Kerron tässä blogikirjoituksessa syitä siihen, miksi rekisteröimättömän ja paperittoman collienpennun hankinta ei kannata. Voit lukea lisää aiheesta Suomen Collieyhdistyksen sivulta: Älä osta paperitonta pentua. Sivulla on listattu yleisimpiä syitä, miksi pentu voi jäädä rekisteröimättä, miten pennun saa EJ eli ei jalostukseen rekisteriin ja miksi rekisteröimätöntä pentua ei tule hankkia.
Collienpennut viedään tällä hetkellä lähes käsistä ja osa pennunostajista haluaa collienpennun nopeasti lähes mistä tahansa. Onhan collienpentu maailman suloisin näky ja collie monen rakastama ikoninen tunnettu koirarotu. Valitettavasti suosion varjopuolena myynnissä on myös rekisteröimättömiä pentuja epämääräisistä olosuhteista ja taustoista. Ostajan ei kuitenkaan koskaan kannata haksahtaa hankkimaan niin sanottua paperitonta eli rekisteröimätöntä pentua, jota myydään rotukoirana.
Järki päässä ja maltilla collienpentukaupoille
Kun pentukuume on pahimmillaan, täytyy ostajaehdokkaan pitää järki päässä ja harkita tarkkaan, mistä ja minkä pennun ostaa. Tässä on mielestäni tärkeä pointti Collieyhdistyksen Älä osta paperitonta pentua sivulta, jonka allekirjoitan täysin:
Miksi rekisteröimätöntä pentua ei kannata hankkia? Yksinkertaisesti siksi, että jos kaikki on kunnossa, kasvattajalla ei ole mitään syytä jättää pentuetta rekisteröimättä. Koiran hankintahinta muodostaa vain murto-osan siitä vuosien varrella aiheutuvista kustannuksista, joten muutaman kympin tai satasen säästö ei kannata.
Suomen Collieyhdistys, Älä osta paperitonta pentua.
Pentua etsiessä ei pitäisi koskaan kiirehtiä liikoja, vaan sen sijaan kannattaa asennoitua siihen, että omaa collienpentua voi joutua odottamaan joskus melko pitkäänkin. Sopivan kasvattajan etsiminen ja pennun odotus voi kestää useita kuukausia tai jopa vuosia, eikä omaa pentua välttämättä saa kotiin toivottuun ajankohtaan kuten kesäloman aluksi. Odotusaika kannattaa käyttää tiedonhakuun ja säästää jo etukäteen sopiva summa pennunostoon ja koiran juokseviin kuluihin.
Pentutehtailija saattaa selittää sitä, että pentu on rekisteröimätön esimerkiksi vahinkoastumisella tai vanhempien puuttuvilla terveystuloksilla, vaikka toiminta on täysin tarkoituksellista. Vastuullisella rotukoirakasvattajalla ei ole koskaan mitään hyvää syytä jättää collienpentua rekisteröimättä. Vastuullinen kasvattaja rekisteröi aina pentueensa.
Collienpentu voi olla rekisteröimätön muun muassa siksi, ettei sen vanhempia ole rekisteröity, ne ovat monirotuisia, pennun vanhemmat voivat olla lähisukulaisia esimerkiksi isä ja tytär tai äiti ja poika, kasvattaja on rekisteröinti- tai eläintenpitokiellossa rikkeiden vuoksi, pentujen emä on liian vanha tai liian nuori pennutukseen, pentueen emällä on teetetty liian useita pentueita tiuhaan tahtiin tai pentueen vanhemmilla on vakavia perinnöllisiä lonkka- tai kyynärsairauksia tai ne eivät ole muusta syystä jalostuskelpoisia. Kuulostavatko nämä sellaisilta syiltä, joiden vuoksi kannattaa säästää pari sataa euroa pennun ostohinnassa?
Rekisteritodistus on koiran henkilötodistus
Kun puhutaan rekisteröidyn rotukoiran papereista, tarkoitetaan sitä, että koiranpennun ostaja saa pennun mukana koiran Kennelliiton virallisen rekisteritodistuksen sukutauluineen. Niin sanotut paperit eli rekisteritodistus on koiran henkilötodistus. Se on ensimmäinen dokumentti, joka pitää löytyä pennulta. Rekisteritodistus tarkoittaa, että rekisteröidyn pennun ja sen suvun tiedot löytyvät Kennelliiton jalostustietojärjestelmästä eli KoiraNetistä ja koira on yksilöitävissä.
Kotimaisten rotukoirien rekisterinumeroista kertovat FI-, EJ- ja ER-alkuiset rekisterinumerot. Monirotuisen koiran voi rekisteröidä FIX-tietokantaan ja sillä on FIX-tunniste. Jos tavallisen suomalaisen FI-rekisteröinnin ehdot eivät täyty, Suomessa syntyneen pentueen voi rekisteröidä EJ eli ei jalostukseen rekisteriin. Voit lukea lisää eri rekisterien merkityksestä Kennelliiton sivulta Koiran rekisteröinti.
Pennun rekisteröintimaksu ei ole syy jättää pentua rekisteröimättä, koska pennun rekisteröiminen maksaa kasvattajalle vain noin 40 euroa per pentu. Pennunostaja ei voi itse rekisteröidä kotimaista pentua jälkikäteen Suomen Kennelliittoon, vaikka myyjä niin väittäisikin. Poikkeuksen tästä tekee monirotuisten tai rekisteröimättömien FIX-tietokanta, johon omistaja voi ilmoittaa tiedot. Pentueet rekisteröi aina kasvattaja, joka huolehtii pentujen tunnistusmerkinnästä. Tuontipentu rekisteröidään ensin lähtömaansa rekisteriin kasvattajansa toimesta ja omistaja vastaa sen rekisteröinnistä Suomen rekisteriin.
Virallinen rekisteröintitodistus on tae siitä, että pentu on juuri sen taustainen, joksi sitä väitetään. Jos koira karkaa, se voi palautua kotiin tunnistusmerkinnän ja rekisteröinnin avulla, jotka auttavat yhdistämään tiedot omistajan tietoihin. Lisäksi rekisteröinti on yksi keino hallita pentutehtailua ja valvoa vastuullista jalostusta. Yksinkertaisesti sanottuna koiran rekisteröinti on tärkeä osa vastuullista koirankasvatusta ja -omistamista.
Kennelliiton PEVISA eli perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelma antaa rekisteröintiin tarvittavat vähimmäisvaatimukset, jotka sisältävät muun muassa tietyt terveystutkimukset jalostuskoirille. Collien osalta nämä ovat lonkka-, kyynär- ja silmätutkimukset ja niiden osalta on jalostuskäyttöä koskevat tietyt raja-arvot. Vakavasti lonkkavikaista koiraa ei esimerkiksi voi käyttää jalostukseen ja rekisteröityjen koirien terveystulokset voi tarkistaa Kennelliiton tietokannasta.
Varo pentutehtailijaa ja trokareita
Pennun paperit eivät koskaan tarkoita pelkästään pennun terveystutkimustietoja, eläinlääkäritodistusta tai muita kasvattajan pennun mukana tarjoamia papereita kuten pentuopasta tai ruokintaohjeita. Useimmiten nämäkin kyllä saa vastuulliselta kasvattajalta pennun mukana. Jos koiraa on rekisteröimätön, katsotaan se monirotuiseksi. Vastuullinen kasvattaja terveys- ja silmätarkastuttaa collienpennut ennen luovutusta uuteen kotiin ja tämä kuten muukin vastuullinen toiminta jää todennäköisesti rekisteröimättömiä pentuja kauppaavilta tekemättä.
Collienpentua saattaa joskus joutua odottamaan melko pitkäänkin, mutta usein odottaminen palkitaan. Syntyyhän Suomessa noin 600 pitkäkarvaisen ja noin 200 sileäkarvaisen collien pentua vuosittain, joille löytyy yhtä monta onnellista omistajaa. Jos koirakuume on akuutti, eikä rekisteröidyn collienpennun odottaminen kerta kaikkiaan ole vaihtoehto, ei kannata sortua rekisteröimättömään pentuun.
Rekisteröimättömän collienpennun sijaan huomattavasti parempi vaihtoehto on etsiä uutta perheenjäsentä luotettavasta eläinsuojelujärjestöstä, löytöeläintaloista tai rescuejärjestöstä, joissa on usein uutta kotia etsiviä koiria. Voithan myös etsiä pennun sijaan aikuista uutta kotia etsivää collieta. Lue lisää aikuisista kodinvaihtajista blogikirjoituksestani Uusi koti aikuiselle koiralle.
Halvalla ei saa hyvää on usein paikkansa pitävä vanha sanonta. Varo aina epämääräistä trokaritoimintaa ja salakuljettajia, jotka tuovat pentutehtailun tuloksia Suomeen. Valitettavasti tämä koskee myös osaa ulkomailta tuoduista collienpennuista ja toisinaan osa rekisteröidyistäkin pennuista voi tulla epämääräisistä olosuhteista. Jos olet epävarma pennunostamisen suhteen, ota perusteellisesti selvää asioista etukäteen ja kysele rohkeasti lisätietoa enemmän asioihin perehtyneiltä. Varo pimeitä tuontipentuja ja takakonttipentuja, joiden taustalta löytyy eläinten kärsimystä ja suoranaista eläinrääkkäystä. Tällaiset pennut voivat olla pahimmassa tapauksessa vakavasti sairaita.
Varsinkin ensimmäistä koiranpentua etsivän ostajan voi olla hankala tunnistaa pentutehtailijaa. SEY Suomen eläinsuojelun sivustolla Halpakoira.fi löytyy paljon tietoa pentutehtailusta. Voit lukea sieltä esimerkiksi pentutehtailijan tuntomerkit, pentutehtailun vaarat ja keinoja, mitä voit tehdä, jos epäilet pentutehtailua. Poimin alla olevaan listaan muutamia tyypillisen pentutehtailijan tuntomerkkejä. Näiden varoitusmerkkien perusteella hälytyskellojen pitäisi soida ja silloin on parasta jättää pentu ostamatta.
Tyypillinen pentutehtailija:
- Myy pentuja keskimääräistä halvemmalla ja selittää syyksi rekisteröinnin puuttumisen tai vahingon.
- Ei kerro toiminnastaan ja koiristaan avoimesti. Piiloutuu tekaistun henkilöllisyyden ja prepaid-liittymien taakse.
- Ei päästä ostajaa katsomaan pentuja ja emoa ennen ostopäätöstä.
- Myy koiria, joita ei ole virallisesti rekisteröity eikä tunnistusmerkitty.
- Pyrkii vetoamaan ostajan säälintunteeseen ja pyrkii nopeisiin kauppoihin. Pyytää maksamaan varausmaksun pennusta nopeasti ensimmäisten yhteydenottojen jälkeen ennen tapaamista.
- Tuo koiran mielellään tuntemattoman ostajan kotiin tai sopii pennun luovutuspaikaksi julkisen paikan kuten huoltoaseman parkkipaikan.
Koiria rekisteröidään rotujen säilyttämiseksi
Rekisteröimättömiä collienpentuja myyvä henkilö ei ole vastuullinen kasvattaja vaan välinpitämätön vapaamatkustaja, joka yrittää päästä sieltä missä aita on matalin eikä tee mitään rodun hyväksi. Hän käyttää hyväkseen rodun suosiota ja ostajien tietämättömyyttä, jotka ovat valmiita maksamaan rekisteröimättömästä pennusta lähes saman hinnan kuin rekisteröidystä ilman mitään rekisteröinnin mukanaan tuomia etuja. Ethän halua tukea tällaista toimintaa?
Myyjät voivat olla taitavia puhumaan pennunostajat pyörryksiin, vetoamaan ostajan säälintunteisiin ja toiminta voidaan esittää näennäisesti asiallisena. Ostajilla taas on kova kiire ja hinku saada kotiin oma collie ja pieni säästö ostohinnassa voi tuntua ylitsepääsemättömän houkuttelevalta. Usein rekisteröimätön pentu on nopeampi saada, koska myyjä ei ole kovin tarkka kotiehdokkaiden suhteen. Hänelle on tärkeintä, että raha vaihtaa omistajaa. Kierre voi olla loputon ja koirien osalta murheellinen.
Pennunostaja saattaa ehkä ajatella, ettei tee mitään koiran papereilla. Mihin koira papereita tarvitsee? Kuitenkin jokaisen pitkä- ja sileäkarvaisia collieita rakastavan pennunostajan tulee muistaa, että koko rotukoiramaailma perustuu koirien rekisteröintiin. Ilman pentueitansa virallisesti rekisteröiviä kasvattajia meillä ei olisi collierotua sellaisena kuin se on nyt. Koiria ei rekisteröidä näyttelyitä tai koekäyntejä varten, vaan rotujen säilyttämiseksi. Sen eteen rotuyhdistykset kuten Suomen Collieyhdistys ja vastuulliset kasvattajat tekevät valtavasti pyyteetöntä työtä.
Vaikkei koiria rekisteröidä harrastuksia varten, sekin on hyvä huomioida, että osallistumisoikeus tiettyyn toimintaan on vain rekisteröidyillä koirilla. Muutamia esimerkkejä mainitakseni viralliset koiranäyttelyt, eri lajien SM kisat, luonnetestit, MH-luonnekuvaukset ja terveystutkimusten lausunnot ovat poissuljettu monirotuisilta ja rekisteröimättömiltä koirilta. Ne eivät voi koskaan valioitua harrastuksissa kuten tokossa, rally-tokossa, agilityssä tai paimennuksessa, ja vaikkei se pentua hankkiessa tuntuisi tärkeältä, se voi myöhemmin harmittaa valtavasti. Lisäksi jotkut vakuutusyhtiöt vaativat, että eläin on rekisteröity.
Rekisteröimättömät pennut lisäävät vain koirien lukumäärää ja vaikka ne muistuttavat rekisteröityjä sukulaisiaan ulkonäöltään, niillä ei ole rekisteröinnin mukanaan tuomia etuja. Vaikka koira tulisi omistajalleen täysin kotikoiraksi, se saa samat hyödyt rekisteröinnistä kuin esimerkiksi koiranäyttelyissä käyvä rotukaverinsa. Kennelliiton sääntöjen mukaan kasvattajan täytyy ilmoittaa koko pentue rekisteriin samanaikaisesti eikä vain tiettyjä yksilöitä pentueesta.
Hanki vain virallisesti rekisteröity collienpentu
Aloitin tämän blogikirjoituksen erään seuraamani tapauksen inspiroimana. Tuoreella pennunostajalla oli rekisteröimätön collie, joka osoittautui pian uuteen kotiin muuton jälkeen vakavasti sairaaksi. Kyseinen perinnöllinen sairaus olisi selvinnyt ennen pennun luovutusta, jos kasvattaja olisi toiminut vastuullisesti ja kaiken lisäksi pentu oli jätetty rekisteröimättä. Voin vain kuvitella uuden collienomistajan surun tässä tilanteessa.
Olen itse rotukoiraharrastaja ja rotukoirien kasvattaja, mutten lainkaan väheksy sitä, että luotettavasta paikasta hankittu monirotuinen, rescuetaustainen tai aikuinen kodinvaihtajakoira voi olla aivan yhtä varteenotettava ja rakas vaihtoehto perheenjäseneksi kuin rotukoira. Suinkaan jokainen rekisteröimätön koira ei ole pentutehtailun tulos, mutta mitään koiranpentua ei kannata koskaan ostaa epämääräisistä kauppapaikoista tai pentutehtailijoilta. Unohda tori.fi ja muut epämääräiset sivustot.
Toivon, että tämä kirjoitus pieneltä osaltaan auttaa lisäämään pennunostajien tietämystä ja edes yksi ostaja, joka haluaa nimenomaan pitkä- tai sileäkarvaisen collien, hankkii vain virallisesti rekisteröidyn pennun ja kiertää paperittomat collienpennut kaukaa. Lopuksi vielä yksi osuva lainaus Suomen Collieyhdistyksen Älä osta paperitonta pentua-sivuilta:
Vastuulliset kasvattajat tekevät kovasti töitä saadakseen aikaan terveitä ja hyväluonteisia koiria, kun taas paperittomien koirien teettäjä ei usein edes tiedä yhdistämiensä koirien terveydentilasta syvällisemmin, suvuista puhumattakaan. Kumpaa tahoa sinä haluat tukea?
Suomen Collieyhdistys, Älä osta paperitonta pentua.
Alla on muutama linkki, joista voit etsiä rekisteröityä collienpentua:
- Suomen Collieyhdistyksen pentuvälitys
- Kennelliiton pentuvälitys
- Pitkäkarvaisten collieiden pentusuunnitelmia
- Sileäkarvaisten collieiden pentusuunnitelmia
Tästä tuli pitkä blogikirjoitus, koska koen asian erittäin tärkeäksi. Paperiton rotukoira ja paperiton collie on yksinkertaisesti huiputusta. Jos kasvattajalla on puhtaat jauhot pussissa, ei ole mitään syytä jättää pentuetta rekisteröimättä. Loppuun vielä tämän blogikirjoituksen tärkein anti lyhyesti: Jos haluat tietynrotuisen pennun, älä sorru ostamaan muuta kuin virallisesti rekisteröity pentu, jonka mukana tulee rekisteripaperit ja jonka kauppa on tehty kirjallisella kauppakirjalla.