Ruokin omat koirani pääasiassa kuivamuonalla ja annan kuivamuonan seassa lisukkeita. Olen kokeillut muitakin ruokintatapoja vuosien mittaan, mutta tällä hetkellä koen kuivamuonaruokinnan itselleni ja koirilleni sopivimmaksi ruokintatavaksi. En halua harrastaa koiranruokintaa ja kuivamuonan kanssa pääsen helpoimmalla. Tärkeintä kaikessa ruokinnassa on, että koira voi hyvin ja ruoka maistuu.
Koiran hyvinvointi ruokinnan peilinä
Minulla on koiranruokinnasta omakohtaista kokemusta collienomistajana ja olen kasvattanut kolme omaa pentuetta. Opastan uusia Riemumielen pennunomistajia käyttämään pääasiallisena ruokana kuivamuonaa ja antamaan sen lisäksi tarvittavat lisäravinteet sekä raaka- ja sekaruokalisukkeita satunnaisesti. Olen päätynyt neuvomaan omistajia näin siksi, että kuivamuonaruokinta on ylivoimaisesti selkein ja helpoin ruokintatapa, jonka kanssa ei voi mennä suuresti pieleen. Muut ruokintatavat vaativat paljon enemmän paneutumista, joka voi olla haastavaa varsinkin uudelle koiranomistajalle.
Se kuinka hyvin koiran ruokintatapa sopii, näkyy parhaiten koiran hyvinvoinnissa. Hyvinvoivan koiran turkki, iho, silmät ja korvat voivat hyvin, eivät kutise, eivät ole ärtyneet tai epäsiistit. Koiran vatsa toimii normaalisti, ulosteet ovat kiinteitä, koiraa ei närästä ja ruoka maistuu hyvin. Koirat ovat yksilöitä, joten omistajan täytyy itse havainnoida kuinka koira voi ja tarvittaessa tehdä muutoksia ruokintaan sen mukaisesti. Valitettavasti ei ole olemassa yhtä ruokintatapaa, joka sopisi aivan kaikille. Olennaista on huomioida, että ruokinnan tarkoitus on täyttää koiran perustarve ravinnon osalta ja sen tulee olla vaivaton osa arkea ilman suurempaa temppuilua. Koiran ruokinta voi olla myös helppoa.
Lihaa ja kotiruokaa lisukkeena
En ole koskaan syöttänyt koirilleni pelkästään raakaravintoa tai niin sanottua barffia, mutta syötän raaka- ja sekaravintoa kuivamuonan lisukkeena. Pelkkään raakaruokintaan perustuvan ruokavalion koostaminen vaatii omistajalta enemmän paneutumista ja ravintotarpeiden selvittelyä. Oikein toteutettuna raakaravinto on erittäin terveellinen ruokintatapa kaikenikäisille ja -rotuisille koirille.
Koiran herkku on liha ja se kuuluu sen luonnolliseen ruokavalioon raakana. En ole kovin tarkka siitä, kuinka usein tai mitä määriä tarkalleen annan raakaa lihaa kuivamuonan seassa vaan annan sitä maalaisjärjellä, silloin kun löydän sopivaa lihaa punaisella hintalapulla. Toisinaan koirani saavat lihaa useammin, toisinaan harvemmin, mutta ruokinta on aina selkeästi kuivamuonavoittoista. Lihana annan vaihtelevasti kanaa, kalkkunaa, kalaa, naudanlihaa, sianlihaa, naudanmahaa, riistaa ja sisäelimiä, aina raakana.
Kuivamuonan lisukkeena koirani saavat lihan ja sisäelimien lisäksi muuta sekaruokaa, esimerkiksi maksalaatikkoa, kalaöljyä, pellavansiemenöljyä, piimää, kananmunia, hyvin kypsennettyjä viljatuotteita, ylijäänyttä riisiä, hyvin soseutettuja vihanneksia ja marjoja. Soseutetuista marjoista (esimerkiksi mustikka, puolukka, karpalo) on koirille hyötyä luonnollisina kuitu- ja vitamiinilisinä ja niistä on myös hyötyä vatsan normaalille toiminnalle.
Makupalat ja puruluut
Koirani saavat normaalin jokapäiväisen ravinnon lisäksi palkkiomakupaloja koiraharrastuksissa ja puruluita ajanvietteeksi sekä ehkäisemään hammaskiven muodostumista. Makupaloina käytän esimerkiksi keitettyä ja uunissa kuivatettua kanansydäntä pieniksi paloiksi leikattuna, vähäsuolaista juustoa ja nakkeja, pehmeitä lihatikkuja, helposti paloiteltavaa koiranmakkaraa ja muita pehmeitä tuoksuvia makupaloja, jotka on helppo paloitella pieniksi paloiksi.
Pureskeleminen on yksi koiraeläimen perustarpeista ja koiralle täytyy antaa säännöllisesti pureskelua vaativaa syötävää muun ruokinnan lisäksi. Pureskeleminen myös ehkäisee hammaskiven muodostumista. Helppo ja turvallinen vaihtoehto pureskeltavaksi on nahkasta tehdyt suuret puruluut. Kaiken pureskeltavan kanssa täytyy olla varovainen tukehtumisvaaran vuoksi ja puruluut heitetään pois, kun ne on syöty riittävän pieniksi. Aidot luut annetaan koiralle pääasiassa raakana, linnunluita ei koskaan kypsennettynä tai keitettyinä. Raaka luu on koiralle luonnollisessa muodossa ja helpompi syödä. Kokonaisista luista kanan kaulat, siivet ja rangat ovat hyviä vaihtoehtoja aluksi.
Lisäravinteet ja lisävitamiinit
Lisäravinteiden tarve täytyy arvioida jokaisen koiran kohdalla yksilöllisesti sen terveystilan ja muun ruokinnan mukaan. Turvallinen lisä kaikille koirille kuivamuonaruokinnan lisäksi on laadukas kalaöljy, joka sisältää: Omega3, EPA ja DHA. Omega-3-rasvahapot ylläpitävät normaalia vastustuskykyä, hermoston, silmien, sydämen ja verisuonten toimintaa, EPA ja DHA toimivat tulehdusta vaimentavina tekijöinä. Kalaöljy on turvallinen lisä, koska välttämättömien rasvahappojen yliannostusriski on pieni ja se onkin meillä jatkuvassa käytössä.
Koirani saavat maitohappobakteerikuurin muutaman kerran vuodessa. Pentu saa emältään hyödyllisen bakteerikannan ja vastustuskyvyn syntymässä, kun se kulkee synnytyskanavan läpi, emon ternimaidosta ja emon hoivatessa sitä ensimmäisten elinviikkojen aikana. Toisinaan emän bakteerikannassa voi olla puutteita tai jokin muu häiriötekijä aiheuttaa ongelmia. Maitohappobakteerilisästä on hyötyä esimerkiksi lääkekuurin tai suolisto-ongelmien aikana tai kuuriluontoisesti ylläpitämään normaalia vatsan toimintaa.
Annan koirilleni kuuriluontoisesti D-vitamiini- ja sinkkilisää noin kerran vuodessa karvanlähtöaikaan. 50-50 mallin mukaisessa ruokinnassa (eli puolet lihaa ja puolet kuivamuonaa) koira tarvitsee nämä lisät välttämättöminä. Puolet ja puolet on nyrkkisääntö, jolloin ei tarvita kalkkilisää, mutta on tärkeää huolehtia riittävästä D-vitamiinin ja sinkin saannista. Muita hyödyllisiä lisiä kalaöljyn, maitohappobakteerien, sinkin ja D-vitamiinin lisäksi ovat esimerkiksi glukosamiini- ja kondroitiinisulfaattilisät tarvittaessa ja merilevä hivenainelisänä.
Kaiken perustana kuivamuona
Olen kokeillut vuosien mittaan koirieni ruokinnassa useita eri kuivamuonamerkkejä, yrjölänpuuro ja raakaliha -sekoitusta sekä 50-50-mallin mukaista ruokintaa. Tällä hetkellä kaikkien koireni ruokinta perustuu kuivamuonaan, jonka mukana ne saavat sopivat lisät: Nutrolin kalaöljy jatkuvassa käytössä ja kuureina Probalansin vitamiinivalmisteet D-vitamiini, sinkki ja maitohappobakteerit sekä lisukkeena vaihtelevasti raakaa lihaa, marjoja ja muuta sekaruokaa. Lisukkeiden lista voi tuntua näin lueteltuna pitkältä, mutta ravinnon perustana on yksinkertaisesti kuivamuona. Lisäravinteet mittaan tarpeen mukaan, mutta muun ravinnon osalta arvioin ruokamäärät silmämääräisesti. En koskaan punnitse tai muuten mittaa ruokamääriä vaan lisään ruokaa, jos koira alkaa laihtua ja vähennän, jos koira alkaa lihoa.
Kaikki koirani syövät tanskalaista Racinel Black Label -kuivamuonamerkkiä. Se on viljaton, soijaton, gluteeniton ja maidoton koiranruoka, joka ei sisällä nautaa tai porsasta. Nämä kuivaruoat tuotetaan Pohjoismaissa pääasiassa Pohjoismaisista tai Eurooppalaisista raaka-aineista. Valitsin tämän kuivamuonamerkin, koska arvostan kuivamuonaruokinnassa hyvää hinta-laatusuhdetta ja selkeitä vaihtoehtoja. Se on laadukas, mutta myös edullinen ruokasarja, josta löytyy sopiva vaihtoehto kaikenikäisille koirille. Ensimmäisen pentueeni ruokin toisella ruokamerkillä enkä ollut siihen tyytyväinen. Sen jälkeen olen ruokkinut kaksi pentuetta ja niiden emän Racinel Black Label kuivamuonalla ja kokemukset siitä ovat olleet hyviä.