Kerron tässä blogikirjoituksessa, millaiset koiran varusteet ovat sallittuja rally-tokossa. Mitä koiralla saa siis olla päällä rally-tokokilpailuissa? Sallitut varusteet on määritelty rally-tokon kilpailuohjeessa. Silti juuri varusteiden kanssa sattuu varsinkin aloittelijoilla hylkäykseen johtavia virheitä.

Rally-tokossa sallitut varusteet lyhyesti

Koiralla ei saa rata-alueella olla päällä mitään muuta kuin sääntöjenmukaiset varusteet eli sääntöjen mukainen panta tai valjaat, joissa ei saa olla mitään ylimääräistä kuten heijastimia, nimilaattoja tai kakkapusseja. Koiralla ei saa olla radalla molempia, pantaa ja valjaita.

Turkinkiinnikkeet ovat sallittuja pään alueella, mutta esimerkiksi huivit, loimet, juoksu- tai uroshousut eivät ole sallittuja. Lisäksi ohjaajalla on käytössä sääntöjenmukainen hihna. Kerron seuraavaksi tarkemmin, millaisia nämä varusteet saavat olla.

Tavallinen sileä panta

Rally-tokossa koiralla pitää olla tavallinen, sileä, kankainen tai nahkainen panta. Ketjukaulaimia, puolikuristavia tai kuristavia kaulaimia ei saa käyttää. Ketjua ei saa olla pannassa yhtään.

Pannasta ei saa roikkua mitään ylimääräistä kuten heijastinta tai nimilaattaa eikä koiralla saa olla tavallisen pannan lisäksi päällä punkkipantaa tai huivia.

Koiran sallitut kaulapannat koiraurheilulajissa rally-toko.
Pari esimerkkiä rally-tokossa sallituista pannoista, joita käytän kilpailuissa.

Käytän itse omilla koirillani rally-tokokilpailuissa erikseen vain rally-tokoa varten hankittuja pantoja, joita minulla on pari erilaista. Vaikka panta ei näy pitkäkarvaisen collien turkin alta lainkaan, tuomari voi aina pyytää näyttämään koiran pannan erikseen.

Ei vedonestovaljaita

Pannan vaihtoehtona koiran päällä voi olla valjaat, joissa hihnan saa kiinnitettyä selän päälle. Vedonestovaljaita tai valjaita, joissa hihna kiinnitetään koiran rintaan, ei saa käyttää.

Kaislan päällä rally-tokotreeneissä Hurtta Active -valjaat.
Kaislan päällä rally-tokotreeneissä Hurtta Active -valjaat. Alkuperäinen kuva: Emma Suominen.

Valjaissa kuten pannassakaan ei saa roikkua mitään ylimääräistä. En ole itse juurikaan käyttänyt valjaita rally-tokossa, mutta se on varmasti hyvä vaihtoehto, jos se sopii omalle koiralle parhaiten.

Hihna ohjaajan valittavissa

Hihnan materiaalia tai pituutta ei ole määritelty kilpailuohjeissa. Ohjeissa on määritelty, että hihna ei saa olla kiinteä panta-talutinyhdistelmä, noutajatalutin tai kelatalutin eli flexi. Myöskään hihnassa ei saa roikkua mitään ylimääräistä kuten heijastinta tai kakkapusseja. Hihnaa ei saa käyttää repimisleluna rata-alueella.

Kaulapanta ja hihna rally-tokossa. Koiran varusteet koiraurheilulajissa rally-toko.
Tyypillisin panta ja hihna -setti, jota käytän rally-tokokilpailuissa. Hihnana kevyt QwiDogin paracordhihna ja pantana yksinkertainen kapea panta.

Alokasluokan jälkeen avoimesta luokasta alkaen hihna laitetaan aina taskuun tai tiiviisti ohjaajan olkien yli ratasuorituksen ajaksi. Itselleni näppärin tapa on laittaa lähtökyltillä hihna taskuun ja silloin on kätevää käyttää kevyttä ja pieneen tilaan menevää hihnaa, jossa on kevyt lukko-osa.

Varusteet rally-tokon ratasuorituksen aikana

Lopuksi vielä lyhyesti, mitä ohjaajan on huomioitava koiran varusteista rally-tokon kilpailusuorituksen aikana. Alokasluokka suoritetaan kokonaisuudessaan koira kytkettynä. Hihnan tulee olla ohjaajan kädessä, roikkua löysänä ja sen on oltava riittävän pitkä, jotta tehtävät voidaan suorittaa hihnan kiristymättä. Hihna saa olla kummassa kädessä tahansa.

Avoimen, voittaja- ja mestariluokan rataosuudet suoritetaan koira vapaana. Koira tuodaan kehään ja viedään kehästä aina kytkettynä. Avoimessa, voittaja- ja mestariluokassa koiralle saa jättää kaulaimen tai valjaat ratasuorituksen ajaksi.

Ohjaaja pitää koiran hihnan mukanaan avoimen sekä voittaja- ja mestariluokan ratasuorituksen aikana. Hihnaa ei siis koskaan jätetä lähtöalueelle kuten agilityssä. Hihna tulee laittaa pois näkyvistä taskuun tai kiinnittää ohjaajan olan tai molempien olkien yli niin, että se ei häiritse ratasuorituksen tekemistä.

Lue lisää rally-tokosta

Voit lukea lisää rally-tokoaiheisia blogikirjoituksiani täältä.

One thought to “Koiran varusteet rally-tokossa”

  • Tanja

    Tämä oli hyvä tieto sellaiselle joka ei lajia Ile harrastanut.
    Aava osallistuu arvontaan !

    Vastaa

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: