Tässä pieni katsaus Riemun tokoliikkeiden tilanteeseen vuodelle 2020. Riemu (FI RTVA Ruffenuff Peppermint Twist) sai joulukuun 2019 tokokokeissa ensimmäisestä voittajaluokan kokeestaan 1-tuloksen kivalla pistemäärällä 272 pistettä. Riemun iän eli 7,5 vuotta ja oman motivaationi huomioiden en aio jatkaa enää voittajaluokassa. Sen sijaan aion uskaltautua tänä vuonna Riemun kanssa tokon erikoisvoittajaluokan kokeeseen, ensimmäistä kertaa ikinä.

Toko on koiraurheilulaji tottelevaisuuskoulutus.
Heidi ja Riemu harjoittelemassa tokon seuraamisliikettä.

Mitä toko tarkoittaa? Toko tarkoittaa koirien tottelevaisuuskokeen standardien mukaista tottelevaisuuskoulutusta. Toko on koiraurheilulaji, jossa arvioidaan koiralle opetettujen asioiden hallintaa sekä koiran ja ohjaajan yhteistyötä.

Tokotreenausta pääasiassa omatoimisesti

Olen edennyt Riemun kanssa tokossa hitaasti koe per vuosi tahtiin. Tokoharrastus on ollut Riemun pikkupentuajoista asti mukana vaihtelevalla aktiivisuudella ja olen käynyt useiden huipputokokouluttajien opeissa leireillä ja koulutuspäivillä. Välillä on treenattu aktiivisesti ja välillä on pitkiä hiljaisempia kausia.

Kävin ohjatuissa treeneissä Hyvinkäällä loppuvuonna, mutta väsyin pitkään ja pimeään ajomatkaan. Nyt alkuvuonna treenaan omatoimisesti ja kaverin kanssa on varattu muuttamia hallivuoroja alkuvuodelle. Kesällä tulee taas treenattua paljon aktiivisemmin ulkona. Evl:än liikkeissä riittää työnsarkaa ja listaan seuraavaksi liike kerrallaan, missä mennään ja mitä meidän pitää erityisesti työstää. Seuraava koekäynti voisi olla ajankohtainen loppuvuonna.

Paikalla istuminen 2 minuuttia

Paikalla istuminen, tuo vanha tuttu avoimesta luokasta. Sitä on treenattu jo vuosikausia, myös ohjaaja piilossa ja se on ollut Riemulle helppo liike. Olen tyytyväinen siitä, että onnistuin alusta asti rakentamaan Riemulle varman paikallaolon, istuen ja maaten.

Tässä liikkeessä meidän täytyy edelleen treenata paljon häiriöitä eri porukoissa ja vaihtelevissa paikoissa erilaisten koirien kanssa (pieniä, isoja ja äänteleviä yms.) sekä vaihtelevia piiloja. Haluan, että Riemulla on paikkiksessa varma ja turvallinen olo eikä sille tule mieleenkään lysähtää makaamaan kesken kaiken tai hiipparoida luokseni piiloon.

Paikalla makaaminen 1 minuutti ja luoksetulo

Tässähän sitä riittää treenattavaa: ensin istumasta varma ja nopea maahanmeno etäältä käskettynä ilman naapureiden käskyihin reagoimista. Luoksetulorivissä täytyy päästä harjoittelemaan paikallaoloa samaan aikaan kun naapurit lähtevät vierestä liikkeelle ja tehdä erikseen oman luoksetulo-vihjeen jälkeen takakautta perusasentoon tuloa.

Vaihdoin viime vuoden lopussa kaikki perusasentoon siirtymiset (luoksetuloliikkeestä ja noutokapulan kanssa) takakautta tehtäviksi ja tämä vaatii vielä runsaasti työstämistä. Opetin vuosikausia Riemun istumaan ensin suoraan eteen ja siirtymään siitä perusasentoon sivulle, mutta luoksetulot eteen, kapulan luovutukset eteen ja sivulletulot edestä olivat tahmeita. Tällä hetkellä Riemu hakeutuu ensin turhan laajalla kaarella takaa vinosti eteen tai jopa suoraan eteen istumaan.

Toko on koiraurheilulaji tottelevaisuuskoulutus.
Riemu tokon paikallamakuuliikkeessä.

Seuraaminen

Riemun seuraamisasento on melkoisen vino auraamisasento ja tämän ikuisuusongelman vuoksi se tekee seuraamisesta perusasennot vinoon. En usko, että osaan enää tehdä ihmeitä tämän osalta. Evl:ää varten pyrin vahvistamaan vain suoria perusasentoja, suoraa seuraamista peilistä katsottuna ja pitkää suoraa taaksepäin peruutusta käännöksineen.

Seuraamiseen lähtö ja alku täytyy rakentaa napakammaksi ilman tuplakäskyjä. Riemu on oppinut rally-tokosta virheellisesti ennakoimaan seuraavaa tulevaa käskyä noin viiden askeleen suoran seuraamisen jälkeen ja alkaa jätättää tai pysähtyy herkästi, jos uutta käskyä ei kuulu. Se myös hakee aivan liikaa kasvo- ja silmäkontaktia ja hakeutuu siksi liikaa eteen ja vinoon. Lisäksi minä käytän aivan liikaa vartaloapuja ja hartia-apuja seuraamisessa. Ei muuta kuin peilin eteen treenaamaan.

Seisominen, istuminen ja maahanmeno seuraamisen yhteydessä

Zetan suoritus ei hirveästi eroa voittajan jättöliikkeistä. Jättöasentoja tulee vain yksi lisää. Taas tulee vastaan nuo edellisen kohdan ongelmat: vinot seuraamiset ja vinot perusasennot, eipä niistä pääse mihinkään. Suoraa seuraamista ja suoria perusasentoja on pakko treenata runsaasti.

Napakat nopeat pysäytykset eri asentoihin toimivat sinänsä hyvin eivätkä ne vaadi tällä hetkellä erityisen paljon työstämistä. Toki tilanne voi aina elää. Asennoissa liikkumatta pysyminen kun palaan luokse vaatii aina pientä hiomista.

Pääasiassa meidän tokoliikkeiden ongelma on se, että vaikka Riemu osaa todella paljon erilaisia tokotemppuja ja liikkeiden palasia oikein, virheitä tulee tylsien perusasioiden kohdalla. Syykin tähän on selvä; olen löysäillyt perusteiden opettamisessa ja palkinnut vääränlaisista suorituksista.

Toko on koiraurheilulaji tottelevaisuuskoulutus.

Luoksetulo ja pysäytykset seisomaan ja maahan

Tätä varten haluan vahvistaa pitkiä suoria nopeita luoksetuloja ja välttää mahdollisuutta pysäytysten ennakointiin. Pitää tehdä paljon innokkaita läpijuoksuja ja treenata osia sekä saada joskus joku treeneihin liikkeenohjaajaksi, koska Riemu reagoi tässä liikkurointiin.

Riemu pysähtyy luoksetulosta seisomaan hyvin ja alkaa ennakoimaan sitä herkästi. Vahvistan siis napakkaa seisomaan pysähdystä esim. hypähdyksen ja seis-vihjeen harjoittelulla läheltä ja nopealla takapalkalle vapautuksella seisahduksesta.

Maahanmenoa luoksetulosta pidemmältä matkalta ei ole juurikaan treenattu. Pysähdyksen jälkeen nopea luoksetulo takakautta perusasentoon sivulle vaatii paljon töitä eli tässä on sama ongelma kuin muissakin liikkeissä, joissa siirrytään takakautta perusasentoon: laaja kaari ja vino perusasento.

Lähettäminen määrätylle paikalle, maahanmeno ja luoksetulo

Ruutu muuttuu erilaiseksi kun siirrytään evl:ään. Voittajan ruutuun lähetys toimi tosi hienosti, mutta evl:ää varten päästään treenaamaan uudenlaista suoritustapaa. Nyt mukaan tulee mielestäni outo tyhjään lähetys. Olen treenannut suoraan eteen tyhjään lähetystä ns. korvhållaren eli puisen namijalustan kanssa. Siihen tarvitaan runsaasti lisää varmuutta ja vihjesanan “fram” vahvistamista. Haluan, että Riemu laskee vihjesanalla katseen pois kontaktista ja katsoo suoraan eteenpäin. Vahvistan tätä naksuttelemalla katseen laskusta.

Eteen tyhjään lähetyksen jälkeistä ruutuun lähetystä etäisyydeltä pitää alkaa treenaamaan. Se on meille aivan uusi juttu. Ohjaajan kulkureitti ruutuliikkeen loppuun eroaa hieman voittajaluokan kulkureitistä ja päästään harjoittelemaan sitä sekä liikeen lopuksi seuraamaan ja perusasentoon tulemista.

Ohjattu noutaminen

Evl:ässä ohjattuun noutoon tulee mukaan merkille lähetys ja keskikapula. Nyt viimeistään haluan vahvistaa sitä, että Riemu kääntyy heti merkiltä osoittamaani oikeaan suuntaan, oikealle tai vasemmalle. Usein toistuva virhe meillä on se, että Riemu kääntyy esimerkiksi “oikee” käskyllä vasempaan ja korjaa siitä noutamaan kapulan oikealta. Tämä turha kiepsahdus voi aiheuttaa väärän kapulan noutoa. En usko, että keskikapulan lisääminen on suuri ongelma, koska se on ollut jo toisinaan mukana treeneissä.

Merkille lähetystä täytyy treenata erikseen. Rally-tokossa meidän merkkitötsän kierron vihje on “ympäri” ja mukana selkeä käsiapu vasemmalle, tokon ns. hässäkän korkealle merkkitötsälle kierto hyppyesteiden välistä on “kierrä”, joten tämä matala merkki tulee olemaan yksinkertaisesti “merkki”.

Noutokapulan luovutusasentoa päästään tässäkin liikkeessä hiomaan eli haluan, että Riemu tulee kapulan kanssa perusasentoon takakautta. Lisäksi haluan hieman vahvistaa noutokapulan pito-otetta, ettei kapula ole tippumassa hetkellä millä hyvänsä löysästä otteesta.

Merkin kiertäminen, pysähtyminen ja ohjattu noutaminen esteen yli hypäten

Eli siis se hässäkkä! Tätä on kiva treenata, koska tässä on mukana niin paljon treenattavia osia. Korkean merkkitötsän bongaus liikkeen aluksi, kiertosuoritukseen lähtö hyppyesteiden välistä hyppyjä suorittamatta, eri pysähdysliikkeet kierron jälkeen, oikea tai vasen nouto minua ja hyppyesteitä kohti ja noutokapulan oikeanlainen luovutus melko lyhyeltä välimatkalta. Olen onneksi jo treenannut tämän liikkeen osia jonkin verran.

Toko on koiraurheilulaji tottelevaisuuskoulutus.

Tunnistusnouto

Tunnari ei ole ollut minun eikä Riemun lempiliikkeitä, mutta se meni viime vuoden lopussa hurjasti eteenpäin. Siinä riittää meille hankalia osia treenattavaksi: vääriä kapuloita ei saa nostella, oikea kapula täytyy nostaa kunnolla eikä sitä saa roikuttaa varovasti etuhampaiden varassa, täytyy saada paljon vieraiden ihmisten ja avustajien käpälöimiä “vääriä” kapuloita mukaan treeniin.

Kapulan luovutus takakautta perusasentoon vaatii harjoittelua. Riemu kovin mielellään kiertäisi tässäkin löysästi takakautta ja luovuttaisi kapulan vinosti eteen, joka on tietenkin virheellinen tapa. Haluan, että se kiertää takakautta, mutta luovutusasento saisi olla oikea perusasento sivulla.

Kauko-ohjaus

Jaahas, mitäs kaukojen kohdalla tulee uutta? Koiran ja ohjaajan etäisyys kasvaa voittajaluokan 10 metristä erikoisvoittajaluokan 15 metriin ja asennonvaihtojen määrä kasvaa. Jostain syystä maasta istumaan nouseminen on ollut hankala asennonvaihto viime aikoina, joten sitä treenataan erityisesti.

Treenaan kaikkia asennonvaihtoja itsetehdyn takajalkatargetin kanssa, joka on kynnysmatolla päällystetty laudanpätkä. Eri vihjesanoja eri asennonvaihtoihin (esimerkiksi istumasta maahan ja seisomasta maahan) täytyy vielä pohtia. Tähän asti olen käyttänyt samoja vihjesanoja: istu, seiso, maahan. Tämä ei ehkä ole toimivin vaihtoehto.

Muita ajatuksia tokosta vuodelle 2020

Riemu on varsinainen tokokoirani ja sen lisäksi äiti-tytär-pari Sansa ja Kaisla jatkavat tokon alokasluokkaa varten treenaamista. Tokoa ei voi koetavoitteellisesti treenata vasemmalla kädellä silloin tällöin, jos haluaa joskus edetäkin, joten ainakin tällä hetkellä alokasluokassa on niiden osalta aivan riittävästi tavoitetta.

Lähes kaikki ovat varmasti kuulleet huhuja, että tokosäännöt tulevat taas jossakin vaiheessa muuttumaan isommin. Toivon itsekkäästi, etteivät nämä tulevat sääntömuutokset enää koske minun ja Riemun treenaamista. Meidän tokoharratuksen aikana tokoon on jo tullut yksi suuri sääntömuutos enkä enää haluaisi alkaa treenaamaan mitään aivan uudenlaisia suoritustapoja tai hankkia lisää uudenlaisia treenitarvikkeita.

Nykysäännöissä on meille aivan riittävästi tekemistä ja sitten kun uudet säännöt joskus tulevat voimaan, minulla on ehkä uusi harrastuspentu työstettävänä. Nyt me nautitaan näillä säännöillä tokoilusta Riemun kanssa ja jatketaan evl:än liikkeiden treenaamista.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: