Tämä blogikirjoitus kertoo siitä, kuinka testasin kymmentä eri shampoota tavoitteenani löytää se paras shampoo pitkäkarvaisen collien turkinpesuun. Olen jo pitkään etsinyt juuri sitä parasta ja täydellistä shampoota collieilleni. En ole kovin innokas turkinpuunaaja, mutta jo seitsemän collieta omistaneena turkinpesu ja -hoito on tullut tutuksi. Se täydellinen collie shampoo on vain vielä puuttunut.

Collienomistajat ja collieiden kasvattajat suosittelevat eri shampoomerkkejä laidasta laitaan. Halusin löytää omille collieilleni uuden luottoshampoon, jota voin suositella muille rodun harrastajille ja kasvatinomistajilleni. Otetaan siis kymmenen eniten suositeltua shampoota ja testataan, mikä niistä on paras. Yksinkertaista, eikö? No ei ihan niinkään. Shampootestistä tuli lopulta aika suuri projekti eikä sen lopputulos ollut aivan sitä, mitä odotin.

Kaikki testatut shampoot

Testasin tammi-toukokuun 2020 aikana viidelle pitkäkarvaiselle collielleni kymmentä eri shampoota hintaskaalan laidasta laitaan. Tämä tarkoitti yli kymmentä pesukertaa ja kuten voit kuvitella, tässä riitti urakkaa, koska pitkäkarvaisen collien turkinpesu ja -kuivaus ei ole ihan hetkessä tehty homma. Testijakson aikana osalla koirista oli karvanlähtöaika ja vallitsevana säätilana oli lähes koko testijakson ajan plussan puolella olevat kurakelit, joten normaalia pesuaikataulua aktiivisempi turkinpesu oli paikallaan.

Mikä on paras shampoo pitkäkarvaiselle collielle? Collie shampoo
Testatut shampoot vasemmalta oikealle: Chris Christensen Spectrum One, Wampum Pump-It-Up, Ring-5 Protein 5, Topline Texture, Bio Groom Extra Body, Isle Of Dogs Keratin Volume, PSH Grape Seed Volumizing, Best Friend 2 in 1, Messy Mutss Sensitive 2 in 1, Linna-shampoo.

Valitsin testiin kymmenen shampoota pyytämällä suosituksia collienomistajilta Facebookissa ja Instagramissa sekä lisäksi otin mukaan pari edullisempaa shampoota. Facebookin Suomen Pitkäkarvaiset Colliet -ryhmässä eniten suosituksia saivat Chris Christensen ja Bio Groom, molemmat 12 suositusta. Kolmanneksi suositelluin oli Ring-5 shampoo, 9 suositusta. Mäntysuopaliuos nousi neljänneksi, mutta jätin sen testauksen ulkopuolelle, koska se on koiran turkille liian emäksinen pesuaine eikä sitä ole tarkoitettu turkinpesuun. Instagramissa suositeltiin eniten Wampumia, 5 suositusta.

TestausjärjestysShampooOstopaikkaHintaYksikkömäärä
1Chris Christensen Spectrum OneFindogs22,90€473 ml
2Wampum Pump-It-Up VolumisingTurkkitaika20,00€ 500 ml
3Ring-5 Protein 5Findogs19,90€500 ml
4Topline TextureMusti ja Mirri18,00€200 ml
5Isle Of Dogs Keratin VolumeFindogs14,90€473 ml
6Bio Groom Extra BodyFindogs11,90€335 ml
7PSH Grape Seed VolumizingFindogs10,50€250 ml
8Best Friend 2 in 1Citymarket3,90€250 ml
9Messy Mutts Sensitive 2 in 1Citymarket2,80€ 250 ml
10Linna-shampooTokmanni1,95€400 ml
Testatut shampoot yllä testausjärjestyksessä kalleimmasta halvimpaan ostamani pienimmän myynnissä olevan yksikkömäärän mukaisesti (ei litrahinta).

En huomioinut yllä olevassa järjestyksessä tuotteiden eri kokoisia pakkauksia enkä niiden laimennussuhdetta, joka vaikuttaa suhteelliseen hintaa melko paljon. Kokonaisarvioon löydät selityksen erikseen jokaisen shampoon otsikon alta, kun selaat blogikirjoitusta alaspäin. Sain osan testatuista shampoista -20% alennetulla hinnalla Findogs-verkkokaupasta ja kaikki muut shampoot ostin itse täydellä myyntihinnalla. Tämä blogikirjoitus ei ole markkinointiyhteistyö, eikä sen kirjoittamisesta ole sovittu etukäteen minkään yrityksen kanssa.

Mitä huomioin testissä?

Kirjasin testin aikana ylös jokaisen shampoon kohdalla plussat ja miinukset, pesukokemuksen, tuoksun, värin, lopputuloksen, valmistusaineet, huomioitavat asiat, hinnan ja määrän sekä antamani kokonaisarvion asteikolla 1-5. Merkitsin valmistusmaan, jos se oli helposti löydettävissä.

Pesin kunkin viidestä colliestani kahdesti kahdella eri shampoolla erillisillä pesukerroilla noin viiden kuukauden ajanjakson sisällä. Pesin ja kuivasin turkin huolellisesti ja tein koti- tai näyttelytrimmauksen sekä otin valokuvan lopputuloksesta. Seuraavaksi esittelen shampoot testausjärjestyksessä edeten kalleimmasta halvimpaan. Blogikirjoituksen lopussa kerron, mitkä ovat mielestäni testin neljä parasta shampoota, mitä aion ostaa jatkossa omille koirilleni ja loppuun pari sanaa kemikaaleista.

1. Chris Christensen Spectrum One

Ensimmäisenä vuorossa oli testin kallein shampoo Chris Christensen Spectrum One, joka on suunniteltu erityisesti karkealle turkille. Chris Christensen ja Bio Groom saivat Facebookiin laittamassani kyselyssä eniten suosituksia. Käytin tätä shampoota 9-vuotiaalle Fionalle, jolla on steriloidun nartun kuiva ja helposti housukarvoista ja kauluksesta takkuuntuva turkki. Halusin vielä vahvistaa testituloksen ja pesin tällä shampoolla myös 2-vuotiaan Kaislan testijakson päätteeksi.

Plussat: Erittäin riittoisa korkeasta hinnasta huolimatta. Pesee turkin kunnolla putipuhtaaksi.
Miinukset: Kallis ja voisi olla hoitavampi. Osa valmistusaineista voi aiheuttaa iho-oireita.

Collie shampoo
 • Pesukokemus: Shampoo levittyy helposti ja vaahtoaa runsaasti. Sekoitussuhde 1 osa tuotetta ja 8 osaa vettä eli tämä shampoo on erittäin riittoisa. Korkeasta hinnastaan huolimatta tästä riittää shampoota pitkäksi aikaa. Shampoo on vaivalloinen pestä pois turkista ja shampoon jäämiä jää herkästi runsaan pesunkin jälkeen Fionan housukarvoihin. Todennäköisesti tämä johtuu siitä, etten laimentanut tuotetta riittävästi.
 • Tuoksu: Melko mieto, raikas ja keväinen, mutta siitä tulee mieleen uimahalli. Tuoksu jää turkkiin pesun jälkeen useaksi päiväksi.
 • Väri: Väritön
 • Lopputulos: Fionan musta turkki on kuivana kiiltävä, puhdas ja helposti harjattava. Lopputulos tuntuu jopa natisevan puhtaalta. Housu- ja kauluskarvat ovat helposti selvitettävät heti pesun jälkeen. Tosin muutaman päivän jälkeen ne alkavat jo kaivata selvittävää hoitosuihketta. Steriloidun nartun turkkia varten tuote voisi olla hoitavampi ja selvittävämpi. Kaislan turkille tuote tuntuu liian vahvalta ja turkki jää latteaksi.
 • Valmistusaineet: DI-water, Polyquaternium 10, Tetrasodium Edta, Cocomide DEA, SLS 30% 2 Moe, Colonialm Sles-2, Sodium Benzoate FCC NF, Sodium Citrate, DL Panthenol, Ritapan EE, Ammonium Xylene Sulfona, 28353 Pantene Type, Salt #7559 Top FLO, Citric Acid, Kathon CG II
 • Huomioitavaa: Tämä on testatuista shampoista selvästi hintavin, mutta samalla se on laimennettavuudeltaan riittoisin. Laimennettuna tuote ei tule erityisen kalliiksi. Valmistusmaa Yhdysvallat. Tuote sisältää muun muassa desinfektioaineissa käytettyä ammoniumsulfaattia, joka voi aiheuttaa iho-oireita. Tämä mahdollisesti tuo tuoksussa mieleeni uimahallin.
 • Hinta ja määrä: 22,90 €, 473 ml
 • Kokonaisarvio: 3,5/5
Mikä on paras shampoo pitkäkarvaiselle collielle? Collie shampoo
Fiona Chris Christensen Spectrum One -shampoolla pesun jälkeen.

2. Wampum Pump-It-Up Volumising

Wampum Pump-It-Up Volumising on tuuheuttava shampoo, joka on tarkoitettu erityisesti villakoirille, pystykorville ja kaikille muille tuplaturkkisille roduille. Tämä on testatuista shampoista ainoa, joka ei sisällä hajusteita. Wampum sai useita suosituksia Instagramiin laittamassani kyselyssä. Valitettavasti Wampum Pump-It-Up shampoon valmistusaineluetteloa ei ole julkaistu, enkä saanut sitä edes erikseen pyytämällä myyjältä. Myyjän (Turkkitaika) mukaan se ei sisällä SLS-sulfaatteja. Käytin shampoota 2-vuotiaalle Kaislalle, jolla oli pesuhetkellä pohjavilla hieman irtoamassa.

Plussat: Hajusteettomuus. Ei sisällä SLS-sulfaatteja.
Miinukset: Kallis ostohinta. Valmistusaineluettelo puuttuu.

Collie shampoo
 • Pesukokemus: Shampoo vaahtoaa sopivasti ja levittyy hyvin. Tuote on melko juoksevaa koostumukseltaan. Sekoitussuhde 1 osa tuotetta ja 1 osa vettä, mutta käytin shampoota laimentamattomana.
 • Tuoksu: Hajusteeton
 • Väri: Väritön
 • Lopputulos: Kaislan turkki on jostain syystä hidas kuivata pesun jälkeen ja lopputulos jää hieman latteaksi. Pohjavillan auki harjaamiseen selän päältä menee runsaasti aikaa ja kuivana huomaan, että pohjavilla alkaa irrota. Lopputulos on puhdas ja pehmeä, mutta jään kaipaamaan turkkiin lisää luvattua volyymia ja kuohkeutta.
 • Valmistusaineet: Valmistaja ei ole julkaissut valmistusaineluetteloa.
 • Huomioitavaa: Annan valmistusaineluettelon puuttumisesta kokonaisarviossa miinusta. Miksi tätä tietoa ei ole julkaistu? Myyjän mukaan ei sisällä SLS-sulfaatteja, mutta haluaisin tietää esimerkiksi tuotteessa käytetyn säilöntäaineen. Hajusteettomana sopiva hajusteaineherkille.
 • Hinta ja määrä: 20 €, 500 ml
 • Kokonaisarvio: 3,5/5
Mikä on paras shampoo pitkäkarvaiselle collielle? Collie shampoo
Kaisla Wampum Pump-It-Up Volumising -shampoolla pesun jälkeen.

3. Ring-5 Protein 5

Aiemmin suositun Ring-5 Protein 5 -shampoon valmistus on lopetettu, joten ainesosaluetteloa ei ole saatavilla. Ring-5 oli Facebookiin laittamassani kyselyssä kolmanneksi suositelluin. Tuote postitettiin minulle vajaassa täyttöpullossa, joka on kuvassa alkuperäispakkauksen sijaan. Alkuperäisessä pakkauksessa on pitkäkarvaisen collien tai sheltin silhuetti ja tuote onkin ollut näiden rotujen omistajien suosiossa. Käytin tuotetta 4-vuotiaalle Vapulle, joka on steriloitu noin puoli vuotta sitten ja on vasta kasvattamassa kunnollista turkkia takaisin vatsan alueelle.

Plussat: Pesee turkin tehokkaasti puhtaaksi.
Miinukset: Valmistusaineluettelo puuttuu. Voimakas tuoksu ja sisältää väriaineita. Turkin sähköisyys kuivana.

Collie shampoo
 • Pesukokemus: Tuote on miedosti vaahtoava. Se levittyy melko hyvin ja peseytyy pois turkista vaivatta. Sekoitussuhde 1 osa tuotetta ja 3-5 osaa vettä.
 • Tuoksu: Tiskiainemainen. Turkissa on pesun jälkeen voimakas tuoksu, mutta se haihtuu pois muutamassa päivässä.
 • Väri: Vihreä
 • Lopputulos: Vapun turkki on pesun jälkeen puhdas, mutta se voisi olla kuohkeampi ja rakennetta saisi olla enemmän. Housukarvat jäävät pesun jälkeen kuivan ja herkästi takkuuntuvan oloisiksi. Turkista tuli kuivana inhottavasti sähköinen.
 • Valmistusaineet: Ei saatavilla, koska tuotteen valmistus on lopetettu
 • Huomioitavaa: Tuotteessa käytetyt väriaineet ja hajusteet voivat ärsyttää ihoa. Annan valmistusaineluettelon puuttumisesta kokonaisarviossa miinusta. Shampoo ei vaikuta hintansa arvoiselta.
 • Hinta ja määrä: 19,90 €, 500 ml
 • Kokonaisarvio: 2,5/5
Mikä on paras shampoo pitkäkarvaiselle collielle? Collie shampoo
Vappu Ring-5 Protein 5 -shampoolla pesun jälkeen. Turkki jäi kuvassa hieman kosteaksi ja vatsan alueella näkyy vielä steriloinnin jäljiltä lyhyempää karvaa.

4. Topline Texture

Topline Texture -shampoo lupaa antaa rakennetta, kuohkeutta ja muokattavuutta karkealle, kiharalle ja tuuheutta kaipaavalle karvapeitteelle. Käytin tuotetta 4-vuotiaalle Sansalle. Sillä on paksu muhkea turkki, joka on pesuhetkellä alkamassa vaihtumaan pohjavilloista. Sansalla on pesuhetkellä 11 kuukautta vanha pentue, eikä turkki ole vielä aivan parhaimmillaan.

Plussat: Miellyttävä tuoksu ja hyvä pesutulos. Pumppupullo.
Miinukset: Osa valmistusaineista voi aiheuttaa iho-oireita. Sisältää metyyli-isotiatsolinonia.

Collie shampoo
 • Pesukokemus: Sopivasti vaahtoava shampoo, helppo levittää. Melko riittoisan tuntuinen ja tuotetta voi laimentaa reilusti vedellä, vaikka sekoitussuhdetta ei ole erikseen mainittu.
 • Tuoksu: Miellyttävä parfyymin tuoksu.
 • Väri: Väritön
 • Lopputulos: Sansan turkki tuntuu puhtaalta, runsaalta ja kuohkealta sekä sopivan karhealta. Shampoo vaikuttaa kokonaisuutena laadukkaalta.
 • Valmistusaineet: Aqua, Ammonium Lauryl Sulfate, Cocamidopropyl Betaine, Sodium Chloride, Coco-Glucoside, Propylene Glycol, Hydrolyzed Rice Protein (Rice Protein, Riisiproteiini), Parfum, Tetrasodium Glutamate Diacetate, Benzoic Acid, Polyquaternium-7, Glycol Distearate, Sodium Laureth Sulfate, Citric Acid, Chlorphenesin, Sodium Benzoate, Cocamide Mea, Methylisothiazolinone, Lipidium Meyenii Root Extract (Maca Extract, Macajuuriuute), Maltodextrin, Silica, Propylene Glycol, CI 17200, Potassium Hydroxyde
 • Huomioitavaa: Testatuista shampoista ainoa, joka on kätevässä pumppupullossa. Valmistusmaa Ranska. Tuotteen sisältämät sulfaatit voivat ärsyttää herkkää ihoa. Propylene Glycol voi aiheuttaa yliherkkyysoireita. Tuote sisältää säilöntäaineena metyyli-isotiatsolinonia (Methylisothiazolinone), joka voi aiheuttaa allergisoitumista.
 • Hinta ja määrä: 18 €, 200 ml
 • Kokonaisarvio: 4-/5
Mikä on paras shampoo pitkäkarvaiselle collielle? Collie shampoo
Sansa Topline Texture -shampoolla pesun jälkeen.

5. Isle Of Dogs Keratin Volume

Isle Of Dogs Keratin Volume -shampoo lisää turkkiin volyymia, sekä tuuheuttaa kaikkia turkinlaatuja. Se lupaa tehdä turkista helposti muotoiltavan ja edesauttaa turkin suorana pysymistä. Käytin tuotetta 4-vuotiaalle Sansalle. Sillä on paksu muhkea turkki, joka on selästä hieman laineilla. Sansalla on pesuhetkellä 10 kuukautta vanha pentue. Tuote ei sisällä sulfaatteja eikä parabeeneja.

Plussat: Miellyttävä tuoksu. Hyvä pesutulos. Sulfaatiton, ei parabeeneja.
Miinukset: Väriaineet. Osa valmistusaineista voi aiheuttaa iho-oireita.

Collie shampoo
 • Pesukokemus: Shampoo on helppo levittää ja se vaahtoaa melko runsaasti. Se on riittoisan tuntuinen käytössä. Sekoitussuhdetta ei ole mainittu etiketissä.
 • Tuoksu: Mieto, miellyttävä kukkaistuoksu.
 • Väri: Vaalea lila
 • Lopputulos: Sansan turkki on puhdas ja kuohkea. Shampoo voisi olla puhdistavampi. Se suoristaa selän päältä taipuisaa turkkia ehkä hieman, mutta ei tee ihmeitä.
 • Valmistusaineet: Purified Water, Sodium c-14-16 Olefin Sulfonate, Cocoamidopropyl Betaine, Lauramide MEA, Decyl Glucoside, Lauryl Glucoside, Polyquaternium 7, Glycol Sterate, Glycerin, Polysorbate 20, Keratin Protein, Polysorbate 80, D & C Red #33, F D & C Blue #1, Fragance, DMDM Hydantoin
 • Huomioitavaa: Valmistusmaa Yhdysvallat. Tuote sisältää väriaineita ja hajusteita, jotka voivat aiheuttaa iho-oireita. DMDM Hydantoin voi aiheuttaa yliherkkyysoireita.
 • Hinta ja määrä: 14,90 €, 473 ml
 • Kokonaisarvio: 4/5
Mikä on paras shampoo pitkäkarvaiselle collielle? Collie shampoo
Sansa Isle Of Dogs Keratin Volume -shampoolla pesun jälkeen.

6. Bio Groom Extra Body

Bio Groom Extra Body on tarkoitettu erityisesti pohjavillaiselle turkille. Tuotteen luvataan antavan turkille runsautta, ryhtiä, rakennetta ja täyteläisyyttä. Chris Christensen ja Bio Groom saivat Facebookiin laittamassani kyselyssä eniten suosituksia. Käytin tätä shampoota 2-vuotiaalle Kaislalle, jonka turkki on pesuhetkellä erittäin hyvässä näyttelykunnossa. Halusin vahvistaa testituloksen ja pesin tällä shampoolla myös 8-vuotiaan Riemun aivan testijakson lopuksi.

Plussat: Edullinen hinta ja riittoisa. Hyvä pesutulos.
Miinukset:
Voimakas tuoksu ja väriaineet. Osa valmistusaineista voi aiheuttaa iho-oireita.

Collie shampoo
 • Pesukokemus: Tuote levittyy melko hyvin ja vaahtoaa sopivasti. Hyvin riittoisa. Sekoitussuhde 1 osa tuotetta ja neljä osaa vettä eli yhdellä pullollisella pesee monet pesukerrat.
 • Tuoksu: Raikas, vahva ja jopa epämiellyttävä tuoksu, joka jää leijailemaan voimakkaasti turkkiin useaksi päiväksi.
 • Väri: Sininen
 • Lopputulos: Ainoa shampoista, jonka kohdalla ihastuin turkin lopputulokseen, tuoksusta huolimatta. Kaislan pesty turkki on kuohkea, runsas, puhdas ja kiiltävä. Se on helposti käsiteltävissä eikä kuivassa turkissa tunnu tuotteen jäämiä. Tämän pesutuloksen jäljiltä veisin koiran mielelläni suoraan näyttelyyn. Karva ei jää lainkaan sähköiseksi ja on helppo selvittää. Saman lopputuloksen totesin Riemun kohdalla.
 • Valmistusaineet: Purified Water, Sodium Trideceth Sulfate, Cocoamidopropyl Hydrosultaine, Bishydroxyehyl Dihydroxypropyl Stearammonium Chloride, Hydrolyzed Soy Protein, Perfume, Citric Acid, Phenoxyethanol, Green Shade, Blue 1
 • Huomioitavaa: Valmistusmaa Yhdysvallat. Tuote sisältää väriaineita ja hajusteita, jotka voivat aiheuttaa iho-oireita. Tuotteen sisältämät sulfaatit voivat ärsyttää herkkää ihoa.
 • Hinta ja määrä: 11,90 €, 335 ml
 • Kokonaisarvio: 4,5/5
Mikä on paras shampoo pitkäkarvaiselle collielle? Collie shampoo
Kaisla Bio Groom Extra Body -shampoolla pesun jälkeen.

7. PSH Grape Seed Volumizing

PSH Grape Seed Volumizing on tarkoitettu koirille, joiden turkki tarvitsee lisää volyymia. Se sopii kiharakarvaisille ja pohjavillaisille koirille. Käytin tätä shampoota 8-vuotiaalle Riemulle, jolla on ollut voimakas karvanlähtö ja se oli niukassa kesäturkissa. Valitsin tämän mukaan testiin, koska sain shampoosta pienen näytepullon ilmaiseksi. Näytepullo riitti testiä varten juuri yhteen pesukertaan.

Plussat: Pesee turkin kunnolla putipuhtaaksi.
Miinukset: Voimakas tuoksu ja väriaineet. Ei tarpeeksi hoitava eikä selvittävä. Osa valmistusaineista voi aiheuttaa iho-oireita. Sisältää metyyli-isotiatsolinonia.

Collie shampoo
 • Pesukokemus: Tuote levittyy turkkiin hyvin ja vaahtoaa sopivasti. Ei kovin riittoisan tuntuinen. Pieni näytepullo riitti vain yhteen pesukertaan.
 • Tuoksu: Melko voimakas hajuvesimäinen greipin tuoksu, joka jää turkkiin useaksi päiväksi.
 • Väri: Lila
 • Lopputulos: Riemun turkki on kiiltävä ja puhdas, mutta hankala selvittää täysin takuttomaksi. Tämän tuotteen jälkeen Riemun turkki tarvitsisi kunnon hoitoainetta. Shampoo saisi olla hoitavampi. Se antaa niukkaan turkkiin hieman lisää volyymia.
 • Valmistusaineet: Aqua, Sodium Lauryl Sulfate, Cocoamide DEA, Cocoamidopropyl Betaine, VP/DMAPA/Acrylates, Copolymer, Sodium Chloride, Perfum, Hexyl Cinnamal, Anise Alcoho, Citronellol, Geraniol, Hydrocitronellal, Bezyl Salicylate, Alfa Isomethyl Ionone,Hydroxyisohexyl-3, Cylcohexene, Carboxaldehyde, Citral Limonene, Linalool, Butylphenyl Methylpropional, CI 60730, Citric Acid, Benzyl Alcohol, Methylchloroisothiazolinone, Methylisothiazolinone
 • Huomioitavaa: Tuotteen sisältämät sulfaatit voivat ärsyttää herkkää ihoa. Tuote sisältää säilöntäaineena metyyli-isotiatsolinonia (Methylisothiazoline), joka voi aiheuttaa allergisoitumista. Hajusteena käytetty Citral limonene voi aiheuttaa allergiaa.
 • Hinta ja määrä: 10,50 €, 250 ml
 • Kokonaisarvio: 2/5
Mikä on paras shampoo pitkäkarvaiselle collielle? Collie shampoo
Riemu PSH Grape Seed Volumizing -shampoolla pesun jälkeen.

8. Best Friend 2 in 1

Best Friend 2 in 1 sisältää shampoon lisäksi hoitoainetta. Se lupaa tehdä turkista pehmeän ja helposti kammattavan. Shampoo on valmistettu biohajoavista ainesosista Suomessa. Käytin tuotetta 4-vuotiaalle Vapulle, joka on steriloitu noin puoli vuotta sitten ja on vasta kasvattamassa kunnollista turkkia takaisin vatsan alueelle. Pesun ajankohtana Vapun pohjavilla oli irtoamassa.

Plussat: Kotimainen, biohajoava ja edullinen. Ei havaittavaa tuoksua, vaikka valmistusaineissa on mukana parfymoitu öljy.
Miinukset: Ei ole riittoisa.

Collie shampoo
 • Pesukokemus: Shampoo levittyi hieman vaivalloisesti ja vaahtosi melko kevyesti. Tuote ei tunnu erityisen riittoisalta, eikä sovi laimennettavaksi. Yksi 250 ml pullo riittää vain muutamaan pesukertaan.
 • Tuoksu: Tuoksuton
 • Väri: Väritön
 • Lopputulos: Vapun turkki tuntuu pesun ja kuivauksen jälkeen puhtaalta ja pehmeältä. Turkki on melko helposti harjattavissa, mutta shampoo voisi olla vieläkin hoitavampi steriloidun nartun turkille. Shampoo ei anna turkille erityisesti rakennetta tai lisäkuohkeutta.
 • Valmistusaineet: vesi, natriumlauryylisulfaatti, natriumalkyylisulfonaatti, natriumkloridi, kookosrasvahappo, etanolamiini, parfymoitu öljy, glyseriini, sitruunahappo, väriaineet, säilöntäaine, balsami.
 • Huomioitavaa: Valmistettu Suomessa ja tuote on biohajoava. Tämä on hyvä edullinen perusshampoo arkeen. En käyttäisi tätä turkinpesuun ennen koiranäyttelyä, mutta arkipesuun hyvä valinta. Tuote sisältää väriaineita. Tuotteen sisältämät sulfaatit voivat ärsyttää herkkää ihoa.
 • Hinta ja määrä: 3,90 €, 250 ml
 • Kokonaisarvio: 3/5

Kuva puuttuu, koska Vappua ei huvittanut poseerata kuvaa varten.

9. Messy Mutts Sensitive 2 in 1

Messy Mutts Sensitive 2 in 1 -shampoossa on mukana hoitoaine. Käytin tätä shampoota 8-vuotiaalle Riemulle, jolla on ollut voimakas karvanlähtö. Riemu on erittäin niukassa kesäturkissa, joten valokuva lopputuloksesta puuttuu tämän shampoon kohdalla.

Plussat: Mieto tuoksu. Edullinen hinta.
Miinukset: Valmistettu Kiinassa. Osa valmistusaineista voi aiheuttaa iho-oireita. Ei ole riittoisa.

Collie shampoo
 • Pesukokemus: Shampoo on koostumukseltaan geelimäinen, ei lainkaan riittoisa. Yksi 250 ml pullo riittää vain pariin pesukertaan, joten tämä shampoo tulisi pidemmän päälle käytössä kalliiksi edullisesta hinnasta huolimatta.
 • Tuoksu: Mieto hunajainen tuoksu.
 • Väri: Väritön
 • Lopputulos: Riemulla on meneillään voimakas karvanlähtö, joten lopputuloksen arviointi on valitettavasti hankalaa. Kyllähän tällä turkin pesee, mutta shampoossa ei ole mitään erikoista. Perusshampoo arkipesuun.
 • Valmistusaineet: Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Sodium Lauroamphoacetate, Cocomidopropyl Betaine, Fragance (Parfume), Peg-7 Glyseryl Cocoate, Polyquaternium-47, Phenoxyethanlo, DMDM Hydantoin, Panthenol, Allantoin, Hydrolosed Wheat Protein, Tetrasodium EDTA, Citric Acid
 • Huomioitavaa: Huomasin vasta tuotteen jo ostettuani, että sen valmistusmaa on Kiina. Tämän vuoksi jätän tuotteen jatkossa kaupan hyllyyn. Markettishampoiden valikoimissa on vastaavanlaisia kotimaisia vaihtoehtoja. Tuotteen sisältämät sulfaatit voivat ärsyttää herkkää ihoa. DMDM Hydantoin voi aiheuttaa yliherkkyysoireita.
 • Hinta ja määrä: 2,80 €, 250 ml
 • Kokonaisarvio: 2,5/5

Kuva puuttuu, koska Riemu ei ole voimakkaan karvanlähdön jäljiltä kuvauskunnossa.

10. Linna-shampoo

Viimeisenä testattavana shampoona oli perinteinen Linna-shampoo, joka on kaikille suomalaisille tuttu markettituote. Se ei ole varsinaisesti koirien pesuun tarkoitettu shampoo, mutta se on melko suosittu pitkäkarvaisten collieiden turkinpesuun. Käytin tätä shampoota 9-vuotiaalle Fionalle, jolla on steriloidun nartun kuiva ja helposti housukarvoista ja kauluksesta takkuuntuva turkki.

Plussat: Edullinen, kotimainen. Pesee turkin kunnolla puhtaaksi.
Miinukset: Turkin sähköisyys kuivana.

Collie shampoo
 • Pesukokemus: Tuote levittäytyy hyvin ja vaahtoaa sopivasti. Se on helppo pestä pois ja siinä on raikas tuttu tuoksu, joka tuo mieleen mökkisaunan. En laimentanut shampoota.
 • Tuoksu: Raikas puhdas tuoksu.
 • Väri: Väritön
 • Lopputulos: Fionan turkki tuntuu pesun jälkeen puhtaalta ja shampoo jättää turkin hoidetun ja ilmavan tuntuiseksi. Se on tarpeeksi selvittävä helposti takkuun meneville kaulus- ja housukarvoille. Valitettavasti turkista tulee kuivana hieman sähköinen ja se kaipaa rinnalleen sähköisyyttä poistavaa hoitosuihketta.
 • Valmistusaineet: Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Trideceth-2-Carboxamide MEA, Sodium Chloride, Cocomidopropyl Betaine, Polysorbate-20, Guar Hydroxy-Propyltrimonium Chloride, Sodium Hydroxide, Sodium Benzoate, Lactid Acid, Parfum, Bezyl Salicylate, Hexyl Cinnamal
 • Huomioitavaa: Linna-shampoo voittaa edullisuudessaan ylivoimaisesti kaikki muut testatut tuoteet, vaikka sitä ei laimentaisikaan. Valmistusmaa Suomi ja siitä plussaa. Tuotteen sisältämät sulfaatit ja hajusteet voivat ärsyttää herkkää ihoa.
 • Hinta ja määrä: 1,95 €, 400 ml
 • Kokonaisarvio: 4-/5
Mikä on paras shampoo pitkäkarvaiselle collielle? Collie shampoo
Fiona Linna-shampoolla pesun jälkeen. Turkki jäi kuvassa hieman kosteaksi.

Testattujen shampoiden paremmuusjärjestys

Lähdin tekemään tätä shampootestiä suurin odotuksin, mutta shampoita ei ollutkaan helppo laittaa paremmuusjärjestykseen ja vallitsevana fiiliksenä oli hämmennys. Tehtävää ei helpottanut yhtään se, että koirieni turkit ovat hieman erilaatuiset ja ne vaativat erilaisia tuotteita. Testaamieni shampoiden hintaskaala oli tarkoituksella laaja ja mukana oli shampoita eri valmistusmaista.

Tusinan pesukerran ja lähes viiden kuukauden jälkeen shampoot oli lopulta laitettava jonkinlaiseen paremmuusjärjestykseen, enkä halunnut jatkaa testailua ikuisesti. Collieideni poseerauskuvat tämän blogijutun yhteydessä eivät kerro lopulta kovin paljoa turkinpesun lopputuloksesta vaan luotin omaan käsituntumaani. Alla ovat kaikki testatut shampoot paremmuusjärjestyksessä kokonaisarvion perusteella, alkaen parhaasta ja päättyen heikoimpaan.

Paremmuus-järjestysShampooKokonaisarvio
1.Bio Groom Extra Body4,5/5
2.Isle Of Dogs Keratin Volume4/5
3.Topline Texture4-/5
4.Linna-shampoo4-/5
5.Wampum Pump-It-Up Volumising3,5/5
6.Chris Christensen Spectrum One3,5/5
7.Best Friend 2 in 13/5
8.Ring-5 Protein 52,5/5
9.Messy Mutts Sensitive 2 in 12,5/5
10.PSH Grape Seed Volumizing2/5
Testatut shampoot kokonaisarvion mukaisessa paremmuusjärjestyksessä asteikolla 1-5.

Mikään testatuista shampoista ei ollut se aivan täydellinen eikä mikään yltänyt täyteen pistemäärään 5/5. Päädyin jonkinlaiseen kompromissiin.

Testattujen shampoiden parhaat

Testattujen shampoiden neljä parasta ovat Bio Groom Extra Body, Isle Of Dogs Keratin Volume, Topline Texture ja Linna-shampoo. Sijoitin nämä shampoot kärkeen ensisijaisesti parhaan pesutuloksen perusteella, mutta otin huomioon kaikki muutkin shampoiden kohdalla erikseen mainitut asiat kuten hinnan, valmistusaineet ja valmistusmaan.

Mikä on paras shampoo pitkäkarvaiselle collielle? Collie shampoo
Testin parhaat: Bio Groom Extra Body, Isle Of Dogs Keratin Volume, Topline Texture ja Linna-shampoo.
ParemmuusjärjestysShampooHintaPlussatMiinukset
1. Bio Groom Extra Body11,90€ /
335 ml
Edullinen hinta ja riittoisa. Hyvä pesutulos.Voimakas tuoksu. Osa valmistusaineista voi aiheuttaa iho-oireita.
2.Isle Of Dogs Keratin Volume14,90€
/
473 ml
Miellyttävä tuoksu. Hyvä pesutulos. Sulfaatiton, ei parabeeneja.Osa valmistusaineista voi aiheuttaa iho-oireita.
3. Topline Texture18,00€
/
200 ml
Miellyttävä tuoksu ja hyvä pesutulos. Pumppupullo.Osa valmistusaineista voi aiheuttaa iho-oireita. Sisältää metyyli-isotiatsolinonia.
4. Linna-shampoo1,95€
/
400 ml
Edullinen, kotimainen. Pesee turkin kunnolla puhtaaksi.Turkin sähköisyys kuivana.
Neljän parhaan shampoon hinta sekä plussat ja miinukset.

Shampootestin voittaja: Bio Groom Extra Body

Rating: 4.5 out of 5.

Testatuista shampoista paras on tämän testin perusteella Bio Groom Extra Body kokonaispistemäärällä 4,5/5. Sen voimakas tuoksu ja väriaineet varmasti jakavat mielipiteitä ja pähkäilin, laskenko niiden vuoksi kokonaisarviota. Bio Groom Extra Body tosiaan on voimakkaasti hajustettu eikä sen vuoksi sovi hajusteherkille. En itse kokenut tuoksua häiritseväksi, koska minulla on heikentynyt hajuaisti allergioiden vuoksi.

Olin joka tapauksessa kaikkein tyytyväisin lopputulokseen tällä shampoolla ja se vaikutti eniten voittoon. Bio Groom Extra Body jätti Kaislan ja Riemun turkit juuri sopivan tuntuiseksi, eikä se ole testattujen shampoiden kalleimmasta päästä (11,90 €/335 ml). Tässä on ainesta collieideni uudeksi luottoshampooksi. Plussaa siitä, että tuotetta myydään myös säästöpakkauksissa, jolloin hinta on vielä edullisempi.

Shampootestin toinen: Isle Of Dogs Keratin Volume

Rating: 4 out of 5.

Toiseksi testissä yltää Isle Of Dogs Keratin Volume, joka on sekin kelpo shampoo ja sai kokonaispistemäärän 4/5. Isle Of Dogs on hieman kalliimmasta päästä (14,90 €/473 ml) ja siinä on mukana erilaisia hajuste- ja väriaineita, joten sekään ei sovi hajusteherkille. Se on kuitenkin hyvä laatushampoo, jossa ei ole sen erityisempää moitittavaa ja olin pesutulokseen tyytyväinen. Voisin ostaa tätä shampoota jatkossa, jos sitä on helposti saatavilla.

Testin jaettu kolmas sija: Topline Texture ja Linna-shampoo

Rating: 4 out of 5.

Testin kolmannen sijan jakavat Topline Texture ja Linna-shampoo, jotka molemmat saivat kokonaispistemäärän 4-/5. Topline Texturessa on miellyttävä parfyymimainen tuoksu ja se on kokonaisuutena hyvä tuote, mutta sen hinta (18 €/200 ml) alkaa olla jo hieman kipurajalla. Toisaalta tuotetta voi laimentaa reilusti vedellä ja sitä saa myös suurissa säästöpakkauksissa.

Topline Texture sisältää metyyli-isotiatsolinonia ja harkitsin, laskenko sen kokonaispistemäärää tämän vuoksi. Säilöntäaineen riskeistä voit lukea esimerkiksi Turvallisuus- ja kemikaaliviraston artikkelista “Säilöntäaine metyyli-isotiatsolinoni kielletään kosmeettisissa valmisteissa, joita ei huuhdella pois”. Minulla on herkkä iho ja taipumusta kutisevaan käsi-ihottumaan, enkä sen vuoksi aio ostaa tätä shampoota jatkossa, mutta käytän ostamani pullon loppuun.

Perinteinen ja edullinen Linna-shampoo (1,95 €/400 ml) pärjäsi testissä yllättävän hyvin. Pesutulos Linna-shampoolla pärjäsi vertailussa korkeamman hintatason koirashampoiden rinnalla. Huomasin, että pesin sattumalta Fionan herkästi takkuuntuvan kuivan turkin sekä testattujen shampoiden kalleimmalla (Chris Christensen Spectrum One) että halvimmalla shampoolla. Näistä halvin eli Linna-shampoo oli vertailussa parempi. Plussaa siitä, että sitä voi ostaa lähes jokaisesta ruokakaupasta alle kahdella eurolla ja se on kotimainen tuote.

Mitä ostan ja suosittelen jatkossa?

Vaikka kovasti haluaisin, en voi sanoa tämän testin lopputuloksena, että joku tietty shampoo on aina paras vaihtoehto kaikille pitkäkarvaisille collieille ja siksi shampoon suosittelu on hankalaa. Shampoon valintaan vaikuttaa tuhat asiaa, esimerkiksi se, onko koira steriloitu, mikä sen turkinlaatu, ruokavalio ja terveystilanne on, onko omistaja herkkä hajusteille tai kemikaaleille ja niin edelleen. Ja tietysti valinnat ovat myös mielipideasioita. Trenditkin muuttuvat ja joku aiemmin huippusuosittu shampoo voi tänään tuntua tiskienpesuaineelta, jonka aiempaa suosiota voi nyt vain ihmetellä.

Joka tapauksessa aion jatkossa käyttää Linna-shampoota collieideni arkipesuun puhtaasti edullisen hinnan ja hyvän pesutuloksen perusteella, jos se toimii muiden koirieni turkille yhtä hyvin kuin Fionalle. Sitten kun haluan käyttää laadukkaampaa tuotetta juuri ennen tärkeää näyttelykäyntiä ja haluan, että turkki on puunattu viimeisen päälle, valitsen todennäköisesti Bio Groomin tai Isle Of Dogsin. Käytän toki kaikki ostamani shampoot loppuun, mutta alle kolmen pisteen shampoita en ainakaan osta jatkossa uudestaan.

Lopuksi pari sanaa kemikaaleista

En suunnitellut keskittyväni shampoiden valmistusaineisiin, kun lähdin tekemään tätä testiä. Tiesin vain perusasiat siitä, että sulfaatit saavat tuotteen vaahtoamaan ja silikonit voivat kerrostua karvaan. Mitä enemmän otin selvää koirashampoiden sisältämistä ainesosista ja kemikaaleista, sitä enemmän ne alkoivat huolestuttamaan. Lopulta pyrin huomioimaan yleiset ihoärsytystä herkästi aiheuttavat kemikaalit, mutta tämä osoittautui haastavaksi tehtäväksi. Sen vuoksi en lähtenyt analysoimaan niitä pintaa syvällisemmin.

En yritäkään teeskennellä olevani kemikaaliasiantuntija ja voin vain todeta, että todennäköisesti kaikki testaamani shampoot sisältävät kemikaaleja, jotka voivat aiheuttaa iho-oireita. En siis voinut tehdä karsintaa niiden perusteella, mutta huomioin, jos valmistusaineluettelo puuttui kokonaan. Valmistusaineisiin kannatta kiinnittää huomiota sekä koiran että pesijän ihoterveyden vuoksi, koska tietyt aineet voivat allergisoida voimakkaasti jo pieninä pitoisuuksina. Lisäksi termi “hellävarainen” ei ole tae mistään ja voin vain kuvitella, kuinka paljon voimakkaat tuoksut häiritsevät koiraa. En itseasiassa tiedä, koskevatko EU:n kosmetiikan käyttörajoitukset koiratuotteita. Kerro kommenteissa, jos tiedät!

Mitä shampoota sinä käytät collielle?

Toivottavasti tästä shampootestistä on hyötyä muillekin, joilla on haussa paras shampoo pitkäkarvaiselle collielle. Oikealla shampoovalinnalla on suuri merkitys turkinpesun lopputulokseen ja turkin helppohoitoisuuteen. Kerron lisää pitkäkarvaisen collien turkinpesusta seuraavassa blogikirjoituksessa eli esimerkiksi siitä, kuinka usein collie on hyvä pestä ja miten turkki kuivataan.

Kuulisin mielelläni kommenteissa kokemuksia. Mikä on mielestäsi paras collie shampoo? Oletko esimerkiksi kokeillut palashampoota collielle ja toimiko se? Entä oletko eri mieltä tämän shampootestin tuloksesta tai puuttuuko tästä juuri sinun luottoshampoosi?

5 thoughts to “Paras shampoo pitkäkarvaiselle collielle

 • Meiju Lindström

  Hei
  Shampoo on tärkeässä osassa collien pitoa ja turkinhoitoa.
  Viimeinen itselläni ollut collie oli aikuisena minulle tullut sterkattu tyttö jonka turkki oli vaativahoitoinen, huopaantuva joten vaati kauniina pysymiseen melkein päivittäisen läpiharjauksen.
  Ehdin kokeilla monenlaista ja parhaaksi totesin hänen turkkiinsa ruotsalaisen Hussen shampoon.

  Kallis, mutta kokeilemistani parhaiten vaahtoava, pesevä ja todella helppo huuhtoa.
  Tuoksu miellyttävä.
  Minusta ainakin tuntui että turkki pysyi sillä myös pidempään puhtaanoloisena.

  Minulla ei ole antaa tuotetietoja eikä tarkkaa hintaakaan koska koira kuoli viime syyskuussa, eikä ole enään edes tyhjää pulloa.

  Vastaa
 • Lotta

  Kiitos testauksesta ja pohdinnoista! Tämän perusteella osaan ainakin nuo kaikki (voimakkaasti) hajustetut jättää suorilta pois ostoslistalta. Kivaa, että ihan markettishampoo sopii arkipesuun hyvin. Nyt pitäisi sitten vain metsästää se hajusteeton (tai hyvin miedosti tuoksuva) potentiaalinen näyttelyshampoo.

  Vastaa
 • Tiia Hämäläinen

  Tämä oli kiva luettava. Ihan uusia merkkejä ja Linna Shampoota ei olisi tullut mieleen edes. Näyttelylinjaisella bortsulle ostin Virbac Epi-Soothe apteekkishampoota, kun Bio Groomista (mustan koiran) kutisi iho. Tollereilla ei huomaa eroa ja niin harvoin tulee pestyäkin. Samasta syystä ei ehkä ole mitään vakkari putelia.

  Hoitoaine ostettiin suosituksesta Iv San Bernard merkkiä. Sitä kuullut monen hehkuttavan (sheltti ja havannankoira), olisi ollut kiva kuulla siitä myös. Hintava tuote, mutta iho allergiselle sopinut.

  Vastaa
 • Päivi Heikkinen

  Tämä oli hyvä vertailu! Ei tarvii ite kaikkia lähtee kokeilemaan ☺️
  Ja osallistun arvontaan.

  Vastaa
 • Piritta

  Mielenkiintoinen ja itselleni ajankohtainen aihe sillä aiemmat koirani olen pessyt mäntysuovalla 🙈😆
  Osallistun arvontaan 👍

  Vastaa

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: