Kuuntelin Koiranpäivänä 24.4.2022 Kennelliiton webinaarin Koira-arki hallintaan positiivisesti vahvistaen ja poimin päivän aiheesta muutamia mielestäni tärkeimpiä nostoja tänne blogiini. Mielenkiintoista webinaaria piti eläintenkouluttaja Sari Paavilainen Eläinkoulu Visiosta, jossa olen itsekin käynyt erilaisilla koiraharrastuskursseilla, esimerkiksi tokossa ja hyppytekniikkakurssilla.

Harvalle koiralle riittää lenkki kerran päivässä

Webinaarin aluksi Sari Paavilainen muistutti, että koira on alkujaan petoeläin, jolla on tarve käyttää omaa metsästysketjuaan. Eri roduilla on erilainen metsästysketju ja erilaisia rotutyypillisiä käyttäytymistarpeita, vaikka niiden perustarpeet (uni, ruoka, juoma, lämpö, sosiaalisuus) ovat samat. Lisäksi koiralla on tarve pureskella eli käyttää hampaitaan. Pentujen leikkihetkien seuraaminen on paras tapa opetella lukemaan koiraa ja sen rauhoittavia ja karkottavia signaaleja.

Kaikki koirat kaipaavat rodusta riippumatta järkevää ja mielekästä tekemistä, joissa ne saavat käyttää päätään ja nenäänsä. Koiralla on tarve aktiiviseen tekemiseen, aivojen käyttöön ja liikuntaan. Sari Paavilainen totesi, että kaikki koirat ansaitsevat harrastuksen ja kannattaa panostaa siihen, että koiralla on sopivaa tekemistä.

Koiralla on tarve aktiiviseen tekemiseen, aivojen käyttöön ja liikuntaan.

Koiran metsästysketju on sisäsyntyinen käytösmalli, joka vaihtelee roduittain. Siihen kuuluu saaliin etsiminen jäljestämällä tai ilmavainuisesti, hiipiminen, takaa-ajo, tarttumispurenta, tappopurenta ja syöminen. Rodun metsästysketju vaikuttaa paljon siihen, mitä koira haluaa tehdä. Esimerkiksi bordercolliella ketjuun kuuluu takaa-ajoa ja hiipimistä, mutta siitä puuttuu tarttumis- ja tappopurenta. Metsästysketju voi selittää tietynlaisia käytösongelmia, kuten paimenkoirien herkkyys lähteä polkupyörien ja liikkuvan kohteen perään.

Koiralle aiheuttaa stressiä kaikki, mitä sen elämässä on liikaa tai liian vähän, esimerkiksi liikaa ärsykkeitä, liian vähän tekemistä, liikaa pelottavia tilanteita, liikaa tai liian vähän liikuntaa. Stressi ilmenee koirassa eri tavoin ja sen merkkejä ovat esimerkiksi masentuminen, vetäytyminen, yliaktiivisuus, reaktiivisuus, kutinat ja fyysiset sairaudet. Omistajan täytyy pystyä täyttämään koiran luonnolliset käyttäytymistarpeet, jotta koiran elämä on elämisen arvoista. Hyvin harvalle terveelle nuorelle koiralle riittää pelkkä lenkki kerran päivässä ilman mitään muuta tekemistä ja moni koira valitsisi mieluummin jonkun harrastuksen.

Tehokasta koulutusta palkkion kautta

Koiraa voidaan kouluttaa palkkion antamisen ja palkkion poiston sekä paineen lisäämisen ja paineen poiston kautta. Tehokkain koulutuksessa käytettävä yhdistelmä on positiivinen vahvistaminen eli palkkion antaminen (annetaan jotain mukavaa) ja negatiivinen heikenne eli palkkion poisto (otetaan pois jotain mukavaa). Palkkiona voi käyttää esimerkiksi ruokaa ja leluja sekä sosiaalista palkkaa eli rapsutuksia ja kehuvaa ääntä.

Mietittäväksi: Mitä oma koirasi haluaa päivän aikana? Kaikkia koiran haluamia asioita voi käyttää palkkiona.

Kiinnitä arjessa eniten huomiota koiran käytökseen, kun se toimii halutulla tavalla ja palkitse koiraa niistä hetkistä. Käytä sellaista palkkiota, jota koira erityisesti haluaa. Huomio koiraa arjessa erityisesti silloin, kun se on rauhallinen. Pysyttele itsekin rauhallisena, koska tunnetilat tarttuvat. Älä anna koiran tunnetilan tarttua itseesi. Mitä enemmän koira käy kierroksilla ja kiihtyy, sitä rauhallisemmin kannattaa itse käyttäytyä.

Koirankoulutuksessa kuluu yllättävän paljon makupaloja, joten palkkiona kannattaa antaa esimerkiksi pehmeitä täysravintonappuloita. Ensimmäisen vuoden ajan koiraa kannattaakin ruokkia paljon kädestä ja harjoitella päivittäin esimerkiksi luoksetuloja, lähellä pysymistä ja hyvää hihnakäytöstä. Päivittäiset treenihetket voivat olla lyhyitä ja on tärkeää saada aikaiseksi laadukkaita onnistuneita toistoja. Kouluta vahvoja käytöksiä. Koira todella osaa asian ja käytöksestä tulee refleksinomainen, kun koira pystyy tekemään 20 onnistunutta toistoa, 20 eri ympäristössä ja 20 eri häiriössä (8000 toistoa).

Koiran tärkeimmät taidot arjessa

Koiran kanssa tärkeimmät harjoiteltavat ja koulutettavat arkitaidot ovat:

  1. Yhteistyö ja kontakti
  2. Vahvisteesta (palkkiosta) luopuminen
  3. Hihnakäyttäytyminen
  4. Luoksetulo
  5. Ei-toivotun käytöksen keskeyttäminen
  6. Rauhoittuminen ja paikallamakuu
  7. Ihmisten ja koirien ohittaminen
  8. Yksinolo
  9. Hoitotoimenpiteet

1. Yhteistyö ja kontakti

Koiran ja ohjaajan välisen kontaktin olisi hyvä toimia sekä paikallaan ollessa että liikkeessä. Kontaktia kannattaa vahvistaa paljon varsinkin pennun kanssa ja alkuharjoittelu tehdään häiriöttömässä paikassa, esimerkiksi sisällä kotona. Kontaktia yleistetään vähitellen eri paikkoihin, ulos ja häiriöihin. Harjoituksissa palkataan siis koiraa katsekontaktista ohjaajaan (katse, naksautus klikkerillä ja palkka). Liikkeessä kontaktiharjoittelun voi aloittaa niin, että peruuttaa itse. Kun se sujuu, käännytään kulkemaan koiran vierelle ja vahvistetaan kontaktia liikkeessä.

2. Vahvisteesta (palkkiosta) luopuminen

Luopumisella tarkoitetaan sitä, että koira ei keskity tarjolla olevaan palkkioon, vaan siihen, millaisella tekemisellä se voisi saada palkkion. Luopumisen periaate on mukana kaikessa kouluttamisessa peruskäytöksistä kisasuorituksiin ja vireenhallintaan. Missään olosuhteissa koira ei saa tavoitella vahvistetta, joten fokus on tekemisessä, ei palkkiossa. Luopumisessa periaatteena on: luovu, niin saat. Luopumisen opetus aloitetaan niin, että kiinniolevassa nyrkissä on makupaloja ja kun koira irrottaa nenänsä kädestä, naksautetaan klikkerillä ja palkataan.

3. Hihnakäyttäytyminen

Hyvän hihnakäytöksen perusta on hyvä kontakti. Hihnakäytöksen vahvisteet: positiivinen vahviste eli ruokapalkkio ja eteenpäin pääsy sekä negatiivinen vahviste eli hihnan antaman paineen poistuminen. Ohjaaja ei saa harjoitellessa nykiä eikä vetää koiraa. Harjoitellessa taluttaja pitää hihnan kireällä ja löysää sen vasta palkkioksi oikeasta toiminnasta (kontakti). Koiralla pitää olla leveä, pehmeä, miellyttävä ja mukavalta tuntuva kaulapanta. Vahvisteiden pitää tulla samanaikaisesti. Eli hihnakäytösharjoittelu lyhyesti: hihna kiristyy -> pysähdy -> pidä paine -> kontakti -> vahvista.

Hyvän hihnakäytöksen perusta on hyvä kontakti.

4. Luoksetulo

Luoksetulo on tärkeä taito, jota on hyvä harjoitella paljon erilaisissa ympäristöissä. Luoksetulon harjoittelussa kannattaa valita vihjesana, joka kuulostaa aina iloiselta, kuten piu, täällä tai tule. Ehdollista vihjesana palkkioon. Yleistä vihjesanaa eri tilanteisiin hihnalenkeillä (20x20x20). Alkuharjoittelussa etäisyys ei ole tärkeä. Luoksetulon on oltava koiralle aina niin sanottua helppoa rahaa.

5. Ei-toivotun käytöksen keskeyttäminen

Ei-toivotun käytöksen keskeyttämisen harjoittelussa keskity siihen, mitä haluat. Älä keskity siihen, mitä et halua. Jos koira on tekemässä typeryyksiä, voit kutsua sen luokse ja palkata luoksetulosta. Estä ja ennakoi ei-toivottu järjestämällä/manageeraamalla ympäristö sopivanlaiseksi. Jos koira esimerkiksi kiipeää pöydälle, jotta se voisi katsella ulos ikkunasta, voit estää näkyvyyden verhoilla. Tällöin pöydälle kiipeämisen tarve loppuu. Opeta koiralle ei-toivottuihin tilanteisiin vaihtoehtoinen toivotunlainen käytös, esimerkiksi ihmistä vasten hyppimisen sijaan kuonokosketus käteen.

6. Rauhoittuminen ja paikallamakuu

Rauhoittumisharjoittelun alussa koiran kylkiasento on hyvä ja siihen on helpoin rentoutua. Voit seurata tässä rauhoittumisen merkkejä parhaiten. Kun haluttu tunnetila on saavutettu, koira saa valita asennon. Harjoittele silloin, kun saavutat halutun rauhallisen tunnetilan.

Paikallamakuu on erittäin hyvä oletuskäytös. Se opetetaan tarjoamisen ja luopumisen kautta. Vahvista harjoitellessa vain oikeaa tunnetilaa, älä pelkkää teknistä suoritusta. Käytä harjoitellessa välipalkkoja ja loppupalkkaa. Paikallamakuun harjoittelussa koulutusjärjestys on: kesto, häiriöt ja etäisyys. Tärkeintä on, että koira tuntee olonsa paikallamakuussa turvalliseksi.

7. Ihmisten ja koirien ohittaminen

Ohitustilanteet ovat yleinen ongelma koirien kanssa. Ihmisten ja koirien ohittamisen harjoittelun tulisi olla rentoa ja alkuun etäisyyden muihin täytyy olla riittävä. Miten saisit koira toivomaan vastaantulijaa? Voit harjoitella tätä vastaehdollistamisen ja siedätyksen eli katsopa tuota (LAT) pelin kautta. Alkuharjoittelussa naksautetaan ja palkataan koira, kun se katsoo mitä tahansa lenkkiympäristössä liikkuvaa, kuten polkupyöräilijää tai ihmistä. Kun tätä tehdään riittävästi, koira alkaa bongailemaan asioita ympäristöstä ja kääntyy heti asioita nähtyään katsomaan omistajaa. Vahvista koiran rauhoittavia signaaleja eri tilanteissa.

8. Yksinolo

Yksinoloa ei käsitelty tarkemmin, mutta se on yksi erittäin tärkeä arkitaito, jota kannattaa harjoitella alusta alkaen. Tässä on yksi hyödyllinen teksti eroahdistuksesta Vision sivulla: Eroahdistus – Artikkelit (koirakouluvisio.com)

9. Hoitotoimenpiteet

Harjoittele hoitotoimenpiteitä aina koiran ehdoilla niin, että koiralla on miellyttävä olo. Aloita siitä, mikä on koiralle ok ja etene koiran tahtia. Opeta pentu rauhoittumaan sylissä ja opeta se, että kiinnipitäminen ei ole kauhea asia. Muista, että kilttikin koira voi joskus olla kipeänä aggressiivinen, joten koiralle on hyödyllistä opettaa kuonokopan pukeminen. Opeta merkki, jonka koira voi antaa sinulle, kun se on valmis uuteen toistoon. Unohda kaikki kiire hoitotoimenpiteiden harjoittelussa ja harjoittele pienissä pätkissä.

Harrastaminen vähentää koiran pöllöilyenergiaa ja se myös helpottaa arjen haasteita.

Arki ja harrastaminen

Webinaarin lopuksi Sari Paavilainen totesi, että kun arjen käytökset sujuvat, harrastuslajit ovat helppoja. Harrastus antaa tekemistä koiralle ja erilaisia lajeja on tarjolla paljon. Harrastaminen vähentää koiran niin sanottua pöllöilyenergiaa ja se myös helpottaa arjen haasteita. Hän kannusti kaikkia menemään ja etsimään jonkun mukavan harrastuslajin.

Kiitos mielenkiintoisesta ja hyödyllisestä webinaarista Sari Paavilainen Eläinkoulu Visio ja Kennelliitto! Näistä vastaavanlaisista on takuulla paljon hyötyä varsinkin ensimmäisen koiran omistajille ja miksei jo kokeneemmillekin koiraihmisille, ja siksi halusin julkaista omat webinaarimuistiinpanoni Riemumielen koirablogissa.

Vastaa