Heiluvia häntiä, haukahteluja ja iloisia ilmeitä Töölönlahden kävelyreitillä. Meneillään on jo neljäs rotukoirakävely!

Osallistuin viime sunnuntaina rotukoirakävelyyn Helsingissä neljän pitkäkarvaisen collieni eli Riemun, Sansan, Kaislan ja Vapun kanssa. Rotukoirakävely järjestettiin tänä vuonna samanaikaisesti Helsingissä, Vaasassa, Seinäjoella, Lahdessa ja Tampereella. Helsingin rotukoirakävelyllä käveltiin parin kilometrin reitti Töölönlahden ympäri.

Rotukoirakävely 2020
Kokoonnuimme collienomistajien kesken Oopperatalon nurkalla.

Jo neljättä kertaa rotukoirakävelyllä

Rotukoirakävely on todellinen hyvän mielen koiratapahtuma, joka on järjestetty nyt neljänä peräkkäisenä vuonna Helsingissä ja muutamissa muissa kaupungeissa. Tänä vuonna osallistujia oli Helsingissä hieman aiempia vuosia vähemmän ja syynä on varmasti osaltaan koronatilanne sekä syksyinen sää. Uskalsin osallistua, koska tapahtuma on ulkona, kuljimme sinne omalla autolla, emme julkisilla, eikä missään vaiheessa syntynyt ryysistä.

Rotukoirakävely 2020
Rotukoirakävelyn järjestää Suomen Koirankasvattajat Sukoka ja Ladies Kennel Club Finland. Kuva: Tarja Tervonen.

Rotukoirakävelyn ideana on tuoda näkyville rotukoiria, tehdä valittua hyväntekeväisyyskohdetta tutuksi ja kerätä sille varoja. Se on ilmainen ja kaikille avoin tapahtuma, jossa pääsee tapaamaan muita koiranomistajia ja voi osaltaan tehdä matalalla kynnyksellä oman rodun maineenrakennustyötä.

Rotukoirakävely 2020
Rotukoirakävelyyn osallistuneita koiria. Kuva: Tarja Tervonen.

Rotukoirakävelyllä voi tutustua eri koirarotuihin ja siihen voi osallistua myös ilman omaa koiraa. Siellä on hyvä mahdollisuus tutustua erilaisiin rotukoiriin, jos sellaisen hankinta on suunnitelmissa. Osallistuakseen ei tarvitse olla koiraharrastaja eikä oman koiran tarvitse olla näyttelykelpoinen tai koetasolle koulutettu. Kuka tahansa voi osallistua!

Colliejengi rotukoirakävelyllä

Meidän neljän collietyttömme lisäksi Helsingin rotukoirakävelyllä oli mukana kolme muuta pitkäkarvaista collieita ja yksi sileäkarvainen collie omistajineen. Nuorin collieosallistujista oli iältään 11 kuukautta ja vanhin 11,5 vuotta. Tapasimme collienomistajien kanssa lähtöpaikalla Oopperatalon nurkalla, jossa sijaitsi tapahtuman järjestäjien teltta. Siellä pystyi halutessaan osallistumaan hyväntekeväisyyskeräykseen itse valitsemallaan summalla ja sitä vastaan sai punaisen osallistumisruusukkeen.

Rotukoirakävely 2020
Helsingin rotukoirakävelyyn osallistuneita pitkä- ja sileäkarvaisia collieita Töölönlahden rannalla.

Collieporukka lähti liikkeelle järjestyksessä toisena rotujoukkueena. Samalla megafoniin kuulutettiin, että nyt vuorossa ovat elokuvatähdet, Lassie elokuvista tutut colliet. Lähdimme kiertämään Töölönlahden kierrosta vastapäivään ja kävelimme muutaman kilometrin pituisen reitin rauhalliseen tahtiin vilkkaassa ympäristössä.

Rotukoirakävely 2020

Reitillä kulki ohi paljon muita lenkkeilijöitä, pyöräilijöitä ja sähköpotkulautailijoita. Töölönlahden kierros on usein täynnä muita ulkoilijoita varsinkin viikonloppuisin. Se on suosittu ja kaunis merenlahden kiertävä reitti, joka sijaitsee aivan Helsingin ytimessä, ydinkeskustan pohjoispuolella. Useat ohikulkijat kiinnittivät hymyillen huomiota colliejoukkioon.

Rotukoirakävely 2020

Tänä vuonna rotukoirakävely tehtiin syksyisen harmaassa säässä, mutta säästyimme onneksi sateelta. Oikeastaan tämä oli juuri sopiva sää koiratapahtumalle ja koirille. Suunnilleen reitin puolivälissä pysähdyimme kahveille ja jäätelöille Sinisen Huvilan Kahvilan terassille, jossa otettiin koiranomistajat lämpimästi vastaan.

Rotukoirakävely 2020
Reitin puolivälissä pysähdyimme Sinisen Huvilan Kahvilan terassille.

Rupattelun, kahvien ja jäätelöiden jälkeen jatkoimme Töölönlahden kierrosta takaisin kohti lähtöpaikkaa. Kokonaisuudessaan rotukoirakävelyssä meni collieporukan kesken hieman reilu tunti aikaa. Oli kiva tavata muita collienomistajia ja kävellä Töölönlahden kauniissa maisemissa, jossa tulee käytyä muuten turhan harvoin.

Tapahtuman tuotto Kipukoirille

Yksi erittäin tärkeä puoli rotukoirakävelyssä on se, että sen kautta tuodaan näkyvyyttä ja tunnettavuutta sekä kerätään varoja valitulle hyväntekeväisyyskohteelle. Hyväntekeväisyyskeräykseen pystyi tapahtumassa osallistumaan käteisellä paikan päällä tai maksamalla valitsemansa summan keräystilille. Hyväntekeväisyyskeräyksen kohteeksi on valittu joka vuosi eri toimija. Viime vuonna kohteena oli Koirat kasvatus- ja kuntoutustyössä ry.

Tämän vuoden rotukoirakävelyn tuotto menee lyhentämättömänä Kipukoirat – Innomedidogs ry:n tukemiseen. Kipukoiria on koulutettu Suomessa vuodesta 2015 ja asia on uusi niin Suomessa kuin maailmallakin. Kipukoiratutkimus on käynnistynyt Suomessa yhteistyössä Helsingin Yliopiston kanssa.

Rotukoirakävely 2020
Helsingin rotukoirakävelyyn osallistuneita collieita. Mukana oli seitsemän pitkäkarvaista ja yksi sileäkarvainen collie.

Kipukoira on tehtäväänsä koulutettu koira, joka ilmoittaa omistajansa tulevasta kipukohtauksesta ennakkoon. Sen myötä omistaja voi reagoida tulevaan kohtaukseen hoitamalla itseään etukäteen esimerkiksi vaihtamalla asentoa, lepäämällä, lämmöllä, kylmähoidolla, tns-laitteella tai lääkityksellä ja kohtaus saadaan tehokkaasti ja oikea-aikaisesti hoidettua.

Seuraavaa rotukoirakävelyä kohti

Tämä oli collieideni neljäs rotukoirakävely ja toivottavasti näitä järjestetään jatkossakin. Vastaavanlaisille aidosti matalan kynnyksen tapahtumille on varmasti kysyntää sekä koiranomistajien että rotukoirista kiinnostuneiden puolelta. Tapahtuma on yksi mahdollisuus muiden seassa tuoda esille vastuullista koirankasvatusta sekä terveitä, iloisia ja hyvinvoivia rotukoiria. Samalla siellä voi tavata muita samanrotuisten koirien omistajia.

Rotukoirakävely 2020
Rotukoirakävelyyn osallistuneita koiria. Kuva: Tarja Tervonen.

Jos olet itse kiinnostunut osallistumaan rotukoirakävelyyn tulevina vuosina, pidä silmällä Suomen Koirankasvattajat Sukokan tapahtumailmoituksia ja Facebookin tapahtumia. Useana vuonna tapahtumaa on mainostettu etukäteen esimerkiksi Facebookin eri koirarotujen omissa ryhmissä. Tänne on kiva kerätä kokoon suurempi joukko samanrotuisia osallistujia ja osallistua tapahtumaan yhdessä.

Rotukoirakävely 2020
Rotukoirakävelyyn osallistuneita koiria. Kuva: Tarja Tervonen.

2 thoughts to “Rotukoirakävely 2020

 • Anne Sinisalo Lkc

  Olipa ihan kympin arvoinen juttu Rotukoirakävelystä.

  Vastaa
  • Heidi Bechstein

   Kiitos! 🙂

   Vastaa

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: