Lyhennetty versio tästä haastattelusta on julkaistu Suomen Collieyhdistyksen Colliesanomat-lehden numerossa 2/2022, joka ilmestyi kesäkuussa. Tämä on kokopitkä haastatteluversio. Kuvat jutun yhteyteen on ottanut Diana Kortelahti.


Pitkäkarvainen collienarttuni Riemu (FI RTVA BH Ruffenuff Peppermint Twist) voitti vuoden tokocolliekilpailun pitkäkarvaisten collieiden osalta yhteensä 1 537,5 pisteellä, jotka kertyivät kahdesta tokon ylimmän luokan eli erikoisvoittajaluokan koekäynnistä kesän 2021 aikana.

Tokocolliekilpailun voiton toivat seuraavat tulokset:

  • EVL3 207 pistettä ja tokomestaruus, tuomari Juha Kurtti, Jalasjärvi 3.7.2021
  • EVL3 202 pistettä, tuomari Mari Väänänen, Hyvinkää 29.8.2021
Minä ja Riemu (FI RTVA BH Ruffenuff Peppermint Twist). Kuva: Diana Kortelahti.

Vuoden 2021 ensimmäinen tokokoekäyntimme oli collieiden tokomestaruuskoe heinäkuussa, jossa Riemu voitti mestaruuden erikoisvoittajaluokan kolmostuloksella. Innostuin osallistumaan tokomestaruuskokeeseen, koska ajattelin, että se on nyt tai ei koskaan jo 9-vuoden ikään ehtineen harrastuskoiran kanssa. Juha Kurtin tuomaroima koe pidettiin helteisenä kesäpäivänä Jalasjärvellä. Kokeeseen mahtui osaltamme epäonnea, kun nollasimme molemmat paikallaololiikkeet, joka tapahtui ensimmäisen kerran Riemun koeuralla. Kokeeseen mahtui hienoja onnistumisiakin, esimerkiksi täydet kymmenen pistettä luoksetuloliikkeestä ja ohjatusta noudosta. Koekäynti oli positiivinen kokemus ja olen erittäin iloinen, että osallistuin tokomestaruuskokeeseen.

Elokuun kokeessa Hyvinkäällä oli tuomarina Mari Väänänen ja pisteitä kertyi yhteensä 202 eli kolmostuloksen verran. Tässä kokeessa Riemun molemmat paikallaololiikkeet ja tunnistusnouto onnistuivat kymmenen pisteen arvoisesti. Seuraamisesta jättöliikkeistä tuli yhdeksän pistettä. Tämän koekäynnin jälkeen kävin Riemun kanssa vielä parissa erikoisvoittajaluokan tokokokeessa ennen vuodenvaihdetta 2022, jolloin tokoliikkeisiin tuli muutoksia. Päätin, etten lähde enää treenaamaan Riemun kanssa muuttuneita liikkeitä ja sen oli hyvä aika jäädä viettämään leppoisia eläkepäiviä.

Kuva: Diana Kortelahti.

Harrastuskoirana Riemu on erinomaisen tottelevainen, miellyttämisenhaluinen, älykäs ja aktiivinen collienarttu, jonka kanssa on ollut ilo harrastaa monipuolisesti eri harrastuslajeja vuosien mittaan. Riemun ykkösharrastuslaji on rally-toko, jossa siitä tuli rally-tokovalio vuonna 2019. Toko on ollut pentuajoista lähtien mukana harrastusvalikoimissa tärkeänä kakkoslajina, jonka parissa on päästy yhdessä nauttimaan monipuolisista ja mielenkiintoisista koulutuksellisista haasteista. Riemu on aarteeni, ystäväni ja inspiraationi, joka on motivoinut minua eteenpäin vaikeuksien läpi.

Riemun suurimpia vahvuuksia tokokoirana ovat hyvä muisti, älykkyys, miellyttämisenhalu ja korkea motivaatio tehdä hommia yhdessä kanssani. Se on aina valmiina treenaamaan intoa täynnä, ja fyysisesti ketterä ja vilkas koira. Riemua on helppo palkata ruokapalkalla sen suuren ahneuden vuoksi. Lelupalkan osalta olen joutunut käyttämään hieman mielikuvitusta, mutta huippujuttu on ollut esimerkiksi heitettävä namipallo, jonka Riemu saa avata itse. Tokon osalta Riemun suurimpia haasteita ovat olleet sen ohjaajapehmeys, äänekkyys ja impulsiivisuus. Riemua ei voi huijata tekohauskuudella, vaan se on mestari lukemaan fiiliksiäni. Riemun seniori-iän jälkeen harjoittelin liikkeitä vain vähin toistokerroin ja pyrin yhteen onnistuneeseen toistoon treenikertaa kohden. Treenasimme siis vuonna 2021 usein, mutta vain vähän kerrallaan.

Nyt kun koetavoitteet ovat jääneet menneeseen Riemun yli 10 vuoden iän myötä, oloni on haikea ja samalla todella kiitollinen näin mielettömän upeasta harrastuskoirasta ja perheenjäsenestä. Se on koirana harvinaislaatuinen ja harrastuskoirana juuri minulle sopiva. Yhteinen harrastusmatkamme on ollut todella hauska, mielenkiintoinen ja opettavainen. Saavutin Riemun kanssa kaikki asettamani tokotavoitteet eli sen, että uskalsin osallistua ensimmäistä kertaa erikoisvoittajaluokan kokeisiin ja sain kokeista tuloksia. Tokon osalta tavoitteet jopa ylittyivät, kun Riemu oli vuonna 2021 sekä collieiden tokomestari että vuoden tokocollie. Kiitos kaikille treenikavereille ja kiitos Riemun kasvattajalle Aila-Maija Kunnari (Ruffenuff colliet)!

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: