Harrastan koirieni kanssa aktiivisesti, mutta koiraharrastukset vievät vain murto-osan niiden normaalista arjesta. Suurimman osan ajasta kaikki koirani elävät normaalia kotikoiran elämää, johon sisältyy sopivasti aktiviteetteja ja virikkeitä. Koirani lähtevät aina erittäin mielellään koiraharrastuksiin, mutta arvostavat eniten omien ihmisten ja laumanjäsenten kanssa yhdessä vietettyä aikaa, lenkkeilyä ja luonnossa liikkumista.

Aina ei tarvitse suorittaa

Joskus koiran häiriökäyttäytymisen taustalla voi olla yksinkertaisesti turhautuminen, kyllästyminen tai liian vähäinen liikunta, jolloin sille täytyy antaa aivojumppaa ja lisätä liikunnan määrää. Kyllästynyt koira voi passivoitua ajan myötä ja tutkimustulosten mukaan koira voi jopa masentua. Toinen ääripää kyllästyneelle koiralle on aktiivinen stressaantunut harrastuskoira, joka ei pääse kunnolla palautumaan kohonneista stressitasoista. Koirakin tarvitsee kunnollisen palautumisajan ja muuta mielekästä tekemistä harrastusten tasapainoksi.

Voit tarjota koiralle aivojumppaa ja virikkeitä arjessa eikä koiratouhuja tarvitse aina suorittaa maksullisten koulutusten ja kurssien kautta. Koira ei varsinaisesti tarvitse harrastamista, kilpailuja tai varsinkaan materiaalista onnea. Sen hyvä elämä muodostuu koiraeläimen perustarpeiden ja lajinomaisten käytöstarpeiden täyttymisestä. Koiralle on annettava sosiaalisia suhteita, riittävästi liikuntaa, terveydenhoito, laadukasta ruokaa, puhdasta vettä, mahdollisuus lajin- ja rodunomaiseen käyttäytymiseen sekä riittävästi lepoa.

Perustarpeiden täyttymisen lisäksi kaikki koirat tarvitsevat sopivan määrän aivojumppaa ja koiramaisia virikkeitä. Koiran elämä suuremmassa laumassa on aina aivan erilaista kuin perheen ainoana koirana ja ainoa koira voikin tarvita enemmän ihmisen tarjoamia virikkeitä. Tässä muutamia erinomaisia tapoja tarjota niitä koiralle ja kerron näistä alaotsikoiden alla enemmän:

  • Haistelutehtävät ja temput
  • Kauniin hihnakäytöksen harjoittelu
  • Metsälenkit ja luonnonvesissä uiminen
  • Koirakavereiden kanssa telmiminen
  • Muu virikkeistäminen

Haistelutehtävät ja temput

Kaikenlaisia aktivointipelejä on markkinoilla myynnissä runsaasti ja niiden kautta koira pääsee käyttämään hajuaistiaan ja älyään. Nenän käyttö on koiralle parasta aivojumppaa, joka kehittää ongelmanratkaisukykyä ja itseluottamusta. Valmiista aktivointipeleistä kannattaa aluksi valita helpoimmat versiot ja edetä koiran taitojen edetessä haastavampiin.

Voit tehdä aktivointipelejä itsekin ja joskus itsetehdyt ovat koiran mielestä hauskempia. Piilota pieniä namuja tyhjän kananmunakennon, maitopurkin, talouspaperirullan tai pyyhekasan sisälle koiralle etsittäväksi ja etsimisen lomassa koira saa silputa pahvin. Tyhjästä muffinivuoasta on helppo tehdä aktivointipeli kun laitat makupaloja vuoan tyhjiin aukkoihin ja niiden päälle esteeksi esimerkiksi tennispalloja. Hauska vaihtoehto on myös vedellä täytetty ämpäri, josta koira voi noukkia makupaloja veden alta.

Jos innostut tekemään haistelutehtäviä koiran kanssa enemmänkin, voit opettaa sen seuraamaan ihmisen tekemää jälkeä maastossa tai vaikkapa tunnistamaan eri tuoksuja, esimerkiksi eri yrittejä tai teelaatuja, toisistaan. Metsässä voit piilottaa makupaloja koiran etsittäväksi tai jos koiran lenkkeilyttäjiä on mukana useampi, yksi voi välillä mennä koiralta piiloon ja toinen lähettää koiran etsimään. Koiran kannattaa kytkeä etsimistehtävien ajaksi esimerksi pitkään liinaan.

Aikuiset koirat käyttävät yksinoloajan pääasiassa nukkumiseen eivätkä ne silloin kaipaa aktivointia, kunhan niiden kaikki perustarpeet on täytetty. Kun ihminen töiden jälkeen iltapäivällä palaa kotiin, on sopiva aika taas palata yhteisten touhujen pariin. Koiraa ei kannata jättää yksin valvomatta touhuamaan aktivointipelien kanssa vaan omistajan on hyvä olla mukana pelaamassa.

Kaikenlaisten temppujen harjoittelu omaksi ja koiran iloksi on hauskaa. Vain mielikuvitus on rajana: tassun antaminen, maahanmeno, pyörähdys, peruuttaminen, pujottelu jalkojen alta. Paras tapa temppujen harjoitteluun on positiiviseen vahvistamiseen perustuva koulutus. Palkitse ja kehu aluksi koiraa erityisen runsaasti kun se tarjoaa oikeansuuntaista käytöstä ja harjoittelun myötä voit vaikeuttaa tehtäviä. Muista silloinkin palkitseminen ja kehut.

Kauniin hihnakäytöksen harjoittelu

Muiden koirien ohituksia ja kaunista hihnakäytöstä voit harjoitella jokapäiväisillä lenkeillä ja järjestetyillä yhteislenkeillä. Viiden koiran hihnalenkkeilyttäjänä toivon, ettei kukaan päästäisi koiraansa pitkällä hihnalla omien koirieni luokse kun lenkkeilen. Parempi vaihtoehto on harjoitella ohittamaan muut niin, että koiralta pyydetään jokin tietty temppu tai käytös ja viedään huomio pois ohitettavasta koirakosta.

Kaikki aikuiset koirat eivät halua leikkiä muiden koirien kanssa ja silloin yksi hyvä vaihtoehto sosiaalisten tarpeiden täyttämiseen hallitusti on yhteislenkit, jotka tehdään koirat kytkettynä. Yhteislenkkejä järjestävät säännöllisesti esimerkiksi koirakerhot ja -yhdistykset eri puolilla Suomea ja Suomen Koirankasvattajat ry järjestää kerran vuodessa suuren rotukoirakävelytapahtuman. Voit toki kerätä kokoon oman porukan ja järjestää oman paikallisen lenkkiryhmän.

Metsälenkit ja luonnonvesissä uiminen

Epätasaisessa maastossa kuten metsässä liikkuminen on parasta mahdollista liikuntaa koiralle. Sen ei kuitenkaan tarvitse aina antaa paahtaa siellä täyttä vauhtia. Lakia koiran kiinnipidosta täytyy aina noudattaa. Välillä on hyvä kävellä metsässä koira kytkettynä rauhalliseen vauhtiin tallattujen polkujen ulkopuolella. Tällöin koirakin joutuu kunnolla nostelemaan jalkojaan ja liikkumaan aivan eri tavalla kuin asfalttilenkeillä.

Onneksi metsälenkkejä varten ei tarvitse lähteä kauas, koska melkein kaikilla suomalaisilla on mahdollisuus mennä kävellen tai autolla omaan lähimetsään tai ainakin puistoon. Metsällä on ihmeellinen parantava voima stressaantuneille ihmisille ja se on täynnä koiralle mielenkiintoisia tuoksuja.

Kesällä puhtaissa luonnonvesissä uiminen on erinomaista liikuntaa, jos koira pitää uimisesta. Omat koirani eivät kovin mielellään ui, mutta ne kahlailevat mielellään rannassa. Sekin on hyväksi jalkojen nivelille, varsinkin kaiken muun hieman repivämmän liikunnan tasapainona. Koiran voi myös viedä koirauimalaan uimaan. Koirauimaloita on nykyään useita, esimerkiksi Petbros Nurmijärvellä. Uimaloissa on usein mahdollisuus pestä ja kuivata koiran turkki perusteellisesti uimisen jälkeen, joka voi joskus olla kotioloissa haastavaa.

Koirakavereiden kanssa telmiminen

Koira on sosiaalinen eläin ja moni koira nauttii tuttujen luotettavien koirakavereiden kanssa leikkimisestä vapaana. Välttelen pienissä koirapuistoissa käymistä koirieni kanssa tauti- ja rähinäriskien vuoksi eikä suuri määrä toisilleen vieraita aikuisia koiria pienessä rajatussa tilassa ole kovin toimiva konsepti. Onneksi muitakin aidattuja ulkoilumahdollisuuksia oman porukan kesken löytyy. Koirapuistojen lisäksi ainakin Etelä-Suomessa on muutamia sallittuja suuria aidattuja ulkoilualueita, joissa koiraa saa pitää vapaana.

Olen vuokrannut omille koirilleni ja pentueilleni muutaman kerran Kellokoskella sijaitsevaa Touhu & Temmellys virike- ja ulkoilualuetta, joka on täysin koiralähtöinen ajanvarauksella varattava alue. Tämä koirien puuhamaa on rakennettu pellolle ja se rakentuu kolmesta erillisestä aidatusta alueesta. Toinen vaihtoehto vapaana telmimiseen sijaitsee esimerkiksi Mäntsälässä: Kivakoiran vuokrattava aidattu metsäalue ja Helsingin Rajasaaressa on koirille varattu kokonainen oma saari, joka on yksi Helsingin parhaista koirapuistoista.

Muu virikkeistäminen

Aivojumpan ja liikunnan lisäksi koira tarvitsee laji- ja rotutyypillisiä virikkeitä. Esimerkiksi pureskelu, saalistaminen ja repiminen ovat osa koiran luonnollista käytöstä ja niihin täytyy tarjota turvallisesti mahdollisuuksia. Pureskelu purkaa koiran stressiä, ahdistusta ja jännitystä, tuottaa mielihyvää ja rauhoittaa koiraa. Sopivaa luvallista pureskeltavaa kuten puruluita, aitoja luita ja puruleluja on runsaasti myynnissä eläinkaupoissa ja kokeilemalla löytyy sen, josta oma koira pitää eniten.

Repimiseen sopivat mainiosti esimerkiksi solmuun vedetyt vanhat farkkujen lahkeet, vanha pyyhe tai aktivointileikeissä jo kertaalleen käytetyt pahvilaatikot, talouspaperirullat ja vastaavat. Saaliskäyttäytymistä koiran kanssa voi toteuttaa esimerkiksi saalisleikkien kautta ja heittää koiralle frisbeetä tai potkia jalkapalloa. Näiden kohdalla täytyy muistaa kohtuus, koska saalisleikit nostavat stressitasoja.

Kiireisessä arjessa on hyvä huomata, että koiran hyvinvointi ja onnellisuus on kiinni loppujen lopuksi hyvin yksikertaisista arkisista asioista. Kaikki yhdessä tekeminen parantaa omistajan ja koiran suhdetta. Onneksi nämä ovat asioita, joita kaikkien on mahdollista toteuttaa omassa arjessa, omien lähtökohtien mukaisesti.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: