Kerron tässä blogikirjoituksessa pitkäkarvaisen collienartun Kaislan BH koekäynnistä ja lopuksi kerron tarkemmin, mikä BH koe on ja mistä löytyy lisätietoja sitä koskien.

Fiiliksiä Kaislan BH kokeesta

Kävin Kaislan (BH RTK3 Riemumielen Hurjasusi Nymeria) kanssa BH kokeessa Tuusulassa 17.6.2024 ja BH koe on nyt hyväksytysti suoritettu. Meidän BH kaavio meni sujuvasti läpi pienin ohjaajan tekemin virhein, eikä edes parina suorittavan koiran nouseminen paikallamakuusta häirinnyt. Toki liikkeissä oli pientä seuraamisen poikittamista ja perusasennon vinouksia, mutta kaikki liikkeet suoritettiin pääpiirteittäin koeohjeen mukaisesti. Kaisla itse pysyi koko vaaditun ajan maassa paikallaolossa. Kaupunkiosuus tehtiin sunnuntaikävely-tyyliin vesisateessa Tuusulan kirjaston nurkilla. Siinä ei ollut mitään ihmeellistä Kaislalle, joka on tottunut kaikenlaiseen elämään kaupungissa.

Oli huippukiva fiilis tehdä taas BH koesuoritus pitkästä aikaa. Olen viimeksi käynyt BH kokeessa Riemun kanssa vuonna 2015 eli onhan siitä päässyt vierähtämään muutama vuosi. Samassa BH kokeessa oli toinenkin pitkäkarvainen collie, joka myös sai hyväksytyn tuloksen. Hyvä pehkot!

Colliet BH kokeessa

Tänä vuonna 2024 BH kokeen on suorittanut nyt kesäkuun loppuun mennessä kuusi pitkäkarvaista- ja kaksi sileäkarvaista collieta. Viime vuosina suoritusmäärät ovat olleet molemmissa roduissa kymmenen molemmin puolin. Se on oikeastaan aika vähän, kun puhutaan palveluskoiraroduista ja palveluskoiralajien esikokeesta. Tsemppaan kaikkia asiasta kiinnostuneita tutustumaan BH kokeen vaatimuksiin ja asettamaan kokeen tavoitteeksi. Se on loppujen lopuksi kiva helppo matalan kynnyksen koe, josta voisi aloittaa koiran koeuran.

Mikä on BH koe?

Käyttäytymiskoe eli BH koe on palveluskoiralajien esikoe, jossa testataan koiran yhteiskuntakelpoisuutta. Vain koulutustunnuksen FCI-BH saavuttaneet koirat saavat osallistua palvelus- ja pelastuskoirakokeisiin. Lyhenne tulee saksan kielen sanasta BegleitHundeprüfung, Seurakoirakoe

Käyttäytymiskokeen sisältää tottelevaisuus- ja kaupunkiosuuden. Tottelevaisuusosuus sisältää seuraavat liikkeet: seuraaminen taluttimessa ja vapaana, liikkeestä istuminen, liikkeestä maahanmeno ja luoksetulo sekä paikallaolo.

Käyttäytymiskokeen kaupunkiosuudessa koiran tulee suhtautua välinpitämättömästi ja positiivisesti ohikulkeviin ihmisiin, koiriin, autoihin, polkupyöriin ja muihin arjessa liikenteessä kohdattaviin tilanteisiin. 

BH koetta ei arvostella pistein, vaan tuomari tarkkailee koiraa ja joko hyväksyy tai hylkää sen suorituksen. Kaikki kokeen hyväksytysti suorittaneet saavat koulutustunnuksen.

Lisätietoa BH kokeesta

Kansallisten_palveluskoirakokeiden_säännöt ja lajiohjeet (BH s. 14)

BH-koe | Suomen Collieyhdistys ry / Finlands Collieförening rf (scy.fi)

BH tottelevaisuusosuus videolla

Vastaa