Suomessa on valtavasti koiria ja koiranomistajat matkustavat paljon ympäri maata koiranäyttelyissä, kilpailuissa, kokeissa ja lomamatkoilla, mutta koirallinen matkustaminen ei ole kovin vaivatonta tai helppoa. Koiranomistajat tarvitsevat matkustaessaan tiettyjä asioita, jotka helpottaisivat koiran kanssa reissaamista tai eivät ainakaan tekisi siitä entistä hankalampaa. Nämä pienet asiat eivät valitettavasti useinkaan toteudu, vaan koiranomistajat saavat joskus huomata, että tarjolla on toisen luokan matkustajan asema ja siitä hyvästä veloitetaan vieläpä suurehko lisämaksu. Millaiset asiat sitten parantaisivat koiranomistajien matkustuskokemuksia?
Koiralliset kaipaavat peruspalveluita ja mukavuutta
Kyselin mielenkiinnosta “Koiraystävällinen Suomi” Facebook-ryhmässä, millaisia asioita muut koiranomistajat arvostavat, kun he matkustavat koiran kanssa Suomessa. Kyselyä ei ollut tehty markkinointitarkoituksessa vaan siksi, että lemmikkien kanssa matkustaminen ja siihen liittyvät haasteet ovat askarruttaneet itseäni jo pitkään ja halusin kuulla, mitä ajatuksia muilla siitä on. Yllätyin, kun kysymykseeni vastasi yli 100 vastaajaa!
Saamieni vastausten perusteella Suomi ei ole kovin koiraystävällinen maa matkustajalle. Tämä on melko erikoista maassa, jossa asuu enemmän koiria kuin koskaan aiemmin. Jotta vastaukset eivät katoa unholaan, kokoan tähän tärkeimpiä asioita, jotka nousivat kommenteissa esille. En lainaa suoraan kenenkään vastausta vaan olen vain ottanut niistä inspiraatiota ja nostan esille kommenteissa yleisesti toistuneita asioita ja toiveita.
Koiranomistajat kaipaavat matkustaessaan erityisesti näitä kymmentä asiaa:
- Tervetullut olo: Aito tunne siitä, että koirat ovat tervetulleita ja vastaanotto on ystävällinen. Koiria ei välttämättä tarvitse erikseen tervehtiä tai puhutella. Kaupan tai ravintolan oveen voisi yksinkertaisesti laittaa tarran ”Koirat ovat tervetulleita”. Useassa paikassa näkyy nykyään “Älä jätä koiraa kuumaan autoon” kylttejä, joka on todella hyvä juttu, mutta sen lisäksi tarvitaan vaihtoehtoinen turvallinen paikka, mihin koiran voi jättää tai omistajalle on annettava lupa ottaa koira mukaan.
- Varjoisia parkkipaikkoja: Kunnolliset varjoisat parkkipaikat huoltamoiden, kauppojen ja teiden varsilla sijaitsevien ravintoloiden parkkipaikoilla olisivat koiran kanssa matkustaessa erittäin tärkeitä, mutta niitä löytyy taukopaikoilta todella huonosti ja harvoin. Pahimmassa tapauksessa koiranomistaja saakin huomata, että varjoisia parkkipaikkoja ei ole missään. Lisäksi olisi tärkeää, että parkkipaikalta on helppoa ja turvallista kulkea kävelyttämään koiraa esimerkiksi nurmialueelle tarpeilleen ja läheltä löytyisi riittävästi roska-astioita. Olisi mahtavaa, jos parkkipaikan yhteydessä olisi myös vesipiste, josta voisi ottaa koiralle raikasta vettä.
- Koiraparkit ja koira-aitaukset: Moni kyselyyn vastannut koiranomistaja kaipasi siistejä koiraparkkeja ja koira-aitauksia huoltamoiden, kauppojen ja teiden varsilla sijaitsevien ravintoloiden yhteyteen. Yksi vastaaja kertoi, ettei halua jättää koiraa koiraparkkiin valvomatta, vaan jättäisi koiran mieluiten jonkun henkilön valvontaan lisämaksusta. Koiraparkkeja löytyy esimerkiksi kauppojen edustalta ja usein ne voi laittaa kaupassa käynnin ajaksi lukkoon. Niiden on tärkeää olla koiralle turvallisia, rauhallisia ja varjoisia. Niissä ei saisi olla suoraa näkyvyyttä mahdolliseen viereisessä koiraparkissa olijaan. Matkustajien käytössä olevat koirien jaloitteluun tarkoitetut suuremmat koira-aitaukset ovat monesti onnettoman pieniä ja epäsiistejä. Viime kesänä sain huomata, että jopa yhden Suomen suurimman kehutun karavaanialueen koira-aitaus oli onneton pieni risukkoon kyhätty epäsiisti alue. Sielläkö koirien olisi tarkoitus temmeltää loman aikana?
- Lupa ottaa koira mukaan: Usea koiranomistaja mainitsi toivovansa mahdollisuuden ottaa koira mukaan sisälle tai terassille taukopaikalla, kaupassa tai ravintolassa. Yksinmatkustavalle pikainen WC:ssä käynti tai kahvikupin haku huoltoasemalta voi olla todella hankalaa, jos koiraa ei saa ottaa sisälle, eikä autoa saa parkkiin varjopaikalle. Mitä ihmettä voisi tehdä, kun koiraa ei voi tietenkään jättää sisälle kuumaan autoon suoraan auringonpaahteeseen, eikä sitä voi ottaa mukaan sisällekään?
- Oma juomakippo koiralle: Olisi mukavaa, että koiralle tarjottaisi terassilla tai vastaavassa paikassa lainaksi käyttöön oma juomakippo, koska koirien yhteiskäyttöiset juomakipot ovat aina hygienia- ja tautiriski. Olen yllättänyt todella positiivisesti ne pari kertaa, kun minulle on tuotu erikseen pyytämättä vesikippo koirien juottamista varten esimerkiksi ravintolassa.
- Huoneen sijainti lähellä uloskäyntiä: Koiranomistajat arvostavat hotellissa hyvää huoneen sijaintia, josta on nopea ja helppo uloskulkumahdollisuus mahdollisimman vähin häiriöin. Joskus koirahuoneet ovat sijoitettu kauas pitkien käytävien päähän, josta joutuu kulkemaan ulos hissien, porraskäytävien ja ahtaan vastaanottotilan kautta. Olisiko koiranomistajien käyttöön mahdollista saada suora uloskäynti jostain sivuovesta tai saada käyttöön huone mahdollisimman läheltä uloskäyntiä?
- Siisti ja tasokas huone, ei tervetuliaispussia: Koiranomistajat arvostavat kunnollista, siistiä ja yhtä tasokasta hotellihuonetta, joka on tarjolla muillekin eli koirattomille asiakkaille. Joskus tarjolla on se huonoimmassa kunnossa oleva huone, joka näyttää siltä, että se on uudistettu viimeksi 80-luvulla. Moni mainitsi lisäksi erikseen kysymättä sen, että hotellien koiramaksut eli lemmikkisiivouslisät ovat nykyään poskettomia, jopa 30-50 euroa koiraa kohden, eikä monikaan kaivannut niihin sisältyvää hotellien tarjoamaa tervetuliaispussia koirille lainkaan. Tervetuliaispussiin sisältyy usein makupaloja, kakkapusseja ja puruluita. Moni vastasi, että se on kiva pieni lisä, mutta ilmankin pärjätään. Olen joskus ottanut huvittuneena kerralla vastaan viisi tervetuliaispussia viiden koiran kanssa matkustaessani, mutta tosiasiassa en tarvitse niiden sisältämiä tuotteita. Kakkapussit minulla on omasta takaa mukana. Erityisesti isomman koiralauman kanssa matkustaessa hotellien lemmikkilisistä kertyy isoja kustannuksia. Toki on valitettava tosiasia, että lemmikkihuoneiden siivous maksaa enemmän kuin muiden huoneiden, joten lemmikkilisä on osittain perusteltu lisäkustannus.
- Tarpeeksi kookas huone: Koiralauman kanssa matkustavat saavat nopeasti huomata, että yhteen hotellihuoneeseen ei kaikissa hotelleissa saa majoittaa kahta useampaa koiraa. Kolmen tai useamman koiran kanssa joutuu joskus varaamaan kaksikin hotellihuonetta tai perhehuoneen, joka nostaa hotellimajoituksen hintaa hurjasti. Olisi mahtavaa, että isomman koiramäärän kanssa matkustaville olisi käytössä hieman suurempia hotellihuoneita tai koirallisen perhehuoneen varaajan osalta huomioitaisi se, ettei majoittumassa ja aamupalalla ehkä olekaan suurperhe, vaan huoneessa nukkuu vain hieman suurempi koiramäärä. Onko silloin reilua joutua maksamaan kahdesta hotellihuoneesta normaali kahden huoneen hinta lisämaksulla?
- Tassupyyhe koiralle: Moni kyselyyn vastannut mainitsi, että olisi hienoa, jos hotellihuoneessa koiran käyttöön olisi tarjolla erikseen tassupyyhe. Tämä on pieni, mutta hyödyllinen juttu, joka on tarpeellisempi kuin tervetuliaispussi.
- Kartta lemmikkimaastoista ja lista palveluista: Koiran kanssa matkustaja arvostaisi varmasti jonkinlaista karttaa alueen lemmikkimaastoista ja koirapuistoista tai ehkä listaa siitä, millaisia palveluita alueella on tarjolla koiranomistajille. Mihin ravintolaan saa mennä koiran kanssa? Mistä löytyy koirauimaranta? Missä on lähin eläintarvikeliike tai eläinlääkäriasema?
Lisämaksulle halutaan vastinetta ja kunnon palvelua
Koiran kanssa matkustaminen on aina jonkin verran kalliimpaa ja hankalampaa, kuin ilman koiraa matkustaminen. Mitä useampi ja suurempi koira on matkassa, sitä hankalampaa ja kalliimpaa reissaaminen on. Hotellien lisämaksun lisäksi koirasta joutuu maksamaan ekstraa esimerkiksi junalippujen hinnassa. Kun matkustin talvella Keravalta Rovaniemelle, maksoin VR:lle junamatkasta koiralisää 64 euroa ja vielä lisäksi hotelliin koiralisää 15 euroa yötä kohden. Yhteenlaskettuna kyse ei ole lopulta aivan pikkusummasta vaan melko suuresta lisämaksusta ja se kaikki vain siitä hyvästä, että mukana matkusti siisti ja hyvin käyttäytyvä viiden pitkäkarvaisen collien lauma.
Facebook-kyselyyni tulleista lukuisista vastauksista paistoi se, että koiralliset asiakkaat haluavat kunnollista vastinetta maksamalleen lisärahalle ja kunnollista palvelua. Osa vastaajista oli tyytymätön ja tuohtunut saamaansa huonoon palveluun koirien kanssa matkustaessaan ja siihen, miten huonosti koiranomistajat on Suomessa yleisesti huomioitu. Mielestäni heillä on siihen oikeus. Eihän kukaan halua kokea olevansa toisen luokan matkustaja, joka maksaa matkastaan huomattavasti muita korkeampaa hintaa ilman kunnon vastinetta. Koiranomistajat ovat suuri ja jatkuvasti kasvava asiakasryhmä, jolle koira on useimmiten perheenjäsen ja he haluavat ottaa koiran mukaan matkalle.
Millaisia asioita sinä arvostat koiran kanssa matkustaessasi? Oletko eri mieltä jostain listalla mainitsemistani kohdista? Olisi mielenkiintoista kuulla kommentteja!
4 thoughts to “Miten Suomi olisi matkustajalle koiraystävällisempi?”
Tuo terassille koiran kanssa olisi kyllä hyvä juttu. Viime kesältä kokemus jossa olisimme halunneet mennä syömään paikkaan jossa oli suuri terassi eikä yhtään asiakasta. Kysyimme josko voisimme ottaa koiran terassin nurkkaan mukaan niin ehdoton ei. Oli kuuma, joten koiraa ei voinut jättää autoon. Piti siis vain jatkaa matkaa. Ravintolassa ei koko aikana ollut muita asiakkaita ja terassin nurkkaan olisi ollut kulku reunasta niin että koiran ei olisi edes tarvinnut mennä terassin läpi.
Harmillinen tilanne ja luulisi, että asiakkaat kelpaisi ravintolalle.
Mulla on pääasiassa hyviä kokemuksia koiran kanssa matkustellessa, toisen luokan kansalaisena minua kohdeltiin viime syksynä lasten kanssa matkatessa vieläpä ihan perhekohteessa. Tuntui nurinkuriselta 😅
Mä otan itse aika paljon etukäteen selvää minne olen menossa ja voin lämpimästi suositella Seinäjoelta Sorsanpesä hotellia (ottavat lisämaksun, mutta koiran saa ottaa ravintolaan ja aamupalalle mukaan) sekä Kuopion Iso-Valkeisen hotellia, joka ei veloita koirasta mitään. Lemmikkihuoneet joissa olen ollut ovat olleet siistejä ja sitä ikäluokkaa kuin hotellirakennus muutenkin. Tosin minulle riittää että on katto pään päällä ja aamupala, ei ole niin just mikä tapetti seinässä sattuu olemaan 😂
Koiraparkkeja tai tarjoiltuja vesikuppeja en itse kaipaa huoltoasemilla tmv. Vesikuppi on aina itsellä mukana ja valvomatta en koiriani jättäisi edes lukittaviin parkkeihin. Jos on huono tuuri ja hellekeli, niin kahvi otetaan kotoa termariin ja käydään puskassa jos koiraa ei voi viideksi minuutiksi jättää autoon 😉
Toki reissuja on takana jo melko paljon, joten moneen juttuun osaa nykyään varautua automaattisesti paremmin kuin aiemmin. Minulle riittää että olen aidosti tervetullut koirineni (tai lapsineni) sinne minne maksavana asiakkaana menenkään, kaikki muu lisäpalvelu on pelkkää extraa.
Yleisesti Suomella on kyllä kehitettävää koiramatkustajien huomioon ottamisessa. Yksi kehitysehdotus saisi olla jo ihan se, että koirasta tuleva lisähinta olisi omistajakohtainen riippumatta siitä oliko koiria kaksi vai viisi 🤔
Kiitos suosituksista! 🙂