Tässä blogitekstissä kokoan muutamia tärkeitä asioita, jotka kannattaa huomioida, kun olet menossa aivan ensimmäisiin rally-tokokilpailuihin. Jo kisakokemusta kerryttäneille rally-toko konkareille nämä ovat tuttuja asioita.

Rally-tokon alokasluokassa kilpaillaan koira kytkettynä, joten kun lajin perusteet on kunnossa, suosittelen rohkeasti ilmoittautumaan ensimmäisiin kilpailuihin. Tutustu rally-tokon sääntöihin ja kilpailuohjeeseen etukäteen. Jos mahdollista, käy turistina katsomassa ainakin yhdet kisat etukäteen tai osallistu epävirallisiin kilpailuihin.  

Ilmoittautuminen kilpailuihin

Kaikki viralliset rally-tokokilpailut löytyvät Palveluskoiraliiton Virkku-palvelusta. Kilpailut ovat suosittuja ja ilmoittautuminen kannattaa lähettää heti kun ilmoittautumisaika alkaa. Joskus kilpailut täyttyvät jopa minuuteissa. Ilmoittautuminen lähetetään ensin sähköpostitse tai nettilomakkeella suoraan kilpailujen järjestäjälle. Kun olet saanut vahvistuksen ja Virkku-salasanan järjestäjältä, voit ilmoittautua Virkun kautta. Saat vahvistuksen ilmoittautumisesta omaan sähköpostiisi.

Jotta voit osallistua virallisiin rally-tokokilpailuihin, tarvitset Palveluskoiraliiton lisenssin. Epävirallisiin kilpailuhin voit osallistua ilman lisenssiä. Palveluskoiraliiton kertalisenssi maksaa 10 € ja koko vuoden lisenssi 40 €. Kannattaa hankkia heti kerralla koko vuoden lisenssi, koska saat kilpailla sillä rajattomasti kaikissa Palveluskoiraliiton lajeissa ja lisenssi sisältää myös laadukkaan Palveluskoiralehden vuosikerran.

Riemu rally-tokokilpailuissa.
Riemu rally-tokokilpailuissa.

Mitä mukaan rally-tokokilpailuihin?

Saat kilpailun järjestäjältä sähköpostitse kilpailukirjeen noin viikkoa ennen kilpailua. Siinä kerrotaan muun muassa päivän aikataulu, joskus alustava suoritusjärjestys ja ajo-ohjeet sekä listataan, mitä tarvitset mukaan kilpailuihin. Varaa mukaan koiran lisäksi kilpailusääntöjen mukainen kaulapanta tai valjaat ja hihna, rokotustodistus, rekisteripaperit ja kilpailukirja, jonka voit ostaa myös paikan päällä, makupaloja virittelyä varten, vettä ja vesikippo koiralle.

Ensimmäistä kertaa kilpaileva tarvitsee mukaan rekisteripaperit kilpailukirjan vahvistamista varten. Ne kannattaa ottaa aina jatkossakin mukaan, koska niitä voidaan tarkistaa pistotarkastuksina. Kilpailukirjan voit ostaa 3 euron hintaan kilpailupaikalla käteisellä, joten muista varata mukaan riittävästi käteistä. Voit tarvita käteistä myös buffassa, jossa harvoin on korttimaksumahdollisuutta.

Kilpailukirjan vahvistus

Mene kilpailupaikalle hyvissä ajoin, vähintään 30 minuuttia ennen oman luokan arvioitua alkamisaikaa. Aivan ensimmäistä kertaa kilpailevan kannattaa mennä paikalle reilusti aikaisemmin, jottei ylimääräinen kiire häiritse keskittymistä. Kun saavut kilpailupaikalle, mene aivan ensimmäisenä ilmoittautumaan ilmoittautumispisteelle ja kysy tarvittaessa ohjeita. Nappaa valokuva kilpailuradan pohjapiirroksesta ja tee sen jälkeen pissatuslenkki koiran kanssa.

Rally-tokotuomari vahvistaa ensimmäistä kertaa kilpailevan kilpailukirjan kilpailupaikalla. Tarkista ilmoittautumispisteellä mittauksen ajankohta ja ole ajoissa paikalla. Tuomari mittaa koiran säkäkorkeuden ja se merkitään kilpailukirjaan. Rally-tokoon ei kuulu varsinaista luoksepäästävyyden tarkistamista, mutta säkäkorkeuden mittaamista kannattaa harjoitella vaikka kaverin ja mittanauhan kanssa muutaman kerran etukäteen, jotta tilanne on koiralle mahdollisimman miellyttävä.

Rataantutustuminen

Kilpailuradan ratapohja ja suoritusjärjestys ovat esillä kilpailupaikalla. Ratapohjasta kannattaa napata kuva, joka voi auttaa radan muistamisessa. Voit tutustua etukäteen eri tuomarien aiempiin ratapohjiin Rally-Tokoyhdistyksen Kisaratoja-sivulla.

Kilpailu alkaa kilpailuluokan yhteisellä 15 minuutin rataan tutustumisella. Rataantutustumisessa rata kierretään ensin yhdessä tuomarin kanssa ja sen jälkeen kilpailijat tutustuvat rataan itsenäisesti ilman koiria. Voit kysyä tässä vaiheessa tuomarilta mitä tahansa, mikä on jäänyt epäselväksi kylttisuorituksia koskien.

Mieti etukäteen koirallesi sopiva odotuspaikka 15 minuutin rataantutustumisen ajaksi. Voitko jättää koiran jonkun tutun käsiin tai autoon tai tarvitsetko ehkä mukaan kevythäkin koiralle? Kokemus näyttää mikä on sinulle ja koirallesi toimivin ratkaisu. Rataantutustumisen jälkeen ensimmäisellä koirakolla on noin 2 minuuttia aikaa valmistautua omaan suoritukseensa.

Heidi ja Riemu rally-tokokilpailuissa.
Heidi ja Riemu rally-tokokilpailuissa.

Koiran varusteet rally-tokossa

Rally-tokossa koira viedään kehään ja pois kehästä aina kytkettynä. Sääntöjen mukaiset varusteet koiran osalta ovat tavallinen, sileä, kankainen tai nahkainen kaulapanta tai valjaat. Vedonestovaljaita tai valjaita, joissa hihna kiinnitetään koiran rintaan, ei saa käyttää. Ketjukaulaimia, puolikuristavia tai kuristavia kaulaimia, kiinteää panta-talutinyhdistelmää, noutajatalutinta tai flexiä ei saa käyttää.

Muista, että koiran kaulapannassa, valjaissa tai hihnassa ei saa roikkua mitään ylimääräistä kuten heijastinta, nimilaattaa tai kakkapussia. Koiralla ei myöskään saa olla päällä mitään muuta pannan tai valjaiden lisäksi. Esimerkiksi collien korvapainosalvat kannattaa poistaa ennen kilpailuja.

Ohjaajan varusteet rally-tokossa

Ohjaajalla voi olla päällä treeniliivi tai vastaava, mutta mitään ei saa tippua taskuista kilpailusuorituksen aikana eikä vaatteissa saa olla ylimääräisiä roikkuvia osia kuten heijastimia. Ohjajaan taskuissa saa olla makupaloja, mutta niitä ei saa pudota kehään eikä niitä saa antaa koiralle kilpailusuorituksen aikana.

Kilpailuissa annetaan usein ohjaajille suoritusjärjestyksen mukainen numerolappu tai numeroliivi. Kiinnitä numerolappu niin, ettei se tipu kehään tai jätä se kokonaan pois. Varaa sisähallikisoihin mukaan sisäkengät tai villasukat, koska ulkokengissä ei yleensä saa kilpailla sisällä.

Ensimmäinen kilpailu on varmasti lähes kaikille jännittävä kokemus. Ennen kaikkea muista siis varata kilpailuihin mukaan positiivinen mieli.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: