Kerron tässä blogikirjoituksessa, mistä voit etsiä lisätietoa eri koiraharrastuslajeista, millaisia lajeja on olemassa, missä niitä voi harrastaa ja mistä ensimmäisen koiran omistajan kannattaa lähteä liikkeelle oman pennun kanssa. Olen kirjoittanut tämän jutun koirablogiini sellaiselle lukijalle, joka ei vielä tunne koiraharrastusten maailmaa, mutta on niistä kiinnostunut ja haluaisi oppia lisää. Löydät jutun yhteydestä kuvia pitkäkarvaisista collieista muutamien koiraharrastusten parista.
Kun puhun koiraharrastamisesta, tarkoitan erityisesti tavoitteellista koiraharrastamista, jossa pyritään kehittymään taitojen osalta ja etenemään lajissa. Siihen voi kuulua koetavoitteita, mutta ei välttämättä. Koiraharrastuksiin kuuluu olennaisena osana se, että ne ovat sekä koiran ohjaajan että koiran yhteisiä harrastuksia, joista molemmat nauttivat. Joskus uusi koiranomistaja voi sekoittaa keskenään tavoitteellisen koiraharrastamisen koiran muuhun aktivointiin ja virikkeellistämiseen. Jokainen koira hyötyy virikkeistä, liikunnasta ja aktivoinnista, mutta en laske niitä varsinaisiksi koiraharrastuksiksi.
Koiraharrastusten tietolähteet netissä
Koiraharrastusten kirjo on valtava ja uusia harrastuslajeja syntyy jatkuvasti. Netti on oikea runsaudensarvi, kun lähdet etsimään tietoa eri koiraharrastuslajeista ja harrastamisesta. Joskus voi olla vaikea tietää, mitkä tietolähteet ovat luotettavia. Luotettavaa ja oikeaa tietoa koiraharrastamisesta löytyy esimerkiksi alla olevista linkeistä Kennelliiton, Suomen Collieyhdistyksen, Palveluskoiraliiton, Pelastuskoiraliiton, Agilityliiton ja Valjakkourheilijoiden liiton sivuilta.
- Kennelliitto: Koiraharrastukset
- Kennelliitto: Koirakokeet ja koirakilpailut
- Kennelliitto: Koiranäyttelyt
- Suomen Collieyhdistys: Harrastaminen collien kanssa
- Suomen Palveluskoiraliitto: Suomen Palveluskoiraliiton koelajit
- Suomen Pelastuskoiraliitto: Pelastuskoiralajit
- Suomen Agilityliitto: Agility lajina
- Suomen Valjakkourheilijoiden liitto: Aloita harrastus
Lainaus Kennelliiton sivuilta: “Koiraharrastus on merkittävä harrastusmuoto, ja koirien kanssa harrastetaan hyvin monipuolisesti. Mahdollisuudet koiran kanssa harrastamiseen ovat rajattomat. Harrastusmuotoja on tarjolla monipuolisesti. Kennelliiton toiminnan piirissä on jopa 70 eri koiraharrastuslajia. Niistä löytyy varmasti sopiva harrastus jokaiselle.”
Koiraharrastuslajien laaja kirjo
Koiraharrastuslajeja on olemassa lukuisia ja Suomessa ollaan monen koiraharrastuksen osalta korkealla tasolla maailmanlaajuisesti. Koiraharrastuslajit jakautuvat niin sanottuihin virallisiin ja epävirallisiin lajeihin. Virallisia lajeja hallinnoi tietty taho kuten Kennelliitto ja niillä on hyväksytyt kilpailuohjeet, säännöt ja tuomarit. Epävirallisilla lajeilla ei ole virallisia sääntöjä, vaikka nekin voivat olla lajeina vakiintuneita.
Riemu agilityssä Vappu koiranäyttelyssä
Lajin virallisuudella on merkitystä esimerkiksi sen osalta, kuinka tavoitteellisesti lajia voi harrastaa. Virallisten lajien osalta kilpailujen ja kokeiden tulokset tulevat näkyville KoiraNet jalostustietojärjestelmään ja niiden tuloksilla voi osallistua esimerkiksi vuoden koira- ja colliekilpailuihin. Koira voi saada koulutustunnuksia ja valioitua lajeissa. Epävirallisten lajien parissa harrastajalle voi joskus tulla seinä vastaan jo alkeiskurssin jälkeen.
Tässä on lista muutamista niin sanotuista virallisista koiraharrastuslajeista:
- Toko eli tottelevaisuuskoe (Palveluskoiraliiton lajiesittely)
- Rally-toko (Palveluskoiraliiton lajiesittely)
- Agility (Agilityliiton lajiesittely)
- Nosework (Kennelliiton lajiesittely)
- Palveluskoiralajit kuten jälki, haku ja viesti (Palveluskoiraliiton lajiesittely)
- Pelastuskoiralajit kuten jälki, haku ja rauniot (Pelastuskoiraliiton lajiesittely)
- Koiranäyttelyt (Kennelliiton lajiesittely)
- Koiratanssi (Palveluskoiraliiton lajiesittely)
- Paimennus (Kennelliiton lajiesittely)
- MEJÄ eli metsästyskoirien jäljestämiskoe (Kennelliiton lajiesittely)
- Vesipelastus (Kennelliiton lajiesittely)
- Valjakkohiihto (Palveluskoiraliiton lajiesittely)
- yms.
Alla on lista muutamista epävirallisista koiraharrastuslajeista. Näistä lajeista Hoopers on saamassa virallisen lajin aseman lähivuosina. Match showt ovat yleensä rotukoiran omistajille harjoittelua näyttelyitä varten ja näyttelyharrastuksen leikkimielinen vaihtoehto, joka sopii myös mix-rotuisten koirien omistajille.
- Match show näyttelyt eli mätsärit
- Hoopers
- Pallopaimennus
- Dobo liikuntalaji
- Koirafrisbee
- Rally Freestyle Elements
- yms.
Edellä olevilla listoilla mainitsemieni lajien lisäksi on toki vielä erikseen olemassa tietyille roduille ominaisia kokeita kuten vinttikoirakokeet, ajokokeet ja kanakoirakokeet, joilla on oma harrastajakuntansa. Jos harrastuslajin kurssin tai epävirallisen kokeen nimen edessä on termi mölli (esimerkiksi möllitoko tai mölliagility) tarkoitetaan sitä, että se on suunnattu sellaisille koirakoille, jotka ovat lähes koevalmiita, mutta eivät ole vielä käyneet kokeissa.
Missä koiraharrastuslajeja voi harrastaa?
Koiran kanssa voi harrastaa esimerkiksi paikallisissa koiraharrastusseuroissa ja yhdistyksissä, yksityisissä koirakouluissa tai omassa vapaamuotoisessa harrastusryhmässä. Esimerkiksi Suomen Collieyhdistyksen alaosastot, kuten Helsingin alaosasto, järjestävät alueellista koulutustoimintaa, johon voi käydä tutustumassa koiran kanssa tai ilman. Useimpia lajeja voi harrastaa sekä ryhmässä kouluttajan opastuksella että itsenäisesti.
Harrastuksista kiinnostuneen aloittelijan ei vielä heti alkuun tarvitse kuulua mihinkään yhdistykseen jäsenenä. Oman rotuyhdistyksen jäsenyys tosin kannattaa aina. Selvitä aluksi, toimiiko omalla alueellasi aktiivisia harrastusseuroja tai yhdistyksiä, jotka järjestävät pentu- ja alkeiskursseja. Niille voi useimmiten osallistua ilman jäsenyyttä ja liittyä jäseneksi myöhemmin. Koiraharrastusseuroissa ja yhdistyksissä kouluttajana on useimmiten joku vapaaehtoinen pidemmän linjan koiraharrastajakonkari. Yhdistysten toimintaan kuuluu tärkeänä osana yhteisöllisyys, vapaaehtoisuus, talkootoiminta ja halu opastaa alueellisesti koiranomistajia, ei taloudellisen hyödyn tavoittelu.
Riemu rally-tokossa Sansa paimennuksessa
Yksityisissä koirakouluissa kouluttaja kouluttaa enemmän tai vähemmän työkseen. Osa koirakoulujen tarjonnasta saattaa olla verkkokoulutuksia, mutta saat suurimman hyödyn koulutuksesta, kun osallistut pentukurssille paikan päällä oman pennun kanssa. Nykyään suurin osa ohjatuista koiraharrastuksista on maksullisia ja hintatasossa on suurta paikallista vaihtelua. Valitettavasti hinta ei aina korreloi koulutuksen laadun kanssa, joten pieni taustatutkimus ennen osallistumista on hyödyksi.
Voit kysyä neuvoa koiraharrastusten ja harrastuspaikkojen osalta esimerkiksi oman koirasi kasvattajalta, koirasi isän omistajalta tai muilta saman rodun omistavilta ja koiransa kanssa itsellesi mielenkiintoisia lajeja harrastavilta. Kaikki koirankasvattajat eivät tietenkään ole itse harrastajia, joten he eivät välttämättä osaa neuvoa koiraharrastusten osalta. Hakeudu tapahtumiin, joissa on muita samanrotuisten koirien omistajia ja saat heiltä varmasti vinkkejä, joilla pääset oikeaan suuntaan. Nettikin on loistava apu ja esimerkiksi oman rodun Facebook-ryhmistä ja Instagramista löytyy takuulla tietoa kysyjälle.
Mistä aloittaa koiraharrastaminen?
Mistä sitten voi lähteä liikkeelle harrastusten osalta, jos ei vielä tiedä, mikä laji itseä kiinnostaa? Mielestäni paras koiraharrastuslaji, josta aivan ensimmäisenä kannattaa lähteä liikkeelle on toko eli tottelevaisuuskoulutus. Kaikkein hyödyllisintä on aloittaa pennun kanssa hyvältä pentukurssilta ja jatkaa siitä ohjatulle tottelevaisuuskurssille. Vaikket aikoisi suunnata kilpatokon pariin, perustottelevaisuudesta on aina hyötyä arjessa ja muissa harrastuslajeissa. Aloittelijalle hyödyllisin koulutusputki oman pentukoiran kanssa voisi siis olla esimerkiksi pentukurssi, sen jälkeen arkitottelevaisuus ja siitä edelleen tokon alkeet.
Riemu tokoilee Riemu tokoilee
Koiran tottelevaisuuskoulutus ei mene koskaan hukkaan. Varsinkin alkuun tottelevaisuutta on hyödyllisintä harjoitella osaavan ja tsemppaavan kouluttajan silmien alla, joka hallitsee nykyaikaisen koirankoulutuksen. Kunhan tottelevaisuuden alkeet ovat hallussa, tottelevaisuutta voi harrastaa myös omatoimisesti. Nykyaikaista koirankoulutusta avaa esimerkiksi tämä blogikirjoitukseni: Kouluttajan tiekartta: Positiivisin ja vähiten haittaa aiheuttava ja tämä Pipa Pärssisen blogikirjoitus Miten kouluttaa koiria tuloksekkaasti ja eläinystävällisesti? | Suomen Kennelliitto.
Juuri itseään ja omaa koiraansa eniten kiinnostava harrastus löytyy vasta kokemuksen myötä. Ilman aiempaa kokemusta voi olla vaikea ennakoida, kuinka innokkaasti jaksaa tiettyä lajia harrastaa ja haluaako siihen sitoutua pitkäaikaisesti. Kaikki koiraharrastukset vievät enemmän tai vähemmän aikaa muulta tekemiseltä ja ovat useimmiten maksullisia. Käy pennun kanssa kokeilemassa eri lajeja ja löydät varmasti omasi. Osa koirakouluista järjestää pentukursseja, joilla voit kokeilla eri lajeja oman koiran kanssa, ja päättää sen jälkeen, mitä lajia haluat jatkaa. Tällaiselta kurssilta sain itse aikoinaan ensikosketukseni jälkeen, hakuun ja tokoon.
Haluatko lukea lisää koiraharrastuslajeista?
Kuten huomaat, erilaisia koiraharrastuslajeja on paljon ja vaihtoehdot harrastamiseen ovat monipuoliset. Voit lukea lisää eri koiraharrastuslajeista aiemmista blogikirjoituksistani. Alla on suorat linkit eri harrastuslajien juttuarkistoihin Riemumielen koirablogissa:
Jos sinua kiinnostaa aloittaa harrastaminen juuri pitkäkarvaisen collien kanssa, onnittelen hyvästä valinnasta! Suosittelen lukemaan blogijuttuni: Pitkäkarvainen collie harrastuskoirana ja tutustumaan Suomen Collieyhdistyksen sivulle Harrastaminen collien kanssa.
Kiinnostaako sinua lukea koirablogistani lisää eri koiraharrastuksiin liittyvistä termeistä tai kirjainyhdistelmistä (esimerkiksi toko ja tottis, RTK, BH, TK ja PAIM)? Kiinnostaako harrastuslajiesittelyt? Tai omat kokemukseni eri lajeista pitkäkarvaisten collieiden kanssa? Kerrothan kommenteissa.