Hammashoito on osa jokaisen koiran perushoitotoimenpiteitä. Annukka Söderblom, pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri luennoi Kennelliiton Agria KoiraExpo -webinaarissa kesäkuun 2022 alussa aiheesta ”Miten voin vaikuttaa koirani hampaiden ja suun terveyteen?”. Tässä on muutamia tärkeitä nostoja ja muistiinpanoja hammashoito-aiheesta ja erityisesti hampaiden kotihoidosta.
Pari collieita koskevaa kohtaa on minun lisäyksiäni ja ne on merkitty tekstiin tummennettuina.
Maitohampaat, pysyvät hampaat ja purentaviat
Totuta koira jo pentuajoista alkaen suun ja hampaiden käsittelyyn ja hoitoon. Muista palkita käsittelystä esimerkiksi kehuilla ja herkuilla. Totuta pentu hampaiden harjaamiseen jo maitohammasiässä. Koiran maitohampaat vaihtuvat pysyviin hampaisiin noin 4–7 kuukauden iässä. Kulmahampaiden vaihtuminen voi kestää joillain roduilla pidempään, esimerkiksi collieilla. Jos pennun maitohampaat eivät irtoa ennen pysyvien hampaiden tuloa, ole aina yhteyksissä koirasi kasvattajaan ennen kuin käännyt eläinlääkärin puoleen. Huom! Normaalisti maitohampaiden juuret sulautuvat ja maitohammas lähtee itsestään pois ajan kanssa ilman toimenpiteitä.
Pysyvät hampaat puhkeavat noin 4–8 kuukauden iässä. Koiralla on yleensä 42 pysyvää hammasta koosta riippumatta. Koiran normaali purenta on saksipurenta kulmahampaissa ja sik-sak kuvio väliposkihampaissa. Purennan ahtaus kerää plakkia sekä altistaa ientulehdukselle ja parodontiitille.
Pitkäkuonoisilla roduilla pitkät kapeat alaleuat altistavat purentavioille. Purentavikoja ovat esimerkiksi yläpurenta, alapurenta, kapea alaleuka sekä lyhyt ja kapea alaleuka. Koiran hampaiden oikomishoidot tehdään eläinlääkärien toimesta aina vain terveydellisistä, ei ulkonäöllisistä, syistä. Purentaviat ovat perinnöllisiä, joten purennan oikomishoidossa käynyt koira ei ole sopiva jalostukseen.
Collien rotumääritelmän maininta hampaista: Vahvat leuat, selvä alaleuka. Kookkaat hampaat. Säännöllinen ja täydellinen leikkaava purenta, ts. alaleuan etuhampaat koskettavat tiiviisti yläleuan etuhampaiden takapintaa. Hampaat ovat kohtisuorassa leukaluihin nähden.
Mitä voin tehdä kotona pennun ahtaalle purennalle?
Kotijumppaohjeita tilanteisiin, joissa pennulla on ahdas purenta ja pysyvä alakulmahammas on jäämässä ientaskuun sisäpuolelle:
- Paina kevyesti yläkulmahammasta peukalolla taaksepäin kohti nielua.
- Paina molempia alakulmahampaita niiden sisäpinnoilta sivuille.
- Niin sanottu pallo-oikominen eli pennulle voi antaa usein kannettavaksi tarpeeksi suuren kumisen pallon. Ei kuitenkaan tennispalloa, koska se kuluttaa hampaiden pintaa.
- Repimisleikkejä on hyvä välttää näissä tilanteissa.
- Tee nämä päivittäin kolme kertaa päivässä noin 15 minuutin ajan.
Ientulehdus ja hammaskiven puhdistus
Tarkista koiran hampaat viikoittain ja ota säännöllinen hammashoito tavaksi. Plakki eli hampaan pinnalla oleva bakteerikerros on syynä ientulehdukselle. Plakki pitää poistaa mekaanisesti kotona hammasharjalla tai kovan pureskelulla. Plakkia voi myös rapsuttaa pois kynnellä. Jos sitä ei poisteta, plakki kovettuu hammaskiveksi jopa muutamassa viikossa. Ientulehdus hoidetaan vähentämällä plakkia eli puhdistamalla hampaat, ei antibiooteilla.
Hammaskiveä esiintyy lähes kaikilla koiraroduilla. Miksi toisille kertyy hammaskiveä ja toisille ei? Tähän vaikuttavat muun muassa geenit, perimä, syljen koostumus, kiille, ruokavalio ja pureskelutottumukset.
Hammaskiven puhdistus tehdään eläinlääkärissä nukutuksessa ultraäänilaitteella, tarvittaessa noin 4-vuotiaasta alkaen. Tarve puhdistukseen on yksilöllistä. Hyvään puhdistukseen tulee sisältyä myös kiillotus ja kartoitus, muun muassa ientaskujen mittaus. Ilman anestesiaa tehtävä Emmipet-puhdistus ei riitä pelkästään, koska sillä ei pääse esimerkiksi ientaskuihin. Pinnallisesti puhdistettu hammas voi näyttää siistiltä ulospäin, vaikka se voi olla jopa poistokuntoinen.
Miten voin ehkäistä koiran ientulehdusta kotona?
- Paras keino on hampaiden päivittäinen harjaus pehmeällä harjalla ja koirien hammastahnalla. Älä avaa suuta, aloita ulkopinnoilta.
- Älä käytä ihmisten hammastahnaa, koska fluori on nieltynä koiralle myrkyllistä!
- Puruluiden, rustoluiden ynnä muun kovan pureskelu päivittäin vähintään 10 minuutin ajan on tärkeää. Lyhyestä alle minuutin pureskelusta ei ole hyötyä eikä pelkkä kuivamuonan pureskelu riitä hampaiden hoitoon.
- Hoida ientulehdus klorhexidineä sisältävillä tuotteilla, jos ikenet punoittavat ja harjaan jää verta.
- Tuote-esimerkkejä kotihoitoon: Vibrac Hexagel, Hexarinse suuvesi ja Dentisept hammasgeeli.
- Älä anna koiralle sokeria sisältäviä herkkuja, esim. Frolic-nappuloita, jotka voivat aiheuttaa kariesta eli reikiä.
Parodontiitti ja sen hoito
Parodontiitti on hampaiden tukikudostulehdussairaus, joka johtaa hampaiden irtoamiseen. Se on perinnöllinen ja etenevä sairaus, jota voidaan hoidolla jarruttaa. Koiran parodontiitti vaatii kotihoitoa, eläinlääkärihoitoa ja aiheuttaa kustannuksia. Sen oireina on pahanhajuinen hengitys, ientulehdukset, vetäytyneet ikenet, heiluva hammas, ientaskut, juuripääpaise, oronasaalifisteli (avanne nenäonteloon asti). Koiran parodontiittitulehdus voi pahimmillaan levitä sydämeen, maksaan ja munuaisiin.
Parodontiittihoito eläinlääkärissä sisältää koko suun puhdistuksen, tarkastuksen ja hammasröntgenkuvauksen. Huonokuntoiset hampaat poistetaan. Suuret hampaat vaativat hammaskirurgiaa. Parodontiitti voi johtaa hoitamattomana jopa leukamurtumaan ja hoitamaton tulehdus voi levitä muualle elimistöön.
Miten voin varautua ja ehkäistä koiran parodontiittimuutoksia?
- Tutustu rodun parodontiittialttiuteen jo koiraa hankkiessa.
- Ota hammashoito tavaksi pentuajoista lähtien ja totuta pentu hampaiden harjaukseen.
- Hanki eläinlääkärivakuutus, joka korvaa parodontiitin.
- Anna koiralle puruluita säännöllisesti, koska hampailla pitää pureskella.
- Hoida ientulehdus ajoissa klorohexidin-suuvedellä/geelillä.
- Harjaa huolella paljastuneita hammaskauloja, joissa ien on vetäytynyt sekä käytä hammasväliharjaa, jos mahdollista.
Koiran hammastapaturmat
Tarkista koiran hampaat säännöllisesti vähintään viikoittain. Koira harvoin ilmaisee suussa olevaa kipua. Poskihammasmurtumien syynä ovat usein aidot luut, kivet ja metalli. Etuhammasmurtumien syynä törmäykset.