Sain pitkäkarvaisen collieni Kaislan kanssa tokon avoimen luokan ykköstuloksen viime lauantain tokokokeessa Hyvinkäällä 27.11. ja halusin kirjoittaa koekäynnistä lyhyen jutun tänne koirablogiini. Tuomarina kokeessa oli Mari Väänänen. Tämä vuosi onkin ollut aktiivinen tokovuosi, koska olen halunnut käydä tokokokeissa vielä nykysäännöillä ennen ensi vuonna voimaantulevia tokoliikkeitä koskevia muutoksia. Koeohjeiden muutokset sekoittavat aina omaa pakkaani sen verran, että taukoa tulee niiden jälkeen pakostikin.

Harvinaisen suuren avoimen luokan osallistujien noutokapulat kerättiin kokoon ennen luokan alkua.

Kaislan avoimen luokan pisteet

Avoimen luokan liikeKaislan arvosanaKerroinPistemäärä
1. Paikalla istuminen 1 minuutti10330
2. Seuraaminen7321
3. Seisominen seuraamisen yhteydessä9327
4. Luoksetulo10330
5. Istuminen seuraamisen yhteydessä020
6. Lähettäminen määrätylle paikalle ja maahanmeno8324
7. Noutaminen7,5430
8. Kauko-ohjaus10330
9. Estehyppy9327
10. Merkin kiertäminen ja paluu perusasentoon9,5328,5
11. Kokonaisvaikutus9218
Kaislan pistemäärä yhteensä265,5/320

Kaisla sai liikkeistä pisteitä yhteensä 265,5 ja se riitti hyvin luokkanousuun oikeuttavaan ykköstulokseen. Tokon avoimen luokan ykköstuloksen raja on 256-320 pistettä. Liikkeistä parhaiten eli täyden kymmenen pisteen arvoisesti onnistui paikalla istuminen, luoksetulo ja kauko-ohjaus. Lähes täydet pisteet eli yhdeksän ja puoli pistettä tuli merkin kiertämisestä ja paluusta perusasentoon. Eniten kotiläksyksi harjoiteltavaa jäi puutteellisista perusasennoista lähes kaikissa liikkeissä ja seuraamisen edistämisestä, joista lähtee pistevähennyksiä. Kaislan seuraamispaikka tahtoo nyt olla liian edessä ja vinossa.

Ruutu (eli lähettäminen määrätylle paikalle ja maahanmeno) on ollut Kaislalle haastava liike, jota olen treenannut viime aikoina paljon. Olen tosi tyytyväinen, että se onnistui kokeessa näinkin hyvin eli kahdeksan pisteen arvoisesti. Liikkeistä nollaantui ainoastaan istuminen seuraamisen yhteydessä, joka on treeneissäkin ollut epävarma, joten sitä täytyy nyt harjoitella erityisesti. Lisäksi Kaislan noutokapulan luovutuspaikka oli liian kaukana ja irti minusta. Onneksi tämä on pieni virhe, jonka saan varmasti pienellä treenillä korjattua.

Kaislan tokokoe videolla

Kaislan tokon avoimen luokan koesuoritus on kokonaisuudessaan alla olevalla videolla, joka alkaa yhteisestä paikallamakuusta ja jatkuu sen jälkeen yksilöliikkeistä. Riemumielen YouTube-kanavalta löytyy muitakin koevideoitani katsottavaksi. Yritän muistaa videoida koesuoritukseni aina, kun se on suinkin mahdollista.

Onnistunut ja rankka koepäivä

Olen huipputyytyväinen Kaislan koekäyntiin kokonaisuudessaan ja siihen, että saimme avoimesta luokasta ykköstuloksen. Täytyy myöntää, että koepäivä oli tosi pitkä ja rankka. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun osallistuin samaan tokokokeeseen kahden koiran kanssa ja en tee sitä ihan heti uudestaan. Olin koepaikalla jo varhain aamuyhdeksältä, koska osallistuin toisen collieni Riemun kanssa aamun aloittavaan koeluokkaan eli erikoisvoittajaluokkaan. Riemun tokokoe ei mennyt kovin hyvin ja nollasimme useita liikkeitä, joten oma fiilis oli maissa sen jälkeen. Odottelun jälkeen alkoi vihdoin avoin luokka kahden aikaan päivällä ja olin kotona vasta viiden jälkeen iltapäivällä.

Kaisla teki omalla suoritusvuorollaan perusvarmaa työtä, kuten oikeastaan aina ja liikkeet onnistuivat sen osaamistason mukaisesti. Se on tokokoirana innokas ja luotettava, eikä sen motivaatio kärsinyt pitkästä oman vuoron odottamisesta eikä palkattomuudesta. Seuraavaksi aion suunnata Kaislan kanssa suoraan kohti tokon voittajaluokkaa, mahdollisesti ensi kesän kokeisiin. Sitä varten pitääkin treenata paljon uutta ja tutustua kunnolla ensi vuonna voimaan tuleviin tokoliikkeitä koskeviin muutoksiin. Ja Kaislalla saattaa tulla pentulomaakin tähän väliin, jos kaikki menee suunnitelmien mukaan. Siitä lisää mahdollisesti myöhemmin.

One thought to “Kaislalle ykköstulos tokon avoimesta luokasta”

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: