uusia vinkkejä kouluttajalta ja se saadaan varmasti hiottua kuntoon. Treenaan sitä nyt näyttönä ja palkkaan makupalapallolla, joka on Riemun mielestä tosi hauskaa.

Seuraaminen ja kauko-ohjaus tehotreeniin

Tämän kokeen epäonnistumisista täytyy valitettavasti mainita seuraamisliike kokonaisuutena. Seuraamisesta tuli vain viisi pistettä, joka johtui siitä, että Riemu tarvitsi seuraamiseen useampia käskyjä, jätätti, seurasi etäällä minusta ja jätti perusasentoja tekemättä. Erityisesti peruutusaskelten jälkeen sen on vaikea ymmärtää, että perusasentoon pitäisi mennä ilman lisäkäskyä.

Seuraaminen on selvästi se liikekokonaisuus, joka vaatii tällä hetkellä eniten treeniä ja joka on samalla itselleni vaikein ja epämiellyttävin asia treenattavaksi. Riemulla on vahva rally-tokotausta ja se on saanut seurata rally-tokossa tokon kriteerien mukaan “huonosti” jo vuosikausia ja siitä on vieläpä palkattu. Tässä riittää työnsarkaa, jotta saan seuraamisen paremmaksi. Toisaalta jos muut liikkeet onnistuvat, tämäkin seuraaminen voisi riittää kokeessa ykköstulokseen.

Kauko-ohjauksesta Riemu sai tällä kertaa harmittavasti nolla pistettä. Se tarvitsi ensinnäkin lähdössä maahanmenoon kolme käskyä ja vielä yhden lisäkäskyn asennonvaihdoissa. Riemun pitäisi tehdä asennonvaihdot takajalat paikallaan, mutta huomasin videolta, että sen takajalat liikkuivat aika paljon sivusuunnassa tepastellen.

Tokoliikkeiden hiominen jatkuu

Jatkan tokoliikkeiden hiomista ja seuraaminen on tietenkin asia, johon pitää panostaa paljon. Kunnon motivaatio- ja tarkkuustreeni seuraamisessa on varmasti nyt hyödyksi ja todennäköisesti rally-tokokilpailut jäävät nyt sen vuoksi kokonaan tauolle. Riemulla ei ole rally-tokossa valioitumisen jälkeen varsinaisia rallykilpailutavoitteita ja pelkkä kilpaileminen kilpailemisen vuoksi on aika turhaa.

Seuraamisen lisäksi sivulla maahanmeno tarvitsee varmuutta, koska se on nyt Riemulle jostain syystä epämiellyttävää luoksetulon ja kauko-ohjauksen alussa. Maahanmenon lisäkäskyt tuovat paljon pistevähennyksiä. Vien Riemun lähiaikoina hierojalle, jotta mahdolliset kropan jumit saadaan avattua, jos ne ovat syynä maahanmenon epämieluisuuteen. Luulen kuitenkin, että siihen on enemmänkin tietyt treeniin liittyvät syyt.

Jatkan merkin kiertämisen jälkeisen pysähtymisen ennakoinnin poistreenaamista. Ennakointi ja hidastelu kierrossa näkyi selkeästi tässä kokeessa. Teen jatkossa runsaasti vauhdikkaita iloisia merkinkiertoja ilman pysäytyksiä ja palkkaan merkin katsomisesta. Pysäytykset Riemu tekee napakasti ja varmasti merkin kierrolta ja luoksetulossa, joten niitä ei tarvitse erityisesti treenata. Tärkeintä on saada liikkeisiin vauhtia ja motivaatiota.

Riemun erikoisvoittajaluokan koe videolla

Tässä video Riemun erikoisvoittajaluokan kokeesta. Video alkaa suoraan yksiliikkeistä ja ensimmäisestä yksilöliikkeestä eli kaukokäskyistä. Videolta puuttuu kokonaan paikallaistuminen ja paikallamakuu luoksetuloineen, koska yksinkertaisesti unohdin laittaa videon nauhoittamaan niitä.

En ole vielä ilmoittautunut tälle vuodelle kolmanteen tokokokeeseen, vaikka katselin jo Virkkua sillä silmällä. Todennäköisesti Riemun seuraava tokokoe erikoisvoittajaluokassa on edessä joulukuussa. Aion nyt keskittyä Riemun tokoliikkeiden treenaamiseen sillä ajatuksella, että ykköstulos voisi olla mahdollinen seuraavasta kokeesta, jos kaikki menee nappiin.

Kiinnostaako toko?

Jos olet kiinnostunut tokosta oman koirasi kanssa ja haluat lukea lajista lisää, voit tutustua esimerkiksi Palveluskoiraliiton sivulta lajiesittelyyn: Tottelevaisuuskoe.

2 thoughts to “Riemulle tulos tokon erikoisvoittajaluokassa

 • Eija Jokinen

  Paljon onnea taitavalle koiralle ja kouluttajalle😀

  Vastaa
  • Heidi Bechstein

   Kiitos! 🙂

   Vastaa

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: