Kaisla eli RTK3 Riemumielen Hurjasusi Nymeria sai tokon alokasluokasta hienon ykköstuloksen viime viikon lauantaina Asikkalassa ja kerron tässä blogikirjoituksessa, miten onnistuimme kokeessa liikekohtaisesti. Kaislan tulos oli ykköstulos 180 pisteellä, se sijoittui luokassaan kolmanneksi ja sai lisäksi kunniapalkinnon. Tuomarina kokeessa oli Harri Laisi.

Ylpeä Kaisla tokon alokasluokan kunniapalkintoruusukkeen kanssa.
Ylpeä Kaisla tokon alokasluokan kunniapalkintoruusukkeen kanssa.

Tämä oli Kaislan toinen tokokoe ja tämän kokeen jälkeen aion jatkaa suoraan avoimeen luokkaan. Tokossa toisin kuin rally-tokossa luokkanousua varten ei tarvitse kerätä koulutustunnusta ja kolmea ykköstulosta. Sen sijaan jo yksi ykköstulos riittää luokkanousuun. En koe erityisesti tarvitsevani koulutustunnusta Kaislan nimen eteen tai lisää koekokemusta alokasluokasta vaan haluan jo asennoitua kohti avoimen luokan kokeita.

Sen jälkeen kun Kaisla palautui asumaan meille noin puolitoista vuotta sitten, olen keskittynyt sen kouluttamisessa pitkälti rally-tokoon ja arkitottelevaisuuteen. Tokoa olen treenannut pääasiassa itsenäisesti rally-tokotreenien ja Riemun ohjattujen tokotreenien ohessa. Rally-tokossa Kaisla nousikin melko nopeasti mestariluokkaan ja tokoa olen tehnyt sen kanssa koetavoitteellisesti enemmän tämän vuoden kesästä lähtien.

Tokon alokasluokan liikkeet ja Kaislan pisteet

Tokon voimassa olevat säännöt ja koeohjeet löytyvät Palveluskoiraliiton sivuilta otsikon toko-kokeet alta. On hyvä huomata, että koeohjeet tulevat muuttumaan vuoden 2021 aikana, mutta tämä vuosi mennään vielä vanhoilla ohjeilla. Juuri nyt kukaan ei taida tietää, milloin tarkalleen uudet säännöt ovat käytössä ja ainakin itseäni tämä on toisinaan ärsyttänyt. Treenit olisi helpompi suunnitella, kun tietäisi esimerkiksi tarvitseeko Kaislalle opettaa nykysääntöjen mukainen voittajaluokan metallinouto.

Tällä hetkellä voimassa olevien koeohjeiden mukaiset tokon alokasluokan liikkeet on listattu alla olevassa taulukossa ja merkitsen taulukkoon myös Kaislan Asikkalan tokokokeesta saamat liikekohtaiset arvosanat, liikekohtaisen kertoimen ja pistemäärät.

Tokon alokasluokan liikkeetKaislan arvosanaKerroinKaislan pistemäärä
Paikalla makaaminen 1 minuutti
10440
Seuraaminen
7,5322,5
Maahanmeno seuraamisen yhteydessä
8,5217
Luoksetulo
9,5328,5
Noutoesineen pitäminen
10220
Kauko-ohjaus8216
Estehyppy10220
Kokonaisvaikutus8216
Kaislan pistemäärä yhteensä180/200

Kerron seuraavaksi, miten Kaisla onnistui Asikkalan tokokokeessa liikekohtaisesti ja kukin liike on oman otsikkonsa alla. Blogikirjoituksen lopussa on suora linkki kokeen videoon. Tokokokeissa liikkeet tehdään harvoin juuri koeohjeissa listatun liikejärjestyksen mukaisesti, mutta listaan liikkeet selkeyden vuoksi järjestyksessä. Voit katsoa tämän jutun lopussa olevalta videolta, missä järjestyksessä teimme liikkeet tässä kokeessa.

Paikalla makaaminen 1 minuutti

Asikkalan kokeen alokasluokassa oli yksitoista koirakkoa ja koe alkoi ryhmäpaikallamakuulla neljän tai kolmen koiran ryhmissä. Kaislan paikallamakuu onnistui täydellisesti eli 10 pisteen arvoisesti. Meidän paikallamakuuryhmässä oli neljä koiraa. Kaislan oikealla puolella oli tanskandoggi, vasemmalla puolella bordercollie ja ryhmän neljäntenä valkoinenpaimenkoira.

Hermoilin kaikista liikkeistä eniten juuri paikallamakuuta, joka on alokasluokan tärkein ja jännittävin liike. Onneksi Kaislan paikallamakuuryhmä oli mukavan rauhallinen, eikä mikään koira lähtenyt rivistä tai häiriköinyt muita. Kaisla ei häiriinny muista koirista ja sillä on muuten varma paikallamakuu, mutta se saattaa vielä kokemattomana koirana ottaa häiriötä muiden ohjaajien käskyistä ja liikkeenohjaajasta.

Kaisla otti ensimmäisessä tokokokeessaan lokakuussa Janakkalassa häiriötä muiden ohjaajien maahanmenokäskyistä paikallamakuurivissä ja nollasi paikallamakuun sen vuoksi, joten treenasin ennen tätä koetta ahkerasti sitä, ettei muiden käskyihin tarvitse reagoida mitenkään. Olen siis todella tyytyväinen, että tämä onnistui Asikkalan kokeessa täydellisesti näinkin lyhyen treenaamisen jälkeen.

Jatkossa avoimessa luokassa tehdään paikallamakuun sijaan minuutin paikalla istuminen ja ryhdyn tästä eteenpäin harjoittelemaan sitä.

Seuraaminen

Seuraamisesta Kaisla sai 7,5 pistettä. Seuraamisessa onkin hiottavaa edistämisen, seuraamisasennon ja ajoittaisen kontaktin tippumisen kanssa. Lisäksi liikkeen lopun perusasento oli puutteellinen, joten tässä meillä on työnsarkaa. Saan seuraamisen varmasti kuntoon kunhan jaksan treenata sitä perusteellisesti ja kiinnitän huomiota oikeaan seuraamispaikkaan ja perusasentoihin.

Kaislan edistäminen seuraamisessa on hieman erikoinen ongelma minun koirilleni. Se vaikuttaa sellaiselta, että sitä olisi palkattu eteen vapauttamalla ja se on välillä ikään lentoon lähdössä ja vapauttamassa itsensä katse suunnattuna eteen. Ehkä näin on palkattu aiemmassa kodissa, mutta itse en koskaan palkkaa seuraamisesta tällä tavalla.

Avoimessa luokassa seuraamiseen tulee mukaan 2-3 askelta taaksepäin, joita on jo harjoiteltu rally-tokossa ja Kaisla osaa peruutuksen alkeet. Seuraaminen on minulla jatkossa tehotreenissä sekä Kaislan että Riemun kanssa. Onneksi sitä voi treenata kotona peilin ääressä pienessäkin tilassa.

Maahanmeno seuraamisen yhteydessä

Maahanmenosta seuraamisen yhteydessä Kaisla sai 8,5 pistettä. Liikkeestä maahanmeno on viime aikoina ollut Kaislalle selvästi vaikein liike ja sitä on harjoiteltu aika paljon. Videolta huomaan, että annoin maahanmenokäskyn jälkeen pienen vartaloavun, josta pitää yrittää opetella pois, mutta muilta osin liikkeessä ei ole mitään ihmeellistä korjattavaa ainakaan omasta mielestäni. Toki seuraaminen tässäkin liikkeessä saisi olla parempaa.

Jatkossa täytyy siis panostaa Kaislan nopeaan napakkaan maahanmenoon ja ottaa nyt treenilistalle lisäksi avoimen luokan seisominen ja istuminen seuraamisen yhteydessä.

Luoksetulo

Luoksetulosta Kaisla sai 9,5 pistettä. Kaislan luoksetulo oli vauhdikas ja innokas ja olen siihen tosi tyytyväinen. Liikkeen osalta tärkein treenattava asia on lopun perusasento, josta tuli puolen pisteen pistevähennys. Avoimessa luokassa luoksetulomatka pitenee hieman, mutta muuten liike on samanlainen kuin alokasluokassa.

Olen opettanut Kaislalle luoksetulon loppuasennon takakautta suoraan perusasentoon, mutta jos aion treenata jatkossa BH-koetta varten, luoksetulo pitäisi tehdä niin, että koira istuu ensin ohjaajan eteen ja siirtyy siitä sivulle perusasentoon. En ole kuitenkaan vielä aivan varma, aionko treenata Kaislaa BH-koetta ja palveluskoiralajien tottelevaisuusosiota varten vai en.

Noutoesineen pitäminen

Noutoesineen pitämisestä Kaisla sai 10 pistettä. Tätä liikettä on treenattu ahkerasti kotona ja se on sujunut viime aikoina todella kivasti. Kokeen videolta huomasin, että Kaisla haki selvästi vasempaa taskuani kohti noutokapulasta irrottamisen jälkeen, koska herkkupalkka tulee lähes aina vasemmasta taskusta. Täytyy siis vaihdella palkan antosuuntaa jatkossa.

Noutoesineen pitäminen on alokasluokan liike, eikä se tule enää vastaan sellaisenaan alokasluokan jälkeen. Olen opettanut Kaislalle noutoesineen pidon suoraan edessä, ja siitä olisi tosi kätevä siirtyä avoimen luokan vauhtinoutoon ja säilyttää luovutusasento edelleen edessä.

Noudon osalta treenisuunnitelmani on edetä opetuksessa rauhallisesti ja lisätä noudon välimatkaa maltilla askel askeleelta. En siis lähde vielä heittelemään noutokapulaa Kaislalle, koska olen aivan varma, että saisin sillä lisättyä Kaislan noutoon levottomuutta ja ääntelyä.

Kauko-ohjaus

Kauko-ohjauksesta Kaisla sai 8 pistettä ja pistevähennykset tulivat kaksoiskäskystä. Ensimmäinen nousu eli maasta istumaan nousu nimittäin tarvitsi kaksoiskäskyn, mutta sen jälkeen liike sujui oikein kivasti. Olen opettanut kauko-ohjauksen asennonvaihdot treeneissä niin, että vapautan Kaislan takapalkalle, jossa odottaa herkkupala ja tämä toimii hyvin palkkaustapana.

Avoimessa luokassa kaukokäskyjen asennonvaihtojen määrä kasvaa ja ohjaajan ja koiran etäisyys kasvaa alokasluokan kahdesta metristä avoimen luokan viiteen metriin. Tässä siis riittää treenattavaa ennen seuraavia kokeita, joihin en viitsi lähteä turhaan liian keskeneräisellä osaamisella.

Estehyppy

Estehypystä Kaisla sai täydet 10 pistettä. Siinä ei ole siis suurempaa korjattavaa ja voin jo hyvillä mielin ryhtyä treenaamaan avoimen luokan kiinteää hyppyestettä. Avoimen luokan hyppy suoritetaan nykysäännöillä aivan samalla tavalla kuin alokasluokan hyppy, vain hyppyeste on erilainen. En usko, että se tulee olemaan mikään ongelma Kaislalle.

Alokasluokan ja avoimen luokan liikkeissä on aika paljon samoja liikkeitä, jotka eroavat toisistaan vain pienissä yksityiskohdissa. Esimerkiksi hyppy ja luoksetulo ovat molemmissa luokissa periaatteessa samanlaiset. Tämä on mielestäni aika tylsää treenaamisen kannalta ja toivon, että uudet säännöt tuovat tähän jotain muutosta. Alemmassa luokassa voitaisi tehdä aiempaa selkeämmin seuraavan luokan liikkeitä kohti valmistelevia liikkeitä.

Kokonaisvaikutus

Kokonaisvaikutuksesta Kaisla sai 8 pistettä. Pistevähennyksiä tuli ehkä siitä, että Kaisla ei ollut täysin kuulolla liikkeistä toiseen siirtymisissä vaan kävi haistelemassa merkkitötsiä ja kehämerkkejä. Pitää siis treenata liikkeiden välisiä siirtymisiä ja keskittyä parempaan sosiaaliseen palkkaan liikkeiden välillä. Nyt huomasin videolta, etten kehunut Kaislaa juuri ollenkaan liikkeiden välillä, eikä se ollut niin hyvin kuulolla kuin toivoisin.

Alokasluokan palkitut Asikkalan tokokokeessa. Kaisla sijoittui luokassa kolmanneksi. Kuva: Labradorinnoutajakerho ry

Olen treenannut Kaislan kanssa pääasiassa ulkona nurmikentällä tai sisällä mattopohjaisessa hallissa, ja tämä oli Kaislan ensimmäinen kerta koskaan maneesissa. Huomasin, että ympäristön hajumaailma kiinnosti sitä luonnollisesti maneesissa todella paljon, eikä mikään ihme, asuuhan aivan maneesin vieressä maatalousopiston lehmiä. Olen kuitenkin tosi tyytyväinen, että Kaisla pystyi tekemään koeliikkeet oman osaamistasonsa mukaan ja hyvällä asenteella uudenlaisessa paikassa.

Kaisla sai kokeen jälkeen kehuja muilta koiranohjaajilta ja muutama tuli ihastelemaan, miten aktiivinen pitkäkarvainen collie minulla onkaan. Näitä kehuja on aina kiva kuulla, vaikka välillä tuntuu siltä, että jokainen collien kanssa harrastava saa kuulla samoja kehuja vuodesta toiseen. Toisaalta tottahan se on. Kaisla on innokas ja mukavan aktiivinen harrastuskoira, joka oppii nopeasti ja jonka kanssa harrastaa mielellään.

Kaislan tokokoe videolla

Voit katsoa Kaislan Asikkalan alokasluokan tokokokeen kokonaisuudessaan alla olevalta videolta, joka alkaa paikallamakuusta ja jatkuu sen jälkeen noutoesineen pitämisestä. Riemumielen YouTube-kanavalta löytyy muitakin koevideoita katsottavaksi.

Olisi kiva kuulla, ovatko tällaiset koekäyntien läpikäynnit blogissa mielenkiintoisia? Olen vältellyt niitä blogiaiheina, koska en halua tehdä blogia, jossa listaan omia koekäyntejäni, jotka jokainen voi käydä katsomassa blogin sijaan KoiraNetistä ja pelkään, että pitkiä koekertomuksia on tylsä lukea. Tällaisia juttuja on siis tiedossa suht harvoin, mutta ajattelin, että ehkä ne ovat toisinaan mielenkiintoisia.

Osallistu arvontaan marraskuun aikana

Muistathan muuten osallistua marraskuun 2020 aikana Riemumielen blogin arvontaan, jos et ole vielä osallistunut: Best Friend herkkutikkujen arvonta!

2 thoughts to “Kaislalle ykköstulos tokon alokasluokassa

 • Inka H.

  Vau, hieno tulos, onnea Kaislalle! Mielestäni näistä on mielenkiintoista lukea blogin kautta, koska harvoin tulee tarkasteltua KoiraNetistä.
  Osallistun arvontaan :).

  Vastaa
 • Fanny

  Onnea Kaisalle hienosta tuloksesta! 😍
  Osallistun arvontaan.

  Vastaa

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: