Tällä kertaa blogissa on vuorossa vieraskirjoittajan artikkeli. Sen on kirjoittanut kokonaisuudessaan Laura Koskenranta. Koiran venyttely ja hieronta -artikkeli on julkaistu alun perin Colliesanomat-lehden numerossa 1/2020 ja se on edelleen erittäin ajankohtainen. Sain Lauralta luvan julkaista tekstin ja siihen liittyvät kuvat blogissani. Kiitos Lauralle!


Jumiutuneet hartiat tai juiliva selkä. Lihasjumit ovat tuttu juttu monelle, mutta harva tulee ajatelleeksi, että koirakin saattaa kärsiä samoista vaivoista kuin omistajansa. Koira ei kykene kertomaan vaivoistaan, joten lihasjumeista kärsivän koiran omistajan on opeteltava lukemaan lemmikkiään tarkasti. Koiran perusvenyttelyjä ja hierontaa on mahdollista opetella kotona, mutta haastavammat lihaksiston ongelmat on hyvä näyttää aina ammattilaiselle.

Kaulan venytys: Koira venyttää kaulaansa ylöspäin. Tue koiran niskaa takaapäin samalla kun hellävaroen tuet koiraa leuan alta venytykseen. Liike venyttää koiran niskan etuosan lihaksia. Kuva: Laura Koskenranta.

Koirien lihashuoltoon liittyvät kysymykset ovat olleet kasvussa jo vuosien ajan. Urheilukorien omistajille koiran lihashuolto on ollut askel menestykseen ja olennainen osa rutiinia, mutta hieronnan ja venyttelyn edut ovat rantautumassa myös kotikoirien omistajien arkeen. Koiran asianmukainen lihashuolto on olennainen osa koiran hyvinvointia ja sen merkitys vaikuttaa koko koiran terveyteen.

Lihashuolto toimii ennaltaehkäisijänä

Mistä koirien lihasongelmat sitten johtuvat? Syitä on lukuisia ja monet niistä ovat tuttuja ihmispuolellakin. Koiran rakenne, ikä, rotu, vääränlainen liikunta tai mahdolliset fyysiset vaivat ovat vain muutamia mahdollisia syitä koiran lihaskivuille. Jokainen koira on yksilö ja mahdollisten kipujen aiheuttaja on aina tutkittava yksilökohtaisesti oikean hoidon ja avun saamiseksi.

Koiran lihaskireyksien ja -kipujen tunnistaminen on usein helpommin sanottu kuin tehty. Koirat oireilevat eri tavoin, mutta tiettyjä asioita voidaan tarkkailla. Koiran poikkeava tapa liikkua (kuten raajojen jäykkyys,) raajojen kirputtaminen, haluttomuus liikkua tai hypätä ovat muutamia oireita, jotka voivat kieliä mahdollisesta lihaskivuista. Omistajan onkin hyvä tarkkailla koiraansa mahdollisten kipujen varalta ja pyytää vaikka ulkopuolista katselemaan koiraa liikkeessä mahdollisten epäpuhtauksien huomaamiseksi. Kipujen syy on aina varmistettava osaavan henkilön toimesta.

Pään venytykset sivulle: Aseta koira jalkojesi väliin istumaan ja lähde viemään namia sivulle ja hiukan takaviistoon. Toista liike oikealle ja vasemmalle. Kuva: Laura Koskenranta.

Koiran asianmukainen lihashuolto voi ennaltaehkäistä monia koiran vaivoja. Tärkein hyvän lihaskunnon ylläpitäjä on runsas ja monipuolinen liikunta. Collie on aktiivinen paimenkoira, jolle liikunnan merkitys ongelmien ennaltaehkäisevänä tekijänä on mahdoton sivuuttaa. Monipuolinen vaihteleva liikunta eri ympäristöissä ja alustoilla mahdollistaa sen, että koira pääsee käyttämään kroppaansa monipuolisesti. Vetreässä ja hyvässä lihaskunnossa oleva koira vahingoittaa itsensä epätodennäköisemmin kuin koira, joka ei ole päässyt käyttämään kehoaan monipuolisesti.

Pujottelu jalkojen välissä: Koira pujottelee kahdeksikkoa jalkojen välissä. Asetu leveään haara-asentoon niin että koirasi pääsee kulkemaan altasi. Lähde kuljettamaan koiraa jalkojesi läpi ja ympäri vetäen koiraa makupalan avulla eteenpäin. Liike lisää koiran liikkuvuutta ja venyttää erityisesti selkälihaksia. Kuva: Laura Koskenranta.

Hieronta ja venyttely on tärkeää sekä koti- että kisakoiralle

Koiran venyttely ja hieronta voivat nopeasti muodostua tärkeäksi osaksi koiran hoitorutiinia. Hoitohetket ovat tärkeitä sekä koiralle ja omistajalle ja vahvistavat keskinäistä suhdetta. Koira on hyvä totuttaa käsittelyyn vähitellen, sillä venytykset ja hieronta saattavat tuntua koirasta alussa hieman kummallisilta. Myös hyvän tekniikan opettelu on tärkeää. Väärin toteutettuna hieronta ja venyttely voivat olla myös haitallisia. Esimerkiksi osaava hieroja tai fysioterapeutti osaavat yleensä opastaa omistajaa koiransa kotihierontaan ja venyttelyyn.

Selän ”köyristys”: Vie makupalaa seisovan koira vatsan alle niin että koiran on köyristettävä selkäänsä saadakseen herkun. Oikein onnistuneessa venytyksessä koiran selkä taipuu kaarelle. Liike venyttää koiran selkälihaksia. Kuva: Laura Koskenranta.

Koiran venyttelyllä on myös tärkeä rooli koiran lihaskunnon ylläpidossa. Venyttelyn keskeisin tarkoitus on palauttaa lihaksen normaali liikkuvuus sekä normaali pituus. Koirat venyttelevät myös itse, mutta joskus omistajan avustama venyttely on myös tarpeen.  Venyttely antaa omistajalle olennaista tietoa koiran liikkuvuudesta ja mahdollisista lihaskireyksistä. Venytyksiä on kahdenlaisia: aktiivisia ja passiivisia. Aktiivisessa venyttelyssä koira venyttää itseään omatoimisesti, kun taas passiivisessa venyttelyssä hoitaja venyttelee koiraa.

Etujalan venytys eteenpäin: Ojenna koiran raajaa hellävaroen eteenpäin. Tue samalla kyynärän takaa. Liike venyttää koiran etuosaa ja lapaa. Kuva: Laura Koskenranta.

Venyttelyjä ja hierontaa tehdessä on hyvä muistaa muutama asia. Venytyksiä ei tule koskaan tehdä kylmille lihaksille ja koira tulisi lämmitellä aina ennen lihaksien venyttelyä. Omistajan/ koiran käsittelijän on myös hyvä tietää koiran mahdollisista perussairauksista.  Jos koira esimerkiksi kärsii nivelrikosta, voi venyttelystä olla enemmän haittaa kuin hyötyä.

Kaulan ja etujalan venytys: Vie koiran jalkaa varovasti taaksepäin, tukien samalla koiran niskaa. Kuva: Laura Koskenranta.

Koiran hieronta edesauttaa jo syntyneiden lihaskireyksien hoidossa, muiden vammojen paranemisen nopeuttamisessa ja vammojen ennaltaehkäisemisessä. Hieronta voi auttaa myös stressioireista kärsiviä koiria, joilla on esimerkiksi pelkotiloja tai ruuansulatushäiriöitä. Hieronnasta hyötyy niin aktiivinen kisakoira kuin kotikoirakin: hieronnan vaikutus on kokonaisvaltaista ja auttaa koiraa monin eri tavoin. Hyötyjä on lukuisia ja hieronnan monipuolisuus hoitomuotona on tunnettu ja paljon käytetty.  

Hieronta antaa tietoa eläimen terveydentilasta

Yhdistettynä hoitomuotona venyttely ja hieronta ovat tehokkaita keinoja koiran lihaksiston ylläpitämiseen ja mahdollisten syntyneiden vaivojen hoitoon. Omistajan on mahdollista opetella yksinkertaisimmat liikkeet kotona, mutta kokonaisvaltaisemman hyödyn irti saamiseksi on hyvä kääntyä asiantuntijan puoleen. Useammilta paikkakunnilta Suomessa löytyy muun muassa koirahierojia ja -fysioterapeutteja. Vaikka koira ei koskaan olisi näkyvästi oireillut lihaskivuista, voi ammattilaisella käyminen olla silti tarpeen. Hieronta antaa kattavaa tietoa eläimen terveydentilasta myös yleisellä tasolla.

Hierominen: Aloita koiran hierominen aloittaen koiran eturuumiista siirtyen kohti hännänpäätä. Ole hellävarainen ja tarkkaile koirasi reaktioita hieronnan edetessä. Jos huomaat mahdollisia lihaskireyksiä, ole erityisen varovainen. Voi tuntua houkuttelevalta käydä käsiksi kireyksiin, mutta vaativammat lihasongelmat on aina hyvä jättää ammattilaiselle. Kotihieronnassa käytetään hyvin kevyttä otetta, paine on vain hieman normaalia silitystä suurempi. Koiraa läpikäydessä on hyvä käyttää niin sanottua kämmenotetta. Kämmentä liikutetaan pienin pyörivin liikkein alueelta toiselle. Kämmenessä käytetään koko ajan hyvin kevyttä painetta. Käsittely lisää koiran verenkiertoa ja helpottaa palautumista ja kuona-aineiden poistumista kehosta. Kuva: Laura Koskenranta.
Sisäreiden venytys: Nosta koiran koukussa olevaa polvea sivulle -ja ylöspäin. Kuva: Laura Koskenranta.

Artikkelissa esittelemme yleisiä venyttelyjä ja muutamia hierontaotteita, joita omistaja voi koiransa kanssa tehdä. On hyvä muistaa, ettei koiraa saa pakottaa mihinkään, eikä sen raajoja saa taivutella väkisin. Käsiteltäessä koiran olisi hyvä olla mahdollisimman rento suurimman hyödyn saamiseksi. Koiran lihasten tulisi olla valmiiksi lämpimät ennen hierontaa ja venyttelyä. Käsittelyn jälkeen koira on hyvä käyttää ulkona sillä varsinkin hieronta kiihdyttää aineenvaihduntaa. Koiran pitäisi saada myös levätä käsittelyn lopuksi.

Käy koira läpi kevyesti silittäen. Käytä pitkiä ja hitaita vetoja. Älä käytä kovaa painetta vaan keskity enemmän tunnustelemaan koirasi läpi kevyin ja hitain liikkein. Kuva: Laura Koskenranta.

Muutamia huomioita

  • Koiran raajaa ei saa vääntää väkisin.
  • Liikeradat on tehtävä koiran mukaan ja koiran ehdoilla.
  • Venytyksen optimaalinen kesto on noin 10 sekuntia.
  • Koira on hyvä totuttaa kaikkeen vähitellen ja kaiken on tapahduttava koiran ehdoilla.
  • Venytykset on mahdollista suorittaa myös koiran seisoessa.
  • Venyttely
Koiran ihon pyörittely: Ota koirasi löysää ihoa sormiesi väliin ja pyörittele sitä hellävaroen. Voit myös kevyesti nostella ihoa. Kuva: Laura Koskenranta.

Lähteet

Artikkelissa on käytetty seuraavia lähteitä:

Holmgren Anna, Söderström Lundberg Marie: Lepoa tassuille, Koiran hieronta ja venyttely. 

Minna Saarelainen, Timo Vallius. Koiran lihashuolto ( 2010)

Marika Kuoppala: Koira hyötyy venyttelystä-Ohjeita Kotivenyttelyyn-Sporttirakki

Vastaa