Rally-toko on mahtava ja suosittu koiraharrastuslaji, joka sopii kaikenlaisille koirakoille. Sen harrastamisesta on hyötyä sekä arjessa että muissa koiraharrastuslajeissa. Kerron tässä blogitekstissä hieman omasta rally-tokotaustastani, tarkemmin siitä, mitä rally-toko on ja miten voit aloittaa harrastuksen oman koirasi kanssa.
Oma rally-tokotaustani
Olen itse harrastanut rally-tokoa innokkaasti jo ennen, kun lajista tuli Suomessa virallinen harrastuslaji. Laji virallistui 1.5.2014 ja kilpailin ensimmäisen kerran alokasluokassa koirani Riemun kanssa pian tuon historiallisen päivän jälkeen. Aiemmin olin kilpaillut epävirallisissa kilpailuissa koirieni Rikun ja Robinin kanssa ja odotin innokkaana virallisia kilpailuja.
Epäviralliset kilpailut ennen lajin virallistumista olivat pitkälti samanlaisia kuin virallisenakin aikana. Koirakon iloista ratasuoritusta painotettiin vielä hieman nykyistä enemmän. Halutessaan koirakko sai jatkaa kilpailemista tietyin rajoituksin ja tietyn aikarajan sisään menettämättä epävirallisena aikana tekemiään tuloksia.
Olen tällä hetkellä kilpaillut rally-tokossa 7 pitkäkarvaisen collien kanssa. Näistä alokasluokan koulutustunnus on 5 koiralla ja koirani Riemun olen kouluttanut mestariluokkaan ja aina rally-tokovalioksi asti. Riemusta tuli rally-tokovalio tänä vuonna noin 5 vuoden aktiivisen kilpailemisen ja harrastamisen jälkeen.
Mitä rally-toko on?
Moni lajia tuntematon ajattelee, että rally-toko on jonkinlainen agilityyn verrattava nopeuslaji, ehkäpä sana rally tuo mieleen hurjan vauhdin. Lajissa kyllä yhdistyy tottelevaisuuden, agilityn ja koiratanssin elementtejä ja siinä otetaan aikaa. Se on kuitenkin kokonaan omanlaisensa koirakon yhteistyötä ja tekniikkaa painottava harrastuslaji, jota on turha liikaa verrata muihin lajeihin.
Rally-tokossa koirakko tekee itsenäisesti erilaisia tehtäviä tuomarin suunnittelemalla radalla, joka on aina erilainen. Koirakko etenee radalla itsenäisesti ja kylttitehtävien väliset matkat koira seuraa ohjaajan vierellä. Koiraa saa ohjata suullisesti ja maltillisesti käsimerkein sekä kannustaa koko suorituksen ajan. Kilpailusuorituksissa arvostetaan iloista ja sujuvaa yhteistyötä ja teknisesti oikeanlaista suoritusta.
Rally-tokossa on neljä eri kilpailuluokkaa: alokas-, avoin-, voittaja- ja mestariluokka. Aloituskynnys kilpailemiseen on matala ja alokasluokan radat suoritetaan aina koira kytkettynä. Avoimesta luokasta eteenpäin kilpaillaan koira vapaana. Luokkien edetessä kylttitehtävät vaikeutuvat. Kun koirakko saavuttaa luokassaan kolme vähintään 70 pisteen hyväksyttyä tulosta, se saa siirtyä seuraavaan tasoluokkaan. Kolmesta hyväksytystä tuloksesta luokassaan koirakolle myönnetään koulutustunnus RTK1-4. Hyväksytty tulos on vähintään 70 pistettä ja maksimipistemäärä kaikissa luokissa on 100 pistettä.
Kenelle laji sopii?
Lyhyesti sanottuna laji rally-toko sopii kaikille! Se sopii kaikenrotuisille, -kokoisille ja -ikäisille koirille sekä koiran ohjaajille. Laji antaa iloista yhdessä tekemistä, vahvistaa koirakon vuorovaikutussuhdetta ja sen harjoittelu on hyödyllistä myös arjen käytöstapoja ajatellen. Harrastuksen myötä koira oppii käyttäytymään paremmin kotona, yleisillä paikoilla ja muiden koirien läheisyydessä. Laji antaa sopivasti haasteita tavoitteellisille harrastajille, mutta sitä voi myös harrastaa omaksi ja koiran iloksi ilman kilpailutavoitteita.
Lajin voi aloittaa jo pienen pennun kanssa, mutta kilpailemaan pääsee aikaisintaan kun koira täyttää 10 kuukautta. Ensimmäisiin kilpailuihin ei kuitenkaan mielestäni kannata kiirehtiä liian aikaisin. Rally-tokoon voit luoda hyvät pohjat pentu- ja arkitottelevaisuuskoulutuksella ja lajin alkeiskursseilla, joita järjestetään koirakouluissa ympäri Suomea.
Mitä kilpailuissa tapahtuu?
Koska rally-tokon kilpailurata on aina erilainen, rataan saa tutustua kilpailuissa ennen omaa suoritusta. Tuomarin suunnitteleman radan pohjakuva laitetaan aina kilpailupaikalla seinälle osallistujien tutustuttavaksi. Lisäksi ennen jokaista kilpailuluokkaa on 15 minuutin yhteinen rataan tutustuminen ohjaajille ilman koiraa. Ulkopuolisen näkökulmasta tämä voi näyttää aika hassulta, mutta se on tärkeä osa kilpailusuoritukseen valmistautumista.
Rataan tutustumisen aikana rata kierretään ensin tuomarin kanssa yhdessä ja kilpailijat saavat esittää tuomarille kysymyksiä radan ja kylttitehtävien suorittamisesta. Yhteisen rataan tutustumisen jälkeen kilpailijat saavat kiertää rataa ja tutustua siihen itsenäisesti.
Kilpailuissa annetaan pistevähennyksiä paitsi väärin suoritetuista liikkeistä myös esimerkiksi taluttimen kiristymisestä, liiallisesta vinoudesta, haluttomuudesta ja hitaudesta, nuuskuttelusta, kyltteihin tai houkutukseen koskemisesta tai liian kovasta komentamisesta. Pieleen menneitä kylttitehtäviä saa uusia radan aikana kaksi kertaa. Koiran kehuminen radalla on sallittua ja jopa toivottavaa koko suorituksen ajan.
Monet rally-tokon virheistä ovat jossain määrin tulkinnanvaraisia. Tämä on kaikille arvostelulajeille tyypillistä ja näkemyseroja tuomareiden välillä on aina. Kilpailuissa on erittäin tärkeää, että koiralla on sääntöjen mukainen kuristamaton kaulapanta tai valjaat, hihnasta tai taskuista ei saa roikkua tai pudota mitään kesken ratasuorituksen ja kylttitehtäviä koskevat suorituspaikat on hyvä tuntea kunnolla.
Rally-tokon eri kylttitehtävät
Rally-tokon ratasuoritus alkaa aina lähtökyltistä ja päättyy maalikylttiin. Panostan itse melko paljon oman koirani lähtökylttikäytökseen ja harjoittelen sitä yleensä joka treeneissä, jopa valiokoirani kanssa. Lähtökyltti luo perustan sille, miten itse ratasuoritus lähtee sujumaan. Lähtökyltillä ohjaaja seisoo suoritusalueella, koira istuu ohjaajan vasemmalla sivulla. Koira irrotetaan hihnasta ja tuomari kysyy, onko ohjaaja valmis ja antaa lähtöluvan, kun ohjaaja vastaa myöntävästi. Ajanotto käynnistyy, kun koira tai ohjaaja ohittaa lähtötehtävän.
Koirakko päättää ratasuorituksen kulkemalla maalikyltin ohi edellisen tehtävän määräämällä vauhdilla ja seuraamispuolella. Ajanotto ja ratasuoritus loppuvat, kun koirakko on ohittanut maalitehtävän. Koira kytketään välittömästi maalitehtävän jälkeen. Maalissa koiraa saa maltillisesti kehua, mutta palkkaaminen tehdään radan ulkopuolella.
Muut kylttitehtävät ovat esimerkiksi erilaisia suunnan- ja vauhdin muutoksia, pujottelua, pyörähdyksiä, peruuttamista, puolenvaihtoja, erilaisia asentoja ja niiden vaihtoja. Radalla voi olla myös hyppy tai putki sekä nami- tai leluhoukutus. Radan pituus ja liikkeiden vaativuus kasvaa luokasta toiseen siirryttäessä. Kylttitehtävät ovat radalla 3-5 metrin välein. Kylttitehtävien määrä kasvaa, kun siirrytään eteenpäin luokissa. Alokasluokassa radalla on 10-15 kylttitehtävää, mestariluokassa tehtäviä on 18-20. Kylttitehtävät on numeroitu, paitsi lähtö ja maali.
Harrastuksen aloittaminen
Kannustan kaikkia rally-tokosta kiinnostuneita kokeilemaan lajia juuri oman koiran kanssa. Laji sopii hyvin monenlaisille koirille ja tilaa lajin parissa on kaikille. Harrastus antaa koiran mielelle ja kropalle jumppaa ja parantaa yhteistyötä omistajan kanssa.
Harrastamisen alkuun et tarvitse suurta määrää tarvikkeita tai omia kylttitelineitä vaan koira, makupalat, lelu ja hyvä asenne riittää hyvin alkuun. Voit aloittaa lajin harrastamisen kotona tai läheisellä treenikentällä tai hakeutua koirakouluun rally-tokon alkeiskurssille. Ennen rally-tokon alkeiskurssille hakeutumista on hyvä panostaa arkitottelevaisuuteen ja muiden lajien alkeista on myös hyötyä. Rally-tokoharrastus ei sulje pois muita harrastuksia kuten tokoa, agilityä tai koiratanssia vaan niiden harrastaminen tukee toinen toisiaan.
Aloittelevalle rally-tokoharrastajalle tärkeintä on iloinen ja innostunut asenne. Koirakouluja ja kouluttajia on hyvin monen tyyppisiä. Hakeudu kurssille, jossa on positiivinen ja rento hyvä tunnelma. Kouluttajan omilla meriiteillä ei ole merkitystä vaan sillä, kuinka kouluttaja osaa opastaa juuri sinua ja koiraasi harrastuksen parissa.
Kun olet harrastanut rally-tokoa jo jonkin aikaa, kannustan osallistumaan rohkeasti ensimmäisiin alokasluokan kilpailuihin. Älä koskaan vertaa omaa tekemistä muiden tekemiseen vaan treenaa oman koirasi kanssa omalla tavallasi ja pidä hauskaa. Se on aina tärkeintä koiraharrastuksissa.
Hyödyllistä lukemista
Voit tutustua tarkemmin rally-tokon sääntöihin ja kylttitehtäviin seuraavista linkeistä. Suosittelen myös lämpimästi Krista Karhun Rally-toko harrastajan opas -kirjaa, jonka tilauslinkki on alla kolmantena.
Rally-tokoyhdistyksen sivuilta lisää lajista ja lajin säännöistä
Rally-tokoyhdistyksen sivulla kaikkien luokkien kylttitehtävät