Jee! Riemu (FI RTVA BH Ruffenuff Peppermint Twist) on tuore collieiden tokomestari! Pitkäkarvainen collie Riemu sai tokon rotumestaruuskokeessa erikoisvoittajaluokan kolmostuloksen, jonka myötä siitä siis tuli vuoden 2021 tokomestari. Kilpailin nyt ensimmäistä kertaa tokomestaruudesta ja olen tosi iloinen, että päätin osallistua kokeeseen viime hetken päätöksellä. Minun ja Riemun yhteistyö toimi kokeessa helteestä ja treenaamattomuudesta huolimatta kivasti.

Tokon rotumestaruuskoe Jalasjärvellä

Tokon rotumestaruuskokeen järjesti tänä vuonna Suomen Collieyhdistyksen Pohjanmaan alaosasto heinäkuun alussa Jalasjärvellä ja tuomarina oli mukava Juha Kurtti. Koe pidettiin hiekkakentällä Hirvijärven koululla Jalasjärvellä ja kokeeseen osallistui eri luokissa yhteensä neljä pitkäkarvaista ja viisi sileäkarvaista collieta sekä muita rotuja. Otin suunnan kohti aurinkoista Jalasjärveä jo koetta edeltävänä perjantaina kahdestaan Riemun kanssa, jossa yövyin ysärihenkisessä Hotelli Kurikassa. Sieltä oli parinkymmenen minuutin ajomatka koekentälle, jonne ajoin lauantaiaamuna.

Riemu on vuoden 2021 collieiden tokomestari.
Ohjaajalla mietteliäs ilme ja Riemu poseeraa hymyillen kameralle. Kuva: Minna Granholm

Koe alkoi aamukymmeneltä erikoisvoittajaluokalla, jossa Riemu oli järjestyksessä toinen osallistuja. Luokassa oli yhteensä neljä osallistujaa ja Riemu oli luokan ainoa collie. Jo heti koeaamuna oli lähes 30 asteen helle, joka tuntui sekä minun että Riemun tekemisessä. Lisäksi Riemusta näkyi takana ollut pitkä tokon treenitauko. En ole treenannut tokoa juurikaan lähes puoleen vuoteen ja tein noin viikon ajan tehotreeniä juuri ennen koetta sen jälkeen kun tein äkkinäisen päätöksen osallistua kokeeseen.

Riemun liikekohtaiset suoritukset

Tässä ovat Riemun liikekohtaiset pisteet rotumestaruuskokeesta:

Riemun liikekohtaiset pisteetPisteetTulosMax.
Paikalla istuminen ryhmässä 2 min.0020
Paikalla makaaminen 1 min ja luoksetulo0020
Seuraaminen72130
Seisominen, istuminen ja maahanmeno seuraamisen yhteydessä82430
Luoksetulo, pysäytykset seisomaan ja maahan104040
Lähettäminen määrätylle paikalle, maahanmeno ja luoksetulo52040
Ohjattu noutaminen103030
Merkin kiertäminen, pysähtyminen ja ohjattu noutaminen esteen yli hypäten72840
Tunnistusnouto82430
Kauko-ohjaus52040
Pisteet yhteensä:207 / 320 3-tulos

Koe alkoi paikallaololiikkeillä, joissa harmittavasti epäonnistuimme. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun Riemu nollasi paikallaolot. Riemu jäi hienosti riviin istumaan kun menin muiden ohjaajien kanssa teltan taakse piiloon, mutta kun paikallaistumisaikaa oli noin puolet eli minuutti jäljellä, Riemu painui maahan makaamaan ja sen myötä liike nollaantui. Kun me ohjaajat palasimme piilosta riviin, liikkeenohjaaja ohjeisti minut nostamaan Riemun maasta istumaan. Tämä ei onnistunutkaan, Riemu makasi sitkeästi maassa, joten myös paikallamakaaminen ja luoksetulo nollaantuivat, vaikka ne sujuivat muuten hyvin.

Riemu paikallaistumisessa, jossa se jaksoi istua noin puolet ajasta. Kuva: Minna Granholm

Paikallaolojen jälkeen muut liikkeet oli jaettu kahteen kokonaisuuteen. En jäänyt harmittelemaan paikallaolojen epäonnistumisia vaan lähdin tekemään liikkeitä hyvällä fiiliksellä. Ensimmäiseen kuului ohjattu nouto, seuruu, kiertonouto ja luoksetulo. Toiseen kuului tunnistusnouto, kaukokäskyt, zeta (eli jättöliikkeet seuraamisen yhteydessä) ja ruutu. Palkitsin Riemun kokonaisuuksien jälkeen kehän ulkopuolella märkäruoalla, josta se sai samalla hieman nesteytystä ja puin Riemulle kostean viilennysloimen.

Liikkeistä kaikkein parhaiten onnistui luoksetulo ja sen pysäytykset seisomaan ja maahan, josta Riemu sai täydet kymmenen pistettä. Luoksetulo oli vauhdikas ja pysäytykset napakat. Lisäksi ohjattu noutaminen onnistui upeasti kymmenen pisteen arvoisesti. Riemu bongasi merkin hienosti, pysähtyi siihen käskystä ja nouti ja luovutti vasemman noutokapulan vauhdikkaasti. Olen myös tyytyväinen tunnistusnoutoon, jossa ainoa virhe oli se, että Riemu pudotti oikean kapulan luovutuksen hetkellä, enkä ollut jännityksissäni varma, miten siinä tilanteessa olisi pitänyt toimia.

Riemu juoksee kohti merkkikartion kiertoa. Kuva: Minna Granholm

Riemu työskenteli kokeessa pääasiassa innokkaasti helteestä huolimatta ja meidän yhteistyö sujui kivasti. Onnistuin mielestäni aika hyvin tällä kertaa kehumaan Riemua liikkeiden välillä ja virittelemään sitä seuraaviin liikkeisiin. Ei tullut sellaista oloa, että olisi liian kova kiire siirtyä liikkeestä toiseen. En ottanut koesuoritusta videolle, mutta tekeminen tuntui kokonaisuudessaan hyvältä ja tuomari kommentoi, että koira teki tietyt liikkeet vauhdikkaasti ja innolla. Onnistuimme niissä liikkeissä, jotka sujuvat treeneissäkin hyvin ja vastaavasti treeneistä tutut haasteet näkyivät kokeessa.

Ohjattu nouto onnistui kymmenen pisteen arvoisesti. Kuva: Minna Granholm

Pistevähennyksiä tuli kaikenlaisesta pienestä sählingistä, ylimääräisistä käskyistä ja vartaloavuista. Seuraaminen oli tahmeaa ja perusasentoja jäi siinä suorittamatta. Seuraaminen on ollut meidän akilleen kantapää, joten olen tyytyväinen sen seitsemään pisteeseen ja zetan kahdeksaan pisteeseen. Ruutuliikkeessä epäonnistuin ohjaamisessa ja annoin Riemun juosta liian pitkälle tyhjään lähetyksessä. Lisäksi ruutuun lähetyksessä oli sähläystä eikä Riemu meinannut heti löytää ruutua, mutta lopulta sekin löytyi lisäkäskyllä. Kauko-ohjauksissa näkyi meidän tämän hetken suurin ongelma eli Riemun haluttomuus nousta maasta istumaan.

Onneksi päätin osallistua!

Olen tosi iloinen, että Riemu sai tuloksen rotumestaruuksissa ja siitä, että lähdin edustamaan collieita kokeen erikoisvoittajaluokkaan eli EVL:ään. Onneksi päätin lähteä kokeeseen! Joskus nämä nopeat päätökset ovat niitä parhaita. Tokomestaruuden lisäksi Riemu oli mukana Helsingin alaosaston edustajana joukkuekilpailussa, jossa Helsingin alaosasto sijoittui kolmanneksi. Koe oli kokonaisuudessaan hyvin järjestetty, tuomari oli mukava ja kokemus oli kaiken kaikkiaan todella positiivinen. Kiitos SCY Pohjanmaan alaosasto kokeen hyvistä järjestelyistä! Nyt minun täytyy pähkäillä, jatkanko vielä tokoilua parin kokeen verran Riemun kanssa tänä vuonna nykysääntöjen aikana vai jääkö se nyt 9,5-vuotiaana tokosta eläkkeelle.

Riemu (FI RTVA BH Ruffenuff Peppermint Twist) on vuoden 2021 collieiden tokomestari.
Tokomestareiden on helppo hymyillä. Minä ja Riemu (FI RTVA BH Ruffenuff Peppermint Twist) palkintopokaalien kanssa. Kuva: Minna Granholm

Toivon, että tässä tokon ylimmässä luokassa nähdään rotumestaruuksissa ja muissakin tokokokeissa jatkossa enemmän collieita. Tänä vuonna EVL:n kokeisiin on tähän mennessä osallistunut vasta kaksi pitkäkarvaista collieita eikä vielä yhtään sileäkarvaista collieita. Viime vuonna tokomestaruus jäi kokonaan jakamatta. Aivan varmasti koronatilanne osaltaan vaikuttaa tähän tilanteeseen, mutta collieita on kyllä normaalivuosinakin todella vähän tokon ylemmissä luokissa. Ehkä voin Riemun kanssa osaltaan näyttää esimerkkiä siitä, että EVL ei ole lainkaan mahdoton haave. Koirakon hyvä yhteistyö ja iloinen asenne kohdilleen ja niiden myötä lajissa voi päästä vaikka kuinka pitkälle. Tokoilijan motto voisi olla tuo teksti, joka lukee paidassani eli “Never never never give up.”

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: