Kaupallinen yhteistyö: Hurtta
“Riemu testaa” -osiossa on tällä kertaa vuorossa Hurtta Trail -koiranreppu, jonka testaajina toimivat pitkäkarvaiset colliet Riemu ja Kaisla. Tämä blogikirjoitus on tehty yhteistyössä ja sain tuotteen ilmaiseksi blogiarviointia varten.
Innostuin tänä vuonna liikkumaan entistä enemmän luonnossa ja tekemään pidempiä päivävaelluksia. Tein myös yhden yön yli vaellusretken, josta voit lukea edellisestä blogikirjoituksesta Collieiden kanssa Teijon kansallispuistossa. Retki-innostuksen myötä heräsi kiinnostus koiranreppuihin, joissa colliet voisivat kantaa osan retkitarpeista.
Erityisesti Hurtan tuotteet kiinnostivat, koska collieni ovat käyttäneet jo pitkään Hurtta Active – ja Hurtta Dazzle -valjaita. Oli siis mahtavaa päästä testaamaan Hurtta Trail -koiranreppua!
Hurtta Trail -koiranreppu oli tätä blogikirjoitusta varten testattavana kahdella pitkäkarvaisella collietytöllä; Kaislalla Teijon kansallispuistossa yhdeksän kilometrin vaelluksella ja Riemulla Keinukallion ulkoilualueella viiden kilometrin kävelylenkillä. Sovitin sitä myös muille collieilleni. Jatkan repun käyttöä edelleen tulevilla pidemmillä vaelluksilla nuorten collieideni käytössä.
Ensivaikutelma Hurtta Trail -koiranrepusta
Ensivaikutelmani Hurtta Trail -koiranrepusta on se, että tuote on korkealaatuinen ja repun laukkuosat ovat todella tilavat. Se on tehty aktiiviseen käyttöön. Repussa on irrotettavat laukkuosat ja valjaat, joita voi käyttää myös sellaisenaan lenkkeilyyn tai turvavaljaana autoillessa. Reppu ja valjasosa ovat kokomustat, materiaali on likaa hylkivää ja niissä on tehokkaat heijastimet.
Ensimmäisellä kerralla valjaan kolmen säätöremmin säätö oikeaan pituuteen vei minulla melko paljon aikaa, mutta kun remmien säädöt olivat kohdallaan, valjaat istuivat erityisesti Kaislalle erinomaisesti. Repun laukkuosien irrottaminen valjaista ja takaisin kiinnitys vaati sekin alkuun harjoittelua ja tuntui hieman hankalalta. Ehkä se helpottuu käytön myötä.
Valjaassa on kätevästi kaksi kiinnityskohtaa taluttimelle, toinen niskakappaleessa ja toinen takaosassa. Lisäksi valjaassa on säädettävä vyötärö sekä kaulan- ja rinnanympärys ja ne tekevät repusta hyvin istuvan ja varmistavat repun paikallaan pysymisen koiran liikkuessa. Selkäosassa oleva kädensija parantaa koiran hallittavuutta tiukoissa paikoissa esimerkiksi ohituksissa.
Irrotettavaa laukkuosaa ei tarvitse erikseen säätää koiralle sopivaksi vaan se kiinnitetään valmiiksi säädettyjen valjaiden päälle sellaisenaan. Repun molemmilla puolilla on tilava vetoketjulla suljettava laukku ja niiden etupuolella vetoketjullinen tasku. Laukkuosan voi poistaa vaelluksilla esimerkiksi vedenylityksissä tai tauoilla.
Collietyttöjen testattavana M-kokoinen reppu
Riemun ja Kaislan testattavana oli M-kokoinen Hurtta Trail -reppu, joka on Kaislalle juuri sopiva, mutta Riemulle hieman suuri. Repun kokovalikoimista löytyy S- ja M-kokoinen vaihtoehto ja molemmissa on runsaasti säätövaraa rinnassa, kaulassa ja vyötäröllä. Kokotaulukon mukaan collieni jäävät juuri kokovaihtoehtojen välimaastoon. Päädyin M-kokoon suuremman repun tilavuuden vuoksi, joka on jopa kymmenen litraa. S-koon tilavuus on neljä litraa.
Hurtta Trail -koiranrepun rintaosa on ergonomisesti pehmustettu ja edestä leveä, S-koossa kahdeksan senttiä ja M-koossa kymmenen senttiä. Kovin kapearintaiselle leveyttä voi olla liikaa. Collieistani neljävuotias Vappu on pienikokoinen collienarttu, jolle M-kokoinen reppu on suuri. Olisi mielenkiintoista testata Vapulle Hurtta Trail -koiranrepun S-kokoa. Mahdollisesti S-koon laukkutilavuus ja säätövara riittäisi kaikille collietytöilleni hyvin.
Koirarepun maksimikuorma ja täyttö
Koiran reppua valitessa on hyvä huomioida, että koiran kantokyky on yksilökohtainen ja riippuu rakenteesta, koosta ja lihaskunnosta. Kuorman painon ei tulisi koskaan olla yli 20 prosenttia koiran omasta painosta ja on varmistettava, että kuorman paino jakautuu tasaisesti molemmille puolille reppua.
Riemu ja Kaisla painavat molemmat vähän yli 20 kiloa, joten niiden repun maksimikuorman tulisi olla noin neljä kiloa. Niiden käytössä oleva M-kokoinen reppu painaa itsessään noin 0,8 kiloa, joten repun sisältö voisi painaa maksimissaan noin kolme kiloa. Ensialkuun reppuun kannattaa totutella huomattavasti kevyemmällä taakalla ja vaikkapa kokonaan ilman lisäpainoa.
Keskikokoisen noin 20 kiloisen pitkäkarvaisen collienartun kannettavana voi olla esimerkiksi kuuden päivän (noin 270 grammaa päivässä) kuivamuonamäärä 1,6 kiloa sekä lisäksi vaikkapa pieni ensiapulaukku, mikrokuituliina tassujen kuivaamiseen ja koiranherkkuja. Riemu on jo yli kahdeksanvuotias, joten sen kannettavaksi en laittaisi maksimimäärää vaan jättäisin repun kevyemmäksi. Kaisla on terve nuori parivuotias koira, joten se voi kantaa tuon arvioidun maksimimäärän helposti.
Koiranreppua pakatessa on hyvä ottaa huomioon se, että painon täytyy jakautua tasaisesti molemmille puolille silloinkin, kun reppu tyhjenee ja kevenee vaelluksen mittaan. Lisäksi painopisteen tulisi pysyä mahdollisimman lähellä koiran kehoa. Toispuoleiseksi jäävä täyttö voi aiheuttaa sen, että reppu painottuu epätasaisesti vain yhdelle puolelle eikä se silloin ole enää ergonominen eikä mukava.
Hurtta Trail Kaislan testissä Teijon kansallispuistossa
Ensimmäisenä Hurtta Trailia pääsi testaamaan kaksivuotias Kaisla, kun teimme syysvaellusretken Teijon kansallispuistoon. Yövyimme reissulla yhden yön Kalasuntin saaressa teltassa. Voit lukea tästä reissusta enemmän edellisestä blogikirjoituksesta: Collieiden kanssa Teijon kansallispuistossa.
Kaisla kantoi reppua ensimmäisenä päivänä Sahajärven kierroksella, joka on pituudeltaan noin yhdeksän kilometriä. Kahtena muuna päivänä sillä oli päällä repun valjasosa ilman laukkuja ja kuljettavaa kertyi noin seitsemän kilometriä. Pakkasin reppuun kahden aterian verran kuivamuonaa kahdelle koiralle eli noin 540 grammaa ja pieniä koiranherkkuja. Kokonaisuudessaan reppu painoi tällä retkellä sisältöineen pari kiloa.
Reppu ja valjaat olivat Kaislalla käytössä aivan ensimmäistä kertaa, joten jätin repun tarkoituksella kevyeksi. Repun valjasosa istui Kaislan päälle erinomaisesti, eikä rintaremmi mennyt liikaa kainaloon kuten joissain valjaissa. Repun laukkuosat jäivät melko tyhjiksi ja huomasin, että reppu oli päällä hieman toispuoleinen, jos se ei ollut tasapainossa. Reppua pakatessa tähän on hyvä kiinnittää huomiota.
Sahajärven kierrokselle sisältyi vaihtelevaa maastoa näköalakallioille nousuineen ja laskuineen, järven ylitys köysilossilla ja pitkospuita. Koiranreppu pysyi hyvin mukana matkassa. Kaisla tottui reppuun nopeasti, eikä reppu haitannut menoa muuten lainkaan paitsi muutamissa ryteikköisissä kapeammissa pätkissä reitillä. Niissä repun laukkuosat osuivat puihin ja risuihin. Kaislalle M-kokoinen reppu tuntui juuri oikean kokoiselta edestä rintaosasta, joka on M-koossa leveä.
Teijon kansallispuiston vaellusretkeltä opin sen, että jatkossa on näppärintä pakata koirien kuivamuonamäärä pieniin annoksenkokoisiin pussukoihin, jotta laukun molemmat puolet on helpompi pitää tasapainossa pidemmän vaelluksen mittaan. Nyt kun Kaisla on tottunut repun käyttöön, se voi kantaa seuraavalla pidemmällä vaelluksella jo painavampaa kuormaa.
Hurtta Trail Riemun testissä Keinukallion ulkoilualueella
Riemu testasi Hurtta Trail -reppua Keinukallion ulkoilualueella Keravalla lyhyemmällä noin viiden kilometrin kävelylenkillä. Riemu on jo yli kahdeksanvuotias, joten sen kannettavaksi riittäisi pienempi reppu pienemmillä laukkuosilla. Täytin Riemulle reppuun vain kevyen taakan, pari lelua ja koiranherkkuja.
Kävelin Riemun kanssa Keinukalliossa viiden kilometrin lenkin, eikä reppu tai valjaat tuntunut häiritsevän Riemua lainkaan. Valjaat istuivat säätövaran ansiosta Riemulle napakasti muuten paitsi edestä rinnasta. Repun rintaosa oli Riemulle vähän turhan leveä, koska Riemu on selvästi Kaislaa kapearintaisempi. Saman reppumallin S-koko olisi varmasti Riemulle paremmin istuva vaihtoehto, kunhan selässä riittää pituutta.
Riemu testaa -yhteenveto Hurtta Trail -koiranrepusta
En malta odottaa, että pääsen käyttämään Hurtta Trail -koiranreppua tulevilla pidemmillä vaellusretkillä loppusyksyn ja ensi kevään aikana! Seuraavaksi ollaan menossa ainakin Nuuksioon ja Sipoonkorpeen päivävaelluksille. Tämän blogijutun valokuvia ottaessa tuli viimeistään selväksi, että Hurtta Trail pysyy kyydissä kovassakin vauhdissa.
Testikäytössä ollut Hurtta Trail on Kaislalle ja sen melko samankokoiselle emälle Sansalle erinomaisesti istuva ja tilava reppu, joka jää niiden aktiiviseen käyttöön jatkossakin. Vapulle ja Riemulle sopii paremmin pienempi koko ja lähes 10-vuotias Fiona on jo turhan iäkäs repun kantajaksi.
Mistä pidin Hurtta Trail -repussa?
Pidän erityisesti siitä, että Hurtta Trail -koiranrepussa on monipuoliset säädöt ja valjaasta irrotettavat laukkuosat, jotka pysyvät hyvin paikallaan. Lisäksi repun pohjalla on Y-mallinen valjas, jota voi käyttää sellaisenaan.
Plussaa erityisesti näistä asioista:
- Erillinen valjas ja reppuosa. Laadukkaita valjaita voi käyttää ilman reppuosaa esimerkiksi lenkillä tai turvavaljaina autossa.
- Hyvin istuva malli ja runsaasti säätövaraa.
- Pysyy paikoillaan koiran liikkuessa.
- Miellyttävä ja huomaamaton käytössä.
Mitä kehitysehdotuksia Hurtta Trailiin?
Kehitysehdotukseni koiranreppua koskien ovat:
- Reppuosa voisi olla helpommin irrotettavissa valjaista.
- Musta väri on tyylikäs, mutta sen lisäksi voisi olla muitakin värivaihtoehtoja. Jos perheessä on useammalla koiralla oma reppu omilla säädöillä, eriväriset reput voivat helpottaa koirien omien reppujen tunnistamista.
Kenelle suosittelen Hurtta Trail -reppua?
Hurtta Trail -koirareppu on laadukas vaihtoehto koiranrepuksi monenlaisille koirille aktiiviseen käyttöön vaelluksille, ulkoiluun ja retkille. Ja mikä ettei koira voisi kantaa vaikkapa treenitarvikkeita, jos omistajan reppu ja kädet ovat jo täynnä.
Koiranreppua ei tule käyttää kasvavalle, iäkkäälle tai huonokuntoiselle koiralle, mutta esimerkiksi aikuinen, terve ja hyväkuntoinen pitkäkarvainen collie kantaa koiranreppua varmasti mielellään, kunhan se on totutettu siihen etukäteen.
Jos pohdit Hurtta Trail -koiranrepun kokovaihtoehtojen välillä, kannattaa käydä sovittamassa reppua etukäteen. Hurtan sivuilta löytyy myös kokotaulukko, josta voit tarkistaa arvioidun kokovaihtoehdon rodullesi. Uroskoiran omistajan on hyvä huomioida, että joillekin uroksille vatsaremmin kiinnityspaikka voi osua hankalaan kohtaan. Vain narttukoiria omistavana minulla ei ollut ongelmaa tämän kanssa.
Hurtta Trail -koiranreppu on ensimmäinen koiranreppu, jota pitkäkarvaiset collieni ovat käyttäneet ja olen siihen todella tyytyväinen. Se tulee olemaan näppärä apu tulevilla pidemmillä vaelluksilla ja retkillä, joilla koirat voivat kantaa omat ruokansa tai ainakin osan niistä ja antaa näin lisätilaa omistajien rinkkoihin. Kaikki lisätila ja jokainen kilo vähemmän omasta rinkasta on pidemmillä reissuilla suuri helpotus.
Suuri kiitos Hurtalle tästä mahdollisuudesta testata Hurtta Trail -koiranreppua!