Viralliset terveystutkimukset ovat aina jännä paikka kasvattajalle. Onneksi jännitys päättyi iloiseen lopputulokseen parivuotiaiden kasvattieni kanssa. Kolme 2.5.2019 syntyneen Game Of Thrones -pentueen pitkäkarvaista collieta kävi virallisissa lonkka- ja kyynärnivelten sekä selän terveystutkimuksissa kevään aikana. Nämä colliet ovat nyt jo kaksivuotiaita nuoria koiria ja luustoa koskevat viralliset terveystulokset ovat todella ilahduttavia.

Tässä ovat kaikkein tuoreimmat luustoterveystulokset tältä keväältä:

  • Riemumielen Kuninkaan Koura eli Rico lonkat B/A, kyynärnivel 0/0
  • Riemumielen Lohikäärmekiven Prinsessa eli Pipsa lonkat B/B, kyynärnivel 0/0
  • PAIM-T Riemumielen Tulen Suutelema eli Virna lonkat B/B, kyynärnivel 0/0, selkä LTV1 SP0 VA0

Pentueesta on terveystutkittu aiemmin jo Rose (RTK2 PAIM-T Riemumielen Tulen Ja Jään Laulu) tuloksin lonkat A/A, kyynärnivel 0/0 ja selkä LTV1 VA0. Näiden pentujen isä on Pablo (Oceanbour Guardian Of Islay) ja emä meidän Sansa (RTK2 PAIM-T Goldentroll’s Song Of Ice And Fire). Sansan kahdesta pentueesta on nyt terveystutkittu virallisesti kuusi koiraa kahdeksasta ja loput kaksikin terveystutkitaan todennäköisesti tänä vuonna. Tähän mennessä kaikki Sansan terveystutkitut pennut ovat luustoltaan terveitä.

Mikä on PEVISA ja miten tuloksia tulkitaan?

Collie on melko hyvin terveystutkittu rotu, koska se kuuluu PEVISAan. PEVISA on Kennelliiton perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelma, jolla pyritään ehkäisemään koirarotujen perinnöllisiä vikoja ja sairauksia. Pitkäkarvaisen collien osalta PEVISA-ohjelma sisältää viralliset lonkka- ja kyynärkuvaukset, jotka tehdään röntgentutkimuksina sekä silmätarkistuksen. Nämä terveystutkimukset voi tehdä, kun collie on täyttänyt vähintään 12 kuukautta. Kannattaa kuitenkin huomioida, että koira saattaa olla vielä vuoden ikäisenä kasvuvaiheessa.

Terveystulosten tulkitseminen voi tuntua aluksi hankalalta listalta vieraita kirjain- ja numeroyhdistelmiä. Tulkitseminen on lopulta melko yksinkertaista. Luuston osalta terveystutkimuksista annetaan tulos arvosteluasteikolla, jossa esimerkiksi lonkkien tulos ilmoitetaan kirjaimena ja kyynärnivelen tulos numerona. Koira rauhoitetaan aina virallisia röntgenkuvia varten. Eläinlääkäri ottaa röntgenkuvat ja toimittaa ne Kennelliittoon, joka antaa kuvista virallisen lausunnon. Lausunto näkyy KoiraNet-jalostustietojärjestelmässä.

Lonkkien osalta arvosteluasteikko on välillä A-E:

AEi muutoksia, terve lonkkanivel
BLähes normaali lonkkanivel
CLievä lonkkanivelen kasvuhäiriö
DKohtalainen lonkkanivelen kasvuhäiriö
EVaikea lonkkanivelen kasvuhäiriö

Kyynärnivelten osalta käytetään arvosteluasteikkoa 0-3:

0Ei muutoksia, terve kyynärnivel
1Lievät nivelrikkomuutokset
2Kohtalaiset nivelrikkomuutokset
3Voimakkaat nivelrikkomuutokset

Voit lukea lisää muista käytössä olevista arvosteluasteikoista esimerkiksi selkärangan ja polvien osalta Kennelliiton Hankikoira.fi sivustolta.

Terveystuloksista hyötyy koko rotu

Kaikki toivovat, että oma koira on terve. Terveystutkimusten teettäminen koiralle on yksi tapa, jolla voi kantaa kortensa kekoon rodun terveystilanteen hyväksi. Ei ole reilua odottaa tervettä pentua ja jättää oma koira tutkimatta. Jokaisen pitkäkarvaisen collien viralliset terveystutkimustulokset ovat tärkeitä rodun kannalta, olipa kyseessä jalostusyksilö, harrastuskoira tai lenkkikaveri. Ei ole mitään syytä pimittää terveystuloksia.

Rodun terveydentilaa voidaan parantaa vain, jos mahdollisimman moni teettää koirallaan viralliset terveystutkimukset kuten röntgenkuvaukset lonkkien ja kyynärpäiden osalta. Tulokset ovat olennaista tietoa kasvattajille, jotka suunnittelevat uusia yhdistelmiä ja rotuyhdistykselle rodun terveystilannetta analysoidessa. Kasvattajan on tärkeää tietää jalostuskoirien sukujen terveystilanne mahdollisimman laajasti uusia pentueita suunnitellessa, eikä pelkkä jalostuskoirien terveystarkastaminen riitä. Jalostuskoiralla voi esimerkiksi olla terveet A-lonkat, mutta sen täyssisarella dysplastiset E-lonkat. Tämä on tärkeä tieto kasvattajalle.

Kiitos Riemumielen collienomistajille terveystutkimuksista! Jokaisen pitkäkarvaisen collien viralliset terveystutkimustulokset ovat tärkeitä rodun kannalta.

Terveystulokset ovat erittäin tärkeää tietoa myös koiranomistajalle ja ennen muuta koiralle itselleen. Syy koiran mahdollisiin oireisiin kuten ontumiseen voi löytyä luusto-ongelmista kuten lonkkaviasta tai nivelrikosta. Kun syy on tiedossa, koiraa voidaan hoitaa asianmukaisesti eikä sitä rasiteta tarpeettomasti esimerkiksi harrastuksilla, joissa vaaditaan hyppyjä. Lisäksi koiralle voidaan antaa tarvittaessa ja hyvissä ajoin tarpeelliset lisäravinteet ja kipulääkitys, jotka voivat lisätä koiran kivuttomien hyvien päivien määrää. Viralliset terveystutkimukset kuuluvat mielestäni tärkeänä osana vastuulliseen rotukoiran omistamiseen ja tuloksista hyötyy koko rotu.

Terveystutkimukset esillä jo pentuaikoina

Virallisten PEVISA terveystutkimusten hinta on parista kolmeen sataan euroon eläinlääkäriasemasta ja tutkimusten kattavuudesta riippuen. Terveystutkimuksiin onkin hyvä varautua jo collienpennun ostovaiheessa. Toin kasvattajana jo pentutiedustelujen alkuvaiheessa pari vuotta sitten esille virallisten terveystutkimusten tärkeyden. Tässä vaiheessa osa pennuista kiinnostuneista ilmoitti, etteivät he halua teettää virallisia tutkimuksia ja niinpä he jatkoivat pennun etsintää muualta. Muutama pennunkysyjä koki toiveen terveystutkimuksista liian kovana vaatimuksena. Riemumielen pennut lähtivätkin sellaisiin koteihin, joissa ymmärrettiin terveystutkimusten tärkeys.

Collie on onneksi melko paljon terveystutkittu rotu ja siitä voidaan olla ylpeitä rodun parissa. Moni collienomistaja teettää koiralle jopa paljon PEVISA-tutkimuksia kattavammat terveystutkimukset esimerkiksi selän, geenitestien, polvien ja sydämen osalta. Suomen Collieyhdistyksen jalostuksen tavoiteohjelman mukaan pitkäkarvaisen collien lonkkakuvattujen koirien määrä on viimeisen kymmenen vuoden aikana ollut melko tasaisesti yli 40 prosenttia. Lonkkaniveldysplasian tilanne on rodussa suhteellisen hyvä. Kyynärniveldysplasia on lisätty collieiden PEVISAan vasta vuonna 2014. Oma tavoitteeni olisi saada joka pentueen jokainen yksilö virallisiin terveystutkimuksiin, mutta valitettavasti kasvattajan vaikutusmahdollisuudet siihen ovat rajalliset.

Kasvattamiseen kuuluu ilon ja surun hetkiä. Riemumielen ensimmäisen pentueen eli Riemun pentujen kohdalla sain surullisia uutisia usean koiran luustotulosten osalta. Olenkin nyt todella tyytyväinen näihin tuoreimpiin tuloksiin, jotka antavat toivoa jatkosta. Kiitos siis aivan jokaiselle Riemumielen collien omistajalle, joka on käynyt virallisissa terveystutkimuksissa! En ota tätä lainkaan itsestäänselvyytenä. Jokaisen kasvatin viralliset terveystutkimukset tuovat tärkeää tietoa minulle, koirien omistajille ja rodulle. Kiitos myös Sansan kasvattajalle Maaret Peltovirralle (kennel Goldentroll’s), että sain käsiini kultakimpaleen, Sansan.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: