Pentunäyttelyt ovat loistava paikka tutustua koiranäyttelyiden maailmaan ja harjoitella näyttelyesiintymistä oman collienpennun kanssa. Ne ovat epävirallisia näyttelyitä ja tarjoavat ensikertalaiselle hyvän mahdollisuuden osallistua näyttelytoimintaan matalalla kynnyksellä.
Pentunäyttelyissä pääset näkemään muita saman rotuisia pentuja, ehkä jopa oman koiran sisaruksia. Kasvattajille pentunäyttelyt ovat tilaisuus seurata kasvattiensa kehittymistä ja vaihtaa kuulumisia.
Pentunäyttelyn osallistumisoikeus ja ilmoittautuminen
Pentunäyttelyihin saavat osallistua rekisteröidyt koirat, jotka on tunnistusmerkitty, täyttävät voimassa olevat terveysmääräykset ja viimeistään näyttelypäivänä täyttävät viisi kuukautta, mutta eivät ole täyttäneet yhdeksää kuukautta. Näyttelyyn osallistuvan koiran on täytettävä Kennelliiton rokotusmääräykset. Lisäksi antidopingsäännöt ja dopingvalvonta koskevat myös pentunäyttelyitä.
Lista tulevista pentunäyttelyistä löytyy esimerkiksi Kennelliiton tapahtumakalenterista. Pentunäyttelyyn ilmoittaudutaan etukäteen netti-ilmoittautumisjärjestelmän kautta ja osallistuminen maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä. Pentunäyttelyiden osallistumismaksu on noin 30-40 euroa. Ilmoittautumismaksu on usein porrastettu niin, että aiemmin ilmoittautuneet pääsevät osallistumaan hieman edullisemmin.
Pentunäyttelyihin osallistuvat pennut ilmoitetaan johonkin seuraavista arvosteluluokista: urokset 5 – alle 7 kuukautta ja 7 – alle 9 kuukautta sekä nartut 5 – alle 7 kuukautta ja 7 – alle 9 kuukautta. Pikkupentuluokka 5-7 kuukautta on vain pentunäyttelyissä ja joissain erikoisnäyttelyissä. Koirat arvostellaan pentunäyttelyissä roduittain eli esimerkiksi pitkäkarvaiset ja sileäkarvaiset colliet arvostellaan erikseen.
Harjoittele pennun kanssa esiintymistä
Pentunäyttelyssä pennun tai omistajan ei tarvitse vielä osata esiintyä konkarimaisesti. Pentu saa käyttäytyä ja näyttää pennulta ja viisas tuomari huomioi myös ensikertalaisen näyttelyosallistujan. Ensimmäiset näyttelykerrat ovat aina harjoittelua sekä omistajalle että pennulle. Voit kuitenkin harjoitella näyttelyesiintymistä oman pennun kanssa etukäteen kotona.
Esiintymisharjoitteluun kuuluu koiran peruskäsittelyn harjoittelu eli se, että koira antaa vieraan ihmisen lähestyä ja käsitellä itseään. Tätä kannattaa harjoitella etukäteen koiriin tottuneiden kivojen kaverien tai kouluttajan avulla. Pyydä kavereita katsomaan pennun hampaita, korvia ja kopeloimaan pennun kroppa läpi. Kehu ja palkkaa pentu, kun se malttaa olla käsiteltävänä.
Voit opettaa pennulle “seiso” vihjesanan, jolla se pysyy paikallaan seisomassa. Käytä harjoittelussa näyttelyhihnaa. Harjoittele liikkeiden esittämistä niin, että pentu ravaa vasemmalla puolellasi näyttelyhihnassa. Opeta pennulle näyttelyravaamiseen vihjesana, esimerkiksi “mennään”. Tämä vihjesana toimii pennulle näyttelykehässä signaalina liikkeellelähdöstä. Pennun on tarkoitus ravata näyttelyssä katse suunnattuna eteenpäin, ei katsekontaktissa ohjaajaan. Voit harjoitella tätä esimerkiksi etupalkkaa käyttämällä.
Colliepennun siistiminen näyttelykuntoon
Pitkäkarvaisen collien turkki on pentuiässä vielä helppo siistiä näyttelyä varten. Kehitysvaiheesta riippuen pennun turkki voi olla vielä hyvin niukka aikuisen koiran turkkiin verrattuna. Pentu on kuitenkin hyvä totuttaa käsittelytoimenpiteisiin ja turkinhoitoon perusteellisesti jo aivan pikkupennusta lähtien. Ensimmäisen collienpennun omistajan kannattaa aina kysyä siistimisneuvoja oman pennun kasvattajalta.
Collienpennun näyttelysiistimiseen kuuluu turkin kokopesu shampoolla noin viikko ennen pentunäyttelyä ja turkin harjaus. Tarvittaessa voit suihkuttaa pennun jalkoja tai pyyhkiä jalkoja kostealla mikrokuituliinalla näyttelyaamuna. Lisäksi siistimiseen kuuluu kynsien leikkaus, korvien taustojen aukikampaus takuttomiksi ja korva- sekä tassukarvojen maltillinen siistiminen.
Tassut ja korvat siistitään noin viikkoa ennen näyttelyä pesun ja kuivauksen jälkeen. Collien korvantaustat takkuuntuvat herkästi ja ne täytyy kammata säännöllisesti läpi. Ennen näyttelyä siisti korvahapsuja ohennussaksien kanssa. Mahdolliset korvapainosalvan tai glyserolin jäämät täytyy poistaa collien korvista hyvissä ajoin ennen näyttelyä. Pennun etu- ja takajalkojen hapsukarvat ovat vielä niukat, joten niille ei tarvitse tehdä muuta kuin kevyt siistiminen.
Mitä mukaan näyttelypaikalle?
Printtaa näyttelypaikalle mukaan sähköpostiin toimitettu näyttelynumero. Se oikeuttaa samalla yhden henkilön sisäänpääsyn näyttelypaikalle koiran kanssa. Näyttelynumeron lisäksi mukaan on varattava pennun lisäksi rekisteri- ja rokotustodistukset.
Ota koiralle mukaan näyttelyhihna, harjat ja kammat, pieniä pehmeitä makupaloja, vettä, vesikuppi ja makuualusta. Pitkäkarvaisilla collieilla käytetään näyttelyharjaamiseen niin sanottuja collieharjoja (esimerkiksi Roger Para tai Mason Pearson). Näyttelykäyttöön tarvitset ohuen näyttelyhihnan, joka on mahdollisimman saman värinen kuin pennun turkki. Esimerkiksi collienpennulle, jolla on leveä valkoinen kaulus, sopii valkoinen tai kermanvärinen näyttelyhihna. Niukkakauluksiselle tricolour-koiralle sopii musta hihna.
Ota lisäksi mukaan klipsi tai hakaneula numerolapun kiinnittämistä varten. Numerolappu kiinnitetään koiran esittäjän hihaan. Omaa vuoroa joutuu toisinaan odottamaan jonkin aikaa ja voit ottaa odotusajoiksi pennulle mukaan oman kevythäkin tai makuualustan. Pentu totutetaan kevythäkkiin jo etukäteen kotona. Opetusvaiheessa pennun voi esimerkiksi ruokkia kevythäkissä ja sitä voi pitää avoimena lepo- ja rauhoittumispaikkana.
Kesän ulkonäyttelyitä varten on hyvä varata mukaan jonkinlainen sateen- tai helteensuoja koiraa ja itseä varten, retkituoli ja eväät. Näyttelyteltat ovat yleistyneet ulkonäyttelyissä viime vuosina, mutta pärjäät aivan mainiosti ilman sitäkin aluksi. Voit hankkia näyttelyteltan siinä vaiheessa, jos innostut käymään näyttelyissä enemmän.
Pentunäyttelypaikalle saapuminen
Tiedot näyttelyn aikatauluista saat näytteilleasettajille noin viikkoa ennen näyttelyä lähetetystä aikataulukirjeestä. Siinä on tarkempaa tietoa ja ohjeita näyttelystä sekä koiran näyttelynumero. Useimmiten järjestäjät pyytävät saapumaan näyttelypaikalle viimeistään tuntia ennen oman luokan arvioitua arvosteluaikaa.
Varaa reilusti aikaa näyttelypaikalla mahdollisiin jonoihin, parkkipaikan sekä oikean kehän etsimiseen. Koiran rokotuspaperit tarkistetaan ilmoittautumispisteellä ja ne kannattaa varata esille jo valmiiksi. Paikalle kannattaa mennä ajoissa, jotta pennulla on aikaa tottua paikkaan ja hälinään. Älä anna pennun tavata nenätysten muita koiria näyttelypaikalla, koska juuri näin erilaiset tarttumataudit pääsevät herkästi leviämään.
Näyttelyluettelo on useimmiten maksullinen ja sen voi hankkia esimerkiksi Showlink-mobiilipalvelun kautta näyttelyaamuna. Luettelossa on listattu kaikki osallistuvat koirat roduittain ja luokittain virallisten nimien mukaisesti aakkosjärjestyksessä. Voit tarkistaa oman kehän sijainnin tarvittaessa ilmoittautumispisteeltä.
Colliepennun esittäminen kehässä
Ilmoittautumisen jälkeen etsi näyttelypaikalta pitkäkarvaisten collieiden kehä ja asettaudu sen lähettyville odottamaan pentuluokan alkua. Kun arvostelu colliekehässä alkaa, aloitetaan aina ensin pennuista. Ensin arvostellaan collieiden urospennut ja sen jälkeen narttupennut. Harjaa pennun turkki läpi vielä kerran ennen kehään menoa ja laita pentu näyttelyhihnaan.
Kehäsihteeri kutsuu ensin kaikki yhteen luokkaan kuuluvat pennut samaan aikaan kehään numerojärjestyksessä. Omistajat menevät kehään numerojärjestyksessä ja asettavat koirat seisomaan kylki tuomariin päin. Tuomari käy katsomassa koirat ja juoksuttaa koirat pari kertaa kehän ympäri luodakseen yleissilmäyksen luokkaan. Koirat ovat aina arvosteltaessa tuomarin puolella ja kehässä kuljetaan vastapäivään.
Yleisarvostelun jälkeen tuomari arvostelee kaikki luokkaan kuuluvat koirat yksittäin. Tuomari katsoo koiran hampaat, kysyy pennun iän ja tunnustelee koiran rungon ja hännän sekä tutkii ilmeen. Seuraavaksi tuomari pyytää liikuttamaan koiraa. Useimmiten juostaan kerran tai pari kehän ympäri ja edestakaisin tai tehdään kolmio. Koiran tulee liikkua kehässä ravaamalla omistajan vasemmalla puolella.
Seuraavaksi pentu asetetaan seisomaan tuomarin eteen. Pitkäkarvainen collie esitetään tuomarille aina maassa, ei koskaan näyttelypöydällä. Pennun ei tarvitse seisoa koko arvostelun aikaa täysin paikallaan. Voit korjata pennun asentoa tarvittaessa esimerkiksi ottamalla askeleen tai pari eteenpäin. Tuomari sanelee koirasta kirjallisen arvion kehäsihteerille. Yksittäisarvostelun jälkeen koirat tulevat kehään uudelleen kilpailemaan sijoituksesta luokassa. Neljä luokan parasta koiraa laitetaan järjestykseen.
Muista, että pentua saa ja kannattaa kehua hyvästä kehäkäytöksestä. Riehakas pentu tarvitsee vain lisää harjoittelua kuten uutta tilannetta aristelevakin pentu. Pennulle saa antaa kehässä makupaloja, kunhan ne eivät häiritse tuomarin arvostelua. Älä esimerkiksi anna makupaloja juuri samalla hetkellä, kun tuomari tarkastelee pennun hampaita. Tee pennun ensimmäisestä näyttelykokemuksesta molemmille mahdollisimman miellyttävä kokemus.
Kilpailuarvostelu pentunäyttelyssä
Pentuluokissa käytetään kilpailuarvostelua, ei laatuarvostelua. Kaikki pennut saavat kirjallisen arvostelun. Kirjallisen näyttelyarvostelun voi hakea kirjaavalta kehäsihteeriltä oman luokan arvostelun jälkeen. Tuomari voi antaa halutessaan kunniapalkinnon pennuille, jotka ovat hänen mielestään sen arvoisia ja lupaavia. Kunniapalkinto on lila ruusuke.
Pentuluokassa sijoitetaan luokittain neljä parasta ja muut osallistujat eivät sijoitu. Muista aina onnitella voittajaa, vaikka oma pentusi ei tällä kertaa olisi voittanut. Urospentujen voittaja kilpailee narttujen voittajan kanssa rotunsa parhaan pennun arvosta, mikäli ne molemmat ovat saaneet kunniapalkinnon. Voittaja on rotunsa paras pentu eli ROP-pentu ja toinen vastakkaisen sukupuolen paras pentu eli VSP-pentu.
Kunkin rodun paras pentu (ROP) osallistuu ryhmäkilpailuissa ryhmänsä parhaan pennun valintaan. Kaikki ryhmävoittajat (RYP1) kustakin roturyhmästä osallistuvat näyttelyn parhaan pennun valintaan. Neljä parasta koiraa sijoitetaan järjestykseen ja voittaja on Best in Show-pentu eli BIS.
Kasvattajaluokka pentunäyttelyssä
Kilpailuarvostelun lisäksi pentunäyttelyissä arvostellaan kasvattajaluokka, joka koostuu saman kasvattajan neljästä saman rotuisesta kasvatista. Ne saavat olla samasta pentueesta ja niiden tulee ensin osallistua yksittäisarvosteluun. Kasvattajaluokka voidaan esittää vain, jos saman kasvattajan pentuja osallistuu näyttelyyn riittävä määrä. Kasvattajaluokasta saa tuomarin kirjallisen arvion pentueesta.
Kasvattajaluokan esittäminen pentunäyttelyssä on kasvattajalle onnellinen hetki. Hän saa tavata synnyinkodista poismuuttaneet pennut uusien omistajiensa kanssa ja saa omaa kasvatustyötään esille. Se on myös pennunomistajille mukava tilaisuus tavata muita saman kasvattajan pentuja, mahdollisesti oman pennun täyssisaruksia. Pentunäyttelyyn osallistuminen on hyvää harjoittelua virallisia koiranäyttelyitä varten.
Asennoidu siis avoimin mielin, jos pentusi kasvattaja kutsuu sinut mukaan pentunäyttelyyn, vaikket olisikaan kiinnostunut näyttelyistä harrastuksena. Koirasi on pentu vain kerran. Ja kuka tietää, vaikka löytäisitkin näyttelyistä uuden mielenkiintoisen harrastuksen itsellesi ja koirallesi. Pentunäyttelyiän jälkeen voit jatkaa harjoittelua näyttelykoulutuksissa ja epävirallisissa match show -koiranäyttelyissä.
Sain itse ilon esittää Riemumielen ensimmäisen pentueen kasvattajaluokassa Tuomarinkartanon pentunäyttelyssä 2016, johon osallistui viisi saman pentueen pentua. Kokemus oli aloittelevalle kasvattajalle ikimuistoinen. Kiitos siitä pennunomistajille! Toivottavasti saan kasvattajaluokan kokoon pentunäyttelyyn taas joskus uudestaan!