Aikuisia, useimmiten noin 1-2-vuotiaita pitkä- ja sileäkarvaisia collieita on silloin tällöin etsimässä uutta kotia erinäisistä syistä. Onneksi collie koirarotuna sopeutuu kodinvaihtoon yleensä hyvin. Valmiiksi sisäsiisti järkevästi käyttäytyvä aikuinen kodinvaihtaja voi tuntua houkuttelevalta vaihtoehdolta, kun etsii tietyn rotuista koiraa eikä jaksaisi vaativaa pentuaikaa. On kuitenkin useita asioita, jotka täytyy huomioida aikuisen kodinvaihtajan kohdalla ja kerron niistä lisää tässä blogikirjoituksessa. Huomioithan, että meidän omassa laumassa ei ole aikuisia collieita etsimässä uutta kotia.
Meidän kodinvaihtaja ja paluumuuttaja
Omat kokemukseni aikuisista kodinvaihtajista ovat kertyneet yhden kodinvaihtajan ja yhden paluumuuttajan myötä. Molemmat ovat pitkäkarvaisia collieita. Fiona tuli meille kodinvaihtajana noin 3-vuotiaana ja Kaisla muutti takaisin meille synnyinkotiinsa 1,5-vuotiaana. Onko yhteiselämä niiden kanssa ollut ruusuilla tanssimista? Ei, kaukana siitä. Olen silti tyytyväinen siihen, että koirat ovat meillä. Molempien koirien kanssa on ollut kodinvaihdon yhteydessä haasteita, vaikka syyt kodinvaihtoon ovat olleet hyvin erilaiset.
Fiona (RTK1 Arttulan Öili Tuliruusu) tuli meille vuonna 2014 kolmevuotiaana kasvattajalta ensin pari viikon koeajalle ja sen jälkeen pysyvästi. Se oli asunut kasvattajallaan jo useamman kuukauden sen jälkeen, kun se palautui sinne aiemmasta kodista. Fiona oli ollut sijoituskoira, mutta meille se tuli omaksi. Olimme juuri menettäneet Fionan emän isän Rikun ja tuntui kuin olisimme saaneet Fionan mukana osan Rikua takaisin. Fionan kanssa on ollut erinäisiä haasteita sen taustan vuoksi ja sen kanssa piti opetella esimerkiksi turkinhoito ja kynsienleikkaus alkeista alkaen, kolmevuotiaana.
Kaisla (RTK2 Riemumielen Hurjasusi Nymeria) palautui asumaan meille synnyinkotiinsa 1,5-vuotiaana vuonna 2019. Tämän luonteinen narttucollie koettiin aiemmassa kodissa liian vaativaksi arjessa. Se on sekä ulkonäöllisesti, että luonteellisesti lupaava nuori normaali pitkäkarvainen collie, joka sopeutui paluumuuttonsa jälkeen osaksi meidän narttulaumaa melko hyvin alkukahinoiden jälkeen.
Molempien koirien kanssa keskityttiin aluksi ihan peruskäytöstapojen, turkinhoidon ja käsittelyn opetteluun. Nämä ovat asioita, jotka pitäisi aloittaa jo pikkupentuaikoina. Kaisla ja Fiona ovat molemmat voimakasluonteisia narttuja, joiden yhteiselo ei ole sujunut aivan vaivattomasti. Niistä ei ole tullut laumakoirina yhtä helppoja kuin ne, jotka ovat olleet meillä pennusta saakka.
Kun koiralle pitää löytää uusi koti
Usein puhutaan kasvattajan vastuusta, mutta myös koiranomistajalla on suuri vastuu. Parhaimmillaan koirankasvattaja on vastuussa tekemistään yhdistelmistä, hoitaa pentueet hyvin ja pyrkii etsimään pennuille parhaan mahdollisen pysyvän kodin. Suurin vastuu koirasta siirtyy sen jälkeen sen uudelle omistajalle. Pentu täytyy sosiaalistaa ja sille täytyy opettaa elämän normaalit asiat, käsittelytoimenpiteet, sisäsiisteys ja käytöstavat. Jos näistä luistaa pentuaikana, seuraukset näkyvät koko koiran elämän ajan.
Pentukuumeen vallassa täytyy miettiä tarkkaan, pystyykö antamaan hyvän kodin juuri tietyn rotuiselle koiralle, collien kohdalla palveluskoirarotuiselle, parhaassa tapauksessa seuraavat 10-15 vuotta. Koiralle täytyy tarjota koti, turva ja huolenpito ja huomioida, että sen pitäminen on kallista. Koirakin voi sairastua ja sairastuessa kustannukset voivat nousta suuriksi. Pentuajan jälkeen koiran murrosikä voi olla erityisen raskasta aikaa ja siihen pitää varautua etukäteen.
Elämässä voi aina tulla yllättäviä tilanteita vastaan ja uuden kodin etsiminen voi joskus olla koiralle se paras mahdollinen vaihtoehto. Joskus kasvattaja itse voi joutua etsimään jollekin omalle koiralleen uuden kodin, jos koira ei esimerkiksi sovi laumaan tai siitä ei ole jalostuskoiraksi. Toisinaan esimerkiksi lapsen allergia, muu vakava sairastuminen tai suuri elämänmuutos voi olla sellainen pakottava tilanne, että koiralle on etsittävä uusi koti.
Uuden kodin etsiminen on suuri päätös, eikä kenenkään ulkopuolisen pidä arvostella sitä, joka päätyy tähän ratkaisuun. Koiran oma kasvattaja on ensimmäinen taho, jonka puoleen kannattaa kääntyä näissä tilanteissa. Uusi koti löytyy aikuiselle terveelle collielle aivan varmasti, sitä ei kannata pelätä. Kasvattajalla on paljon enemmän tietämystä muun muassa koirankauppaa liittyvistä kiemuroista kuin omistajalla, joka voi hädissään kiirehtiä tilanteessa liikaa.
Jos kasvattaja ei syystä tai toisesta pysty auttamaan, omistajan kannattaa kääntyä oman rotuyhdistyksen, esimerkiksi Suomen Collieyhdistyksen, puoleen. Toisinaan uusi koti koiralle voi löytyä etsimättä omasta lähipiiristä ja silloinkin on kohteliasta ilmoittaa kodinvaihdosta kasvattajalle.
Tee koirankaupasta aina kauppasopimus
Jos joudut luopumaan omasta koirastasi, muista aina tehdä asiasta uuden omistajan kanssa kirjallinen kauppasopimus luovutushetkellä. Sopimus koiran kaupasta kannattaa tehdä Kennelliiton virallisella sopimuspohjalla, joka löytyy Kennelliiton sivuilta. Sopimus tehdään kaupan yhteydessä, mutta omistajuus siirtyy vasta kun koko kauppahinta on kokonaisuudessa maksettu. Uuden omistajan tulee huolehtia omistajailmoituksen tekemisestä Kennelliittoon.
Koiraa ei kannata luovuttaa tuntemattomalle ottamatta etukäteen hieman selvää, kuka tämä on, ovatko yhteystiedot oikeat ja näkyykö sovittu maksu tilillä suoritettuna. Voit aivan hyvin pyytää ostajaa näyttämään henkilöllisyystodistuksen kaupanteon yhteydessä. Kauniit puheet ja lupaukset voivat joskus olla tuulesta temmattuja. Jos luovutat koiran tuntemattomalle ilman maksua, on olemassa suuri riski, ettet sitä tule koskaan saamaan ja yhteystiedotkin voivat olla tekaistuja. Kauppasopimusta tehdessä täytyy aina muistaa, ettei koirankauppaan voi sisällyttää tapaamisehtoa.
Lisääntymiskykyisten koirien kohdalla voi olla olemassa ihan aito riski siihen, että kotia vaihtava koira päätyy pentutehtailijalle tai trokarille. Ikävimmissä tapauksissa koira voi päätyä kiertolaiseksi huonoihin oloihin tai jopa henkilölle, jolla on eläintenpitokielto. Tämänkin vuoksi kannattaa pyytää neuvoja uuden kodin etsimiseen kasvattajalta ja pyrkiä toimimaan kiirehtimättä.
Miten toimia, jos joudut luopumaan omasta koirasta?
- Ilmoita kodinvaihtotarpeesta koiran omalle kasvattajalle.
- Tee kirjallinen kauppasopimus luovutushetkellä.
- Pyydä ostajaa todistamaan henkilöllisyys.
- Omistajuus siirtyy vasta, kun kauppahinta on kokonaisuudessaan maksettu.
- Uusi omistaja tekee omistajailmoituksen Kennelliittoon.
Meillekö aikuinen kodinvaihtaja?
Jos haluat antaa aikuiselle kodinvaihtajalle uuden kodin, ota etukäteen selvää, millaista elämää koira on aiemmassa kodissaan viettänyt, onko sillä jotain sairauksia ja minkälaisia haasteita sen kanssa on ollut ihmisten ja muiden koirien suhteen. Älä ota aikuista koiraa kuin sikaa säkissä äläkä koskaan säälistä, oman sädekehän kiillotukseksi tai pelastamisen halusta.
Jos olet ottamassa aikuista kodinvaihtajaa lapsiperheeseen, tarkista etukäteen, sopiiko koiran luonne lapsiperheen olosuhteisiin. Voit käydä tutustumassa uutta kotia etsivään koiraan etukäteen lasten kanssa ja seurata, miten koira käyttäytyy. On ensisijaisen tärkeää, että olet itse täysin valmis sitoutumaan koiraan, jottei se päädy taas uudestaan kiertoon.
Uuden omistajan kannattaa olla rohkeasti yhteydessä koiran omaan kasvattajaan ja muihin rotua harrastaviin koiraihmisiin sekä liittyä rotuyhdistyksen jäseneksi. Käytösongelmatilanteissa on hyvä kääntyä viipymättä kasvattajan puoleen. Vastuullinen kasvattaja haluaa kuulla kasvattamastaan koirasta, sen elämän iloista, suruista ja sairauksista ja hän on hyvä tukihenkilö, jos koiran kanssa tulee ongelmia.
Miten toimia, jos olet ottamassa aikuista kodinvaihtajaa?
- Ota selvää, millaista elämää koira on viettänyt, onko sillä sairauksia ja onko sen kanssa ollut haasteita.
- Tarkista, sopiiko luonne lapsiperheeseen.
- Tutustu koiran käytökseen etukäteen.
- Ole yhteyksissä koiran kasvattajaan ja kerro kuulumisia.
Anna kodinvaihtajalle runsaasti aikaa
Kodinvaihto itsessään, uusi ympäristö, uusi hajumaailma ja uuteen laumaan joutuminen on koiralle usein stressaava tilanne eikä se ole heti ensimmäisten viikkojen aikana oma itsensä. Sen stressitasot voivat olla korkealla ja siksi on hyvä rauhoittaa aivan ensimmäiset viikot uudessa kodissa ja antaa aikaa tutustumiseen molemmin puolin. Herkkä koira voi olla aluksi jopa täysin lukossa. Kotiin on hyvä hankkia feromonivalmiste, joka tyynnyttää koiraa.
Uuteen kotiin muuttaneen koiran kanssa kannattaa jo heti alkuun liikkua paljon lähiympäristössä ja antaa sen tutustua rauhassa uuteen reviiriin. Varsinaisen kouluttamisen aika on vasta sitten kun koira on kunnolla kotiutunut ja se luottaa uuteen omistajaan. Koiran luottamus täytyy ansaita vähitellen ja tämä voi vaatia aikaa. Kodinvaihtajaa ulkoilutetaan aluksi vain kytkettynä valjaisiin tai kaulapantaan, joista se ei pääse karkaamaan. Stressaantuneet kodinvaihtajat ovat suuressa riskiryhmässä karata, kun ne eivät vielä tunne ympäristöä eivätkä luota uuteen omistajaan.
Aivan aluksi on hyvä antaa koiralle samaa ruokaa, jota se on syönyt aiemmassa kodissaan ja muuttaa ruokavaliota vähitellen, jotta koiran ruoansulatus ei häiriinny. Koiralle täytyy antaa paljon aikaa tottua uuteen tilanteeseen ja antaa sen aina syödä ja levätä rauhassa. Stressaantuneen koiran ärsytyskynnyksen ylittyessä se voi reagoida asioihin yllättävällä tavalla, joskus jopa aggressiivisesti.
Koira oppii yleensä jo pentuna pitämään oman elinympäristön ja nukkumapaikan siistinä eikä halua tehdä niihin tarpeitaan. Jos tämä vaihe ohitetaan herkkyysiässä, aikuinen koira ei välttämättä enää opi sisäsiistiksi samalla tavalla ja aikuisen koiran lätäköiden siivoaminen onkin jo aivan eri luokan ongelma. Me huomasimme melko nopeasti, ettei Fiona ollut meille tullessaan täysin sisäsiisti ja se pelkäsi voimakkaasti autossa matkustamista, johon se ei ole koskaan runsaan harjoittelun jälkeenkään tottunut. Tämänkaltaisia yllättäviä ongelmia voi joskus tulla vastaan.
Ota etukäteen selvää, onko kodinvaihtaja opetettu käsittelyyn ja hoitotoimenpiteisiin. Kynsien leikkaus, turkin hoito ja muut asiat on huomattavasti helpompaa opettaa rakkaudella pienelle pennulle kuin vastaan taistelevalle aikuiselle 25-kiloiselle koiralle. Varsinkin pitkäkarvaisen collien kohdalla ota selvää, onko koiralle opetettu turkinhoitoon liittyvät hoitotoimenpiteet. Uusien asioiden opettaminen onnistuu toki aikuiselle koirallekin, mutta se vaatii enemmän töitä kuin pennun kohdalla.
Muistilista aikuisen kodinvaihtajan alkuviikoiksi
- Rauhoita ensimmäiset viikot ja anna aikaa tutustumiseen molemmin puolin.
- Liiku paljon lähiympäristössä ja anna koiran tutustua rauhassa uuteen reviiriin.
- Ulkoiluta koiraa aluksi vain kytkettynä valjaisiin tai kaulapantaan, joista se ei pääse karkaamaan.
- Anna koiran syödä ja levätä rauhassa.
- Etene käsittelytoimenpiteiden osalta hitaasti ja ansaitse koiran luottamus.
Aikuinen collie kodinvaihtajana
Uuden kodin tarjoaminen aikuiselle pitkä- tai sileäkarvaiselle collielle voi olla erittäin hyvä vaihtoehto. Useimmiten kokemukset aikuisista kotia vaihtaneista collieista ovat positiivisia ja kaikki sujuu hyvin. Collie koirarotuna on luonteeltaan sopeutuvainen ja tottuu yleensä muuttuviin olosuhteisiin melko vaivattomasti.
Ilmoituksia kotia etsivistä collieista löytyy toisinaan esimerkiksi Suomen collieyhdistyksen nettisivuilta ja Facebookin eri koiraryhmistä, kuten Suomen Pitkäkarvaiset Colliet. Kannattaa olla varuillaan epämääräisten myyjien ja huijausyritysten suhteen. Tarkista etukäteen, että koira on varmasti virallisesti rekisteröity rotukoira. Rekisteröityjen collieiden lisäksi on toisinaan myynnissä rekisteröimättömiä collieita, mutta niiden taustalla ei ole vastuullista kasvattajaa etkä voi koskaan olla varma koiran taustoista.
Joskus kasvattajat julkaisevat omilla nettisivuillaan ilmoituksia kotia etsivistä aikuisista kasvateistaan. Jos aikuiselle koiralle etsitään sijoituskotia, täytyy huomioida se, että koiran sijoitus on aivan eri asia kuin koiran kauppa. Sijoituskoira on usein lupaava koira, josta kasvattaja toivoo kasvatustyölleen jatkoa eikä sijoitussopimukseen kannata koskaan lähteä suin päin. Aikuista koiraa etsiessä ei kannata muutenkaan hätiköidä.
Onko sinulla aikuinen kodinvaihtaja collie?
Onko sinulla kotona oma aikuinen kodinvaihtaja, ehkäpä pitkä- tai sileäkarvainen collie tai muunrotuinen? Tai oletko joutunut luopumaan aikuisesta koirastasi? Kerro kommenteissa kokemuksiasi!
6 thoughts to “Aikuiset colliet kodinvaihtajina”
Meillä tuli collie 3vuotiaana kun oli kaltoinkohdeltu mm repi karvoista yms.. Tänä päivänäkään ei siedä miehiä haukkuu autoille ja ohikulkeville jotka pihan ohi menee. Alkuun teki tarpeet sisään kun ei ollu päässyt ulos aiemmassa kodissaan
Hienoa, että löysi uuden kodin! ❤️
Hei! Meille tuli kodinvaihtajana PK colliepoika Jedi. Kotia vaihtaessaan Jedi oli vasta 5,5 kk, omistaja myi pentua Apulassa kasvattajan mitään tietämättä. Jedi on nyt kesällä parivuotias ja vasta nyt suurin osa ongelmista on selätetty. Itseäni yllätti lähinnä kuinka paljon ensimmäisillä kuukausilla on merkitystä, arvelin että pentu sopeutuisi nopeammin uuteen kotiin kuin aikuinen. Jediä ei ollut sosiaalistettu mitenkään ja meille mm. sanottiin ettei se ole oppinut(on siis tyhmä) muita käskyjä kuin istu….
Lisäksi ongelmia oli takapään ja selän lihasten puuttumisesta, Jedi ei osannut eikä aluksi edes voinut hypätä tai opetella rappusissa kulkua, leikki vain makuultaan, esim. ei seurannut katseella palloa tai lelua..
Melkoinen työ on tehty mutta Jediä emme ikinä vaihtaisi pois. Nyt meillä alkaa olla normaalilla itsevarmuudella varustettu kroppansa hallitseva omalaatuinen ihana collie.😊
Ihanaa, että Jedi löysi huolehtivan kodin. 🙂 Ensimmäiset kuukaudet vaikuttaa kyllä jo tosi paljon koiran elämään.
Hei oma Cairnini menehtyi 4.4.2019 Tammiston eläinsairaalassa . Asumme omakotitalossa jossa on koira-aitaus. Sandico Plantacion Rocky:lla oli paljon kavereita naapurustossa ja kulkiessamme pitkillä lenkeillä. Tarjoan kotia kaikille aikuisille myös iäkkäille koirille pitkille kävelylenkeille seuraksi. Työni on ajallisesti sovittavissa perheen muiden aikataulun mukaan. Joissakin tapauksissa voin ottaa koiran mukaan töihin. Kaikki tarvittava on valmiina.
Hei! Meille on tullut kaksi viimeistä koiraa 2v. Ja viimeinen Sheltti kuoli vanhuuteen 28,02.2022. Ikävämme niin suuri. Jos täällä jonkun koira tarvitsee pikaisesti kotia, kahden aikuisen luona, olkaa yhteydessä, otamme, haemme, hoidamme, huolehdimme ja rakastamme. Terveisin Eija Tarvainen, Virtasalmelta