Pitkäkarvainen collie Riemusta (RTVA BH Ruffenuff Peppermint Twist) tuli Suomen rally-tokovalio tänä syksynä 7,5-vuotiaana, kun saavutimme kolmannen yli 95-pisteen tuloksen mestariluokassa. Riemu on ensimmäinen valiokoirani ja olen erittäin iloinen, että valioituminen tapahtui juuri rally-tokossa. Se on pitkään ollut suuri unelma ja tärkeä tavoite. Kävin vuosia sitten katsomassa agilitykisojen yhteydessä rally-tokon mestariluokan kilpailuratoja ja päätin, että tuonne haluan Riemun kanssa, mestariluokkaan!

Miten päädyin rally-tokoharrastajaksi

Riemu on ensimmäinen narttukoirani kahden collieuroksen jälkeen ja tärkeä harrastuskaverini. Valitsin Riemun yhdessä kasvattaja Anun kanssa isosta tasaisesta kahden harrastavan koiran pentueesta ja se on ollut koirana nappivalinta meille. Riemun kanssa on ihan pikkupennusta asti harrastettu aktiivisesti ja monipuolisesti eri lajeja ja kilpailtu rally-tokon lisäksi tokossa, agilityssä sekä suoritettu BH-koe.

Päädyin rally-tokon pariin jo silloin, kun se oli vielä epävirallinen aivan uusi harrastuslaji Suomessa. Lajissa veti tietynlainen uutuudenviehätys ja se, että laji on mielenkiintoinen yhdistelmä agilityä, tokoa ja koiratanssia. Silloinen harrastuskoirani pitkäkarvainen collie Riku oli erittäin vilkas eikä pysynyt kovin hyvin hallinnassa. Kun ensimmäisissä avoimen luokan kilpailuissa Riku sitten karkasi lähdöstä suoraan houkutukselle, lopetin pettyneenä kilpailemisen siihen ja mieleen jäi vahva tunne epäonnistumisesta. Palasin koirakilpailujen pariin vasta Riemun kanssa muutama vuosi myöhemmin, kun laji oli jo virallinen.

Kilpailin Riemun kanssa ensimmäisen kerran rally-tokon alokasluokassa vuonna 2014, pian lajin virallistumisen jälkeen. Kun siirryin Riemun kanssa rally-tokon avoimeen luokkaan ja luovuin radalla hihnasta, vanha epäonnistumisen pelko nousi taas esille ja aloin kärsimään kilpailujännityksestä. Kompuroin sitkeästi läpi avoimesta luokasta voittajaan, sieltä edelleen mestariluokkaan toisinaan hylättyjä, toisinaan hyväksyttyjä ratoja tehden eikä jännitys helpottanut ahkerasti kilpailemalla, vaikka niin toivoin. Aloin työstämään ongelmaa varsinaisesti vasta mestariluokassa.

Riemu kilpailee mestariluokassa

Riemu nousi mestariluokkaan melko nopeasti jo loppuvuonna 2015 puolitoista vuotta ensimmäisten alokasluokan kilpailujen jälkeen. Emme kumpikaan vielä olleet aidosti osaamistasoltamme valmiita sinne. Ehdin kilpailla Riemun kanssa mestariluokassa noin neljä vuotta ennen valioitumista. Riemu sai välillä pentueen ja kilpailusääntöihinkin tuli harrastusmatkan varrella muutoksia: kokonaan uusia kylttitehtäviä ja käytösruudun poistuminen. Riemun pentue vuonna 2016 on ensimmäinen pentue kennelnimelleni Riemumielen. Aktiivisen harrastusnartun astuttaminen parhaassa iässä oli suuri päätös ja pentueen jälkeen kesti melko kauan, että pääsimme takaisin aiemmalle treenitasolle.

Mestariluokassa aloin työstämään kilpailujännityksen perimmäisiä syitä ja epäonnistumisen pelkoa, treenasin oman ja Riemun osaamistason vahvemmaksi sekä pyrin keskittymään jännityksen sijaan onnistumisiin. Toisinaan olen ottanut kohtuuttoman paljon painetta yleisöstä ja antanut epäonnistumisten vaikuttaa itseeni liikaa. Minulle suuri apu oli positiivinen, onnistumisiin keskittyvä tsemppaava kouluttaja ja psyykkinen valmennus, jossa sain keinoja jännityksen päihittämiseen. Myös runsas kilpailukokemus ja varsinkin onnistumiset kilpailuissa ovat tuoneet varmuutta. Epäonnistumisista olen noussut sitkeydellä ja mielessä kirkas tavoite. En ole koiraharrastajana erityisen kilpailuhenkinen, mutta olen tavoittellinen ja päämäärätietoinen.

Ensimmäinen, toinen ja kolmas valiotulos

Valioituminen nousi varsinaiseksi tavoitteeksi vasta mestariluokassa RTK4-koulutustunnuksen jälkeen, josta noin vuoden päästä saimme ensimmäisen valiotuloksen 98 pistettä Kirsi Petäjän radalta alkuvuonna 2018. Se oli todella suuri työvoitto itselleni ja merkki siitä, että pystyn siihen Riemun kanssa. Yli 95-pisteen tulos mestariluokasta vaatii jo melko täydellistä onnistumista ja rally-tokovalion arvoon niitä tarvitaan kolme. Toinen valiotulos 99 pistettä tuli noin vuosi ensimmäisen jälkeen alkuvuonna 2019 ja samana syksynä kolmas 97 pistettä, molemmat Pia Heikkisen radoilta.

Se maaginen kolmas valiotulos saavutettiin tänä syksynä 5 vuoden kilpailemisen jälkeen Janakkalan tuplakisoista. Olin jo etukäteen melko varma, että kolmas tulos tulee tänä vuonna. Rataantutustumisessa onnistuin saavuttamaan hyvän positiivisen flow-tilan ja keskittymisen. Itse ratasuoritus sujui hyvin pieniä kauneusvirheitä ja vähäistä ääntelyä lukuun ottamatta. En voi sanoin kuvailla sitä fiilistä, kun tajusin, että valioituminen on totta! Tuomari Pia Heikkisen kirjallinen kommentti kisaradasta on ”Hyvin sujuvaa yhteistyötä”, joka mielestäni sanoo tiivistettynä kaiken tärkeän.

En koskaan menettänyt uskoa valioitumiseen, mutta pelkäsin, että aika loppuu koiran ikääntyessä kesken ja minua ahdisti täyttyvä kilpailukirja. Onneksi tajusin, ettei kilpailukirjan sivumäärä ole minkäänlainen deadline valioitumiselle, ostin uuden tyhjän kilpailukirjan ja oli kuin taakka olisi poistettu harteilta. Kilpailukokemukseni myötä olen tajunnut, etten kilpaile ketään muuta kuin itseäni varten enkä kilpaile ketään muuta vastaan. Olen niin ylpeä ja kiitollinen koirastani ja matkastamme kohti rally-tokovalion arvoa.

Suomen Rally-tokovalio Ruffenuff Peppermint Twist eli Riemu.
Suomen Rally-tokovalio Ruffenuff Peppermint Twist eli Riemu. Kuva: Linda Toivonen

Millainen Riemu on treenikaverina

Riemu on juuri sopiva treenikaveri minulle: kiltti, älykäs ja tunnollinen, mutta sopivasti pilke silmäkulmassa. Se voi vaikuttaa välillä hyvin seesteiseltä ja rauhalliselta. Todellisuudessa se on vilkas ja herkästi asioihin reagoiva koira, joka näkee ja kuulee kaiken. Riemu reagoi herkästi mielialaani ja ohjaukseeni hyvässä ja pahassa. Se on herkkä reagoimaan epäselvään ohjaukseen tai ylivireeseen ääntelemällä ja siitä on aiheutunut isoja pistemenetyksiä kisaradoilla. Sillä on myös taipumus tehdä omia äkkinäisiä päätöksiä ratasuorituksista, kuten hyppyesteen bongaus väärässä kohtaa rataa tai ajanottajan moikkaus kesken suorituksen.

Parhaimmillaan tuntuu siltä, että Riemu osaa jopa lukea ajatukseni. Se on miellyttämisenhaluinen ja erittäin hyvin tekemiseen motivoitunut koira, jolle meidän yhteiset harrastukset ja yhdessä oleminen ovat tärkeitä. Se on aina valmis treenaamaan ja harjoittelemaan. Koulutan Riemua pääsääntöisesti makupaloilla naksutinkoulutuksen avulla ja se sopii ahneelle koiralle hyvin. Riehakas leikkiminen ei Riemun kohdalla sovi rally-tokoon, koska se lisää haitallista ääntelyä ja ylivirettä.

Riemu on nyt 7,5-vuotias eikä ole vielä valmis eläkkeelle. Seuraavat tavoitteet siintävät jo mielessä: tokon voittajaluokka ja koiratanssin alokasluokka, tänä tai ensi vuonna. Jatkan myös rally-tokoharrastusta ja haaveilen jo Ruotsin rally-tokon valioarvosta. Rally-tokoilua jatkan niin kauan kun se tuo molemmille iloa ja haasteita. Aion ottaa tulevat tavoitteet rennolla asenteella ilman kiirettä.

Vahvat pohjataidot, kiitollisuus ja ilo

Olen huomannut, että kilpailujännitys on melko yleinen ongelma rally-tokoharrastajien parissa eikä se välttämättä ole sattumaa. Helpoksi ja rennoksi ajateltu laji voi ajaa negatiiviseen suorituskeskeiseen puurtamiseen hieman huterallakin osaamistasolla eikä se ole hyväksi jo valmiiksi jännittämiseen taipuvaiselle harrastajalle. Rally-tokon säännöt ovat pikkutarkat, radat aina erilaisia ja varsinkin ylemmissä luokissa monimutkaisia ja koirakolta vaaditaan vahvoja pohjataitoja. Rally-tokotreenitkin tehdään turhan usein kilpailunomaisiksi. Sen sijaan olisi hyvä keskittyä rakentamaan vahvat pohjataidot alusta alkaen ja keskittyä iloiseen positiiviseen harrastamiseen.

Itselleni parhaita rally-tokomuistoja eivät ole tuoneet onnistuneet kilpailusuoritukset, vaikka olen tavoitteellinen ja ahkera kisaaja. Itseasiassa en kovin hyvin muista ratasuorituksia jälkikäteen enkä ole juurikaan halunnut niitä videolle. Ehdottomasti parhaita rally-tokomuistoja ovat treenit hyvässä ilmapiirissä ja mukava yhdessä tekeminen koiran kanssa sekä tunne siitä, että olen haastanut ja voittanut itseni. Olen heittänyt romukoppaan kilpailujännittäjän identiteetin ja löytänyt itsestäni rohkean sisukkaan koiraharrastajan. Parhaimmillaan tunnen kilpailukehässä kiitollisuutta ja iloa siitä, että saan olla juuri siinä, juuri sillä hetkellä rakkaan koirani kanssa.

Suomen Rally-tokovalio Ruffenuff Peppermint Twist eli Riemu. Kuva: Linda Toivonen

Haluan tässä yhteydessä kiittää lämpimästi kaikkia, jotka ovat olleet mukana meidän koiraharrastusmatkalla kohti rally-tokovalion arvoa. Ja kiitos maailman parhaalle koiralle Riemulle!

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: