Esittelen tässä blogikirjoituksessa pitkäkarvaisen collien turkinpesuun, kuivaamiseen ja perussiistimiseen kuuluvat asiat. Pitkäkarvaisen collien turkki on suhteellisen helppohoitoinen moneen muuhun turkkirotuun verrattuna. Collie ei ole varsinaisesti trimmattava rotu, mutta myös sen turkki vaatii hoitoa.

Tärkeintä pitkäkarvaisen collien turkinhoidossa on se, että turkki pidetään läpi vuoden puhtaana ja takuttomana. Turkinhoitotoimet kuuluvat kaikkien collieiden hyvään vastuulliseen hoitoon. Hoitamattomana turkki haisee ja takkuuntuu, pohjavilla voi huopaantua ja se voi aiheuttaa muun muassa iho-ongelmia.

Perusasioita collien turkinpesusta

Pitkäkarvaisen collien kokopesu on tarpeellista tehdä noin neljä kertaa vuodessa ja jos kokopesu ei ole tarpeen, pestään aina tarvittaessa tassut ja mahakarvat. Tarkkaa pesukertojen määrää ei voi sanoa, koska se riippuu hyvin paljon esimerkiksi koiran elinympäristöstä. Ennen näyttelyä turkki pestään noin viikkoa ennen, jotta se ehtii laskeutua eikä jää leijailevaksi. Turkinpesu, kuivaus ja turkin perussiistiminen vie helposti aikaa tunnista eteenpäin riippuen siitä, kuinka huolellisesti se tehdään.

Collien turkinpesua varten tarvitset sopivan koirashampoon, froteepyyhkeitä, tehokkaan turkinkuivaimen ja muut turkinhoitovälineet, kuten kynsileikkurit, karstoja, metallipiikkisen kamman, ohennussakset, trimmaussakset ja pari erilaista harjaa. Sopivan shampoon valintaan voit katsoa neuvoja esimerkiksi blogikirjoituksestani: Paras shampoo pitkäkarvaiselle collielle.

Collien pesu, kuivaus ja siistiminen kuvina

Kerron enemmän turkinpesuun kuuluvista asioista esimerkkikuvien kuvateksteissä, mutta huomaathan, etten tee niissä varsinaista näyttelytrimmausta, vaan tarkoituksena on keskittyä erityisesti turkinpesuun ja kuivaukseen. En kuitenkaan halunnut jättää siistimistä täysin mainitsematta, koska se on yksi tärkeä osa turkinhoitoa ja siistimistoimet tehdään aina puhtaaseen ja kuivaan turkkiin.

Aloita pesutoimenpiteet vasta ensin kunnolla ulkoilleen ja tarpeensa tehneen koiran kanssa, joka on ehtinyt jo purkaa suurimman osan energioistaan. Jos et ole koskaan aiemmin pessyt koiraa, aloita pienistä pätkistä maltillisesti harjoitellen. Tee aina pesuhetkistä miellyttäviä koiralle. Esimerkkikuvien koira on jo turkinpesuun ja kuivaukseen tottunut konkari.

Pitkäkarvaisen collien turkinpesu ja kuivaus
Ennen kuin aloitat turkinpesun, harjaa ensin irtokarvat pois karstalla, jotta ne eivät tuki viemäriä. Sen jälkeen kastele koira perusteellisesti haalealla vedellä niin, että turkki on kauttaaltaan läpimärkä aina pohjavilloihin ja ihoon asti. Collien oikeanlainen karvanlaatu on vettähylkivää ja sitä on työläs saada kasteltua läpimäräksi. Koko turkin kasteluun menee helposti vähintään 15 minuuttia turkin runsaudesta riippuen. Kehu koiraa ja tee pesuhetkestä mahdollisimman miellyttävä.
Pitkäkarvaisen collien turkinpesu ja kuivaus
Sen jälkeen, kun olet kastellut turkin perusteellisesti, on aika levittää koirashampoo. Laimenna ensin shampoo ohjeiden mukaan. Levitä shampoo läpikotaisin turkkiin pohjavilloja myöten ja anna sen vaikuttaa turkissa pari minuuttia. Älä kuitenkaan hieromalla hiero shampoota karvaan vaan käsittele märkää karvaa hellästi. Varo shampoon joutumista koiran silmiin ja korvien sisäpuolelle. En itse koskaan pese koiran päätä shampoolla. Huuhtele shampoo pois huolellisesti runsaalla haalealla vedellä. On tärkeää, ettei turkkiin jää yhtään shampoon jäämiä.
Pitkäkarvaisen collien turkinpesu ja kuivaus
Pesun jälkeen kuivaa turkki froteepyyhkeellä hellävaraisesti. Sen jälkeen voit pukea koiralle esimerkiksi froteeloimen muutamaksi minuutiksi. Olen huomannut, että froteeloimi päällä koiralla ei ole niin suurta houkutusta kuivata itseään esimerkiksi sohviin tai mattoihin eivätkä irtopisarat leviä ympäri asuntoa. Älä kuitenkaan pidä froteeloimea koiralla päällä muutamaa minuuttia pidempään, koska lämmintä märkää turkkia hautovasta loimesta voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä.
Pitkäkarvaisen collien turkinpesu ja kuivaus
Pyyhekuivattelun jälkeen kuivaa turkki tehokkaalla turkinkuivaimella. Kätevin paikka kuivaamiseen on näyttelypöydällä, kunhan koira on ensin opetettu seisomaan siinä paikallaan. Koira ei saa koskaan hypätä tai pudota pöydältä alas. Kuivaa turkki perusteellisesti pohjavilloja myöten lämpimällä tai viileällä puhalluksella. Älä käytä kuumaa puhallustehoa. Käytän itse kuivaamiseen tehokasta hiustenkuivaajaa, mutta kunnollinen tehokas turkinkuivaaja olisi paljon parempi valinta. Kuivaukseen menee helposti vähintään parikymmentä minuuttia, joten tee siitäkin koiralle miellyttävä kokemus ja voit vaikka palkita koiraa rauhallisesti makupaloilla kuivauksen aikana. Kosteus ei saa jäädä muhimaan turkkiin. Samalla kun kuivaan turkkia toisella kädellä, harjaan pohjavilloja auki toisella.
Pitkäkarvaisen collien turkinpesu ja kuivaus
Perusteellisen kuivauksen jälkeen on aika harjata turkki läpikotaisin. Harjaa koko turkki läpi jakauksittain. Aloita harjaaminen kaulasta ja siirry vähitellen häntää kohti. Huolehdi siitä, ettet harjaa pelkästään päällyskarvaa, vaan harjaa myös pohjavilla kunnolla auki. Muista harjata housukarvat, kaulus, kainalot ja korvantaustat. Avaa mahdolliset takut kammalla. Jos takkuja on jo päässyt muodostumaan, voit käyttää niihin kammattavuutta parantavaa selvityssuihketta tai voit leikata ne niin, että ujutat kamman aivan takun juureen ja leikkaat takun sitten pois.
Pitkäkarvaisen collien turkinpesu ja kuivaus
Näillä välineillä pääset turkinhoidossa jo pitkälle: kynsileikkurit, karstoja, metallipiikkinen kampa, ohennussakset, trimmaussakset ja pari erilaista harjaa. Osta kunnolliset välineet, jotka kestävät käytössä vuosia. Roger Para ja Mason Pearson -harjat ovat esimerkiksi collieväen suosiossa turkin aukikampaukseen. Niistä myydään myös edullisempia versioita eri tuotenimillä.
Pitkäkarvaisen collien turkinpesu ja kuivaus
Turkinpesun ja kuivauksen jälkeen on vuorossa siistiminen. Se tarkoittaa collien kohdalla tassuja, kintereitä ja korvia. Siisti aluksi koiran tassut. Leikkaa etu- ja takatassujen kynnet lyhyiksi ja siisti hapsottavat tassukarvat. Siistittynä karva kerää vähemmän kuraa ja lumipaakkuja. Tarkista samalla, näyttääkö tassujen iho ja väri terveeltä, esimerkiksi voimakas ruosteenpunainen väri tassukarvoissa kertoo ongelmista.
Pitkäkarvaisen collien turkinpesu ja kuivaus
Harjaa etujalkojen hapsukarvat takuttomiksi ja siisti karvat saksilla.
Pitkäkarvaisen collien turkinpesu ja kuivaus
Harjaa ja siisti seuraavaksi takajalkojen kinnerkarvat. Leikkaa ne muutaman sentin pituisiksi pehmeään kaarevaan linjaan.
Pitkäkarvaisen collien turkinpesu ja kuivaus
Harjaa ja siisti lopuksi korvat ja korvien taustat. Poista korvista mahdolliset takut kampaamalla ja siisti ylimääräiset hapsottavat karvat ohennussaksilla. Tarkista samalla hampaiden ja korvien puhtaus. Kuvassa Kaisla (Riemumielen Hurjasusi Nymeria) pesun, kuivauksen ja perussiistimisen jälkeen.

Kokemus opettaa pitkäkarvaisen collien turkinhoidossa

Pahimpia virheitä, joita olen tehnyt collien turkinhoidon osalta vuosien mittaan, on muun muassa se, että olen ensin pessyt turkin liian vahvalla pesuaineella, antanut karvan kuivaa itsekseen yön yli ja yrittänyt harjata itsekseen kuivunutta turkkia läpi seuraavana päivänä. Ei mikään ihme, että turkki oli joskus takkuinen, hamppuinen ja hankala. Olenpa joskus myös vienyt koiran suoraan mökkireissulta siistimättä näyttelykehään. Onneksi olen oppinut jotain kokemuksen kautta!

Pitkäkarvaisen collien turkinpesu voi toisinaan tuntua vaivalloiselta prosessilta, mutta lopputulos palkitsee, kun saat ihailla puhdasta ja takutonta koiraa. Oikeanlaatuinen turkki ei yleensä pääse menemään huonoon kuntoon, kunhan huolehdit turkinhoidosta säännöllisesti ja oikealla tavalla. Toki rodun parissa on monenlaisia karvanlaatuja, runsaampaa ja niukempaa turkkia, mutta olennaista on se, että omistaja huolehtii koiran turkinhoidosta sen yksilöllisten tarpeiden mukaisesti.

Olen aina tehnyt turkinhoitotoimenpiteet omille koirilleni itse ja ollut siitä tietyllä tavalla ylpeä. Voit totta kai viedä collien myös ammattilaisen hoidettavaksi, mutta ole tarkkana, kenelle viet. Osa ammattitrimmaajista ei osaa trimmata collienturkkia ja lopputulos voi näyttää todella oudolta. Lisäksi alalla on mukana epäeettisiä toimijoita. Pyydä trimmaajasuosituksia ja lisäohjeita esimerkiksi oman koiran kasvattajalta.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: