Aarteeni pitkäkarvainen collienarttu Riemu on kymmenenvuotias! Riemu eli virallisemmassa muodossa FI RTVA BH Ruffenuff Peppermint Twist täyttää 22.3.2022 täydet 10 vuotta. Viiden collienartun laumassani on syntymäpäivän myötä kaksi yli kymmenenvuotiasta senioricollieta eli Riemu ja Fiona (RTK1 Arttulan Öili Tuliruusu). Halusin tällä kertaa kirjoittaa koirablogiini jutun Riemusta sen pyöreiden vuosien kunniaksi, ja jutun yhteydessä on kuvia vuosien varrelta. En ehtinyt ottaa tuoreita kuvia synttärisankarista juttua varten, vaan ne on tarkoitus ottaa keväämmällä.

Kaikki koirani ovat tärkeitä, mutta Riemu on ehdottomasti yksi elämäni koirista ja yksi suurista rakkauksistani. Se on koirana täyttä kultaa ja timanttia. Sellainen koira, jonka profiilista ottaisin tatuoinnin olkavarteeni milloin tahansa. Riemu on ollut minulle vuosien mittaan erittäin tärkeä perheenjäsen ja harrastuskaveri, josta olisi todella paljon kerrottavaa.

Kymmenen vuotta on tärkeä virstapylväs

Kymmenvuotispäivä on yksi tärkeä etappi jokaisen collien elämässä. Se merkitsee virstapylvästä, jonka jälkeiset vuodet yhdessä koiran kanssa ovat arvokkaita lahjoja. Kymmenenvuotiaan collien omistajan tietoisuuteen alkaa iskeytyä ajatus siitä, että jäljellä olevat yhteiset vuodet ovat käymässä vähiin. Kymmenvuotias collie on selkeästi seniori- tai jo vanhusiässä, ja ikääntyminen näkyy päivä päivältä enemmän. Uni maistuu aiempaa paremmin ja koira tarvitsee enemmän lepoa kuin nuorena. Terveenkin koiran kropassa voi olla vanhuusiässä jäykkyyksiä ja kremppoja, vaikka mieli olisi edelleen virkeä.

Kymmenvuotiaalla Riemullakin on muutamia terveyshaasteita. Mieleltään se on edelleen oma itsensä eli iloinen toiminnanhaluinen vilkas collie. Riemu juhlii pyöreitä vuosia kotona oman lauman kesken ja saa synttärien kunniaksi ekstraherkkuja ja -huomiota. Välillä hämmästelen, miten älykäs voikaan koira olla. Kun jaan koirille herkkuja, ne istuvat rivissä odottamassa omaa herkkuvuoroaan. Riemu saattaa nokkelana tyttönä vaihtaa paikkaansa rivin alkupäästä loppupäähän ensimmäisen herkun jälkeen, jolloin se saa loppupäässä taas uuden herkun.

Riemu sijoituskoirasta omaksi kantanartuksi

Riemun matka perheessämme alkoi sijoituskoirana ja pentuvalinta tehtiin yhdessä kasvattajan kanssa useamman tasaisen narttupennun väliltä. Se muutti meille keväällä 2012 kahden aikuisen pitkäkarvaisen collieuroksen Robinin (Samettisilmän Sini Usva) ja Rikun (Maple Yard Apocalyptica) seuraksi. Urosten siipien suojassa Riemu aikuistui suvulleen tyypillisen hitaasti ja koen, että se oli aikuinen vasta noin neljävuotiaana.

Otin Riemun alun perin sijoitukseen, koska halusin oppia sen jalostuskäytön myötä lisää kasvatusasioista, joista olin innostunut. Kennelnimeni Riemumielen on myönnetty minulle ennen Riemun syntymää ja Riemun nimi pohjaa kennelnimeen, ei toisinpäin. Valitettavasti kasvattajalla ei ollut sopivaa hetkeä käyttää sitä jalostukseen, joten Riemu synnytti ensimmäisen ja ainoan pentueensa noin neljävuotiaana omalle kennelnimelleni vuonna 2016.

Ainokaiseen pentueeseen syntyi seitsemän soopelinväristä pitkäkarvaista collieta, joista kolme narttua ja neljä urosta. Tästä Karhunpennut-pentueesta jäi kotiin kasvamaan Vappu (RTK1 Riemumielen Hunajatassu), johon Riemu suhtautuu edelleen äidillisen rakastavasti. Nämä pennut ovat nyt kuusivuotiaina aikuisina luonteeltaan hyvin paljon äitinsä kaltaisia kilttejä ja vilkkaita collieita. Pentueen osalta luustoterveys on ollut pettymys ja yksi uroskoira jouduttiin päästämään pois noin vuosi sitten lonkkavian takia. Näillä näkymin tämän pentueen kautta ei ole tulossa suoraa jatkoa.

Rally-tokon ja koiraharrastusten täyteisiä vuosia

Olen harrastanut Riemun kanssa vuosien mittaan useita eri koiraharrastuslajeja, enkä ole pitänyt paria kuukautta pidempiä harrastustaukoja kymmenen vuoden aikana. Ykkösharrastuslaji on ollut rally-toko, josta Riemu valioitui Suomen rally-tokovalioksi eli FI RTVA:ksi vuonna 2019. Rally-tokon lisäksi olemme harrastaneet tokoa lajin ylimmässä eli erikoisvoittajaluokassa, agilityä ykkösluokassa ja treenannut palveluskoirajälkeä koetavoitteellisesti. Ehdimme kokeilla muitakin lajeja, kuten esimerkiksi koiratanssia. Nyt Riemu nauttii hyvin ansaituista aktiivisista eläkepäivistä harrastusten osalta.

Voit lukea lisää Riemun koiraharrastuksista useista aiemmin julkaistuista blogikirjoituksistani. Tässä niistä muutama esimerkki:
Riemun matka rally-tokovalioksi
Riemun tokokokeet ALO:sta EVL:ään

Yhteiset harrastusvuodet Riemun kanssa ovat olleet elämäni parhaita aikoja, joista en vaihtaisi päivääkään pois. Näiden vuosien aikana olen oppinut ja kehittynyt koiranohjaajana paljon. Olen päässyt eroon kaikkein lamauttavimmasta kilpailujännityksestä, koska minun oli pakko opetella ohjaajaherkän koiran kanssa sopivaa viretilaa. Mikä tärkeintä, meillä on ollut hauskaa yhdessä ja olemme olleet hyvä tiimi. Riemussa on luonteensa ja oppimiskykynsä puolesta potentiaalia vaikka mihin koiraharrastuslajiin. Aivan erityisesti nautin sen kanssa rally-tokon ja tokon harjoittelusta, jossa pääsimme tekemään Riemulle mieleistä tiivistä yhteistyötä.

Vuosien mittaan meillä on ollut hyviä harrastuskavereita, unohtumattomia koulutuksia ja taitavia kouluttajia. Oli suuri onni, että päädyin rally-tokon osalta juuri meille sopivaan treeniporukkaan ja Katrin koulutettavaksi. Sillä oli suuri vaikutus mutkaisella matkalla kohti Riemun rally-tokossa valioitumista. Olen aina pyrkinyt kiittelemään matkan varrella sopivia tahoja, kun siihen on ollut aihetta. Ehkä kiittelen toisinaan liiankin pienestä. Kaikki harrastustulokset olen kuitenkin lopulta tehnyt kahdestaan tiiminä Riemun kanssa.

Kiltti ja tekemisenhaluinen energiapakkaus

Riemu on paras treenikaveri minulle ja ottaisin sen kaltaisen koiran uudestaan milloin tahansa. Sen luonteen kuvailu kirjoitetussa muodossa tuntuu vaikealta, eivätkä mitkään sanat tunnu riittäviltä. Se on sosiaalinen, kiltti ja tottelevainen, mutta samalla riehakas hepulijuokseva pelleilijä, joka vaatii päivittäistä aamuruokaansa äänekkäästi. Se on saman aikaisesti nokkela itsenäinen ongelmanratkaisija ja impulsiivinen. Yksi mahtava puoli Riemussa on sen taito rentoutua kisapaikalla nollasta sataan. Se on usein nukahtanut taukomatolle kilpailuissa omaa suoritusvuoroa odottaessa, mutta kun oma vuoro koittaa, tehdään täysillä. Sillä on luontainen halu tehdä yhteistyötä, se on älykäs ja pyrkii miellyttämään ohjaajaa.

Rehellisyyden nimissä Riemu ei ole aina ollut se kaikkein helpoin tai lungein koira, eikä mikään ole tullut ilmaiseksi. Se on kuin ihmisen ajatus hyvässä ja pahassa. Se reagoi ja peilaa herkästi mielialaani ääntelemällä ja sähläämällä, joten olen joutunut tekemään töitä sopivan viretilan löytämisen kanssa. Se reagoi itselleen uusiin halliympäristöihin ja kenttiin, ja suoritus kärsii vieraissa paikoissa herkästi. Se on monen collien tapaan äänekäs koira, joka tervehtii harvoja ja valittuja huipputyyppejä hyvin äänekkäästi ja antaumuksella laulaen.

Riemu on tärkeä persoona ja perheenjäsen

Kaikkien näiden kymmenen vuoden aikana Riemu on ollut todella paljon muutakin kuin harrastuskaveri tai jalostuskoira. Mainitsen tottakai Riemun virallisen nimen eli FI RTVA BH Ruffenuff Peppermint Twist koirasta puhuttaessa, koska se on yksinkertaisesti hyvien tapojen mukaista ja kohteliasta sekä luonnollisesti mainitsen nimen edessä saavuttamamme tittelit, joista olen ylpeä. Riemu ei ole kuitenkaan koskaan ollut harrastusvälineen asemassa, eivätkä sen harrastustulokset määrittele sen arvoa koirana. Loppujen lopuksi tuloksista viis!

Riemu on erittäin tärkeä persoona ja perheenjäsen, vaikken olisi koskaan saavuttanut sen kanssa harrastuskentiltä mitään. Se on minun ikioma Riemuni, jota katselen vaaleanpunaiset sydämenkuvat reippaasti silmissä välkkyen. Kymmenenvuotispäiväänsä juhlivan Riemun arvoa ei määrittele yksikään pokaali, ruusuke, diplomi, tittelit tai saavutukset. Arvoa ei määrittele se, onko koesuorituksistamme hyviä videoita tai onnistuneita valokuvia. Riemu on minun Riemuni. Minun oma kullanmuruni. Se on minulle kaikki kaikessa ja olen siitä valtavan ylpeä. Olen valtavan kiitollinen kaikista yhteisistä vuosista Riemun kanssa ja Riemusta.

Paljon onnea 10-vuotispäivänä maailman paras Riemu!

3 thoughts to “Onnea Riemu-collie 10 vuotta!

 • Niemennokan nelijalkaiset

  Paljon onnea ihanalle Riemulle!

  Vastaa
 • Collien omistaja

  Myöhäiset onnittelut Riemulle! Parhaassa iässä olet =) Oma Rakas pitkänokkani täytti kanssa tässä Helmikuussa pyöreät 10. Isänsä on muutes muuan Suvituikun Jacky-Bear.

  Vastaa
  • Heidi Bechstein

   Riemulta paljon kiitoksia ja Vapulta iloiset terkut puolisisarukselle 🙂

   Vastaa

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: